Як оцінювати дроби

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 20 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как объяснить дроби? Что такое дробь? простое объяснение дробей. Как объяснить ребенку доли?
Відеоролик: Как объяснить дроби? Что такое дробь? простое объяснение дробей. Как объяснить ребенку доли?

Зміст

Оцінка (або обґрунтоване припущення) може бути дуже корисною, коли мова йде про дробах. Якщо ви намагаєтеся з'ясувати певні пропорції, не маючи даних або часу, щоб знайти точне значення, правильна оцінка дозволить прийняти потрібне рішення. Проте, існує тонка грань між оцінкою і здогадкою. Щоб підвищити точність оцінки, задумайтеся над даними величинами.

кроки

Метод 1 з 2: Оцінка дробів в розумі

  1. 1 Визначте, чи потрібно оцінювати дробу. Оцінюючи дріб, можна визначити її приблизну величину, але, швидше за все, ви не знайдете точне значення. Щоб отримати приблизне значення, оцініть дріб, а щоб обчислити точне значення, вирішите рівняння, виконавши відповідні вимірювання. Правильна оцінка дозволить швидко знайти приблизне значення, яке жодним чином не є точним.
    • Наприклад, правильна оцінка може стати в нагоді в наступних випадках: при плануванні випадкових подій (щоб знайти кількість необхідних матеріалів), при висловлюванні якоїсь ідеї (без дрібних деталей), при приготуванні деяких страв (таких як рагу, де точна кількість інгредієнтів не так важливо).
  2. 2 Якщо можливо, спростите дріб. Оцінити дріб в розумі значно легше, якщо спростити її до мінімальної величини. Наприклад, дріб 4/8 можна спростити до 2/4 або до 1/2. Дві останні дробу рівні вихідної. Якщо можливо, спростите дріб, щоб полегшити процес її оцінки. Знайдіть число, на яке діляться (без остачі) і чисельник, і знаменник дробу. Якщо розділити чисельник і знаменник на одне число, дріб буде спрощена, але її значення не зміниться.
    • Як правило, легше працювати з меншими числами, ніж з великими. Якщо дроби мають спільний знаменник, їх можна розділити на деякі числа, щоб привести до спільного знаменника. Наприклад, дробу 4/16 і 6/8 можна розділити на 4 і 2, відповідно. Ви отримаєте дроби 1/4 і 3/4.
    • Запам'ятайте: якщо і в чисельнику, і в знаменнику стоїть парне число, чисельник і знаменник можна розділити на 2. Чисельник і знаменник зменшаться вдвічі, але значення дробу не зміниться.
    • Переконайтеся, що при розподілі чисельника і знаменника на деяке число виходять цілі числа. Пам'ятайте, що якщо дріб містить дріб, з нею дуже складно працювати.
  3. 3 Округлите дріб. Зробіть це, щоб полегшити процес оцінки дробу.Якщо дріб не можна спростити, округлятимете чисельник і / або знаменник вгору або вниз, щоб полегшити оцінку за рахунок точного значення. Округлення дробу залежить від багатьох факторів, зокрема, від кількості дуже специфічних дробів і кількості частин, які повинні бути враховані.
    • Округлення дробу - це округлення чисельника і / або знаменника вгору або вниз так, щоб отримати можливість спростити дріб. Наприклад, дріб 7/16 досить складно оцінити в розумі, але якщо округлити її до 8/16, а потім скоротити до 1/2, вийде половина цілого (тобто половина деякою величини).
  4. 4 Визначтеся з кількістю варіантів округлення. Якщо дріб потрібно оцінити в розумі, спробуйте округлити її так, щоб полегшити роботу з нею. Так як навички оцінки величин (зокрема дробів) в розумі залежать від людини, можна округлити дріб вгору або вниз. Округляти до 0, 1/2 або 1 потрібно найпростіші дроби, а більш складні дроби потребують декількох варіантах округлення.
    • Округлення дробу до більш дрібних частин (наприклад, восьмих або шістнадцяті) - це непростий процес, який залежить від майстерності людини, але в цьому випадку отриманий результат буде ближче до точного значення.
  5. 5 Виберіть варіант округлення для кожного дробу. У більшості випадків вихідна дріб буде ближче до одного варіанту округлення, ніж до інших. Наприклад, дріб 7/8 ближче до 1 (8/8), чим до 1/2 (4/8). Але в деяких випадках значення вихідної дробу знаходиться десь посередині між варіантами округлення. Наприклад, дріб 65/100 можна округлити вниз до 60/100 або вгору до 70/100. Виберіть той варіант округлення, який краще відповідає представленими даними. Числова пряма допоможе наочно визначити, до якого варіанту округлення дріб знаходиться ближче.
    • Нагадаємо, що не потрібно щось робити з дробом, які потрапляють на один з варіантів округлення.
  6. 6 Запам'ятайте вихідну та округленої дробу. Округлення дробу вгору і вниз полегшує її оцінку, але не варто сприймати округленої дріб як реальних пропорцій. Тому обов'язково запам'ятайте вихідну дріб. Запам'ятавши обидві дробу, можна з легкістю працювати з ними і, в разі необхідності, підкріпити висновки точних даних.
  7. 7 Порівняйте округленої (і спрощену) дріб з вихідною. Зробіть це, щоб уточнити оцінку на основі величини вихідної дробу. Тобто так можна визначити, наскільки оцінка відрізняється від точного значення. Оцінне значення знадобиться для наочного уявлення або швидкого осмислення представлених даних, але необхідно задуматися про різницю між оцінкою і точним значенням.
    • Дріб 7/16 можна округлити до 8/16 або 1/2. Значення 7/16 досить близько до половини цілого, але потрібно пам'ятати, що спрощена дріб трохи більше вихідної. Математично це можна записати так: (1/2 - 1/16).

