Як припинити розмовляти з собою

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 9 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как помочь алкоголику - простые и очень эффективные стратегии для родственников алкоголиков.
Відеоролик: Как помочь алкоголику - простые и очень эффективные стратегии для родственников алкоголиков.

Зміст

Ви коли-небудь помічали, що розмовляєте самі з собою? Уміння домовлятися з собою - привид відмінного емоційного здоров'я, але, можливо, ви помічали, що іноді це заважає вашому житті і житті оточуючих вас людей. Є безліч способів навчитися перестати розмовляти з собою, але для початку потрібно зрозуміти, чому ви так робите.

кроки

Частина 1 з 2: Оцініть бесіду з самим собою

  1. 1 Подумайте, ви розмовляєте самі з собою чужим або своїм голосом? Якщо ви розмовляєте самі з собою, але при цьому чуєте чужий голос, можливо, вам варто звернутися до фахівця з психічного здоров'я, тому що це може бути ознакою більш серйозної проблеми.
    • Один із способів зрозуміти, чи чуєте ви свій власний голос - це подумати, несете ви відповідальність за те, що цей голос вам говорить.Якщо ви не відчуваєте себе відповідальним за те, що говорить вам цей голос (тобто ви вимовляєте ці слова і озвучуєте думки несвідомо), і у вас немає ні найменшого поняття про те, що може сказати цей голос в наступний раз, це може бути ознакою психічного захворювання, наприклад, шизофренії, депресії або психозу.
    • Інші ознаки психічного захворювання включають в себе сприйняття більше ніж одного голосу, сприйняття неконтрольованих думок, бачень, смаків, відчуттів і дотиків, які не можна назвати дійсно існуючими. Якщо ви чуєте інші голоси, і це схоже на сон, який відчувається реальним, якщо ви постійно протягом дня чуєте голоси, і вони негативно впливають на вашу повсякденне життя (наприклад, ви стаєте відстороненим і відчуженим, тому що голоси лякають вас, якщо ви не робите те, що вони вам кажуть) - це також симптом.
    • Якщо ви виявили якісь з цих симптомів у процесі бесіди з самим собою, дуже важливо поговорити на цю тему з фахівцем з психічного здоров'я, щоб з'ясувати, чи немає у вас якогось психічного захворювання, яке може нашкодити вашому житті і вашому здоров'ю.
  2. 2 Поспостерігайте за змістом цієї бесіди. Про які речі ви зазвичай розмовляєте з собою? Ви обговорюєте новини дня? Чи плануєте, що вам зробити? Розмовляєте про те, що недавно сталося у вашому житті? Читаєте субтитри від фільму?
    • Розмова з собою - не обов'язково погана звичка. Озвучування своїх думок допоможе краще їх організувати. Крім того, це допоможе вам краще обмірковувати і аналізувати свої думки, особливо якщо ви плануєте взяти серйозну і важливе рішення (наприклад, в якій коледж поступити, чи варто купувати той чи інший подарунок для людини).
  3. 3 Оцініть, позитивна чи негативна та бесіда, яку ви ведете. Розмова з собою в позитивних тонах дуже корисний, особливо в ситуаціях, коли вам потрібна додаткова мотивація, наприклад, при співбесіді на роботу або інтенсивних заняттях спортом. Говорячи собі "ти зможеш, ти впораєшся!", Ви покращуєте самому собі настрій і мотивуєте себе, підвищуючи свою самовпевненість перед тим, як виконати щось важливе. Ви можете стати своїм власним групою підтримки. У цьому випадку розмова з собою в позитивних тонах буде дуже корисна.
    • Однак якщо ваша розмова з самим собою проходить в основному в негативних тонах, якщо ви постійно звинувачуєте і критикуєте себе (наприклад: "ну чому ти настільки дурний?", "Ти постійно все робиш неправильно!" І так далі) - це може бути ознакою прихованої психологічної або емоційної проблеми. Крім того, якщо елементи вашої бесіди з самим собою повторюються і концентруються на негативних речах і ситуаціях, які сталися з вами, це може бути приводом для роздумів. Наприклад, якщо недавно у вас трапилася невеличка перепалка з колегою по роботі, і останні дві години ви провели в роздумах і бесіді з собою, обговорюючи, що вам слід було б сказати - це ненормально. Це звичка зациклюватися і концентруватися на проблемі.
  4. 4 Оцініть, які почуття і відчуття вам приносить бесіда з самим собою. Ми всі іноді буваємо трохи божевільними - це цілком нормально! Але якщо ви хочете підтримувати своє емоційне здоров'я в порядку, вам потрібно переконатися в тому, що це поведінка - просто шкідлива звичка, що не впливає негативно на те, як ви відчуваєте себе, як проводите свій день. Задайте собі наступні питання:
    • Я часто турбуюся і тривожуся про те, що я багато розмовляю з собою?
    • Бесіда з самим собою приносить мені смуток, злість і занепокоєння?
    • Чи є моя звичка розмовляти з самим собою настільки серйозною проблемою, що я намагаюся уникати деяких громадських ситуацій, щоб не зганьбитися і не збентежився?
    • Якщо ви відповіли позитивно на будь-який з цих питань, значить, вам слід обговорити цю проблему з психологом або фахівцем з психічного здоров'я.Лікар-психотерапевт зможе допомогти вам зрозуміти, чому ви розмовляєте з собою, а також виробить з вами стратегії, які допоможуть контролювати цю звичку.
  5. 5 Оцініть, як оточення реагує на вашу бесіду з самим собою. Зверніть увагу, як інші люди реагують, коли бачать, що ви розмовляєте самі з собою. Швидше за все, більшість людей навіть не помічає цієї звички. Але якщо ви часто помічаєте реакцію оточуючих на вашу звичку, можливо, це ознака того, що ваша розмова з собою заважає оточуючим, або ці люди просто піклуються про вас і ваш психічному здоров'ї. Задайте собі наступні питання:
    • Чи дивляться люди на мене дивно, коли я проходжу повз?
    • Люди часто просять мене вести себе тихіше?
    • Чи часто буває так, що перше, що від мене чують люди - моя розмова з самим собою?
    • Вчителі в школі колись радили мені поговорити зі шкільним психологом?
    • Якщо ви відповіли ствердно на якісь з цих питань, вам, дійсно, слід звернутися до психолога або психіатра. Своєю реакцією люди можуть проявляти турботу про ваше здоров'я. Крім того, важливо помічати, відволікаєте ви інших своєю бесідою з самим собою - це важливо для ведення нормального соціального життя.

