Як визначити, що у вас обсесивно-компульсивний розлад

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 27 Лютий 2021
Дата Оновлення: 28 Червень 2024
Anonim
ОКР: обсесивно-компульсивний розлад. Нав’язливі думки та поведінка | Психолог Любов Прудеус
Відеоролик: ОКР: обсесивно-компульсивний розлад. Нав’язливі думки та поведінка | Психолог Любов Прудеус

Зміст

Обсесивно-компульсивний розлад (ОКР) - це психічний розлад, який може мати прогресуючий характер. ОКР супроводжується періодичними думками і діями. Для даного розладу характерні обсессии (неконтрольовані, що заважають і лякаючі думки і настирливі ідеї) і компульсивні дії (повторювані ритуали, правила і звички, які окреслють обсессий і займають помітне місце в повсякденному житті). Якщо ви любите чистоту і порядок, це далеко не означає, що у вас ОКР. Однак ОКР цілком можливо в тому випадку, якщо нав'язливі думки починають домінувати і керувати вашої повсякденної життям: наприклад, ви можете перед сном безліч разів перевіряти, замкнені чи двері, або вірити в те, що оточуючі вас люди постраждають, якщо ви не виконаєте певні ритуальні дії.

кроки

Метод 1 з 2: Виявлення симптомів

  1. 1 Дізнайтеся про нав'язливих ідеях і думках, які характерні для ОКР. При обсесивно-компульсивном розладі людей долають повторювані нав'язливі думки, які часто носять тривожний і лякаючий характер. Це можуть бути різні сумніви, страхи, нав'язливі ідеї або сумні образи, які складно контролювати. При ОКР ці думки з'являються в невідповідні моменти, повністю заволодівають вашим розумом і паралізують його тривогою і страхом. Часто зустрічаються такі нав'язливі ідеї та думки:
    • Сильна фізіологічна тяга до порядку, симетрії і точності. Ви можете відчувати сильний дискомфорт від того, що срібні прилади на столі розкладені недостатньо акуратно, задумане вами не виконується аж до дрібних деталей, або просто один рукав трохи довше, ніж інший.
    • Страх забруднення і зараження. Ви можете відчувати мурашки по шкірі від однієї думки про те, щоб доторкнутися до сміттєвого відра або поручня в громадському транспорті, або просто потиснути чиюсь руку. Такі нав'язливі думки супроводжуються занадто частим миттям рук і підвищеною увагою до чистоти. Постійна турбота щодо уявних симптомів і боязнь різних хвороб можуть також виражатися в підозріливості та іпохондрії.
    • Надмірна нерішучість і необхідність в постійному підбадьорювання; страх припуститися помилки, потрапити в незручну ситуацію або повісті себе неналежним чином. Це може привести до інертності та пасивності. При спробі зробити будь-які дії ви будете часто відмовлятися від задуманого через сумніви і страхів щодо того, що що-небудь вийде не так.
    • Страх перед неприємними і злими думками; нав'язливі і жахливі думки про шкоду по відношенню до себе або іншим. Вас можуть долати жахливі нав'язливі думки (як би піднімаються з підсвідомості) про можливі нещасні випадки з вами або іншими людьми, хоча ви і намагаєтеся всіляко відганяти їх. Як правило, подібні думки виникають в звичайних ситуаціях: наприклад, ви можете уявити, що ваш друг потрапив під автобус, коли ви переходите разом з ним через проїжджу частину вулиці.
  2. 2 Дізнайтеся про компульсивних діях, які часто супроводжують нав'язливі думки. Це різні ритуали, правила і звички, які ви виконуєте знову і знову для того, щоб позбутися від нав'язливих і лякають вас думок. Однак ці думки часто повертаються і стають ще сильніше.Компульсивні вчинки викликають тривогу і самі по собі, оскільки поступово вони стають більш нав'язливими і вимагають все більше часу. Часто компульсивний поведінка полягає в наступному:
    • Занадто частий прийом ванни, душа і миття рук; відмова від рукостискань і дотиків до дверних ручок; повторні перевірки (закритий замок, вимкнений праска тощо). Ви можете мити руки п'ять, десять або дванадцять разів поспіль, перш ніж відчуєте, що вони дійсно чисті. Можна також безліч разів замикати, відкривати і знову закривати дверний замок перед тим, як заснути.
