Як не думати про минуле

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 26 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Отпусти свое прошлое  - Мотивационное видео (Мотивация Х)
Відеоролик: Отпусти свое прошлое - Мотивационное видео (Мотивация Х)

Зміст

Життя непередбачуване, і ми всі стикаємося з проблемами і труднощами на своєму шляху. Нерідко ми розмірковуємо про минуле і задаємося питанням, як склалося б життя, якби ми зробили щось інакше. Ці думки можуть поглинати людини і заважати йому жити далі. Крім того, роздуми про минуле здатні викликати тривожність і депресію.

кроки

Метод 1 з 3: Як розібратися в своїх почуттях

  1. 1 Висловіть свою біль. У житті багато що може завдавати болю. Можливо, ви зробили помилку, пошкодували про своє рішення, не скористалися можливістю, образили кого-небудь або хтось образив вас. Чи не прокручивайте минуле в голові знову і знову - просто позбудьтеся від нього.
    • Зробіть запис в щоденнику, поговоріть з близьким другом або родичем, запишіться на прийом до психотерапевта.
    • Якщо ваші переживання пов'язані з іншою людиною, поговоріть з ним про свої почуття або напишіть листа. Якщо ви не хочете розмовляти, спробуйте написати лист і не відправляти його.
    • Якщо ви висловите свої почуття про минуле, вам буде простіше зрозуміти, як ви ставитеся до ситуації, що склалася.
  2. 2 Змиріться зі своїми рішеннями. Приймаючи рішення, ви говорите "так" однієї можливості і "ні" іншим. У вас може виникати бажання думати про те, що було б в іншому випадку, однак це викличе лише розлад. Якщо ви будете програвати в голові можливі сценарії, це ніяк не вплине на те, що трапилося. Замість того щоб думати, що могло б статися, якби ви зробили інший вибір, зосередьтеся на цьому і на тому, що ви можете зробити зараз.
    • Змиріться з тим, що було в минулому, навіть якщо ви не пишаєтеся цим. Все це частина вашого життя.
    • Скажіть собі так: "Я прийняв це рішення у минулому. У той час це здавалося мені правильним. Можливо, якби я міг повернутися в минуле, я б ... Однак я не міг передбачити майбутнього. Цей досвід допоможе мені приймати рішення, якщо я коли-небудь опинюся в подібній ситуації ".
  3. 3 Прийміть рішення відпустити минуле. Коли висловіть свою біль, прийміть свідоме рішення відпустити минуле. Хоча змінити події минулого не можна, можна перестати думати про них і почати рухатися вперед. Відпускаючи минуле, ви стаєте відповідальні за своє майбутнє і перестаєте бути жертвою минулого.
    • Скажіть собі наступне: "Я приймаю себе і своє минуле. Я вирішую жити далі" або "Моє минуле - це не я. Я рухаюся в майбутнє".
    • Можливо, вам доведеться нагадувати собі про це рішення кожен день. Спробуйте говорити собі це щоранку, поки вам не стане легше.
  4. 4 Подумайте про те, що ви дізналися. Ваше минуле - це можливість дізнатися щось або навчитися чомусь. Ваш досвід міг розповісти вам щось нове про вас, про інших людей або про життя в цілому. Подумайте, що хорошого і поганого ви дізналися. Приділіть більше уваги хорошого.
    • Можливо, вам буде важко придумати щось хороше, і це нормально.
    • Спробуйте скласти список хорошого і поганого.
    • Наприклад, невдалі стосунки могли показати вам риси характеру (наприклад, терплячість, ніжність), які ви хотіли б бачити в романтичному партнері.
  5. 5 Простіть себе. Всі люди роблять помилки і шкодують про щось. Ваше минуле - це ваше минуле. Воно не відбувається зараз і воно необов'язково повториться в майбутньому. Ви - це не тільки ваше минуле. Воно не характеризує вас як особистість. Простіть себе і дозвольте собі жити далі.
    • Напишіть собі лист про те, що сталося, про те, що ви могли зробити інакше, що могло вплинути на ваш вибір в той час, і про те, як ви відчуваєте себе тепер. Завершіть лист словами вибачення, адресованими собі, і подяками собі за те, якою людиною ви стали.
    • Скажіть собі так: "я прощаю себе", "я люблю себе", "я приймаю себе".
  6. 6 Вибачте інших людей. Можливо, в минулому вас образив інша людина, і ця ситуація продовжує жити у вашій свідомості. Ви не можете змінити те, як з вами обійшовся ця людина, однак ви можете пробачити його. Прощення - це здатність прийняти те, що трапилося, відмова від злості та болю заради майбутнього. Прощення потрібно вам, а не людині, який заподіяв вам біль.
    • Подумайте, яку роль ви грали в ситуації, що склалася. Проявіть співчуття, поставте себе на місце іншої людини, проаналізуйте його позицію. Так вам буде простіше зрозуміти, що сталося.
    • Ви здатні контролювати тільки себе і свої емоції. Прийміть рішення пробачити людини. Поговоріть з ним або напишіть листа і залиште його у себе.
    • Прощення - це тривалий процес. Воно не станеться відразу.
  7. 7 Уникайте руйнівних відносин. Можливо, у вашому житті є люди, які заважають вам розвиватися і будувати своє майбутнє.Якщо вам некомфортно в суспільстві людини, якщо ви відчуваєте сором в його присутності, якщо ви відчуваєте виснаження або турбуєтеся після спілкування з ним, якщо на вас негативно впливають події його життя, якщо ви постійно намагаєтеся допомогти йому або виправити його, ця людина шкідливий для вас . Вам слід попрацювати над цими відносинами або позбутися від них.
    • Якщо вирішите залишити таку людину в своєму житті, встановіть межі, які захищали б вас від впливу цієї людини.
    • Скажіть людині про те, як на вас впливає його поведінка, в такий спосіб: "Коли ти ..., я відчуваю, що ... Мені потрібно ... Я говорю про це, тому що ..."
  8. 8 Зверніться по допомогу до психотерапевта. Якщо вам важко розібратися в своєму минулому, психотерапевт допоможе вам впоратися з почуттями. Психотерапевтів вчать слухати, вирішувати проблеми, давати клієнтам інструменти, які дозволяють їм вести інший спосіб життя. Знайдіть фахівця зі спеціальною освітою, в суспільстві якого вам буде комфортно. Він повинен вміти працювати з проблемами, які у вас є.
    • Пошукайте психотерапевта в інтернеті. Можна попросити знайомих порекомендувати вам фахівця.
    • Швидше за все, вам вдасться знайти недорогі послуги психотерапевта в вашому місті.

