Як нормалізувати високий кров'яний тиск

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 24 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Чому скаче артеріальний тиск та як привести його в норму? Інтерв’ю кардіолога Олени Усенко
Відеоролик: Чому скаче артеріальний тиск та як привести його в норму? Інтерв’ю кардіолога Олени Усенко

Зміст

Артеріальний тиск пов'язаний з силою, що діє на стінки артерій, по яких відбувається кровотік. Чим вже артерії і чим менше їх еластичність, тим вище артеріальний тиск. Нормальним артеріальним тиском вважається тиск до 120/80. Якщо ваше АТ вище цих значень, то це означає, що у вас підвищений тиск (гіпертонія). Завдяки цій статті ви зможете дізнатися основну інформацію, яку необхідно знати про підвищений артеріальний тиск, а також дізнаєтеся, що потрібно робити, щоб знизити його.

кроки

Метод 1 з 4: Підвищений артеріальний тиск

  1. 1 Ступеня гіпертонії. Якщо ваше артеріальний тиск вище 120/80, то у вас підвищений тиск. Ступінь гіпертонії залежить від цифр артеріального тиску.
    • Тиск 120-139 / 80-89 вважається прегіпертоніей.
    • Тиск 140-159 / 90-99 - 1 ступінь.
    • Тиск 160 і вище / 100 і вище - 2 ступінь.
  2. 2 Діагностика високого артеріального тиску. Артеріальний тиск постійно змінюється протягом дня. Як правило, воно нижче тоді, коли ви спите і відпочиваєте, і зростає тоді, коли ви радієте, нервуєте або активні. Саме тому діагноз підвищеного тиску ставиться тільки тоді, коли на трьох прийомах у лікаря протягом декількох тижнів або навіть місяців фіксується підвищений тиск. У деяких ситуаціях можливо ізольоване підвищення систолічного або діастолічного тиску.
    • Ступінь гіпертонії визначається за максимальним значенням. Наприклад, при тиску 162/79 діагноз буде «гіпертонія 2 ступеня».
  3. 3 Ідіопатична гіпертонічна хвороба. Є два типи гіпертонії, ідіопатична та вторинна. Ідіопатична гіпертонія розвивається поступово протягом багатьох років і має масу причин. Найчастіше вона пов'язана з декількома незалежними факторами. Головним фактором ризику є вік: чим старша людина, тим імовірніше розвиток гіпертонії. Причиною цього є зниження еластичності артерій і їх звуження. Також може грати роль і генетична схильність. Гіпертонія найчастіше розвивається у людей, батьки яких страждали від підвищеного тиску. Дослідження показали, що частка спадкового чинника становить близько 30%.
    • При ожирінні, діабеті або дисліпідемії ризик підвищеного тиску вище. Набір ваги є основним фактором ризику. Через зайвої ваги на початку захворювання підвищується серцевий викид. Згодом через це порушується метаболізм жирів і цукру, що веде до підвищення артеріального тиску. Діабет і дисліпідемія також впливають на обмін цукру і жирів, а відповідно призводять до підвищеного тиску.
    • Найбільш схильні до розвитку гіпертонії люди, схильні до стресу, тривожності, а також люди, які страждають від депресії.
    • Гіпертонія частіше зустрічається (при цьому в більш важких формах) у представників негроїдної раси. Це пов'язано з екологічними, соціально-економічними, а також генетичними факторами.
  4. 4 Гіпертонія другого ступеня. Цей тип гіпертонії, як правило, виникає на тлі іншого захворювання.Такими факторами можуть бути, наприклад, хвороби нирок, оскільки нирки відповідають за регуляцію рідин в організмі і виведення зайвої води. Гострі і хронічні захворювання нирок можуть призводити до дисфункції нирок, а, отже, до затримки зайвої рідини, збільшення обсягу крові і підвищення тиску.
    • Цей тип гіпертонії може розвиватися при пухлинах надниркових залоз, які виробляють гормони, що впливають на серцевий ритм, звуження кровоносних судин і роботу нирок, що може вести до підвищення кров'яного тиску.
    • Іншими факторами можуть бути хвороби щитовидної залози, які призводять до патологічного рівня гормонів щитовидної залози і впливають на частоту серцевих скорочень і підвищують тиск. Синдром обструктивного апное уві сні негативно впливає на всю дихальну і серцево-судинну систему, що з часом може призводити до гіпертонії.
    • Деякі лікарські препарати, як рецептурні, так і безрецептурні, можуть підвищувати кров'яний тиск. Такими ліками можуть бути деякі типи оральних контрацептивів, НПЗЗ, антидепресанти, стероїди, судинозвужувальні і психостимулятори. Це також вірно для всіх видів наркотиків, включаючи кокаїн і метамфетамін, які значно підвищують артеріальний тиск.
    • Нездорове харчування і високе споживання солі можуть також бути причиною захворювань, що призводять до гіпертонії другого ступеня.