    • Постійний розрахунок, про себе або вголос, при виконанні звичайних дій; вживання їжі в строго встановленому порядку; прагнення розташовувати речі в певному порядку. Можливо, перш ніж приступити до обмірковування чого-небудь, вам необхідно розташувати речі на своєму робочому столі в строго визначеному порядку. А може, ви не в змозі є, поки різні частини страви у вашій тарілці торкаються один одного.
    • Нав'язливі слова, образи або думки, зазвичай тривожні, які можуть мати негативний вплив на сон. Вас можуть відвідувати образи жахливої ​​насильницької смерті. Можливо, ви не в змозі позбутися від думок про різні лякають варіантах і найгірших ситуаціях.
    • Часте повторення особливих слів, фраз і заклинань; необхідність проробляти ті чи інші дії певне число раз. Наприклад, при фіксації на слові "вибачте" ви будете повторювати його, як тільки відчуєте жаль про що-небудь. Або ви можете регулярно грюкати дверима автомобіля десять разів, перш ніж рушити з місця.
    • Збирання і накопичення предметів без певної мети. Ви можете нав'язливо збирати різні непотрібні предмети, які вам ніколи не знадобляться, і в кінці кінців переповнити ними свою машину, гараж, задній двір або спальну кімнату. Можлива сильна ірраціональна тяга до певних предметів, незважаючи на те, що розум переконує вас не збирати сміття.
  3. 3 Навчіться розрізняти поширені "типи" ОКР. Обсессіі і компульсивні дії часто ставляться до певних тем і ситуацій. Існує кілька найбільш поширених категорій, і не завжди вдається підвести конкретний випадок під одну з них. Проте, ці категорії, або типи, дозволяють легше виявляти чинники, що призводять до компульсивному поведінки. До найбільш поширених типів поведінки при ОКР відносяться миття, перевірки, сумніви і самопринизливі думки, рахунок і упорядкування, збиральництво.
    • Мийники бояться забруднення. При цьому компульсивний поведінка полягає в частому миття рук та інших очищувальних діях. Наприклад, ви можете по п'ять разів мити руки після того, як винесли сміття, або, просипавши що-небудь на підлогу, знову і знову пилососити його.
    • перевіряльники повторно перевіряють щось, що може становити загрозу. Наприклад, ви можете по десять разів перевіряти, замкнені чи вхідні двері і вимкнена плита, хоча точно пам'ятаєте, що закривали двері і вимикали плиту. Після виходу з бібліотеки можна багато разів перевіряти, чи ту книгу ви взяли. Ви можете перевіряти одне і те ж десять, двадцять чи тридцять разів.
    • Сумніваються і вчинили проступок бояться, що щось виявиться не так, як треба, трапиться щось жахливе і їх спіткає покарання. Ці думки можуть призводити до прагнення до зайвої ясності і точності або паралізувати волю до дії. Ви можете постійно розглядати свої думки і дії в пошуках недоліків і помилок.
    • Лічильники і шанувальники порядку одержимі прагненням до порядку і симетрії. Для таких людей характерні забобони щодо певних чисел, кольорів або розташування предметів. "Погані" ознаки або "неправильне" розміщення предметів викликають у них занепокоєння і відчуття дискомфорту.
    • збирачі дуже не люблять розлучатися з різними предметами.При цьому ви можете збирати абсолютно непотрібні речі, які ніколи не знадобляться вам, і відчувати до них сильну ірраціональну прихильність, хоча розумієте, що це даремний непотріб.
  4. 4 Подумайте над тим, наскільки серйозні відчувають вами симптоми. Як правило, спочатку симптоми ОКР відносно слабкі, проте їх інтенсивність може змінюватися протягом життя. Зазвичай розлад вперше проявляється в дитинстві, підлітковому віці або юності. Симптоми посилюються в стресових ситуаціях, і в деяких випадках розлад набуває таку гостру форму і поглинає так багато часу, що людина втрачає здатність. Якщо ви часто відчуваєте деякі з описаних вище нав'язливих думок і вживаєте компульсивні дії, які підпадають під ту чи іншу категорію ОКР, і на це у вас йде значна частина часу, відвідайте лікаря, щоб він поставив точний діагноз.

