Як прийняти душ після хірургічної операції

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 23 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
ПОДТЯЖКА ЛИЦА  💁‍♀️ КАК УСКОРИТЬ РЕАБИЛИТАЦИЮ ПОСЛЕ КРУГОВОЙ ПОДТЯЖКИ ЛИЦА?
Відеоролик: ПОДТЯЖКА ЛИЦА 💁‍♀️ КАК УСКОРИТЬ РЕАБИЛИТАЦИЮ ПОСЛЕ КРУГОВОЙ ПОДТЯЖКИ ЛИЦА?

Зміст

Звичайні повсякденні дії цілком можуть стати надзвичайно складними і марними, особливо в період відновлення після хірургічної операції, і прийом ванни або душу - не виняток. Так як в більшості випадків операційні шви слід підтримувати в сухому стані, приймайте душ тільки в суворій відповідності до вказівок лікаря. Ці вказівки можуть включати в себе необхідність почекати деякий час, перш ніж вам можна буде приймати душ, або ретельно захищати операційний шов від води під час купання, або і те, і інше одночасно. Залежно від конкретного виду операції, нормальне купання може бути складним через обмеженою рухливості, до того ж в обмеженому просторі душа може бути складно пересуватися. Дана стаття допоможе вам безпечним чином організувати купання у ванні або душі, щоб запобігти розвитку запалення і отримання додаткових травм.

кроки

Частина 1 з 4: Як безпечно приймати душ після операції

  1. 1 Дотримуйтесь інструкцій з прийому ванни або душу, які вам дав ваш хірург. Лікар буде точно знати, наскільки серйозною була ваша операція і які кроки слід зробити щодо подальшого процесу відновлення.
    • Лікар обов'язково надасть вам чіткі вказівки про те, як вести себе в перші кілька днів після операції, включаючи рекомендації щодо того моменту, коли можна буде почати безпечно купатися і приймати душ. Приписи лікаря багато в чому будуть залежати від виду проведеного хірургічного втручання і використаного способу закриття рани після операції.
    • Вказівки про купання і прийомі душа повинні бути надані вам в момент виписки з лікарні.Негайно зв'яжіться з лікарем, якщо ви втратите або забудете цю інформацію, щоб запобігти запалення рани і отримання нових травм, а також благополучно відновитися після операції.
  2. 2 Дізнайтеся, як вам наклали шви. Знання того, як вам наклали шви, дозволить запобігти появі травм і запалення.
    • Найбільш поширені чотири способи хірургічного закриття ран: накладення шва з використанням ниток, застосування хірургічного степлера, застосування стерильного хірургічного пластиру і використання медичного клею.
    • У ряді випадків хірурги можуть накласти зверху на шов водостійку пов'язку, щоб дати вам можливість прийняти душ, коли ви будете до цього готові.
    • Якщо рана була закрита за допомогою медичного клею, то в більшості випадків через добу після операції вважається допустимим прийом душа зі слабким напором води.
    • Також на рані можуть бути присутніми шви, накладені нитками, які видаляються після загоєння рани або розсмоктуються самостійно без подальшої необхідності їх знімати.
    • Догляд за післяопераційною раною, яка була зашита нитками, які вимагають подальшого видалення, скобами або пластиром, може вимагати підтримки її в сухому стані більш тривалий час. В такому випадку купання буде зводитися до обтирання губкою або спеціального захисту шва від води під час прийому душу.
  3. 3 Обережно вимийте область навколо шва. Якщо шов не потребує додаткового захисту від води, намагайтеся все ж не терти його мочалкою.
    • Вимийте область навколо шва рідким милом і водою, але не дозволяйте засобів для купання потрапляти на сам шов. Потім акуратно промийте цю область чистою водою.
    • У більшості випадків хірурги рекомендують користуватися після операції звичайним милом і засобами по догляду за волоссям.
  4. 4 Акуратно просушіть область рани. Після прийому душу видаліть захисну пов'язку, яка могла бути присутнім на рані (наприклад, марлеву серветку і звичайний, але НЕ хірургічний пластир), і просушіть насухо область навколо рани.
    • Обережно промокніть цю область чистим рушником або марлевою серветкою.
    • Не тріть рану і не знімайте з неї видимі шви, скоби і хірургічний пластир, які поки ще тримаються.
    • Чи не колупати рану, залиште струпи в спокої, поки вони самі не відваляться природним чином, так як вони запобігають кровотеча.
  5. 5 Обробляйте шов тільки тими кремами і мазями, які призначив лікар. Уникайте застосування зовнішніх засобів для обробки шва, якщо їх не призначив хірург.
    • Зміна пов'язки відповідно до вказівок вашого лікаря може вимагати застосування зовнішніх засобів. Можливо, вам рекомендували креми та мазі з антибіотиком як частина процедури зміни пов'язок, однак, користуйтеся ними тільки в тому випадку, якщо вам їх дійсно призначили.
  6. 6 Не чіпайте хірургічний пластир, що закриває рану. Після закінчення того періоду, коли рану потрібно підтримувати в сухому стані, хірургічний пластир вже можна мочити, тим не менш, його не можна видаляти до тих пір, поки він сам не відвалиться.
    • Після купання обережно промокніть область шва насухо, включаючи хірургічний пластир, якщо він все ще на місці.

