Як визначити серцевий викид

Автор: Gregory Harris
Дата Створення: 16 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Біологія людини. Серцевий цикл. Робота серця та регуляція. Систола і діастола. Аритмія, тахікардія
Відеоролик: Біологія людини. Серцевий цикл. Робота серця та регуляція. Систола і діастола. Аритмія, тахікардія

Зміст

Серцевий викид, або хвилинний об'єм кровообігу, - це кількість крові, яку серце перекачує за хвилину (вимірюється в літрах за хвилину). Він показує, наскільки ефективно серце поставляє в організм кисень і поживні речовини, і наскільки добре воно функціонує в порівнянні з рештою серцево-судинною системою. Щоб визначити серцевий викид, необхідно визначити ударний обсяг і серцевий ритм. Це може зробити тільки лікар за допомогою Ехокардіограма.

кроки

Метод 1 з 3: Визначення серцевого ритму

  1. 1 Візьміть секундомір або годинник. Серцевий ритм - це число серцевих скорочень в одиницю часу. Зазвичай він вимірюється за одну хвилину. Зробити це дуже просто, але вам знадобиться пристрій, який буде точно відраховувати секунди.
    • Можна спробувати відраховувати удари і секунди подумки, але це буде неточно, так як ви будете зосереджені на пульсі, а не на внутрішньому відчутті часу.
    • Краще поставити таймер, щоб сконцентруватися тільки на підрахунку ударів. Таймер є в вашому смартфоні.
  2. 2 Знайдіть пульс. Хоча на тілі є безліч точок, де ви можете промацати пульс, найпростіше його знайти на внутрішній частині зап'ястя. Інше місце - збоку від горла, де знаходиться яремна вена. Коли ви намацаєте пульс і будете чітко відчувати його удари, покладіть на місце биття вказівний і середній пальці іншої руки.
    • Зазвичай пульс найкраще прощупується з внутрішньої сторони зап'ястя, на лінії, подумки проведеної від вказівного пальця через зап'ясті і приблизно на 5 см вище першої складки на ньому.
    • Можливо, вам потрібно буде трохи перемістити пальці туди-сюди, щоб знайти, де пульс буде чути найчіткіше.
    • Можете злегка натиснути пальцями на зап'ясті, щоб промацати пульс. Однак якщо вам доводиться тиснути занадто сильно, ви вибрали невдало місце. Спробуйте перемістити пальці в іншу точку.
  3. 3 Почніть рахувати кількість ударів. Коли ви намацаєте пульс, включіть секундомір або ж подивіться на годинник з секундною стрілкою, дочекайтеся, коли вона дійде до 12 і почніть рахувати удари. Порахуйте число ударів за одну хвилину (поки секундна стрілка не повернеться на 12). Це число і є ваш серцевий ритм.
    • Якщо вам важко вважати удари протягом цілої хвилини, можете порахувати 30 секунд (поки секундна стрілка не опиниться на 6), а потім помножити отриманий результат на два.
    • Також можна порахувати удари за 15 секунд і помножити на 4.