Метод 2 з 4: Зміна способу життя

  1. 1 Перевірте свій тиск. Високий тиск може зберігатися роками без будь-яких симптомів, але нанесений їм збиток організму може, в кінцевому рахунку, приводити до серйозних проблем і навіть до смерті. Взагалі кажучи, проблеми зі здоров'ям від високого тиску можуть бути результатом двох основних процесів. По-перше, кровоносні судини звужуються і стають менш еластичними. По-друге, в результаті цього знижується приплив крові до різних органів і частин тіла, включаючи серце, мозок, нирки, очі і нерви. Це може призводити до різних ускладнень і бути потенційно небезпечним для здоров'я.
    • Ви можете перевірити тиск в поліклініці або придбати тонометр, щоб відстежувати будь-які зміни самостійно. Якщо вам здається, що тиск дуже високий, то зверніться до лікаря і запитайте про рекомендації.
  2. 2 Більше тренуйтеся. Щоб знизити кров'яний тиск, ви повинні включати більше вправ у своє повсякденне життя. Займайтеся не тільки аеробними вправами, так і ходьбою, бігом, плаванням і силовими тренуваннями. Для підтримки здоров'я кардіологи рекомендують 30-хвилинні тренування, по крайней мере, 5 днів на тиждень з загальною тривалістю 150 хвилин і більше. Ви також можете додати 25-хвилинні аеробні навантаження 3 рази в тиждень із загальною тривалістю 75 хвилин і анаеробні навантаження для зміцнення м'язів середньої або високої інтенсивності (хоча б 2 рази в тиждень).
    • Якщо зазначена навантаження занадто висока для вас, постарайтеся зробити стільки, скільки можете. Будь-яка фізична навантаження краще, ніж її відсутність. Намагайтеся рухатися якомога більше. Навіть якщо це буде коротка прогулянка - це все одно краще, ніж сидіти на дивані.
    • Фізичне навантаження може бути також корисна для боротьби із зайвою вагою. Здорове харчування і тренування допомагають скинути зайву вагу, що в свою чергу призводить до значного зниження тиску.
  3. 3 Уникайте стресів. Стрес, тривога і депресія підвищують ризик розвитку гіпертонії. Навчіться управляти стресом, і ваш емоційний і фізичне здоров'я покращиться. Займіться улюбленою справою, медитуйте або займайтеся йогою - ось лише кілька можливих способів розслабитися і відпочити.
    • Якщо ви страждаєте від тривожності або депресії, зверніться до лікаря.
  4. 4 Скоротіть вживання алкоголю. Чоловікам слід обмежити споживання алкоголю до 2 напоїв в день (18 мл чистого спирту), а жінкам до 1 напою.
    • Алкоголікам, які хочуть обмежити вживання алкоголю, слід робити це поступово, протягом декількох тижнів.Якщо завзятий алкоголік різко скоротить вживання спиртного, це може викликати різке підвищення кров'яного тиску.
  5. 5 Киньте палити. Куріння є одним з найбільш поширених причин розвитку серцево-судинних захворювань і головних факторів, що призводять до смерті від них. Хімічні речовини, що містяться в сигаретному димі, збільшують частоту серцевих скорочень і звужують судини, через що артеріальний тиск підвищується. Що важливіше, з часом куріння призводить до зниження еластичності артерій, що може зберігатися протягом багатьох років навіть після того, як людина кинула курити.
  6. 6 Обмежте споживання кофеїну. Кофеїн збільшує частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск, особливо у тих, хто не вживає його регулярно. Високі дози кофеїну можуть призводити до нерегулярного серцебиття. Не рекомендується вживати більше 400 мг кофеїну на добу.
    • Щоб з'ясувати, скільки кофеїну ви споживаєте, просто порахуйте, які напої ви вживаєте. Чашка 230 мг кави містить 100-150 мг кофеїну, 30 мг чашечка еспрессо - 30-90 мг, а чашка 230 мг, що містять кофеїн чаю - 40-120 мг.
  7. 7 Використовуйте лікарські трави. І хоча це не було доведено науково, деякі засоби на основі трав допомагають боротися з гіпертонією. Ці кошти не замінюють ліки, ефективність яких була доведена науково. Ви можете додати в свій раціон ці кошти в якості харчової добавки, але виключно після консультації з лікарем.
    • Спробуйте екстракт листя падуба - чай ​​з листя падуба широко використовується в Китаї як засіб, що поліпшує кровообіг у судинах і приплив крові до серця.
    • Ви можете спробувати екстракт ягід глоду, який, як вважається, покращує приплив крові до серця і допомагає підтримувати обмін речовин в серці.
    • Приймайте екстракт часнику, який, як вважається, запобігає серцево-судинні захворювання. Крім цього, часник знижує високий тиск і рівень холестерину.
    • Гібіскус - ви можете використовувати його на ролі біодобавки або просто пити червоний чай. Гібіскус є відмінним сечогінним засобом і може надавати дію, схожу з дією інгібіторів АПФ та препаратів для зниження тиску. Ви також можете пити чай з імбиром і кардамоном - в Індії він широко використовується в якості натурального кошти для зниження тиску.
    • Пийте кокосову воду - вона багата калієм і магнієм, які благотворно впливають на функцію м'язів.
    • Приймайте риб'ячий жир - він містить омега-3 жирні кислоти, які позитивно впливають на жировий обмін і знижують ризик серцевого нападу або інсульту.

