Як допомогти другу впоратися з відмовою

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 16 Січень 2021
Дата Оновлення: 29 Червень 2024
Anonim
Повернемо землі одразу, як матимем зброю. Пресконференція Зеленського українським та іноземним ЗМІ
Відеоролик: Повернемо землі одразу, як матимем зброю. Пресконференція Зеленського українським та іноземним ЗМІ

Зміст

Кожна людина на особистому досвіді проходить через відмову, але кожен раз це надзвичайно болісно. Якщо ваш друг зіткнувся з відмовою, йому можна допомогти, просто уважно вислухавши і детально обговоривши проблему. У деяких людей відмова може викликати депресію. Ознайомтеся з ознаками клінічної депресії, що дозволить надати одному своєчасну підтримку і допомогти подолати подібний стан.

кроки

Частина 1 з 3: Вислухайте одного

  1. 1 Чи не нав'язуйте одному свої поради, якщо він про це не просив. Зіткнувшись з відмовою, нікому не хочеться вислуховувати проповідь про те, в чому йому потрібно стати краще, щоб в наступний раз підвищити свої шанси на успіх. Можливо, ваш друг сказав або зробив те, що привело до провалу, але навіть якщо його робота або відносини з другою половинкою були ідеальні, в даний момент людині складно отримати користь з недоречного ради.
    • Зараз не час нагадувати, що він витратив занадто багато часу, скаржачись на роботу, яку втратив, або дівчину, яка його кинула.
    • Незалежно від обставин відмова може поранити почуття вашого друга, тому постарайтеся його уважно вислухати, щоб допомогти впоратися з гострим болем.
    • Можна спробувати висловити обережне припущення, якщо людина стверджує, що не знає причини провалу, і просить вас допомогти в цьому розібратися.
  2. 2 Допоможіть одному переосмислити відмову. Не варто відразу ж приступати до обговорення "можливостей для зростання", які виникли в зв'язку з відмовою. Однак постарайтеся допомогти другу отримати користь з подібного досвіду. У будь-якому положенні можна знайти позитивні сторони. Часом необхідно вказати на переваги, щоб людина їх побачив.
    • Наприклад, якщо він не отримав бажану роботу, це дозволить здійснити давню мрію про відпочинок в колі сім'ї.
    • Самотність надає більше свободи. Якщо вам відмовили в публікації статті, ви завжди можете просто надіслати до редакції інших видань.
  3. 3 Розділіть з людиною його почуття. Це один із способів підтримати друга, який допоможе йому впоратися з болем. Запитайте його, як він себе почуває, і завірте, що його відчуття цілком природні. Товаришу стане легше, якщо він знає, що може поділитися з вами наболілим.
    • Наприклад, з метою надання моральної підтримки скажіть: "Я бачу, що ти дуже переживаєш через що сталися подій".
  4. 4 Будьте готові побути в тиші. Якщо ваш друг глибоко засмучений відмовою, то, швидше за все, йому не вдасться висловити свої почуття за допомогою слів. Тому він може просто захотіти посидіти з вами в тиші. Будьте поруч і покажіть, що готові його вислухати в будь-який момент, як тільки він захоче розповісти про те, що трапилося.
    • Ви завжди можете запропонувати обійняти його або підбадьорливо поплескати по плечу.
    • Поговоріть з ним на абстрактні теми або займіться чимось разом. Це ще один спосіб надання підтримки, якщо людина поки не готовий говорити про свої почуття. Наприклад, рушайте в спільний похід або пограйте в приставку.

