Як зрозуміти, що вам властива нездорова ревнощі

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 16 Червень 2021
Дата Оновлення: 24 Червень 2024
Anonim
Хлопчик мавпеня: мене лікують горілкою? (повний випуск) | Говорить Україна
Відеоролик: Хлопчик мавпеня: мене лікують горілкою? (повний випуск) | Говорить Україна

Зміст

В розумних межах ревнощі є нормальною частиною життя і стосунків. Кожна людина відчуває побоювання, які можуть викликати почуття ревнощів. Часом ревнощі перетинає межу нормальності і стає нездоровою, виникає потреба контролювати інших. Вас турбує надмірне почуття ревнощів? Проаналізуйте власне стан. Задумайтесь про емоційні потреби, які живлять ревнощі. Оцініть, як такі потреби можуть проявлятися в ставленні до оточуючих. Якщо виявиться, що вам властива нездорова ревнощі, то зверніться за допомогою до психотерапевта, щоб впоратися з першопричинами проблеми.

кроки

Метод 1 з 3: Оцініть свої емоційні потреби

  1. 1 Потреба в спілкуванні та уваги. Якщо ви надмірно ревниві, то це може проявлятися як сильна потреба в спілкуванні та уваги. Можливо, ви ревнуєте свого романтичного партнера, переживете про те, чим він займається без вас. Також ревнощі можуть виникати по відношенню до друзів і родичів.Людині починає здаватися, що він нікому не потрібен або з ним не хочуть спілкуватися. Якщо вам постійно потрібно розраду і увага близьких людей, тоді ваша ревнощі надмірна.
    • Ви часто пишете повідомлення або телефонуйте близьким, якщо вони не поруч? Якщо партнер проводить час з друзями, то у вас виникає потреба постійно дзвонити йому? Ви зліться, якщо друзі не відповідають на ваші повідомлення?
    • Якщо швидко зв'язатися з ними не вдається, то ви починаєте панікувати або злитися?
    • Здорові люди можуть відчувати ревнощі або почуття невпевненості, якщо вони не отримують бажаного уваги. Надмірні ревнощі є всепоглинаючою. Якщо людина панікує або легко дратується через нестачу уваги, то його ревнощі можуть стати нездорової.
  2. 2 Оцініть, наскільки вас поглинають думки про ревнощі. Більшість людей, рідко відчувають почуття ревнощів або самотності, швидко відволікаються на інші справи. Думки про ревнощі йдуть і людина розслабляється. Якщо вам не вдається переключити увагу, то почуття ревнощів може опинитися нездоровим.
    • Спробуйте підрахувати, скільки часу ви витрачаєте на думки про ревнощі. Якщо такі думки займають так багато часу, що ви не встигаєте вчасно завершувати справи, то ваше почуття ревнощів надмірно.
  3. 3 Визначте свою самооцінку. Часто нездорової ревнощами називають ревнощі в абсолютно здорових відносинах. Причини можуть полягати в особистих проблемах. Подумайте про власну самооцінку.
    • У минулому у вас виникало відчуття неспроможності? Скільки днів в тиждень ви абсолютно задоволені собою?
    • При сильній невпевненості в собі часто проявляється схильність до нездорової ревнощів. Підвищуйте самооцінку, щоб впоратися з негативними відчуттями.
  4. 4 Проаналізуйте своє дитинство. Якщо в дитинстві людина був оточений любов'ю і турботою, тоді і у дорослих відносинах він відчуває впевненість в собі. Якщо дитина позбавлена ​​уваги і турботи, то в майбутньому він може стати ревнивим.
    • У якій атмосфері пройшло ваше дитинство? Якщо ви часто були надані самі собі, тоді ризик нездорової ревнощів зростає.

