Як не відчувати докори сумління через помилку

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 21 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Кэтрин Шулц: Не жалейте о сожалениях
Відеоролик: Кэтрин Шулц: Не жалейте о сожалениях

Зміст

"Ніхто не ідеальний". "Все роблять помилки". Ми всі знаємо ці істини, але почуття провини, сорому чи жалю через помилки можуть залишатися з нами і завдавати нам страждання. Іноді найскладніше пробачити себе. Не важливо, велику чи маленьку ви допустили помилку, для вашого ж блага (і блага оточуючих) важливо прийняти свою помилку і рухатися далі. Завжди пам'ятайте: ви будете робити помилки; ви можете пройти через це; і ви можете багато чому навчитися завдяки їм.

кроки

Частина 1 з 3: Визнайте свою помилку

  1. 1 Чесно визнайте свою помилку. Ви ніколи не зможете впоратися з помилкою, якщо не перестанете заперечувати її. Вам потрібно чітко визначити помилку, то, що призвело до неї, а також ступінь вашої провини.
    • Чи не час придумувати виправдання. Можливо, ви були занадто перевантажені або розсіяні, але це не змінює реальності. Чи не намагайтеся розділяти відповідальність, навіть якщо можете. Ви можете тільки проконтролювати свою роль в помилку, а також прийняти її як свою.
    • Ми іноді можемо використовувати свою провину в якості бар'єру, який заважає нам прийняти наслідки. Якщо ми дійсно піддаємо себе покаранню почуттям провини, тоді, можливо, інша людина не стане нас карати. Якщо ви хочете рухатися далі, ви повинні прийняти те, що є наслідки, а покарання себе не скасовує наслідків.
  2. 2 Поділіться своїми почуттями і висновками. Вам може здаватися досить соромітним зізнатися в помилці навіть собі, не кажучи вже про те, щоб розповідати про неї іншим. Однак, хоча спочатку це і ніяково, обговорення помилки і своїх почуттів з приводу неї з іншими може стати ключовим моментом, щоб відпустити ситуацію і рухатися далі.
    • Час поділитися з тією людиною, з яким ви зашкодили своєю помилкою, прийде, але до цього краще поговорити з одним, психологом, духовним наставником або з кимось іншим, кому ви довіряєте.
    • Це може звучати нерозумно, але якщо вербально визнати свою помилку, особливо перед кимось іншим, це допоможе вам прийняти її.
    • Коли ви ділитеся своєю помилкою, то також усвідомлюєте, що всі роблять помилки, і що ніхто не ідеальний. Ми всі знаємо ці істини, але все ж їх легко забути, коли ви маєте справу з помилкою.
  3. 3 Загладьте свою провину. Коли ви визнаєте помилку перед собою і перед тим, кому ви заподіяли шкоду, як наступний крок вам варто докласти максимум зусиль, щоб все виправити.Роблячи це, можливо, ви усвідомлюєте, що ваша помилка не була такою вже величезною проблемою. А якщо і була, то, працюючи над тим, щоб виправити її, ви зможете швидше закрити питання і рухатися далі.
    • Загалом, чим швидше ви почнете все виправляти, тим краще. Наприклад, якщо ви зробили помилку на роботі, і це коштувало компанії грошей і / або втрати клієнта, краще швидко повідомити про все начальнику, але також варто залишити час на обдумування способів виправлення шкоди від цієї помилки. Не дозволяйте помилку посилюватися, не звертаючи на неї уваги, так як це тільки збільшить вашу провину і злість тих, кому ви нашкодили.
    • Бувають випадки, коли ваша помилка не приносить шкоди конкретній людині, або шкодить тим, перед ким ви вже не можете вибачитися або виправити ситуацію. Наприклад, можливо, ви були дуже зайняті, щоб прийти в гості до бабусі, а зараз її більше немає. У таких випадках, подумайте про те, щоб поділитися отриманим досвідом - допоможіть іншим в схожих ситуаціях або просто робіть гарні вчинки. Ви, наприклад, можете стати волонтером в будинку для літніх людей або просто проводити більше часу з рештою родичами.