Метод 2 з 2: Наочна оцінка дробів

  1. 1 Визначте необхідність в наочній оцінці. Наочне уявлення дробу дозволить зобразити пропорції і полегшить її розуміння іншими людьми, особливо якщо вони не розбираються в математиці. Наочна оцінка стане в нагоді при порівнянні двох дробів. Людське око легко порівнює і вимірює предмети, навіть якщо у людини немає математичного досвіду. Наочне уявлення чого-небудь дозволяє мозку звільнитися від абстрактного мислення на основі чисел. Також наочні оцінки рекомендується використовувати для вирішення завдань з повсякденного життя.
    • Наприклад, на перший погляд дріб 12/16 більше дробу 7/8, але якщо зобразити ці дроби в наочній формі, виявиться, що друга дріб більше першої.
    • Щоб уявити дробу в наочній формі, використовуються графіки у вигляді прямих і кіл. Прямі краще підходять для зображення значень дробів, а кола (точніше кругові діаграми) - для зображення пропорцій.
  2. 2 Виберіть наочну модель. Різні наочні моделі відповідають різним людям.Якщо ви хочете використовувати кругову діаграму, прямокутник, діаграму або іншу наочну модель, щоб зобразити пропорції, вона спростить не тільки процес оцінки, а й роботу з дробом у цілому.
    • Різні пропорції можна позначити різними відтінками або квітами. Наприклад, два (з трьох) заштрихованих сектора кругової діаграми відповідають дробу 2/3.
    • Рекомендується застосувати різні наочні моделі до одних і тих же дробям. Так можна зрозуміти, як різні моделі зображують одні і ті ж пропорції.
  3. 3 Проілюструйте дріб за допомогою фізичних предметів. Використовуючи шматочки шоколаду, дитячі кубики або навіть камінчики, можна оцінити дріб через об'єднання різних частин в групи. Якщо ціла величина складається з 50 частин, дробу 17/50 і 33/50 можна проілюструвати, якщо розділити 50 частин на дві групи. Таким чином, можна наочно визначити, як дроби співвідносяться один з одним.
    • Якщо проілюструвати дві або більше дробів поруч один з одним, можна з легкістю з'ясувати, яка дріб більше (або менше). Людське око швидко визначає різницю в розмірах, тому це відмінний спосіб порівняти кілька дробів.
  4. 4 Розмістіть пропорції поруч один з одним. У повсякденному житті дробу зустрічаються на кожному кроці, і ми часто робимо вибір на основі їх оцінки, навіть не замислюючись про це. Щоб попрактикуватися в наочній оцінці дробів, поставте два предмета різної висоти поруч один з одним. Тепер спробуйте визначити, яка частина більшого предмета відповідає меншому.
    • Щоб перевірити свою відповідь, виміряйте предмети за допомогою лінійки.
  5. 5 Створіть кругову діаграму. Кругова діаграма являє собою відмінну наочну модель, яка дозволяє зобразити пропорції. Якщо у вас краще розвинене візуальне мислення, покажіть округлені дробу у вигляді кіл. Тепер оцініть дробу; при цьому немає необхідності покладатися на округлені числа, які можуть привести до неточних результатів. На відміну від графіків (які, як правило, засновані на точних даних), кругова діаграма є способом швидкого зображення даних. Як правило, легше наочно аналізувати сектора кола, тому що він представляє собою цілу величину.

Поради

  • Чим частіше оцінювати дробу, тим точніше стає оцінка. Якщо спочатку ви зіткнулися з проблемами, продовжуйте пробувати і перевіряти відповіді всюди, де можна. Так ви зрозумієте, чи стають оціночні значення більш точними.
  • Звичайна дріб не може бути більше 1. Вона повинна бути більше 0, але менше 1.

попередження

  • Оцінне значення ні в якому разі не замінює точне. Якщо необхідний точний результат, не покладайтеся на оцінне значення.