Як описати місце дії в книзі

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 27 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
КАК ПОДГОТОВИТЬСЯ К КОНТРОЛЬНОЙ ЗА 5 МИНУТ?
Відеоролик: КАК ПОДГОТОВИТЬСЯ К КОНТРОЛЬНОЙ ЗА 5 МИНУТ?

Зміст

"Весь світ - це те, що ви бачите, то, що ви про нього думаєте. Можете зробити його дуже великим або зовсім маленьким, як захочете". Френсіс Скотт Фіцджеральд.

Місце дії - один з найважливіших елементів хорошого художнього твору. Вдале створена обстановка зробить ваш роман живим і захопить увагу читачів. Якщо ви відчуваєте труднощі з описом місця дії, ця стаття як раз для вас.

кроки

  1. 1 Витратьте кілька хвилин, щоб уявити собі світ з вашого роману. Різні письменники знаходять натхнення різними способами.Одні слухають музику, влаштовуючи в цей час уявний "мозковий штурм"; інші відправляються на прогулянку, чекаючи зустріти джерело натхнення в реальному навколишньому світі; третім потрібно просто посидіти в тихому місці і спокійно подумати. Пошук найбільш вдалого для себе спосіб і дозвольте собі загубитися на просторах власної уяви.
  2. 2 Як тільки у вас склалося загальне уявлення про місце дії, пора починати записувати ідеї. Якщо не хочете, можете поки не писати повними реченнями - іноді на ранніх стадіях роботи над книгою краще накидати кілька суттєвих слів, ніж відразу писати довгі абзаци. Записуйте все, що приходить в голову, навіть якщо не впевнені, що це стане в нагоді. Непотрібне ви завжди зможете викреслити пізніше. При бажанні можна навіть приблизно намалювати місця, які ви собі уявили, якщо вам це допоможе. Пам'ятайте: робіть все, що вважаєте за потрібне. Правил не існує. Нехай ваші думки вільно течуть рікою.
  3. 3 Зробіть місце дії живим. Читач повинен немов провалюватися крізь кролячу нору в створений вами світ. Якщо дія відбувається в тропічному лісі, нехай читач почує гарчання, крики і вереск диких тварин, вдихне задушливий аромат екзотичних квітів, відчує вітер і струмені дощу на своїй шкірі, відчує солодкість бризнувшей соку, відкусивши від невідомого фрукта. Завжди спирайтеся на всі п'ять почуттів, навіть якщо не збираєтеся описувати кожне. Якщо в тій чи іншій сцені погода має значення, опишіть її. Все залежить тільки від вас.
  4. 4 "Показати, а не розповісти" - дієвий прийом. Фраза "було тепло» не пробудить читацького уяви і не буде очевидно пов'язана з дією в книзі. Замість неї спробуйте поекспериментувати з різними мовними прийомами або незвичайними образами. "Мене накрила хвиля жаркого, дихаючого сотнями ароматів повітря" звучить цікавіше, ніж "було тепло", і відразу створює певний образ, чи не так?
  5. 5 Майте на увазі, що не завжди слід показувати, а не розповідати. Коли ви описуєте динамічну, повну дії сцену, опис обстановки повинно бути коротким. Занадто великі описи будуть нервувати читача і відволікати його від головного, так що не зловживайте ними. Коли ви відчуваєте єднання з місцем, про який пишете, легко захопитися і зануритися в зайві подробиці. Пам'ятайте, що головне - розповісти історію. Не упускайте з виду сюжет і персонажів.
  6. 6 До даного моменту у вас повинна скластися цілком ясна уявна картина світу, в якому живуть персонажі. Якщо ви ще не занурилися в обстановку роману на 100%, можете зробити невелике упражненіе- "розминку". Напишіть сторінку або дві про вашому місці дії, немов ви його досліджуєте. Пишіть з будь-якої точки зору, яка здасться вам підходящою. Можете взяти на себе роль одного з персонажів книги, створити нового персонажа або навіть написати свого роду звіт про експедицію від власного обличчя. Дозвольте собі заглибитися в створений вами світ і, що ще важливіше, отримуйте від цього задоволення.
  7. 7 Знайдіть для себе дієву систему "відгуку". Як письменника ви не завжди помічаєте помилки і нестиковки, які помітить читач. Покажіть написане людині, якій довіряєте, і запитайте, чи вдалася вам ця сцена. Можете викласти уривок для обговорення на письменницькому форумі.
  8. 8 Продовжуйте, поки не досягнете ідеального результату. Більшість хороших письменників повертаються до окремих епізодів своїх творів по стільки разів, що запам'ятовують їх напам'ять. Викреслюйте деталі, від яких немає толку, додавайте нові, щоб оживити сцену, або просто перечитуйте написане.
  9. 9 Якщо ви маєте справжню пристрасть до літературної творчості, для вас немає нічого недосяжного.

Поради

  • Носіть з собою невеликий блокнот. Як тільки вам в голову прийде ідея, швидко запишіть її.
  • Читайте, читайте і ще раз читайте! Якщо в книзі вам попадеться блискуче опис місця дії, це може надихнути вас.Читайте книги різних жанрів і різних авторів, щоб познайомитися з різною манерою опису навколишнього оточення. Це допоможе вам сформувати власний унікальний стиль.
  • Якщо ви описуєте місце, в якому ніколи не бували (наприклад, пустелю або джунглі), зберіть про нього достатньо інформації і подивіться фотографії в Інтернеті.
  • Складайте, коли ви зайняті нудними повсякденними справами. Ви можете генерувати ідеї, доки приймаєте душ або пилососите квартиру.

попередження

  • Подовгу сидіти, згорбившись перед комп'ютером або ноутбуком, шкідливо для зору і постави. Обзаведіться якісним зручним стільцем і регулярно влаштовуйте перерви, щоб дати очам відпочити.

Що вам знадобиться

  • Ручка і блокнот
  • Комп'ютер або ноутбук
  • Зручне місце, де можна подумати і зосередитися