Метод 2 з 3: Проаналізуйте спілкування з оточуючими

  1. 1 Досліджуйте абстрактні ідеї, що провокують ревнощі. Якщо причиною виступають абстрактні думки, то подібна ревнощі майже завжди нездорова. Наприклад, людина ревниво ставиться до прагнень партнера, навіть якщо останній ще не досяг своєї мети. Виникає відчуття, ніби партнер кине вас або піде до іншої, якщо його задуми втіляться в життя. Якщо почуття ревнощів виникає по відношенню до чужих амбіцій або абстрактним ідеям, то така ревнощі є нездоровою.
  2. 2 Прагнення до передчасних зобов'язаннями. При нездорової ревнощів чоловік вимагає від інших швидких зобов'язань. Це дозволяє впоратися з власною невпевненістю. Виникає необхідність замкнути дружбу або відносини на замок, інакше ревнощі просто не відступає від людини.
    • У романтичних стосунках ви поспішаєте обзавестися зобов'язаннями? Хочете швидко переходити до нових етапів? Змушуєте романтичного партнера жити з вами або будувати спільні плани вже на самому початку відносин?
    • Для знайомих ви намагаєтеся відразу стати кращим другом? Пропонуєте бачитися щодня і безперервно обмінюватися повідомленнями, незважаючи на те, що ви тільки познайомилися? Іноді людині складно зрозуміти, що для виникнення близькою зв'язку потрібен час.
  3. 3 Ситуації, які викликають ревнощі. Іноді ревнощі цілком природна. Наприклад, майже всі люди відчувають почуття ревнощів, якщо дізнаються, що друг не запросив їх на свою вечірку. Нездорова ревнощі виникає в нешкідливих ситуаціях, які не мають на увазі подібної реакції.
    • Ревнощі може проявлятися після важкого дня, оскільки складності впливають на самооцінку.Також ревнощі виникає в моменти, коли один або романтичний партнер їде без вас у відрядження або подорож. Почуття ревнощів часто зустрічається на заходах, коли один або партнер заводять розмову з іншими людьми.
    • Внаслідок надмірної ревнощів людина починає невпинно стежити за іншими людьми. Так виникає потреба контролювати поведінку близьких заради того, щоб упевнитися - вони не забули про вас. Наприклад, дівчина може стежити за тим, з ким спілкується її партнер під час вечірки. Замість того, щоб приємно проводити час, вона ходить за хлопцем по п'ятах і стежить за тим, щоб він ні з ким не фліртував.
  4. 4 Оцініть, наскільки ревнощі псує відносини. Ревнощі може завдати непоправної шкоди відносинам. Якщо багато друзів і романтичні партнери віддалилися від вас, то причина може критися в ревнощів. Можливо, що в минулому вона ставала винуватицею конфліктів.
  5. 5 Аналізуйте очікування. Якщо ви надмірно ревниві, то у вас можуть бути вкрай завищені очікування від відносин. Зазвичай такі очікування засновані на невпевненості, яка і має почуття ревнощів. Людині починає здаватися, що відносини виявляться міцними, якщо вони будуть відповідати певним очікуванням.
    • У романтичних стосунках може виникати бажання, щоб партнер не привертав увагу інших. Також може здаватися, що вам нема чого запропонувати партнеру, тому він може кинути вас в будь-який момент. Нерідко ревнивий партнер відчуває сильний страх з приводу попередніх відносин своєї другої половинки. Він побоюється, що колишні партнери можуть знову повернутися в життя коханої людини, забороняє спілкуватися з ними.
    • Може виникати відчуття, ніби ви здатні змусити партнера поводитися так, як хочеться саме вам. При відчутті непотрібності людина надуває губи або емоційно замикається. Чи не занадто розумно очікувати, що партнер тут же пошкодує вас і заспокоїть. Така поведінка є маніпуляцією і відштовхує партнера.