Частина 2 з 3: Подивіться на відмову з іншого боку

  1. 1 Віддайте одному належне за старання. Відмова є побічним ефектом при спробі втілення в життя нового і сміливого рішення. Якщо вона, в кінцевому рахунку, провалилася (наприклад якщо вашій подрузі припинив дзвонити хлопець, вона не отримала роль в п'єсі, або їй відмовили в підвищенні), то дівчина все одно заслужила похвалу за свої старання.
    • Нагадайте людині про можливості, які відкрилися перед ним після відмови. Наприклад, письменники обклеюють свої стіни листами з відмовою про публікації, тому що вони часто стикаються з подібною проблемою. Навіть відомі автори отримують сотні відмов, перш ніж їх твори пустять до друку.
    • Якщо провал дійсно був малоймовірний, наприклад, очікування стосовно пропозиції про роботу зазнали краху, в такому випадку порадьте одному спробувати удачі ще раз.
  2. 2 Нагадайте товаришеві, що відмова є поширеним явищем. Зрештою, кожна людина протягом всього життя неодноразово проходить через це. Ви постійно піддаєтеся ризику отримати відмову, коли вступаєте в спортивну команду, подаєте документи в коледж, намагаєтеся отримати престижну роботу або запрошуєте на побачення людини, з яким провели літо.
    • Кожен провал сприймається інакше, але найчастіше це всього лише наслідок невдалого збігу обставин.
    • Насправді неважливо, наскільки людина розумна, веселий або талановитий, адже абсолютно всі коли-небудь стикаються з відмовою. Знайдіть приклади людей, які наперекір великій кількості відмов дуже досягли успіху в житті, якщо вам здається, що вашому другу це може піти на користь.
  3. 3 Поділіться особистим досвідом. Нагадайте товаришеві, що він не єдиний, хто пережив відмова. Розкажіть про власні невдачі: про те, як вас звільнили з роботи, і як довго ви домагалися позитивного рішення про призначення вас на бажану посаду, або як не склалися ваші стосунки з дівчиною - все це допоможе людині відчути себе нормальним і не таким самотнім у своїй біді.
    • Однак майте на увазі, що досвід одного може вельми відрізнятися від вашого власного. Не потрібно без угаву говорити про свої невдачі і стверджувати, що ви знаєте все про ті почуття, які зараз відчуває людина.
    • Ніколи не вживайте слова "Ти будеш ..." або "Ти повинен ...", щоб підбадьорити товариша. Вам може здаватися, що подібні фрази додають впевненості, але співрозмовник може неправильно їх витлумачити.
    • Замість цього поділіться досвідом того, як ви впоралися з ситуацією, яка схожа з нинішнім становищем вашого друга. Підсумуйте словами про те, що кожна людина повинна знайти свій спосіб подолати наслідки відмови.
  4. 4 Поговоріть про хороші якості вашого друга. Напевно крім вимагають вдосконалення якостей у нього є очевидні переваги. Нагадайте товаришеві про те, за що його цінують оточуючі. Наведіть приклад кілька випадків, які він не зможе заперечити.
    • Згадайте його чудове почуття гумору після того, як він відпустить похмуру жарт стосовно ситуації, що склалася, щоб він визнав вірність вашого зауваження.
    • Не перестарайтеся з похвалою і говорите тільки те, у що ви дійсно вірите, інакше людина запідозрить вас в нещирості.
  5. 5 Не давайте людині помилкову надію. Будучи в стані прийняти відмову, він зможе перейти до нового етапу життя. Допоможіть людині змиритися зі трапилося.
    • Ніхто не може передбачити майбутнє. Може так статися, що претендент відмовиться від запропонованої вакансії, а ваш друг виявиться таким за списком. Або ж колишній хлопець передумає. Але обнадіювати і налаштовувати на можливість кардинального повороту подій категорично протипоказано і нерозумно.
    • Не можна стверджувати, що вашому другу обов'язково запропонують бажану посаду, а колишній змінить своє рішення. Просто сидите мовчки, не виявляючи ніякої згоди з його словами. Він незабаром сам все зрозуміє.
  6. 6 Завірте людини, що відмова не є тільки його проблемою. Відмова є поширеним явищем; одній людині ми можемо подобатися, в той же час іншому наше суспільство не до душі, і з цим нічого не поробиш. Почуття закоханої людини не обов'язково взаємні, так само як неможливо влаштуватися на будь-яку роботу, яка нам подобається.
    • Перенаправьте його увагу на людину, яка може відповісти взаємністю.
    • Нагадайте одному про його недавніх досягнення, якими він заслужив схвалення і похвалу.
  7. 7 Знайдіть спосіб підняти співрозмовнику настрій. Що приємно вашому другу вщерть? Постарайтеся знову викликати інтерес до його старим захопленням. Проводьте час разом, відправляйтеся в похід, дивіться спортивні матчі або сходіть в кіно.
    • Ваш друг може переживати фінансове потрясіння, якщо відмова призвів до втрати доходу. Переконайтеся, що спільне проведення часу не вимагає грошових витрат, інакше це лише погіршить моральний стан вашого друга.
    • Відмовтеся від захоплень, які можуть викликати неприємні спогади.

