Як спіймати бездомного кота

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 22 Лютий 2021
Дата Оновлення: 28 Червень 2024
Anonim
Как поймать дикого кота ? 10 способов !
Відеоролик: Как поймать дикого кота ? 10 способов !

Зміст

З метою контролю над кількістю бездомних тварин законодавство багатьох країн передбачає вилов і стерилізацію бродячих кішок і собак. Якщо по сусідству бродить брудний кіт, а в підвалі вивелися кошенята, вам варто зловити тварин і віднести їх до притулку для бездомних котів, де вони будуть в теплі і безпеці. Можливо, ви знайдете втраченого улюбленця, якого потрібно буде повернути господарям, або просто тварина, яке захочете поселити у себе вдома, - все це зробить світ трохи краще. Вам потрібно навчитися правильно ловити тварин, і в даній статті піде мова про етапи цього процесу.

кроки

Метод 1 з 3: Підготовка

  1. 1 Поспостерігайте за кішкою деякий час. Перед тим, як зважитеся зловити тварину, поспостерігайте за ним, щоб визначити можливі ознаки хвороби і каліцтв. Для вашої безпеки і для безпеки кішки важливо вміти оцінювати стан тваринного, оскільки це дозволить вам зрозуміти, яка допомога йому потрібна. Якщо кішка гуляє в окрузі вже кілька днів, то не полінуйтеся поспостерігати за нею. Якщо тварина дружелюбно, вам буде набагато легше зловити його, а якщо немає, то вам доведеться потрудитися.
    • Якщо кішка дивно рухається, важко дихає, пускає слину, весь час спить або поводиться незвично, викликайте службу з відлову безпритульних тварин. Не намагайтеся підійти до тварини з ознаками хвороби. Існує ряд захворювань, які переносяться котами і які є зоонозними, тобто передаються від тварин людині (і навпаки). Важким і практично невиліковним захворюванням є сказ, що передається через слину тварини при укусі людини. У фахівців, що працюють в службі по вилову бездомних тварин, є необхідне обладнання і захист для безпечної упіймання хворих бездомних котів.
    • Не всіх кішок потрібно відловлювати. Не намагайтеся схопити угодовану і доглянуту кішку з нашийником. Поговоріть з сусідами і з'ясуйте, чия це кішка.
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Pippa Elliott, MRCVS


    Ветеринар, Королівський коледж ветеринарної хірургії Доктор Еліот, BVMS, MRCVS - ветеринар з більш ніж 30 роками досвіду у ветеринарній хірургії та лікуванні тварин-компаньйонів. Закінчила університет Глазго в 1987 році за спеціальністю «Ветеринарна медицина та хірургія». Працює в одній і тій же клініці для тварин в своєму рідному місті більше 20 років.

    Pippa Elliott, MRCVS
    Ветеринар, Королівський коледж ветеринарної хірургії

    Піппа Елліот, досвідчений ветеринар, пояснює: «У деяких країнах кішок відловлюють і стерилізують (каструють, якщо мова про кота), а потім відпускають на волю. Якщо один кінчик вуха у кішки підрізав, швидше за все, її вже стерилізували і її не потрібно відловлювати ».

  2. 2 Використовуйте пастку. Пастки - це прості і безпечні механізми, за допомогою яких можна акуратно зловити кішку. Всередину пастки покладіть трохи їжі. Кришка закриється (заблокувавши вихід), коли тварина увійде всередину. Піймавши кішку, що не діставайте її з пастки, а віднесіть до ветеринара.
    • Пастку можна позичити в притулку для тварин. Купувати її немає необхідності, хоча вона може стати в нагоді, якщо ви живете за містом, де часто з'являються тварини, яким потрібно знайти новий будинок.
    • Якщо ви не можете знайти пастку або скористатися нею, візьміть котячу перенесення або коробку і використовуйте їжу для залучення тварини. Але перед тим, як скористатися перенесенням або коробкою, поговоріть з ветеринаром, тому що багато ветеринари не приймуть кішку, яка не була спіймана готової пасткою. Готова пастка впорається із завданням краще, але підійдуть і перенесення з коробкою (при відсутності інших варіантів).
  3. 3 Не намагайтеся зловити кішку невеличкий або мішком. Це не тільки розлютить і налякає тварина, але може травмувати його. Крім того, перелякана кішка може напасти на вас. Ні за яких умов не беріть тварину голими руками. Звертайтеся з ним так, як якщо б він був диким тваринам, навіть якщо ви і плануєте привчити його до дому. На все потрібен якийсь час.
  4. 4 Підготуйте місце для утримання тварини. Вам знадобиться особливе місце, де ви могли б тримати кішку, навіть якщо ви маєте намір відвезти її на стерилізацію (кастрацію), а потім випустити. Найкраще, звичайно, спіймати тварину, яке можна стерилізувати відразу, щоб вам не довелося тримати його вдома. Але якщо ви вирішите на якийсь час залишити його у себе, вам потрібно знайти підходяще місце.
    • Необхідно помістити тварину в тихе місце, щоб воно могло заспокоїтися. Вибирайте теплі і темні місця - це дозволить кішці прийти в себе і відчути себе в безпеці.
    • Якщо ви плануєте відвезти кішку до ветеринара менш ніж через 12 годин, не годуйте тварина, але обов'язково напоїть його. Крім того, відкривши пастку або перенесення, ви ризикуєте знову налякати тварину.
  5. 5 Домовтеся про стерилізацію (кастрації). Зателефонуйте в клініку і запишіться на стерилізацію тварин.

