Як знайти душевну рівновагу

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 22 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як знайти душевну рівновагу і спокій?
Відеоролик: Як знайти душевну рівновагу і спокій?

Зміст

Часом життя здається занадто складною? Ви відчуваєте себе надмірно обтяженим справами і проблемами? Таке трапляється з кожним з нас. На щастя, є способи позбутися від негативних впливів і знайти душевну рівновагу. Не знаєте, з чого почати? Не переживайте, вже зараз можна зробити кілька кроків, щоб внести більше гармонії в життя! Дана стаття розповість, як знайти заслужене заспокоєння за допомогою невеликих коригувань поведінки або ж серйозних змін в образі життя.

кроки

Частина 1 з 2: Розвивайте душевну рівновагу

  1. 1 Дихайте. Усвідомлене дихання - це просте заняття, яке, однак, є одним з найпотужніших способів знайти душевну рівновагу. Емоції і дихання тісно взаємопов'язані. Якщо ви навчитеся сповільнювати дихання і рівно дихати на повні груди, ви зможете заспокоїти емоції. Згідно з дослідженнями, дихальні практики знижують рівень кортизолу (так званого, гормону стресу) в організмі. Вони також активують парасимпатичну нервову систему - частина вегетативної нервової системи, що відповідає за розслаблення. Ось що можна зробити:
    • розташуйтеся в комфортному для вас місці;
    • покладіть одну долоню на живіт, а іншу - на грудну клітку;
    • зробіть глибокий вдих животом так, щоб він розширився, але грудна клітка залишилася нерухомою;
    • затримайте дихання на пару секунд, а потім видихніть;
    • повторюйте в тій же послідовності, поки не ввійдете в рівномірний ритм. Намагайтеся виконувати цю практику по 10 хвилин кожен день.
  2. 2 Займайтеся спортом. Регулярні фізичні вправи - це одна з кращих речей, які можна зробити для свого тіла і розуму. Для досягнення хороших результатів виконуйте аеробні вправи по 30-60 хвилин (ходьба, біг, їзда на велосипеді, плавання і подібне) 3-5 разів на тиждень. Ось деякі переваги занять спортом:
    • вони піднімають настрій, наповнюючи мозок ендорфінами і серотоніном (гормонами щастя);
    • вони підвищують рівень енергії і зменшують втому;
    • вони покращують якість сну і навіть допомагають в боротьбі з хронічним безсонням;
    • вони знижують ризик розвитку різних захворювань (наприклад, серцево-судинних захворювань і діабету 2-го типу).
  3. 3 Отримуйте достатньо сонячного світла. Сонячне світло виробляє в організмі вітамін D, який також підвищує рівень серотоніну. Штучне освітлення на дасть такого ж ефекту, тому намагайтеся по можливості проводити час на вулиці. Ось варіанти занять на свіжому повітрі:
    • займатися суперечкою;
    • плавати;
    • влаштувати пікнік.
  4. 4 Дотримуйтесь «станом потоку». Один з кращих способів знайти душевну рівновагу і щастя - це увійти в стан потоку. Станом потоку називають повне занурення в діяльність без відриву на зайві роздуми. Як правило, ми входимо в стан потоку, коли займаємося улюбленими речами або справляємося з викликом, який відповідає нашим можливостям.
    • Займайтеся тим, що приносить вам задоволення. Це може бути що завгодно: від гри в дартс в вихідні до бажаної роботи в якості бухгалтера.
  5. 5 Будьте щедрим. Щедрість дійсно робить нас щасливішими і зміцнює душевну рівновагу. Заняття благодійністю може знизити рівень кортизолу (гормону стресу) в організмі. Воно також може збільшити тривалість життя і навіть сприяти зміцненню психічного здоров'я. Щедріші люди рідше впадають в депресію. Те, яким чином проявляти щедрість, повністю залежить від вас, проте ось кілька порад:
    • станьте волонтером в їдальні для бездомних або в інший соціально-орієнтованої організації;
    • жертвуйте гроші або речі на благодійність в обраній вами сфері;
    • запропонуйте допомогу друзям і членам сім'ї з фінансами, ремонтом або наглядом за дітьми.
  6. 6 Плекати в собі вдячність. Бути вдячним за те, що у вас є в житті, - це відмінний спосіб знайти душевну рівновагу. Подяка зменшує стрес, а також підвищує оптимізм і задоволення від життя. Необов'язково багато мати, щоб бути вдячним, - завжди є щось, за що можна сказати спасибі. Ось кроки, які можна зробити:
    • Ведіть щоденник подяки. Люди, які ведуть щоденник подяки, відчувають більше задоволення від життя в цілому. Кожен день записуйте, за що ви вдячні.
    • Шукайте позитивні сторони в труднощах. Наприклад, завдяки гучному сусідові можна зміцнити терпіння і виробити здатність справлятися з роздратуванням.
  7. 7 Приєднайтесь до спільноти. Як правило, люди прагнуть бути в компанії, а не на самоті. Крім того, спілкування з оточуючими дає нескінченний потік щастя і спокою. Як правило, багато джерел «швидкого» щастя або душевної рівноваги втрачають свою ефективність, у міру того як ми починаємо приділяти їм все більше уваги, проте спілкування з близькими людьми є винятком.
    • Наприклад, якщо ви є послідовником певної релігії, знайдіть хорошу церкву, храм, мечеть або синагогу для відвідування.
    • Можна також вступити в аматорську спортивну команду або в книжковий клуб.
  8. 8 Висловлюйте себе. Творчість може бути потужним джерелом щастя і душевної рівноваги. Різні способи творчого самовираження допоможуть вам відчувати більше задоволення від життя. Ось кілька варіантів:
    • Малюйте, займайтеся живописом або фарбуйте картинки. Необов'язково бути майстром в цій справі - ви в будь-якому випадку зможете отримати духовне очищення і задіяти уяву.
    • Танцюйте. Запишіться на заняття з танців або просто заведіть звичку танцювати під музику у себе вдома.
    • Грайте на музичному інструменті. Гра на гітарі, фортепіано або іншому інструменті - це відмінний спосіб виразити себе через музику.

