Як визначити, чи відчуває собака біль

Автор: Gregory Harris
Дата Створення: 16 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Червень 2024
Anonim
Предвестники родов. Как понять, что роды начинаются.
Відеоролик: Предвестники родов. Как понять, что роды начинаются.

Зміст

Собаки відчувають біль точно так же, як і люди, але завдяки еволюції вони навчилися приховувати ознаки болю, тому що це може зробити їх уразливими перед іншими собаками - їх суперниками. Деякі собаки ясно дають зрозуміти господареві, що їм боляче, інші ж приховують біль настільки вміло, що буває дуже складно докопатися до правди. У більшості випадків собаки намагаються приховати біль - це частина природної стратегії виживання, виробленої в процесі еволюції. Незважаючи на це, є безліч способів зрозуміти, чи дійсно вашому вихованцеві боляче. Чим швидше ви зможете це зрозуміти, тим швидше ви допоможете своєму улюбленцю. Повірте, лише кілька порад можуть допомогти вирішити проблему на ранніх етапах, поки вона не переросла в справжню катастрофу.

кроки

Частина 1 з 2: Зверніть увагу на зміни зовнішнього вигляду вашого вихованця

  1. 1 Зверніть увагу на кульгавість. Один з очевидних ознак болю - це накульгування. Собака починає кульгати, коли їй боляче переносити вагу тіла на одну з лап.
    • Якщо у собаки пошкоджена одна з лап, швидше за все, вона постарається не навантажувати її, спираючись на інші три лапи.
    • Крім того, якщо у тварини щось болить, швидше за все, воно постарається менше рухатися.
  2. 2 Зверніть увагу на інші дивні речі в рухах собаки. Наприклад, собаці може бути складно встати або лягти. Вона може пересуватися трохи повільніше, ніж зазвичай, і може відмовитися від якихось занять.
    • Ще однією ознакою болю і дискомфорту є нерішучість, наприклад, якщо собака коливається, перш ніж піднятися або спуститися сходами, побігти або стрибнути.
  3. 3 Спостерігайте за змінами в звичних позах тварини. Візьміть до уваги, як собака тримає голову або хвіст. Будь-які відхилення від нормальної звичною пози (наприклад, висячий або підібганий хвіст у собаки, яка зазвичай активно їм виляє) можуть бути ознакою дискомфорту і болю.
    • Якщо собака тримає лапу якось інакше, ніж зазвичай, це теж може вказувати на хворобливість.
    • Через біль собака часто змушена вигинати спину або напружувати все тіло, коли вона просто стоїть або рухається.
  4. 4 Прислухайтеся до дихання тварини. Якщо у собаки щось болить, у неї може прискоритися дихальний ритм, а саме дихання стати важким і поверхневим.
    • Якщо собака важко дихає, якщо у неї задишка (особливо в прохолодну або холодну погоду), є ймовірність, що у неї щось болить.
  5. 5 Огляньте очі свого улюбленця. По очах собаки можна багато що сказати про те, чи відчуває вона якусь біль. Якщо тварина турбують очі, ви можете помітити косоокість, почервоніння, помутніння і наявність виділень.
    • Собака може часто чесати і терти то місце, яке її турбує. Якщо ваш вихованець постійно тре очі, це може бути ознакою дискомфорту в цій області.
    • Крім того, стан очей може бути підказкою до стану інших частин тіла. Наприклад, пріщуріваніе може бути ознакою пошкодження області очей, але в цілому собаки часто примружує очі, коли їх турбує біль де-небудь.
    • Розширені зіниці також можуть бути ознакою того, що у собаки щось болить.