Метод 2 з 3: Арешт кота

  1. 1 Почніть годувати кішку за пару днів до наміченої упіймання. У тварини повинна бути причина приходити до вас, а це допоможе вам заманити його в пастку.
    • Домовившись про час кастрації / стерилізації, перестаньте залишати їжу за один або два дні до призначеного часу і до того, як зловите кота.
    • Підгодовуйте тварина готовим сухим кормом або котячими консервами. Якщо ви не хочете купувати котячу їжу, використовуйте рибу (можна консервовану).
    • Не давайте кішці молоко. Той факт, що кішки люблять молоко, - це помилка, оскільки цим тваринам складно перетравлювати молочні продукти. Давайте кішкам тверду їжу.
  2. 2 Поставте пастку і покладіть в неї їжу. Зробіть все те саме їжу, яку ви давали кішці протягом декількох днів. Покладіть на дно пастки папір або наволочку, щоб їжа НЕ провалювалася через решітку. Залиште їжу біля входу в пастку, щоб підманити тварина, і в дальньому кутку клітки, щоб йому довелося повністю зайти всередину пастки. Натягніть пружину пастки.
    • У пасток бувають різні конструкції, але впоратися з ними не складе труднощів. Зазвичай потрібно просто відкрити двері і закріпити її особливим чином. Коли тварина виявиться всередині, двері закриються, і кішка не зможе вибратися назовні.
    • Накрийте пастку рушником або тканиною, залишивши вхід відкритим. Це дозволить зробити пастку менш підозрілою. Деякі хитрі кішки вважають за краще, щоб у них був наскрізний огляд. Тому, якщо вам не вдається зловити кішку, відкрийте задню поверхню пастки (навпроти входу) або взагалі не накривайте пастку.
    • Чи не кладіть їжу на тарілку. Коли пастка закриється, кішка може злякатися, розбити тарілку і поранитися.
  3. 3 Регулярно заглядайте в пастку. Такі пастки безпечні, але залишати в ній кота на вулиці на тривалий час не варто. Важливо постійно перевіряти пастку, щоб з'ясувати, чи вдалося вам зловити тварину. Якщо вдалося, заберіть його додому в підготовлене місце або відвезіть до ветеринара.
  4. 4 Внесіть кішку в будинок. Коли кішка виявиться в пастці, накрийте її тканиною і віднесіть в певне місце. Тварині буде спокійніше, якщо ви внесете його в темне приміщення, тому вимкніть світло і накрийте клітку.
    • Залиште кішку в клітці. Чи не випускайте тварина з пастки і не намагайтеся пересадити його в переноску, інакше вам доведеться починати все з початку. Після затримання і перенесення тваринного, воно захоче забитися кудись подалі, і клітина підійде для цього найкраще. Не переживайте - з кішкою нічого не трапиться.

