Як визначити полярність магніту

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 24 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как определить полюса магнита без компаса и других приспособлений
Відеоролик: Как определить полюса магнита без компаса и других приспособлений

Зміст

Ви напевно чули фразу "протилежні полюси притягуються". Хоча це далеко не завжди справедливо для відносин між людьми, дане правило незмінно виконується для магнітів. Ми всі звикли мати справу з великим магнітом - Землею. Досліди з невеликими магнітами допоможуть вам зрозуміти, як діє магнітне поле Землі, яке захищає нас від космічного випромінювання. Чи хочете ви для зручності позначити полюса магніту або провести цікавий фізичний експеримент, вам знадобиться вміння визначати полярність магнітів.

кроки

Метод 1 з 3: Використовуйте компас

  1. 1 Зберіть все необхідне. Все, що вам потрібно - це компас і магніт. Для даного методу підійде будь-який компас, а в якості магніту краще використовувати простий дисковий абострижневий магніт.
  2. 2 Перевірте компас. Незважаючи на те, що вказує на північ кінець стрілки компаса зазвичай забарвлений в червоний колір, не завадить ще раз перевірити компас. Якщо вам відомо, де у вашій місцевості розташований північ, ви зможете легко визначити, який кінець стрілки компаса вказує в цьому напрямку.
    • Якщо ви не знаєте, де розташований північ, можна вийти з компасом на вулицю в полудень, коли сонце розташоване в найвищій точці неба (зеніті). Візьміть компас в руку, так щоб він розташовувався горизонтально, і встаньте обличчям до сонця.
    • Подивіться на розташування стрілки компаса. Якщо ви живете в Північній півкулі, що відповідає північ кінець стрілки повернеться до вас, а південний кінець стрілки вкаже на сонці. Якщо ж ви живете в Південній півкулі, стрілка повернеться до вас своїм південним кінцем.
  3. 3 Покладіть компас на рівну горизонтальну поверхню, наприклад на стіл. Поверхня не повинна бути намагніченою або металевої, так як це може спотворити результат. На результат експерименту можуть вплинути навіть такі дрібниці, як ланцюжок для ключів або кишеньковий ніж. Північний кінець стрілки компаса повинен вказувати на північ.
  4. 4 Покладіть магніт на стіл. Якщо ви використовуєте дисковий магніт, північний і південний полюси будуть розташовуватися на протилежних плоских гранях. Полюса стрижневого магніту розташовані на його кінцях.
  5. 5 Піднесіть магніт до компасу. Якщо у вас дисковий магніт, поставте його на бік і розгорніть вказівним пальцем так, щоб одна плоска грань була направлена ​​до компасу.
    • Якщо у вас стрижневий магніт, покладіть його на стіл так, щоб один кінець магніту був направлений в сторону компаса.
  6. 6 Подивіться на стрілку компаса. Оскільки стрілка компаса є маленький магніт, її південний кінець притягнеться до північного полюса магніту.
    • Якщо стрілка компаса розгорнулася до магніту своїм північним кінцем, біля компаса знаходиться південний полюс магніту. Поверніть магніт так, щоб до компасу був звернений його другий (північний) полюс: тепер стрілка компаса розгорнеться до магніту своїм південним кінцем.

Метод 2 з 3: Зробіть компас з стрижневого магніту

  1. 1 Знайдіть досить довгу нитку. Можна використовувати будь-яку нитку або мотузку, які витримають вагу магніту. Вони повинні бути досить довгими, щоб можна було обв'язати і підвісити магніт.
    • Як правило, досить метрової нитки. Довжину нитки можна оцінити таким чином. Візьміть нитку обома руками. Піднесіть праву руку з ниткою до свого носа, а ліву витягніть якнайдалі. При цьому між правою і лівою руками у вас вийде приблизно один метр.
  2. 2 Надійно обв'яжіть магніт ниткою. Як випливає затягніть нитку, щоб магніт НЕ вислизнув. Врахуйте, що цей спосіб не годиться для дискового або сферичного магніту.
  3. 3 Підніміть магніт за нитку, так щоб він вільно повис в повітрі. Простежте, щоб магніту ніщо не заважало: він повинен вільно обертатися навколо своєї осі. Коли магніт перестане крутитися, його північний полюс вкаже на північ. Отже, ви зробили компас!
    • Зверніть увагу на відміну від попереднього методу, в якому до північного полюса магніту притягався південний кінець стрілки компаса. Коли в якості компаса ми використовуємо магніт, на північ буде звернений його північний полюс, який коректно називати позитивним магнітним полюсом, або полюсом, що вказує на північ, оскільки в фізичному сенсі північний магнітний полюс Землі є південним, так як він притягує північний полюс магніту.

Метод 3 з 3: Помістіть магніт на воду

  1. 1 Зберіть все необхідне. Для даного методу вам знадобиться кілька предметів, які напевно є у вашому домі. Якщо у вас під рукою є невеликий магніт, шматочок пінопласту, вода і чашка, ви зможете провести цікавий експеримент, який дозволить визначити полярність магніту.
  2. 2 Налийте воду в чашку, миску або глибоку тарілку. Немає необхідності наливати воду до країв, досить, щоб в ній зміг вільно плавати шматочок пінопласту.
  3. 3 Приготуйте пінопласт. Виберіть такий шматочок пінопласту, який зможе вільно плавати в ємності з водою, і при цьому він повинен утримувати на собі ваш магніт. Якщо у вас є великий аркуш пінопласту, відріжте від нього необхідний шматочок.
  4. 4 Покладіть магніт на пінопласт і опустіть його в воду. При цьому пінопласт розгорнеться так, щоб північний полюс магніту вказував на північ.

Поради

  • Якщо вам потрібно регулярно перевіряти полярність магнітів, для зручності та економії часу можна придбати детектор магнітних полюсів.
  • Будь-магніт з уже відомою полярністю можна використовувати для визначення полярності іншого магніту. При цьому південний полюс одного магніту буде притягатися до північного полюса другого магніту.

попередження

  • Магніт може змінити полярність компаса на протилежну. Видаліть з компаса всі магніти і металеві предмети і перевірте, як і раніше чи північний кінець його стрілки вказує на північ.

Що вам знадобиться

  • Компас
  • нитка
  • Пінопласт
  • Ємність з водою
  • Магніт