Метод 2 з 3: Як змінити образ мислення

  1. 1 Направте свої думки в інший бік. Спогади про минуле будуть час від часу відвідувати вас. Чим більше ви будете намагатися не думати про минуле, тим більше ви будете думати про нього. Чи не проганяйте свої думки - прийміть і перенаправьте їх.
    • Продумайте, що ви скажете собі, якщо у вас з'являться думки про минуле. Якщо ви все ж будете думати про минуле, що потрібно буде зробити?
    • Якщо у вас виникнуть ці думки, скажіть собі так: "Все в порядку. Це моє минуле, але зараз мене більше цікавить ..."
  2. 2 Займіться самоусвідомленням. Самоусвідомлення дозволяє зосередитися на сьогоденні і підпорядкувати собі свої думки. Уміння зосереджуватися на тих думках, які вам подобаються, допоможе вам перестати думати про минуле. Займайтеся практикою самоусвідомлення, якщо зрозумієте, що думаєте про минуле.
    • Один з найпростіших прийомів самоусвідомлення - це концентрація на диханні. Зверніть увагу на всі фізичні відчуття при диханні. Що ви відчуваєте, коли повітря надходить в легені і виходить через ніс? Відчуйте, як піднімається і опускається грудна клітка.
    • Пообіцяйте собі займатися цією практикою щодня. Регулярні заняття підвищать настрій і зменшать кількість негативних думок.
  3. 3 Виділіть обмежений час на думки про минуле. Якщо ви не можете перестати думати про минуле, спробуйте обмежити час, який ви можете витратити на спогади. Виділіть якийсь час (10-20-30 хвилин) і вирішите, в який час доби ви дозволите собі думати про минуле. Краще вибрати час, коли ви зазвичай спокійні.
    • Наприклад, ви могли б думати про минуле з 17:00 до 17:20 щодня.
    • Якщо думки про минуле відвідають вас за межами цього часового відрізку, нагадайте собі, що зараз не підходящий момент і що ви займетеся цим пізніше.
  4. 4 Проаналізуйте свої думки. Розмірковуючи про минуле, ви, можливо, бачите події суб'єктивно і спотворено ( "я в усьому винен", "я погана людина" тощо). Ви можете почати сприймати свої думки як об'єктивну реальність. Спробуйте опиратися цим думкам і аналізувати їх. Ставте собі наступні питання:
    • Чи можна подивитися на ситуацію під іншим кутом?
    • Чи є докази того, що мої думки вірні або невірні?
    • Що б я сказав одному в такій ситуації?
    • Чи допомагають мені ці думки?
    • Чи допомагають мені роздуми про минуле або заважають?
    • Не думайте, що це дуже складно. Просто скажіть собі, що ви можете спробувати розглянути ситуацію інакше.