Частина 2 з 2: Зверніть увагу на зміни в поведінці

  1. 1 Зверніть увагу на схильність кусатися. Через біль і дискомфорту поведінку собаки може різко змінитися. Навіть доброзичлива собака може вкусити, якщо відчуває сильний біль.
    • Навіть якщо собака ніколи раніше не кусалася, вона може вкусити при спробі наблизитися до неї, якщо у неї щось дуже сильно болить.
    • Крім того, собака може вкусити, якщо ви доторкнетеся до болючої області або якимось чином її потривожите. Таку поведінку можна пояснити природним рефлексом тваринного: коли болюча область піддається впливу, тварина намагається припинити цей вплив. Тому собака може вкусити вас несвідомо, підкоряючись природному інстинкту.
    • Спочатку, швидше за все, ви помітите застережливий знак (наприклад, гарчання).Перед тим як вкусити, собака може притиснути вуха і вискалитися. Це поведінка також можна назвати захисним механізмом, який тварина використовує, щоб запобігти біль.
  2. 2 Зверніть увагу на те, як собака їсть. Собака, яка відчуває біль і дискомфорт, може гірше харчуватися. Якщо ви помітили у собаки погіршення апетиту, це може говорити про біль.
    • Собака, у якої болить щось в порожнині рота, може випадково упускати шматки їжі.
  3. 3 Слідкуйте за появою ознак неспокою. Якщо у собаки щось болить, її поведінка буде неспокійним, їй буде складно вгамуватися і розслабитися. Зазвичай тварина показує, що йому дискомфортно, постійно блукаючи по кімнаті, раз у раз змінюючи позу або часто встаючи і знову лягаючи.
  4. 4 Постарайтеся помітити зміни в режимі сну. Собака, у якої щось болить, швидше за все, перестане дотримуватися свого звичайного розпорядку дня. Наприклад, вона може спати набагато більше, ніж зазвичай, або їй, навпаки, може бути надзвичайно складно заснути.
  5. 5 Прислухайтеся до гавкання собаки (і будь-яким іншим звукам). Чи є в них якісь зміни? Серед незвичайних звуків, які говорять про біль, може бути виття, стогін, плач, тявканье і навіть гарчання.
    • Ці звуки можуть бути пов'язані з певними рухами вихованця (наприклад, вони можуть спостерігатися при вставанні). До речі, це може послужити підказкою до того, в чому може полягати причина болю тварини.
    • Також варто звернути увагу на раптове мовчання, якщо ваш вихованець зазвичай голосно гавкає і видає різні звуки.
  6. 6 Зверніть увагу на відсторонене поведінка тварини. До відсторонений поведінки належить звичка ховатися і всіляко уникати контакту з людьми та іншими тваринами - ця ознака явно говорить про те, що собака відчуває дискомфорт. Справа в тому, що таким чином собака намагається уникнути різних хворобливих ситуацій.
    • Якщо собака відвертається або якось відсторонюється від вас, коли ви намагаєтеся її погладити, цілком можливо, що у неї щось болить. Зверніть увагу на цю особливість поведінки, якщо звичайно ваша собака дуже дружелюбна і розташована до погладжувань і пестощів.
    • Така поведінка може супроводжуватися замкнутим станом тваринного і його необщительностью.
    • Якщо у собаки щось болить, ви навіть можете помітити деякі ознаки депресії і розумової загальмованості.
    • Майте на увазі той факт, що деякі собаки в період хвороби, навпаки, вимагають до себе підвищеної уваги, а не намагаються його уникати. Тому варто взяти до уваги як підозріло відсторонене поведінка, так і занадто активна поведінка, спрямоване на залучення уваги.
  7. 7 Не залишайте без уваги те, як собака ходить в туалет. Якщо ви будете чітко знати нормальна поведінка свого вихованця в процесі справляння потреби, то зможете легко розпізнати наявність у нього будь-яких проблем зі здоров'ям.
    • Якщо у собаки щось болить, часто можна помітити, що, справляючи нужду, собака починає дотримуватися іншої пози. Наприклад, кобель, який зазвичай піднімає одну задню лапу, відводячи її в сторону, може цього не робити, якщо його щось сильно турбує.
    • Крім того, потрібно також звернути увагу на те, наскільки часто вашому вихованцеві стало необхідно справляти нужду. А якщо сталася неприємна несподіванка, є ймовірність, що через біль і дискомфорту ваш вихованець просто не дійшов до того місця, де зазвичай справляє нужду.
    • Через хворобливості може істотно змінитися консистенція стільця (це також пов'язано з підвищеним рівнем стресу). Можуть спостерігатися запори.

Поради

  • Будьте обережні, щоб не посилити біль. Іноді потрібно знайти джерело болю, щоб розібратися, в чому причина. Але у випадку з собакою єдиним вірним і безпечним способом це зробити є просто легке обмацування болючою області. Можливо, ви вже помічали, що при огляді тварини ветеринар пальпує хворобливу область, але майте на увазі, що ветеринари вміють пальпувати так, щоб не заподіяти тварині шкоди.Не володіючи відповідними знаннями і підготовкою, ви ризикуєте нашкодити своєму вихованцеві, намагаючись поставити діагноз!
  • Вашою метою не обов'язково повинен бути пошук джерела болю. Для початку вам потрібно зрозуміти, чи дійсно тварина відчуває біль. Як тільки ви з'ясуєте це, зв'яжіться з ветеринаром і подумайте про подальше лікування.
  • Багато ознак того, що тварина відчуває біль, насправді, дуже неявні. І їх набагато легше розпізнати, якщо ви знаєте, як виглядає нормальна поведінка і активність вашого вихованця.

попередження

  • Не намагайтеся лікувати собаку самостійно в домашніх умовах, не проконсультувавшись з ветеринаром. Пам'ятайте про те, що деякі протизапальні і болезаспокійливі препарати, які ефективно допомагають людям, можуть бути небезпечні для собак, особливо в невірних дозуваннях.
  • Деякі перераховані вище ознаки можуть говорити про те, що собака відчуває біль, але деякі з них можуть вказувати на більш серйозні проблеми. Якщо ви помітили, що перераховані вище ознаки відзначаються протягом тривалого періоду часу (довше 24-48 годин), обов'язково зверніться до ветеринара.
  • Якщо у вас є будь-яку підозру, що ваш вихованець відчуває біль і дискомфорт, але ви в цьому не впевнені, все одно запишіться на консультацію до ветеринара.