Частина 2 з 3: Вчіться на своїх помилках

  1. 1 Проаналізуйте свою помилку, щоб ви могли отримати з неї урок. Копання в подробицях вашої помилки може здатися вам покаранням, але детальний розгляд помилки - це найкращий спосіб перетворити її в процес навчання. Безліч помилок будуть корисні, якщо ви будете вчитися і вдосконалюватися завдяки їм.
    • Заглибитися в ключові причини помилки, наприклад, заздрість (якщо ви сказали щось грубе) або нетерплячість (якщо ви їздите на великій швидкості). Упорядкуйте помилку з точки зору, наприклад, заздрості чи нетерплячості, щоб вам було простіше знайти рішення.
    • Пам'ятайте: якщо ви захочете винести урок з помилки, ви зробите вибір на користь свого зростання; життя з самобичуванням і презирством до себе - це шлях до особистісного застою.
  2. 2 Складіть план дій. Визначити причини помилки - це всього лише перший крок на шляху до вилучення уроків з неї. Недостатньо просто сказати "Я більше так не буду", потрібно визначити дієві зміни, які не дадуть вам знову і знову повторювати одну і ту ж помилку.
    • У вас не вийде магічним чином витягти уроки з помилки, якщо ви просто проаналізуєте деталі і визнаєте свою неправоту, хоча ці моменти і є обов'язковими. Подумайте про те, що саме ви могли б зробити по-іншому в цій ситуації, і визначте для себе, що саме ви зробите по-іншому в схожій ситуації.
    • Знайдіть час і запишіть план дій на наступний раз. Це допоможе вам візуалізувати ситуацію і підготуватися, щоб уникнути повторення помилки.
    • Наприклад, ви забули зустріти друга в аеропорту, тому що звалили на себе занадто багато обов'язків, і не змогли запам'ятати все. Коли ви визначите проблему (і вибачитеся перед другом!), Створіть план дій, завдяки якому ви зможете краще організувати свої зобов'язання в пріоритетному порядку, коли почнеться метушня. Також продумайте способи сказати "ні", якщо ви будете занадто завантажені.
  3. 3 Зверніть увагу на звички, які можуть сприяти повторення помилки. Багато з наших найпоширеніших помилок, від переїдання до скандалів з чоловіком без причини, можна пов'язати з шкідливими звичками. Щоб запобігти повторенню помилок, вам необхідно звернути увагу на ті звички, які їх викликають.
    • Можливо, вам захочеться позбутися від усіх своїх поганих звичок відразу і створити "нового себе", але краще сфокусуватися на одній звичкою за раз. Адже які шанси, що ви зможете одночасно кинути курити і проводити більше часу з мамою? Замість цього, зосередьтеся на боротьбі з однієї звичкою, далі подумайте, чи готові ви розправитися з наступною.
    • Робіть зміни наскільки можна більш простими.Чим сильніше ви ускладнюєте план по боротьбі з поганими звичками, тим імовірніше, що він провалиться. Якщо ви хочете вставати раніше, тому що регулярно спізнюєтеся на роботу і важливі зустрічі, просто лягайте спати раніше і переведіть годинник в спальні на 10 хвилин вперед.
    • Заміняйте старі звички новими. Нехай це буде щось позитивне, наприклад, зарядка, проведення часу з дітьми або волонтерська робота.