Метод 3 з 4: Дієта DASH

  1. 1 Спробуйте DASH-дієти. DASH-дієта, насправді, є прийнятою в медицині відправною точкою для дієтичного лікування високого тиску. Дослівно DASH можна перевести як «диетологический підхід до лікування гіпертонії». Дієта має на увазі вживання овочів, фруктів, нежирних молочних продуктів, цільних злаків і нежирного м'яса, а крім цього обмежене споживання натрію, цукру і жирів.
    • Більшість подальших рад по дієті в даному розділі засновані на DASH-дієти. Якщо ви хочете дізнатися більше про DASH-дієти або отримати інші рекомендації по дієті, проконсультуйтеся у лікаря.
  2. 2 Обмежте споживання солі. Натрій може підвищувати тиск. Основною метою DASH-дієти є скорочення споживання натрію, як через кухонну сіль, так і через сіль, що міститься в самій їжі.
    • Рекомендована кількість солі для щоденного вживання становить 2 300 мг. Якщо лікар рекомендує вам малосолевой стіл, вам слід знизити кількість щодня споживаної солі приблизно до 1 500 мг, тобто менше чайної ложки солі в день.
    • Багато напівфабрикати містять багато солі. Будьте обережні при вживанні напівфабрикатів, якщо ви обмежуєте споживання солі. Навіть не солоні на смак напівфабрикати можуть містити значно більше солі, ніж здорова їжа.Дізнатися кількість солі можна на упаковці, на багатьох продуктах наводиться таблиця змісту поживних речовин і мінералів - кількість натрію найчастіше вказується в міліграмах (мг).
    • Не забувайте про розміри порцій і стежте за тим, щоб кількість натрію, яке ви споживаєте щодня, не перевищувало 1500 мг.
  3. 3 Додайте в свій раціон цільнозернові злаки. Дієта DASH рекомендує щодня вживати від 6 до 8 порцій злаків, бажано цільнозернових. Постарайтеся вживати більше цільнозернових, а не оброблених злаків. Є декілька хитрощів, які допоможуть вам уникнути споживання рафінованих злаків і замінити їх більш здоровими видами злаків.
    • Кіноа, булгур, овес, рис, пшоно і ячмінь є відмінними прикладами цільнозернових злаків.
    • По можливості їжте цільнозернові види макаронних виробів замість звичайних, коричневий або дикий рис замість білого і цільнозерновий хліб замість білого. Завжди перевіряйте, щоб на упаковці було зазначено, що продукт на 100% складається з цільного зерна.
    • Вибирайте мінімально оброблені продукти. Якщо продукт продається «в коробці» або складається більш ніж з 3 інгредієнтів, то, ймовірно він «занадто оброблений». Якщо продукт був вирощений і продається в свіжому вигляді, то найбільш імовірно, що він необроблений і більш корисний для здоров'я.