Частина 3 з 3: Спостерігайте за ознаками депресії

  1. 1 Перевірте, чи немає в поведінці людини істотних змін. Якщо ваш друг в депресії, він може сердитися через дрібниці, а також бути малопріветлівим або дратівливим, навіть якщо це йому не властиво. Порушення режиму сну, коли людина занадто багато спить або страждає від безсоння, також сигналізують про депресію.
    • Ваш друг може бути сам не свій, навіть через довгий час після того, як "подолав" відмова.
    • Крім того, можна виявити, що він охолов до тих занять, якими раніше захоплювався.
  2. 2 Зверніть увагу на підвищений інтерес до смерті. Якщо ваш друг заговорив про смерть і упокій, зверніть на це особливу увагу. Фрази на кшталт "Краще б я помер" або "Чому б мені не припинити все це і не позбавити інших від мук?" сигналізують про суїцидальні думки, навіть коли це вимовляється ненароком.
    • Якщо ви вважаєте, що людина може заподіяти собі (або будь-кому іншому) шкоди, поговоріть з ним про це відкрито. Запитайте: "Ти збираєшся нашкодити собі?" Можливо, він стане заперечувати, але буде вдячний за можливість висловитися.
    • Якщо вам здається, що товариш знаходиться в небезпеці або критичної ситуації, обов'язково зателефонуйте на номер 112 для надання надзвичайної допомоги.
    • Настійно порадьте одному звернутися за допомогою. Він не зможе самостійно впорається з клінічною депресією. Обговоріть з ним помічені ознаки, і поясніть, чому ви так за нього переживаєте.
    • Нехай він знає, що ви готові допомогти записатися на прийом або вступити в групу підтримки.
    • Пам'ятайте, що не можна змусити людину звернутися за допомогою. Якщо друг не готовий вдатися до медичної допомоги, повідомте йому, що з радістю надасте підтримку, як тільки він відчує в цьому необхідність.
  3. 3 Проявіть пильність по відношенню до ознак суїцидальних думок. Найчастіше люди занадто пізно розуміють, що близька людина виявляв схильність до суїциду, навіть незважаючи на їх разючу поширеність. Друг може мати схильність до самогубства після відмови, якщо при цьому він знаходиться в затяжній депресії. При виявленні наявності ознак, які наведені нижче, негайно обговоріть це питання з медичним працівником або психологом. При виникненні надзвичайної ситуації негайно телефонуйте на номер 112. Ознаки суїцидальних думок включають в себе наступні поведінкові реакції:
    • Людина набуває спеціальні засоби для здійснення самогубства, такі як лікарські препарати (для передозування) або пістолет.
    • Він різко збільшив споживання алкоголю або наркотиків.
    • Ваш друг роздає свої речі або вживає термінових заходів, щоб завершити всі справи, хоча в цьому немає ніякої очевидної необхідності.
    • Він прощається з людьми так, немов більше ніколи з ними не побачиться.
    • Людина робить ризиковані і небезпечні для життя трюки.
    • Він проявляє ознаки зміни особистості, серйозне занепокоєння або тривогу, особливо в поєднанні з деякими пунктами, які описані вище.