Частина 2 з 2: Зупиніть бесіду з собою

  1. 1 Зрозумійте свою поведінку. Як тільки ви помітите, що починаєте розмовляти вголос, відразу ж постарайтеся помітити і зрозуміти, що ви робите. Ви можете кілька разів на день повторювати собі, що потрібно ловити себе на тому, що ви розмовляєте вголос. Почати помічати свою поведінку - перший крок до того, щоб зупинити його.
  2. 2 Почніть більше думати. Постарайтеся вести цю розмову подумки. Як тільки ви помітите, що розмовляєте самі з собою вголос, постарайтеся продовжити цю розмову подумки, не промовляючи ні звуку.
    • Можна навіть притиснути губи зубами, щоб не можна було відкрити рот. Це може допомогти, але, майте на увазі, що це може насторожити оточуючих.
    • Спробуйте жувати жуйку, щоб зайняти рот і не висловлювати свої думки вголос.
    • Якщо вам дуже складно розмовляти з собою подумки, а не вголос, спробуйте висловлювати тільки деякі слова. Таким чином, ви зможете спокійно продовжити бесіду, не відволікаючи оточуючих.
  3. 3 Дозволяйте собі розмовляти з собою тільки в певних ситуаціях. Наприклад, можна дозволити собі таку бесіду, поки ви знаходитесь вдома або в автомобілі (на самоті). Але будьте обережні з цим кроком, тому що, як тільки ви дозволите собі розмовляти з самим собою вголос, ви можете не стриматися і продовжити цю розмову і в інших ситуаціях. Щоб обмежити свій монолог, можна встановити для себе певні правила. Якщо ви зможете дотримуватися цих правил протягом тижня, винагородити себе: наприклад, можна подивитися хороший фільм або купити собі щось смачне. Надалі спробуйте скоротити число ситуацій, в яких вам доводиться розмовляти з самим собою, поки повністю не позбудетеся від цієї звички.
  4. 4 Запишіть свою бесіду на папір. Почніть вести щоденник своїх бесід, як тільки почнете розмовляти з собою. Таким чином, ви навчитеся не вимовляти свою бесіду вголос, а записувати її. Один із способів це зробити: записати свої думки, а потім самому відповісти на них.
    • Наприклад, скажімо, ви сходили на побачення з хлопцем, але до сих пір від нього нічого не чутно. Можливо, вам захочеться обговорити з самим собою цю ситуацію, але замість цього ви можете записати на папері: "Чому він не дзвонить мені? Може, він просто зайнятий навчанням. Або я йому не сподобалася. Як ти думаєш, чому ти могла йому не сподобатися ? Може бути, він дійсно зайнятий через навчання. Можливо, ми не станемо гарною парою, тому що у нас різні інтереси і пріоритети. Добре, такий варіант можливий. але я все одно відчуваю себе відкинутої. я розумію це почуття, але це не останній хлопець в світі. Крім того, набагато важливіше те, що в тебе багато хороших якостей.До речі, що мені в собі подобається? .. "
    • Якщо ви почнете записувати бесіди з собою такого роду, це допоможе вам організувати і проаналізувати свої думки. Крім того, це хороший спосіб привчити себе думати про себе позитивно і коригувати будь-які негативні думки, які у вас можуть виникнути.
    • Візьміть в звичку весь час носити цей щоденник з собою в сумці, кишені або машині. До того ж ви можете завантажити собі на смартфон програми, що дозволяють записувати свої думки. Ще однією перевагою цього методу є можливість трохи впорядкувати свої думки і розібратися з ними. Спочатку можна будувати думки за шаблоном, потім включити творчі елементи, і у вас з'явиться дещо, що можна буде показати!
  5. 5 Спілкуйтеся з людьми. Однією з поширених причин, за якими люди починають розмовляти самі з собою - це почуття самотності і неможливості поговорити з кимось ще. Якщо ви станете більш товариським, то зможете взаємодіяти і розмовляти з різними людьми замість того, щоб постійно розмовляти самі з собою. Пам'ятайте, що людина досягає успіху при взаємодії з іншими людьми.