  4. 4 Їжте більше овочів. Овочі смачні, різноманітні і добре впливають не тільки на артеріальний тиск, але і на стан здоров'я в цілому. Дієта DASH рекомендує вживати 4 - 5 порцій овочів щодня. Кабачки, помідори, броколі, шпинат, артишоки і морква - ось відмінні приклади овочів, багатих на клітковину, калій і магній.
    • Вітаміни, що містяться в овочах, необхідні організму для підтримки працездатності і зниження високого тиску.
  5. 5 Додайте в свій раціон фрукти. Організму потрібні вітаміни, мінерали та антиоксиданти, якими багаті фрукти. Ви можете використовувати фрукти як десерт або для заміни солодощів, що містять рафінований цукор. Дієта DASH рекомендує з'їдати 4-5 порцій фруктів щодня.
    • Намагайтеся залишати їстівну шкірку і шкірку, щоб з'їдати більше клітковини. Наприклад, яблука, груші, ківі і манго можна їсти прямо з шкіркою.
  6. 6 Їжте білкові продукти. Додайте в свій щоденний раціон рослинний білок і нежирне м'ясо. Дієта DASH рекомендує щодня з'їдати не більше 6 порцій білкової їжі, наприклад, птицю (грудки), соєвих або молочних продуктів.
    • Коли ви готуєте нежирне м'ясо, обов'язково прибирайте будь шматки жиру або шкіру.
    • Чи не смажте м'ясо. Спробуйте готувати м'ясо на грилі, запікати, варити або тушкувати, але не смажте його в маслі.
    • Їжте більше свіжої (НЕ смаженої) риби. Найбільш корисною буде риба, яка містить велику кількість омега-3 жирних кислот (наприклад, лосось), які допомагають знижувати високий тиск.
  7. 7 Їжте горіхи, насіння і боби. Вони багаті не тільки жирними кислотами омега-3, а й цінними рослинними речовинами і волокнами. Дієта DASH рекомендує вживати від 4 до 6 порцій в тиждень (а не у день).
    • Це обмеження пов'язане з тим, що горіхи, насіння і боби є висококалорійними продуктами, тому їх слід вживати в помірних кількостях.
    • Віддавайте перевагу наступним видам горіхів, насіння і бобовим: мигдалю, насіння льону, волоських горіхів, насіння соняшнику, сочевиці, гороху і квасолі.
  8. 8 Скоротіть вживання солодощів. Якщо ви хочете строго дотримуватися DASH-дієти, ви повинні вживати не більше 5 порцій солодощів в тиждень. Якщо ви любите солодкі ласощі, то їжте знежирені види солодощів або солодощі з низьким вмістом жирів, такі як шербет, фруктове морозиво або крекери.

