Як відрізнити латунь від міді

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 23 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
КАК РАЗЛИЧАТЬ МЕТАЛЛЫ. СОБИРАЕМ И СОРТИРУЕМ ЦВЕТНОЙ МЕТАЛЛОЛОМ. ГДЕ НАЙТИ МЕДЬ И ЛАТУНЬ
Відеоролик: КАК РАЗЛИЧАТЬ МЕТАЛЛЫ. СОБИРАЕМ И СОРТИРУЕМ ЦВЕТНОЙ МЕТАЛЛОЛОМ. ГДЕ НАЙТИ МЕДЬ И ЛАТУНЬ

Зміст

Мідь є простим металом, тому всі предмети з міді мають приблизно однакові властивості. З іншого боку, латунь являє собою сплав міді, цинку, а також деяких інших металів. Існують сотні різних комбінацій, тому немає простого і однозначного способу, добре підходить для визначення всіх видів латуні. Проте, латунь майже завжди можна відрізнити від міді за кольором.

кроки

Метод 1 з 2: Визначення за кольором

  1. 1 При необхідності очистіть метал. І латунь, і мідь з часом покриваються патиною, яка зазвичай має зелений, але іноді і будь-якої іншої колір.Якщо поверхню чистого металу не видно, спробуйте метод, застосовуваний для чищення виробів з латуні. Цей метод годиться для очищення обох металів, але для надійності краще користуватися покупними засобами для чищення латуні і міді.
  2. 2 Розгляньте метал під білим світлом. Якщо метал добре відполірований, ви зможете побачити фальшиві кольору у відбитому світлі. Розгляньте метал під сонячним світлом або білою флуоресцентною лампою, але не під жовтою лампою розжарювання.
  3. 3 Визначте червонуватий колір міді. Мідь є чистим металом, завжди мають червонувато-коричневий відтінок.
  4. 4 Огляньте жовту латунь. Латунню називають будь-який сплав, який містить мідь і цинк. Ці метали можуть міститися в різних пропорціях, що дає різні відтінки. Проте, найбільш поширена латунь має приглушений жовтий або жовто-коричневий (як у бронзи) колір. Латунь широко використовується в різних деталях механізмів і машин, а також при виготовленні шурупів. Крім того, сучасні російські монети 10 і 50 копійок зроблені цілком з латуні, або покриті нею.
    • Деякі види латуні мають зеленувато-жовтий відтінок, але цей сплав, так званий томпак, використовується лише в вузькоспеціальних цілях (в прикрасах і боєприпасах).
  5. 5 Врахуйте, що існують червоні, або помаранчеві, латуні. Багато поширені латуні, що містять не менше 85% міді, мають помаранчевий або червонуватий відтінок. Ці латуні зазвичай використовуються в прикрасах, декоративних застібках, водопровідних трубах. Помаранчевий, жовтий або золотистий відтінок свідчать про те, що перед вами латунь, а не мідь. Якщо будь-яка латунь складається майже цілком з міді, вам, можливо доведеться порівняти її з мідною трубою або прикрасою. Якщо ви сумніваєтеся і після такого порівняння, значить, перед вами або мідь, або латунь з таким високим вмістом міді, що різниця несуттєва.
  6. 6 Визначте інші види латуні. Латунь з високим вмістом цинку має світло-золотистий, жовтувато-білий, або навіть білий або сірий колір. Латуні такого типу зустрічаються нечасто, оскільки вони погано піддаються механічній обробці, але тим не менш, їх можна знайти в прикрасах.

Метод 2 з 2: Інші методи

  1. 1 Вдарте по металу і прислухайтеся до звуку. Оскільки мідь є досить м'яким металом, при ударі об неї пролунає приглушений, низький звук. У подібному досвіді, проведеному ще в 1867 році, звук міді описувався як "приглушений", в той час як латунь видавала в друк "дзвінкий дзвінкий звук". Можливо, вловити цю різницю без відповідного досвіду не так вже просто, але таке вміння корисно при колекціонуванні антикваріату або зборі металобрухту.
    • Цей метод найкраще підходить для перевірки масивних, товстих металевих предметів.
  2. 2 Придивіться, чи немає на металі особливих позначок. Латунь маркують спеціальними позначками, які, як правило, починаються з літери "Л". Якщо ви виявили маркування, яка починається з цієї літери, перед вами напевно латунь, а не мідь. Мідь часто не маркується, але якщо ви виявили маркування, керуйтеся наступними правилами:
    • У Росії марки міді починаються з літери "М", після якої йдуть цифри, а марки латуні - з букви "Л", після якої йдуть літери і цифри.
    • Відповідно до системи UNS, прийнятої в Північній Америці, маркування латуні починається з C2, C3 або C4, або знаходиться між C83300 і C89999. Для маркування міді використовуються позначення з C10100 по C15999, а також C80000-C81399. Останні дві цифри часто опускаються.
    • В Європі маркування та латуні, і міді починається з букви С. Позначення латуні закінчується буквами L, M, N, P або R, в той час як маркування міді завершується літерами A, B, C або D.
    • Більш старі маркування можуть не підкорятися цим правилам. Згідно з деякими старими європейським стандартам (використовувалися ще відносно недавно), маркування складалася з позначень елементів, за якими слідували їх частки у відсотках.З цієї маркуванні все, що містить символи Cu і Zn відноситься до латуням.
  3. 3 Перевірте, наскільки рішучий метал. Цей тест зазвичай не дуже корисний, оскільки латунь ненабагато твердіше міді. Після деяких обробок мідь особливо м'яка, і в цьому випадку її можна пошкребти монетою 10 або 50 копійок (поверхня якої складається з латуні), завдавши подряпини. Однак в більшості випадків подряпини залишаються як на міді, так і на латуні.
    • Мідь згинається легше, ніж латунь, але різниця також невелика (і її складно виявити, не пошкодивши предмет).

Поради

  • Такі терміни, як "червона латунь" і "жовта латунь" можуть мати особливе значення в окремих галузях промисловості та регіонах. У даній статті вони використовувалися виключно для позначення кольору.
  • Для виготовлення інструментів використовується латунь, а не мідь. Чим більше міді міститься в латуні, тим вона темніше, і тим нижчий і приглушений звук лунає при ударі. Мідь використовують для виготовлення окремих частин деяких духових інструментів, але вона, схоже, не впливає на їх звучання.
  • Мідь краще проводить електричний струм, ніж латунь, тому все червонуваті електричні дроти зроблені з міді.