Метод 3 з 3: Вчіться стримувати ревнощі

  1. 1 Намагайтеся відпускати ситуацію. Якщо ви хочете позбутися від почуття ревнощів, тоді навчитеся свідомо відпускати подібні думки. Спочатку буде дуже непросто, оскільки нездорова ревнощі часто всепоглинаюча. Вона отруює відносини. Вчіться контролювати свої емоції.
    • У моменти ревнощів подумайте наступне: "Мені потрібно відпустити ситуацію". Зупиніться, перш ніж гостро відреагувати або зірватися.
    • Замість цього зробіть глибокий вдих. Також спробуйте уявити, що ревнощі проходить крізь вас і розчиняється в повітрі.
  2. 2 Знаходьте здорові способи контролювати емоції. Люди, яким характерна нездорова ревнощі, часто не можуть контролювати свої емоції. Підстібаються ревнощами, вони негайно ж реагують на почуття страху або гніву. Тренуйтеся усвідомлювати і переживати свої емоції без подальших негативних реакцій.
    • Практикуйте усвідомленість. Налаштуйтеся на одну хвилю зі своїм організмом і викиньте з голови неспокійні думки. У моменти злості або печалі сконцентруйтеся на диханні і свої відчуття. Якщо в голову приходять погані думки, то прийміть їх як факт і відпустіть.
    • Цілком нормально обговорювати почуття ревнощів. У здорових відносинах партнери діляться один з одним своїми відчуттями. Перш за все необхідно заспокоїтися. Обміркуйте, як чемно повідомити про свої почуття. Замість фрази "Чому ти не відповів на моє останнє повідомлення?" скажіть: "Мене трохи збентежив той факт, що ти не відповів на повідомлення". Також важливо пояснити приховані причини вашої ревнощів. Наприклад, якщо в дитинстві батьки не приділяли вам належної уваги, то в цьому це може стати причиною ревнощів. Чим більше партнеру відомо про вас, тим більше терпіння він зможе проявити.
  3. 3 Зверніться до психотерапевта. Якщо ви відчуваєте нездорову ревнощі, то важливо звернутися до психотерапевта, щоб взяти ситуацію під контроль. Ревнощі поступово руйнує стосунки, тому в здорового і щасливого життя немає місця неконтрольованим поривам. Разом з досвідченим фахівцем можна розібратися в причинах ревнощів і навчитися контролювати свої емоції здоровим способом.
    • Візьміть напрямок до психотерапевта у свого дільничного лікаря. Також можна використовувати список фахівців, які співпрацюють з вашою страховою компанією.
    • Студентам деяких університетів доступні безкоштовні консультаційні послуги.
  4. 4 Визначте глибинні страхи. Що є причиною ревнощів? Іноді важливо зрозуміти причину ірраціональних думок, щоб впоратися з ними.
    • У моменти ревнощів задумайтеся про причини. Ви боїтеся, що партнер піде від вас? У минулі відносини існувала проблема невірності? Саме такі речі часто є справжньою причиною ревнощів. Подібні думки не раціональні, а ваші нинішні відносини не мають нічого спільного з минулим досвідом.
    • Визначте ситуації, що викликають ревнощі. Наприклад, ваша ревнощі можуть загострюватися в соціальних ситуаціях. В такому випадку постарайтеся підготуватися заздалегідь. Нагадуйте собі про першопричини ревнощів, щоб зрозуміти її ірраціональну природу.
  5. 5 Не піддавайтеся почуттю ревнощів. Людина не може повністю контролювати свої емоції, зате цілком контролює свої дії. Не потрібно гостро реагувати в моменти ревнощів. Так, може виявитися, що партнер зайнятий справами на заході і не може відповісти на повідомлення прямо зараз. Не потрібно дзвонити або відправляти ще десяток повідомлень. Замість цього краще відволіктися.
    • Спочатку контролювати свої дії дуже складно, особливо в разі постійної ревнощів. Спробуйте звернутися до психотерапевта. Він допоможе взяти під контроль емоції, щоб вони не впливали на ваші дії.