Як відрізнити біль в нирках від болів в спині

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 16 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як відрізнити ниркову біль від болю спини
Відеоролик: Як відрізнити ниркову біль від болю спини

Зміст

Не відразу вдається встановити причину болю в спині. Іноді буває складно відрізнити біль в спині або хребетну біль від болю в нирках. Різниця криється в деталях. Щоб відрізнити біль в нирках від болів в спині, необхідно зосередитися на виявленні джерела болю, визначити, чи є біль постійної, а також розпізнати наявність інших симптомів. Якщо вам вдасться це зробити, можна з легкістю відрізнити біль в спині від болю в нирках.

кроки

Частина 1 з 3: Оцінка болю

  1. 1 Розпізнайте біль, що поширюється по попереку і сідниць. Якщо біль виникає в цих місцях, то, швидше за все, вона викликана травмою м'язів спини, а не проблемами з нирками. Хребетна біль найчастіше виникає саме в цих місцях і, як правило, поширюється по всьому цій ділянці. Ниркова біль має інші ознаки.
    • Травма м'язів спини може вплинути на роботу і больовий поріг у різних м'язах в нижній частині спини, включаючи сідничні м'язи.
    • Якщо ви відчуєте що поширюється біль, слабкість або оніміння, особливо в ногах, негайно зверніться за медичною допомогою.
  2. 2 Перевірте, чи відчуваєте ви біль між ребрами і стегнами. Біль в нирках найчастіше проявляється збоку або ззаду, в області, яка називається бічний або клубової областю живота. Це область в задній частині тіла, де розташовані нирки.
    • Біль в інших частинах спини, наприклад у верхній її частині, точно викликана не нирками.
  3. 3 Розпізнайте біль в животі. Якщо біль у нижній частині спини супроводжується болем у животі, то вона, швидше за все, має якесь відношення до нирок. Хребетна біль, як правило, відчувається тільки в спині. Збільшені або заражені нирки можуть викликати запалення не тільки в задній, але і в передній частині тіла.
    • Якщо біль виник тільки в животі, але не в спині, велика ймовірність, що це якось пов'язано з нирками.
  4. 4 Визначте, чи є біль постійною. У більшості випадків, коли мова йде про проблеми з нирками, вони болять постійно. Протягом дня вона може зменшуватися або посилюватися, не проходячи при цьому повністю. З іншого боку, біль в спині часто проходить, а потім повертається через деякий час.
    • Більшість причин болю в нирках, включаючи інфекцію сечовивідних шляхів та каміння в нирках, не проходять самі по собі. А ось м'язи спини, з іншого боку, можуть відновитися без стороннього втручання.
    • Іноді ниркові камені виходять з організму самостійно, без будь-якого лікування. Проте причину болю в нирках повинен встановити лікар.
  5. 5 Визначте, чи відчуваєте ви біль тільки з одного боку попереку. Якщо біль виник лише з однієї клубової області живота, велика ймовірність, що причина в нирках. Нирки розташовані якраз вздовж клубової області живота, а ниркові камені можуть викликати біль тільки в одній з нирок.

Частина 2 з 3: Розпізнавання інших симптомів

  1. 1 Визначте джерело болю в спині. Щоб відрізнити хребетну біль від болю в нирках, згадайте, чи виконували ви будь-яку діяльність, яка могла викликати болі в спині. Наприклад, якщо ви піднімали багато важких предметів або довгий час перебували в зігнутому положенні, то це, швидше за все, хребетна біль, а не біль у нирках.
    • Якщо недавно ви дуже довго сиділи або стояли, то це могло викликати болі в спині.
    • Крім того, якщо ви недавно травмували спину, велика ймовірність, що поточна біль пов'язана з цією травмою.
  2. 2 Зверніть увагу на проблеми з сечовипусканням. Оскільки нирки є невід'ємною частиною сечовивідних шляхів, інфекції та інші проблеми з нирками часто виявляються під час сечовипускання. Зверніть увагу на кров в сечі і на підсилюється біль при сечовипусканні.
    • Якщо біль виходить від нирок, сеча також може бути каламутній або темнувато.
    • При наявності проблем з нирками, зразок каменів в нирках, у вас може виникати сильна потреба сходити в туалет.
  3. 3 Зверніть увагу на наявність оніміння в попереку. Болі в спині можуть викликати оніміння в результаті стиснення нерва і припливу крові до сідниць і ніг. Цей симптом часто виникає у людей з хребетними болями через запалення або защемлення сідничного нерва.
    • У крайніх випадках оніміння може поширитися на пальці ніг.

Частина 3 з 3: Постановка діагнозу

  1. 1 Якщо біль не проходить, зверніться до лікаря. Проблеми зі здоров'ям, через які виникають болі, потребують професійного лікування. Якщо відкласти лікування, вони можуть перерости в щось серйозне і привести до ще більш сильних болів.
    • Запишіться на прийом до терапевта в місцеву поліклініку, до якої ви приписані, або відвідайте платну клініку.
    • Безрецептурні знеболюючі - це гарне тимчасове рішення, якщо вас мучать сильні болі. Тривалі болі потребують медичного лікування, яке дозволить усунути проблему, а не приховати його препаратами.
  2. 2 Пройдіть медогляд і здайте аналізи. Коли ви потрапите на прийом до лікаря, він запитає вас про симптоми - коли вони почалися і про ступінь інтенсивності. Потім лікар огляне вас і промацає хворі місця. На цьому етапі він зможе припустити, що викликає біль, але, щоб поставити точний діагноз, вам доведеться пройти ряд досліджень і здати аналізи.
    • Якщо лікар запідозрить серйозну проблему в спині, наприклад, міжхребцевих грижу або проблему з нирками, він попросить вас пройти візуальне дослідження (рентген, УЗД, МРТ хребта або КТ-сканування).
    • Якщо лікар запідозрить проблему з нирками, вас попросять здати ряд аналізів крові і сечі, які також дозволять встановити відхилення в кількості кров'яних тілець і білків.
  3. 3 Вилікуйте причину болю. Коли причина болю буде встановлена, лікар запропонує вам курс лікування. У цей курс буде входити лікування випробовуваної болю і її джерела. Вам випишуть болезаспокійливі і ліки для лікування інфекції або отриманої травми.
    • Якщо болі в нирках викликані нирковими каменями (часта причина болю в нирках), лікар випише болезаспокійливі препарати і обговорить з вами варіанти хірургічного втручання, якщо камені дуже великі, що вийти з організму самостійно.
    • Якщо ви потягнули м'язи спини, що є частою причиною болів, лікар обговорить з вами, як усунути біль, як відновити і зміцнити м'язи, і розповість про методи фізіотерапії.