Метод 3 з 3: Корисні звички

  1. 1 Відволікайте себе. Коли ви займаєтеся тим, що вам подобається, ви не думаєте про минуле. Наповніть своє життя заняттями і людьми, які будуть відволікати вас від думок про минуле.Придумайте собі нове хобі (мистецтво, рукоділля, спорт, читання і так далі), проводите час з друзями та сім'єю, читайте, дивіться фільми. Займайтеся тим, що вам подобається і що допомагає вам краще відчувати себе.
    • Нехай приємні заняття стануть обов'язковою частиною вашого життя.
    • Справи, які вимагають вашого повного уваги (приготування їжі, розгадування кросворду) або змушують вас зосереджуватися не у собі (наприклад, догляд за домашнім тваринам або дитиною), будуть особливо корисні.
  2. 2 Почніть займатися спортом. Спорт сприяє виробленню ендорфінів (гормонів щастя) і стимулює нервову систему. Намагайтеся займатися не менше 30 хвилин кожен день. Фізичні навантаження, які задіють руки і ноги (ходьба, біг, плавання, танці), підходять найкраще.
    • Зосередьтеся на своєму тілі і його рухах.
    • Під час занять спортом слухайте музику, яка вам подобається.
    • Спробуйте займатися спортом разом з друзями, щоб у вас була можливість ще й поспілкуватися.
  3. 3 Позбавтеся від тригерів непотрібних думок. Можливо, якісь речі провокують думки про минуле. Певна музика, місця або фільми можуть змушувати вас думати про минуле. Якщо ви станете уникати тригерів, вам буде простіше жити далі.
    • Наприклад, якщо сумна або повільна музика викликає у вас думки про події минулого, почніть слухати іншу музику.
    • Якщо думки зазвичай приходять до вас пізно ввечері, спробуйте читати або робити записи в щоденнику перед сном.
    • Ці зміни можуть бути тимчасовими або постійними. Ви зможете повернутися до звичних занять, коли перестанете так багато думати про минуле.
  4. 4 Складайте плани на майбутнє. Якщо ви будете чекати подій майбутнього, у вас не залишиться часу на думки про минуле. Складіть список того, за що ви вдячні, чого ви чекаєте і що ви хотіли б зробити. Включіть в список вже існуючі плани і придумайте кілька нових.
    • Плани не обов'язково повинні бути значними. Можливо, ви просто хочете пообідати з одним на наступному тижні.
    • Продумуючи плани на майбутнє, записуйте, що вам потрібно для досягнення цілей.
    • Думайте про свої сильні сторони і про те, що вам в собі подобається.

Поради

  • На те, щоб навчитися відпускати минуле, потрібен час. Чи не все виходитиме відразу, проте важливо не здаватися.