Метод 4 з 4: Лікарські препарати

  1. 1 Визначте, чи потрібні вам ліки. Досить часто одного зміни способу життя може не вистачити, щоб знизити тиск до нормального. У багатьох випадках може знадобитися прийом рецептурних лікарських препаратів.У таких ситуаціях найефективніше буде поєднання здорового способу життя і прийому ліків. У деяких випадках може знадобитися приймати кілька засобів. В якості стартової терапії при гіпертонії застосовується кілька типів препаратів одночасно.
  2. 2 Дізнайтеся у лікаря, чи потрібно вам приймати тіазиди. Такими ліками є хлорталидон і гідрохлоротіазид. Вважається, що вони, по-перше, зменшують обсяг рідини в організмі, і по-друге, розслаблюють м'язи стінок судин. Їх слід приймати один раз в день.
    • Можливими побічними ефектами цих препаратів є низький рівень калію, що веде до м'язової слабкості і нерегулярному серцевого ритму, а крім цього такі препарати можуть знижувати рівень натрію, що призводить до запаморочення, блювоти і втоми.
  3. 3 Дізнайтеся, чи потрібно вам приймати блокатори кальцієвих каналів. Такими препаратами є амлодипін, нікардіпін, ніфедипін, верапаміл і дилтіазем. Всі вони є потужними вазодилататорами. Вони розслабляють м'язи в стінках кровоносних судин. Як правило, їх необхідно приймати 1-3 рази на день.
    • Можливими побічними ефектами таких препаратів можуть бути набряк ніг і збільшення частоти серцевих скорочень.
  4. 4 Дізнайтеся, чи потрібно вам приймати інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту. Інгібітори АПФ і блокатори рецепторів до ангіотензину-2 (БРА) - це типи лікарських засобів, які пригнічують гормон, який називається ангіотензин II, який призводить до звуження кровоносних судин. Ангіотензин II сприяє затримці рідини. Зазвичай їх беруть 1-3 рази на день.
    • Основними побічними ефектами є низький тиск і низький пульс, що може призводити до запаморочення і непритомності. Ці препарати також викликають підвищення рівня калію, що веде до м'язової слабкості, нерегулярному серцебиття і кашлю. Приблизно у 20% пацієнтів, які приймають інгібітори АПФ, розвивається уривчастий і сухий кашель - це відбувається, як правило, протягом 1-2 тижнів після початку прийому препаратів.
    • Інгібітори АПФ і блокатори рецепторів до ангіотензину-2 дають кращий результат у пацієнтів у віці від 22 до 51 років.
  5. 5 Дізнайтеся, чи потрібно вам приймати бета-блокатори і альфа-блокатори. Ці препарати застосовуються в тих випадках, коли інші препарати неефективні. Вони блокують сигнали від нервів і гормонів, які викликають звуження кровоносних судин. Їх слід приймати 1-3 рази на день.
    • Побічними ефектами бета-блокатором є кашель (якщо у пацієнта є схильність до астми та алергії) і задишка, зниження рівня цукру в крові, підвищення рівня калію, депресія, втома і сексуальна дисфункція.
    • Побічними ефектами альфа-блокаторів є головний біль, нудота, слабкість і збільшення ваги.
    • Бета-блокатори дають кращі результати у людей у ​​віці від 22 до 51 років.

Поради

  • Якщо ваш тиск тримається на нормальному рівні протягом одного-двох років, то лікар може рекомендувати знизити прийом препаратів або ж зовсім скасувати їх. Це можливо тільки в тому випадку, якщо ви в змозі управляти всіма цими змінами. Головною метою є запобігання підвищеного кров'яного тиску, а зміни способу життя, що включають втрату зайвої ваги і обмежене споживання солі, найчастіше допомагають знизити тиск і закінчити прийом ліків.