    • Якщо думки про спілкування та взаємодії з іншими людьми турбують вас, спробуйте зробити кілька маленьких кроків для того, щоб зав'язати розмову. Наприклад, якщо у вас з'явилася можливість поспілкуватися з кимось, хто виглядає досить привітно і дружелюбно (посміхається вам, вітається або просто підтримує зоровий контакт), спробуйте посміхнутися і привітатися у відповідь. Після того, як у вас кілька разів вийде успішно ініціювати перше спілкування, ви відчуєте себе впевненіше і будете готові просунутися далі звичайних проявів ввічливості.
    • Іноді дуже складно помітити невербальні знаки і зрозуміти, як і скільки потрібно розмовляти зі співрозмовником. Довіра - ще одна річ, яка допомагає зробити бесіду більш комфортною, але потрібен час, щоб встановилося довіру між співрозмовниками. Якщо ви дуже переживаєте і нервуєте, коли доводиться розмовляти з незнайомцями - це цілком нормально. Однак може бути гарною ідеєю записатися в групу підтримки або проконсультуватися з психологом, щоб подолати цю проблему.
    • Якщо ви хочете познайомитися з великою кількістю людей, спробуйте зайнятися чимось новим (йогою, рукоділлям, танцями). Спробуйте займатися якою-небудь діяльністю, в якій бере участь ще багато людей (наприклад, групові заняття йогою краще пробіжки на біговій доріжці будинку). Такі заняття дадуть вам більше можливостей зав'язати розмову з іншими людьми, які поділяють ваші інтереси.
    • Якщо ви живете в якійсь віддаленій місцевості, постарайтеся спілкуватися з людьми через інтернет - це буде дуже зручно. Можна зайти в чати або форуми, де люди обговорюють те, що вам цікаво. Якщо у вас не підключений інтернет, спробуйте спілкуватися за допомогою старого дідівського методу - листами! Спілкування з іншими людьми - важлива частина життя кожної людини.
  6. 6 Будьте зайняті. Дуже часто розмови з самим собою починаються, коли ми починаємо мріяти або просто нудьгуємо без діла - саме тому зайнятість допоможе позбутися від цієї проблеми. Спробуйте зануритися в інший вид діяльності, щоб зайняти мозок чимось іншим.
    • Спробуйте послухати музику. Коли ви перебуваєте наодинці з собою і просто десь прогулюється, спробуйте чимось зайняти свій мозок, щоб зосередитися на чому-небудь крім бесіди з самим собою. Музика - відмінний спосіб відволіктися, до того ж музика може надихнути вас і принести вам нові думки, розбудити вашу індивідуальність і оригінальність. Доведено, що мелодійні звуки стимулюють викид дофаміну в центрі винагороди / задоволення головного мозку - це значить, що під час прослуховування музики ви відчуєте себе краще. Насправді, є перевага в тому, щоб просто виглядати так, ніби ви слухаєте музику.Наприклад, якщо ви носите навушники і при цьому розмовляєте самі з собою, люди подумають, що навушники - це гарнітура від телефону, тому вони вирішать, що ви просто розмовляєте з кимось по телефону.
    • Читайте книги. Читання допоможе вам відкрити для себе новий світ і допоможе вам зосередитися. Якщо ви сконцентруєте увагу на чомусь іншому, то ризик заговорити з самим собою вголос знижується.
    • Подивіться телевізор. Спробуйте подивитися по телевізору що-небудь, що вам цікаво, або просто увімкніть телевізор для фону. Це допоможе створити певну атмосферу і відчуття того, що кімната "повна" і пожвавлення. Саме з цієї причини люди, які часто не можуть заснути в поодинці, вмикають телевізор перед тим, як заснути. Так вони відчувають, що в кімнаті є хтось ще, хоча, насправді, він є тільки на екрані! Перегляд телевізора також допоможе зосередити свою увагу і зайняти свій мозок.