Метод 3 з 3: Пошуки нового будинку для кішки

  1. 1 Каструйте / стерилізують тварина і підлікуєте його (якщо необхідно). Крім того, необхідно прищепити тварину (як мінімум від сказу і чумки), позбутися від паразитів (бліх і глистів) і провести тест на котячу лейкемію. У деяких лікарнях такі послуги є безкоштовними.
  2. 2 Випустіть тварина на вулицю. Після стерилізації кішку утримують під наглядом з доступом до лотка, їжі і воді протягом 5 днів. Котов можна випускати вже на наступний день після кастрації. Ви можете випустити тварину там, де зловили його, або зовсім в іншому місці.
    • Якщо ви збираєтеся випустити тварину в іншому місці (тобто не там, де він був спійманий), допоможіть йому звикнути до нового середовища проживання (на це може піти кілька тижнів). Для цього регулярно залишайте для кішки їжу і воду. Пам'ятайте, що кішка, випущена на незнайомій території, без попередньої турботи може не вижити, тому що не знайде їжу і воду; також існує ризик, що випущене тварина вб'ють інших кішок в боротьбі за територію.
  3. 3 Зв'яжіться з організацією по вилову бродячих тварин або з притулком, в якому тваринах не присипляють. Якщо ви живете в місті, випускати кішку на вулицю може бути небезпечно. В такому випадку краще відвезти кішку в притулок - там їй підшукають новий будинок.
    • Як правило, бродячих кішок рідко беруть з притулків. Тому краще випустіть тварина там, де ви його спіймали.
    • Багато притулки стерилізують / каструють тварин за свій рахунок. Тому не викидайте квитанції.
    • Якщо у вас є така можливість, потримайте кішку вдома до тих пір, поки у нього не знайдеться новий господар. У деяких притулках просто не вистачає місць для всіх тварин.
  4. 4 Постарайтеся знайти кішці новий будинок самостійно. Якщо у тварини немає господарів, а ви не можете залишити його собі і не хочете везти в притулок, підшукайте йому інший будинок. Додайте оголошення, розпитайте знайомих і знайдіть відповідного кандидата на роль господаря.
    • Запитайте у друзів і родичів, чи не хочуть вони взяти кішку. Так у тварини з'явиться надійний дах над головою, а ви зможете його відвідувати.
    • Додайте оголошення в інтернеті. Чесно і детально опишіть ситуацію.
  5. 5 Подумайте про те, щоб залишити тварину собі. Багато бродячі коти приживаються в квартирах і поводяться як ідеальні вихованці. Подумайте, чи є у вас достатньо часу, грошей і місця, щоб доглядати за кішкою. Якщо ви вирішите залишити її, переконайтеся, що вона дружелюбна, і регулярно показуйте її ветеринара.

Поради

  • Деякі притулки можуть позичити вам пастку (безкоштовно).
  • Кішки по-різному ставляться до різних людей. Якщо тварина не йде до вас, попросіть товариша кликнути його.
  • Іноді з тваринами, що виросли на волі, буває складно. Якщо знайдена вами кішка агресивна або весь час проситься на вулицю, відпустіть її (попередньо показавши ветеринара).
  • Одягайте щільний одяг, щоб захистити шкіру на випадок, якщо тварина почне дряпатися.
  • Не віддавайте кішку в притулки, де тварин присипляють. Спочатку вивчіть інформацію про всі місцевих притулках і відвезіть тварина в потрібний.
  • Визначте, чи є кішка бездомної або дикої.Можливо, для цього вам знадобиться допомога фахівця. Одна з ознак здичавілих кішок - вони ніколи не нявкають.
  • Якщо у вашому місті немає притулку для тварин, задайте відповідний запит в інтернеті і пошукайте такі притулки в найближчих містах і районах. Можливо, в одному з них вам погодяться допомогти.

попередження

  • Укуси тварин небезпечні. Якщо вас вкусить кішка, зверніться до лікаря і переведіть тварина в карантин на той випадок, якщо у нього сказ або інша заразна хвороба.
  • Не давайте їжу кішці, у якої є господарі, якщо тільки вони не дозволять вам робити це. У кішки можуть бути обмеження в раціоні (наприклад, через діабету). Кішка також може звикнути харчуватися на вулиці і піти від господаря.
  • Можна брати кошенят за складку вгорі шиї, але не варто робити цього з дорослими тваринами.
  • З обережністю забирайте кошенят від матері. Кошенята повинні залишатися з матір'ю до 4-6 тижнів. Якщо ви зловите годує мати, її кошенята можуть загинути без неї.
  • Бездомні тварини є переносниками інфекцій, включаючи вірус лейкемії кішок, тому мийте руки і періть одяг перед тим, як взяти на руки ваших власних тварин. Тримайте бездомну кішку подалі від ваших вихованців та їхніх речей (перенесень, лотків) до тих пір, поки не покажете її ветеринара.