Метод 2 з 3: Визначення ударного обсягу

  1. 1 Зробіть ехокардіограму. Серцевий ритм - це просто число ударів серця в хвилину, а ударний обсяг - це обсяг крові, що перекачується лівим шлуночком серця з кожним ударом. Його вимірюють у мілілітрах, і визначити його набагато складніше. Для цього проводиться спеціальне дослідження під назвою ехокардіографія (відлуння).
    • При знятті Ехокардіограма зв'язуються за допомогою радіохвиль. З їх допомогою створюється картина серця і можна виміряти обсяг проходить через нього крові.
    • Ехокардіограма дозволяє зробити виміри, необхідні для обчислення ударного обсягу.
    • Маючи результати Ехокардіограма, можна зробити необхідні розрахунки.
  2. 2 Розрахуйте площа вихідного відділу лівого шлуночка (Волж). Вихідний відділ лівого шлуночка - це область серця, через яку кров надходить в артерії. Щоб розрахувати ударний обсяг, вам потрібно знати площу вихідного відділу лівого шлуночка (Волж) і інтеграл швидкості потоку у вихідному відділі лівого шлуночка (ІС Волж).
    • Ці розрахунки потрібно зробити при професійному читанні Ехокардіограма. Спеціаліст може обчислити площу вихідного відділу лівого шлуночка за такою формулою.
    • Площа = 3,14 х (діаметр Волж / 2) ^ 2.
    • У наші дні цей спосіб розрахунку поступово починає витіснятися більш сучасними технологіями отримання зображення.
  3. 3 Визначте інтеграл швидкості кровотоку. Інтеграл швидкості кровотоку - це інтеграл швидкості, з якою кровотік проходить по судині або через клапан за певний час. Щоб обчислити ІС Волж, фахівець виміряє потік за допомогою допплер-ехокардіографії. Для цього він використовує спеціальну функцію ехокардіографія.
    • Щоб визначити ІС Волж, розраховують площа під кривою аорти на імпульсно-хвильовому Допплер. Спеціаліст може призвести багаторазові вимірювання, щоб зробити висновок про ефективність роботи вашого серця.
  4. 4 Розрахуйте ударний обсяг. Для визначення ударного об'єму крові потрібно відняти обсяг крові в шлуночку перед ударом (кінцевий діастолічний об'єм, КДО) з обсягу крові в шлуночку в кінці удару (кінцевого систолічного об'єму, КСВ). Ударний об'єм = КДО - КСО. Як правило, ударний обсяг пов'язують з лівим шлуночком, але він може ставитися і до правого. Зазвичай ударний обсяг обох шлуночків однаковий.
    • Щоб визначити ударний індекс, розділіть інтеграл швидкості кровотоку (об'єм крові, який проходить через серце за один удар) на площу поверхні лівого шлуночка (в квадратних метрах).
    • Ця формула дозволяє аналізувати ударний обсяг серця пацієнта будь-яких габаритів.
  5. 5 Визначте серцевий викид. Нарешті, щоб розрахувати серцевий викид, помножте серцевий ритм на ударний обсяг. Це досить просте обчислення, що дозволяє дізнатися кількість крові, яке ваше серце перекачує за одну хвилину. Формула має вигляд: Серцевий ритм x Ударний об'єм = Серцевий викид. Наприклад, якщо серцевий ритм становить 60 ударів в хвилину, а ударний обсяг дорівнює 70 мл, виходить:
    • 60 ударів в хвилину x 70 мл = 4200 мл / хв., Або 4,2 літра в хвилину.

Метод 3 з 3: Фактори, що впливають на серцевий викид

  1. 1 Зрозумійте, що означає серцевий ритм. Ви краще розберетеся в тому, що таке серцевий викид, якщо дізнаєтеся, що на нього впливає. Самий безпосередній чинник - це серцевий ритм (пульс), тобто число серцевих скорочень на хвилину. Чим частіше пульс, тим більше крові прокачується по всьому тілу.Нормальна частота серцевих скорочень становить 60-100 ударів в хвилину. Якщо серце б'ється надто повільно, це називається брадикардія - стан, при якому серце викидає занадто мало крові в кровообіг.
    • Якщо ваше серце б'ється дуже швидко, це може стати причиною тахікардії (частота серцевих скорочень вище норми) або, у важких випадках, аритмії (порушення темпу або ритму серцебиття).
    • Ви можете подумати, що чим швидше б'ється серце, тим більше крові циркулює, але насправді з кожним ударом серце викидає все менше крові.
  2. 2 Дізнайтеся, що означає скоротність. Якщо вас цікавить, як фізичний стан організму впливає на серцевий викид, познайомтеся з поняттям скоротливості. Скорочення - це здатність м'яза скорочуватися. Серце складається з м'язів, які скорочуються певним чином, щоб качати кров. Коли серцевий м'яз скорочується, наприклад під час тренувань, це підвищує серцевий викид.
    • Чим сильніше скорочується серце, тим більше крові прокачується через нього.
    • Ця здатність погіршується, коли частина серцевого м'яза гине, і серце починає качати менший об'єм крові.
  3. 3 Дізнайтеся про важливість преднагрузки. Це поняття відноситься до довжини серцевого м'яза перед початком скорочення. Відповідно до закону Старлинга, сила скорочення залежить від довжини серцевого м'яза в розтягнутому стані. Таким чином, чим більше переднавантаження, тим більше сила скорочення, а, отже, і обсяг крові, проганяє через серце.
  4. 4 Дізнайтеся про післянавантаження. Останній фактор, що впливає на серцевий викид і пов'язаний зі станом серця, - це постнагрузка. Під нею розуміється сила, яку потрібно подолати серцю, щоб виштовхнути кров, і вона сильно залежить від стану судин і артеріального давленія.У меньшеніе постнагрузки може збільшити серцевий викид, особливо в тих випадках, коли порушується скоротливість серця, що часто буває при серцевих захворюваннях.
    • Якщо серцевий м'яз пошкоджена, поліпшення стану артерій і зниження кров'яного тиску може допомогти збільшити серцевий викид.