Поради

  • Пам'ятайте, що більшу частину дня кожен з нас розмовляє з собою (подумки). Тому, швидше за все, ви не так вже й відрізняєтеся від оточуючих; ви просто любите вербалізувати!
  • Найчастіше це відбувається, коли ви відчуваєте себе самотнім, невпевненим у собі, коли втрачаєте кого-то. Припиніть ці розмови з собою і постарайтеся бути зайнятим, щоб позбутися від цих думок.
  • Притисніть мову до верхнього неба, якщо відчуєте, що ось-ось почнете розмовляти з собою. Навколишні не помітять цього, крім того, на наш погляд, це дійсно допомагає приглушити голоси у своїй голові.
  • Носіть з собою якусь скарбничку або коробочку для грошей і кладіть туди грошики кожен раз, коли почнете розмовляти з собою вголос. Самі вирішите, яку суму будете вносити кожен раз. Потім віддайте ці заощадження на благодійність!
  • Під час медитації сконцентруйте свою увагу на губах. Спробуйте доторкнутися кінчиком язика до оральної поверхні верхніх зубів і залишайтеся в цьому положенні як можна довше. Як тільки якісь думки перервуть вас, постарайтеся це помітити і відпустити ці думки.

попередження

  • Якщо ви розумієте, що не можете зупинити свій монолог, якщо ваші думки в основному негативні, якщо ви чуєте не свій власний голос, а чийсь чужий - все це ознаки більш серйозної проблеми. Вам потрібно якомога швидше звернутися до фахівця з психічного здоров'я для діагностики цього стану і обговорення можливого лікування.