Частина 2 з 2: Попрацюйте над проблемними зонами

  1. 1 Визначте свої проблемні зони. Якщо щось заважає вам досягти душевної рівноваги, з'ясуйте, в чому саме полягає причина. Так ви можете виробити стратегію щодо подолання перешкод і досягнення гармонії в душі. Спробуйте скласти список речей, які вас не влаштовують в життя. Лист допоможе більш ефективно провести мозковий штурм.
  2. 2 Примиріться зі своїм минулим. Вас все ще переслідує будь-яку подію з минулого? Можливо, ви зробили помилку, яка зруйнувала вашу кар'єру, або не сказали близькій, що ви його любите? Постарайтеся примиритися зі своїм минулим, щоб вигнати примар, які не залишають вас у спокої. Часом недозволені події з минулого заважають знайти умиротворення в сьогоденні.
    • При необхідності вибачте себе. Ймовірно, в той час ви не володіли тими ж знаннями, що у вас є зараз.
    • Відпустіть гнів. Напишіть в особистому щоденнику про свою внутрішню люті. Не потрібно стримуватися або підбирати слова, тому що ці думки ніхто не побачить. Дуже важливо не таїти в собі злі емоції і не дозволяти негативу отруювати організм.
    • Прийміть те, що трапилося. Знову і знову програючи події в голові, ви лише розтягнете цикл болю. Прийміть ситуацію і почніть рухатися далі, щоб запустити процес зцілення і зосередитися на майбутньому.
  3. 3 Попрацюйте над своїми відносинами. Якщо у вас натягнуті відносини з батьками або близькими людьми, відновіть ці зв'язки, щоб повністю взяти себе і своє життя. Часом кращий спосіб знайти душевну рівновагу - це розібратися з поточними питаннями, які ускладнюють життя. Близькі стосунки - це один з найважливіших джерел щастя і душевної рівноваги, тому варто їх налагодити.
    • Якщо вам здається, що ваш шлюб або романтичні відносини розвалюються, зверніться до сімейного психолога.
    • Якщо ви заподіяли людині біль, попросіть вибачення.Обов'язково візьміть на себе відповідальність за свої дії.
    • Напишіть людині лист, висловивши своє бажання відновити зв'язок.
    • Соціальна ізоляція - це величезне джерело незадоволення від життя. Прагніть підтримувати соціальні зв'язки, необхідні для того, щоб знайти справжнє душевну рівновагу. Участь у громадській діяльності - це відмінний спосіб встановити контакт з оточуючими. Можна стати волонтером, відвідувати освітні курси, вступити в книжковий клуб або записатися на групові тренування.
  4. 4 Прощайте інших людей. Легко піддатися спокусі і затаїти образу, проте прощати людей, які заподіяли нам біль, дійсно важливо для психічного здоров'я і зміцнення відносин. Якщо ви хочете знайти душевну рівновагу, відпустіть ту гіркоту, яку відчуваєте до людей з минулого. Необов'язково відновлювати з ними спілкування, якщо ви цього не хочете. Прощення - це те, що відбувається всередині вас, а не між вами і іншою людиною.
    • Прощаючи, ви дозволяєте собі зцілитися, бо відпускаєте свої образи і негативні судження. Якщо ви будете триматися за образи, це може негативно вплинути на вас. Це буде привносити гнів і гіркоту в кожну нову ситуацію, заважати насолоджуватися справжнім, обривати зв'язки з іншими людьми, створювати відчуття, що життя позбавлене сенсу, а також викликати депресію або тривожність.
    • Ось хороше вправі: запишіть, на кого ви гнівайтесь і чому. Потім можна сказати кожному з цих людей: «Я прощаю тебе». Відсутність вибачення може поранити вас більше, ніж інших людей, тому зробіть це заради себе самого.