Частина 3 з 3: Відпустіть помилку

  1. 1 Не ставтеся до себе занадто суворо. Багато людей, яким складно подолати помилки, страждають від нереалістичних вимог до себе. Звичайно, похвально мати високий стандарт поведінки, але якщо намагатися підігнати себе під ідеал, це принесе вам і вашим близьким лише страждання.
    • Запитайте себе: "Чи настільки серйозна ця помилка, як я її собі уявляю?" Якщо ви чесно розгляньте її, то найчастіше відповіддю буде "ні". Якщо відповідь ствердна, все, що ви можете зробити, - це переконати себе в тому, що з цієї помилки можна винести навіть більший урок.
    • Проявіть до себе співчуття, як ви б зробили це по відношенню до інших. Подумайте, ставилися б ви до свого друга так жорстко, якби він зробив таку ж помилку. Практично в кожній ситуації ви б висловили підтримку і співчуття. В такому випадку, вам варто стати для себе найкращим другом і діяти відповідно, співчуваючи собі.
  2. 2 Простіть себе. Прощати іншим їхні провини буває складно, але часто це все ж простіше, ніж пробачити собі свої власні, навіть дрібні, помилки. Якщо, як свідчить стара приказка, "милосердя починається вдома", вам варто навчитися починати з себе.
    • Може, вам здасться це дурним, але варто спробувати вербально пробачити себе, тобто, потрібно прямо так і сказати: "Я прощаю себе за те, що витратив гроші, призначені на оплату квартири, на поїздку за місто". Для деяких людей так само ефективно буде записати помилку і прощення себе на листку паперу, потім зім'яти і викинути його.
    • Пробачити себе значить нагадати собі, що ви - це не ваші помилки. Ви - не помилка і не похибка, у вас немає дефектів. Ви - недосконале істота, яке робить помилки, як і всі інші, і росте завдяки їм.
  3. 3 Піклуйтеся про себе і про оточуючих. Якщо ви намагаєтеся відпустити помилку, важливо нагадувати собі, що зациклення на помилку може погано позначитися на вашому здоров'ї, а також стати руйнівним чинником для близьких вам людей. Вам варто знайти вихід і позбутися від помилки заради себе і рідних.
    • Коли ви відчуваєте почуття провини, в вашому тілі вивільняються хімічні речовини, які підвищують ризик виникнення серцево-судинних захворювань, збільшують рівень холестерину і заважають травленню, м'язовому розслабленню і навичкам критичного мислення. Занадто сильне почуття провини може нашкодити вашому здоров'ю.
    • Приказка "біда не ходить одна" правдива, так як той, хто не дозволяє собі позбутися від почуття провини, провокує виникнення всього перерахованого вище у себе. Ви будете більш критичні до себе і до інших через це почуття провини з приводу вашої помилки, і ваша друга половинка, ваші діти, друзі і навіть домашні тварини будуть страждати через це.
  4. 4 Рухайтеся далі. Коли ви визнали свою помилку, постаралися виправити завдану шкоду і пробачили себе за зроблене, вам варто відпустити ситуацію і не турбуватися більше про неї. Все це повинно існувати тільки у формі витягнутого уроку, який принесе вам користь і допоможе рухатися далі.
    • Коли ви помітите, що подумки повертаєтеся назад до помилки і почуття провини, нагадуйте собі, що ви отримали прощення. Скажіть це вголос, якщо знадобиться, щоб нагадати собі, що питання закрите.
    • Деяким людям допомагає техніка перефокусировки позитивних емоцій (PERT). Щоб застосувати її, закрийте очі, зробіть два довгих, глибоких вдиху / видиху. На третьому вдиху починайте уявляти собі або того, кого ви любите, або природну красу і спокій.Продовжуючи дихати таким чином, досліджуйте це "щасливе місце" і візьміть туди з собою почуття провини. Знайдіть спосіб позбутися від нього і знайти душевну рівновагу в цьому просторі, потім відкрийте очі і залиште почуття провини позаду.
    • Якщо у вас вийде рухатися далі, це дозволить побудувати своє життя без жалю. Запам'ятайте, краще винести уроки з помилок, ніж шкодувати про незроблене. Те, що справедливо для дітей, які вчаться ходити або їздити на велосипеді, то ж справедливо і для дорослих, які намагаються впоратися з помилкою: коли ви падаєте - це практика, а коли піднімаєтеся, щоб спробувати знову - це прогрес.

Поради

  • Насправді, коли ви робите помилку, то отримуєте урок, який слід засвоїти.
  • Прийняття відповідальності звільняє. Звичайно, визнати, що ви помилилися, складно. Але це вказує на силу, сміливість і зацікавленість у самовдосконаленні. Іншими словами, це заслуговує на повагу. Таким чином, ви демонструєте то, що ви дбаєте про себе.

додаткові статті

Какпростіть Какпросіть вибачення Какпростіть себе Какізбавіться від почуття провини Каквосстановіть довіру Какзаставіть когось відчувати провину Какпреодолеть почуття провини Какпрінімать вибачення Какпросіть вибачення у Аллаха Какосвободіться від почуття провини Какпреодолеть боязнь сексу Какперестать плакати, коли ви дуже засмучені Какізбавіться від залежності від мастурбації Какпомочь дівчині пережити "ці" дні