Метод 2 з 2: Діагностика та лікування ОКР

  1. 1 Поговоріть з лікарем або психологом. Не намагайтеся поставити діагноз самостійно: хоча ви можете часом відчувати тривогу і нав'язливі думки, збирати що-небудь непотрібне або боятися зараження мікробами, для ОКР характерний цілий спектр станів і симптомів, і наявність окремих ознак зовсім не означає, що вам потрібне лікування. Лише професійний лікар зможе визначити, чи дійсно у вас ОКР.
    • Не існує стандартних тестів або аналізів, які дозволяли б однозначно виявити ОКР. При постановці діагнозу лікар буде грунтуватися на оцінці симптомів і тому, скільки часу йде у вас на виконання ритуальних дій.
    • Не переживайте, якщо вам поставили діагноз ОКР - хоча цей розлад і не піддається "повного виліковування", існують лікарські препарати і методи поведінкової терапії, які допоможуть вам пом'якшити симптоми і успішно контролювати їх. Можна навчитися жити з нав'язливими думками і не дозволити їм заволодіти вами.
  2. 2 Дізнайтеся у лікаря щодо когнітивно-поведінкової терапії. Мета цього методу, який називають також "експозиційної терапією", або "технікою конфронтації з придушенням тривожної реакції", полягає в тому, щоб навчити людей з ОКР справлятися зі своїми страхами і пригнічувати тривогу без здійснення ритуальних дій. Дана терапія допомагає також знизити схильність до перебільшень і негативному мисленню, які характерні для людей з ОКР.
    • Щоб приступити до занять когнітивно-поведінкової терапією, вам доведеться звернутися до психолога. Попросіть сімейного лікаря порекомендувати вам відповідного фахівця або зверніться в місцеву психологічну клініку. Спочатку буде непросто, але якщо ви дійсно поставите метою контролювати нав'язливі думки, то зможете домогтися цього.
  3. 3 Дізнайтеся у лікаря щодо медикаментозного лікування. При ОКР нерідко приймають антидепресанти, зокрема селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС), до яких відносяться Паксил, Прозак і Золофт. Використовують і старіші препарати, такі як трициклічні антидепресанти (наприклад, Кломіпрамін). Для зниження симптомів ОКР призначають і деякі атипові нейролептики, наприклад Ріспердал і Абіліфай, які приймаються самостійно або спільно з СИОЗС.
    • Будьте обережні при спільному прийомі різних препаратів. Перш ніж приймати будь-якої препарат, вивчіть його побічні дії і дізнайтеся у лікаря, чи безпечно використовувати його спільно з уже прийнятими вами засобами.
    • Хоча антидепресанти і допомагають знизити симптоми ДКР, вони не лікують його, і їх не слід розглядати як безвідмовного кошти. Згідно з дослідженням Національного інституту психічного здоров'я (США), антидепресанти допомогли позбутися симптомів ОКР менш ніж 50 відсоткам пацієнтів, навіть за умови прийому двох різних препаратів.

попередження

  • Якщо у вас немає ОКР, не посилайтеся на цей розлад з кожного приводу, коли у вас поганий настрій.ОКР є серйозним і прогресуючим розладом, і ваші слова можуть образити кого-небудь, хто дійсно страждає на цю хворобу.