  5. 5 Не будьте матеріалістом. Купівля речей - це не найкращий спосіб знайти душевну рівновагу. Можливо, ви відчуєте прилив щастя, коли вперше отримаєте нову річ, але ефект від цього пройде швидше, ніж від інших джерел щастя (наприклад, міцних відносин). Матеріалізм підвищує дух суперництва, і люди, що володіють величезною кількістю дорогих речей, як правило, мають більш високі показники депресії і сімейної незадоволеності. Якщо ви хочете знайти душевну рівновагу, не потрапляйте в цю пастку і не купуйте речі тільки для того, щоб підняти собі настрій.
  6. 6 Внесіть зміни там, де це необхідно. Можливо, вам доведеться внести значні зміни в своє життя, щоб знайти гармонію в душі. Так, проживання в поганому районі може негативно вплинути на моральний стан і навіть викликати депресію. Якщо вас сильно напружують життєві обставини, такі як нинішня робота або місце проживання, рекомендуємо вжити заходів щодо зміни свого оточення. Може здатися, що ненависна робота або небезпечний район - це терпима проблема, однак це може сильно впливати на психічне здоров'я і заважати знайти душевну рівновагу. Ось кілька порад, які допоможуть внести довгострокові зміни:
    • Будуйте плани, яких ви будете дотримуватися. Плануючи що-небудь, переконайтеся, що ви дійсно цього хочете. Наприклад, якщо ви хочете переїхати в нове місце, переконайтеся, що вас влаштовує місцева культура, кухня, політичні переконання та інше.
    • Почніть з невеликих, розумних кроків. Не варто планувати переїзд на інший кінець країни в найближчі вихідні. Якщо ви дійсно хочете переїхати, почніть з малого: вивчіть варіанти житла, місцеву інфраструктуру і багато іншого.
    • Залучіть інших людей в своє життя. Не роби все це в поодинці. Заручіться допомогою друзів і членів сім'ї. Якщо ви хочете переїхати, запитаєте, що вони думають з цього приводу і чи допоможуть вони вам зібрати речі.
  7. 7 Розберіться з токсичними людьми. Токсичні відносини можуть стати потужним перешкодою на шляху до душевної рівноваги. Токсичні люди висмоктують емоції і ніколи нічого не дають натомість. Вони користуються партнерами і оточуючими. У вас може виникнути відчуття, що в стосунках все крутиться тільки навколо токсичного людини. Можливо, ви також відчуваєте себе незатишно, перебуваючи поруч з ним.Ось кілька порад, як впоратися з такими токсичними відносинами:
    • Чи не заперечуйте. Легко знайти виправдання для людини, з яким нам подобається бути поруч, проте запитайте себе, що ви відчуваєте після того, як провели час з ним. Чи дійсно ви хочете проводити з ним час або ж відчуваєте себе зобов'язаним робити це? Чи очікуєте ви від нього чогось такого, чого ніколи не отримаєте?
    • Визначте, що ви отримуєте від цих відносин. Навіть в токсичних відносинах є якесь потяг, інакше ви б в них не складалися. Можливо, вам комфортно бути з цією людиною, навіть незважаючи на те що він заподіює вам біль. Можливо, він купує вам речі, щоб компенсувати своє негативне поводження.
    • Знайдіть альтернативні джерела. Швидше за все, ви зможете знайти інші способи задовольнити свої бажання і потреби. Не варто залишатися в дружніх або романтичних стосунках, які є токсичними. Можна знайти ті ж переваги в іншому місці і не мучити себе. Спробуйте познайомитися з новими людьми.

Поради

  • Всякий раз, коли ви відчуваєте себе пригніченим, спілкуйтеся зі своїми близькими і діліться тим, через що ви проходите.
  • Не бійтеся говорити про те, що відчуваєте всередині.
  • Будьте вдячні за те, що є у вас в житті.
  • Дбайте про оточуючих і допомагайте їм у міру своїх можливостей.
  • Приймайте зміни, замість того щоб боятися їх.
  • Визнайте, що ніхто не живе ідеальним життям.