Частина 2 з 4: Як підтримувати операційний шов в сухому стані

  1. 1 Тримайте область шва в сухому стані, якщо це наказав лікар. Вважається, що підтримка рани в сухому стані (або відмову від купання і душа на 24-72 години після операції) допомагає запобігти запаленню і сприяє загоєнню.
    • Дотримуйтесь інструкцій вашого лікаря. Існує багато чинників, пов'язаних з конкретною операцією, і можна уникнути ризику запалення рани або пошкодження шва, якщо слідувати вказівкам свого лікуючого лікаря.
    • Тримайте під рукою марлеві серветки, щоб у вас була можливість при необхідності протягом дня промокнути ними рану, навіть якщо ви її не мочили.
  2. 2 Накладіть на рану захисну пов'язку від води. Залежно від конкретних вказівок вашого хірурга, якщо післяопераційний шов знаходиться в такому місці, де його можна обережно захистити водостійким матеріалом, можливо, лікар дозволить приймати душ, коли ви будете до цього готові.
    • У більшості випадків хірург дає чіткі вказівки щодо методів захисту рани під час прийому душу.
    • Скористайтеся поліетиленом, сміттєвим пакетом або харчовою плівкою, щоб повністю закрити рану. По краях приклейте поліетилен пластиром, щоб не дати воді потрапити під захисну пов'язку.
    • Якщо післяопераційний шов розташований у важкодоступному місці, попросіть друга або члена сім'ї нарізати поліетилен і за допомогою пластиру захистити їм рану.
    • У випадку з ранами на плечах і верхній частині спини додатково до захисної пов'язки на самій рані не завадить накинути на плечі сміттєвий пакет (на зразок накидки), щоб під час душа на область рани не потрапляли вода, мило чи шампунь. Якщо шов розташований в районі грудей, пов'яжіть собі сміттєвий пакет як дитячий нагрудник.
  3. 3 Вдамося до обтираниям губкою. До тих пір, поки вам не дозволять приймати душ, освіжити тіло можна протирання губкою, при цьому зберігаючи область післяопераційної рани сухий і не зачіпаючи її.
    • Для обтирань використовуйте губку, змочену у воді з додаванням невеликої кількості рідкого мила. Витирайтеся чистим рушником.
  4. 4 Утримайтеся від прийому ванн. Більшість хірургів рекомендує приймати душ тільки тоді, коли вийде час суворого підтримки рани в сухому стані і ви самі будете готові до даної процедури.
    • Чи не мочіть рану, що не занурюйтесь в наповнену водою ванну, не беріть гарячих ванн і не плавайте мінімум три тижні або до того моменту, поки лікар не дозволить вам це робити.
  5. 5 Приймайте душ нетривалий час. Хірурги переважно рекомендують приймати тільки п'ятихвилинний душ до тих пір, поки ви не окріпнете і рана не почне гоїтися.
  6. 6 Подбайте про власну стійкості. У перші кілька разів, коли ви будете приймати душ, з вами повинен перебувати хтось ще.
    • Залежно від типу операції, якій ви піддалися, в душі вам може знадобитися табурет, стілець або поручні, щоб забезпечити стійкість і запобігти падіння.
    • Якщо вам робили операцію на коліна, стегна, гомілки, стопи або спину, вам буде складно зберігати рівновагу в невеликому просторі душової кабіни; щоб забезпечити додаткову підтримку, використовуйте табурети, стільці або поручні.
  7. 7 Потік води не повинен торкатися рани. Уникайте того, щоб сильні потоки води потрапляли прямо на рану.
    • Перш ніж заходити в душ, для захисту рани відрегулюйте воду, щоб температура води і її натиск були комфортними.

Частина 3 з 4: Як запобігти розвитку запалення

  1. 1 Навчіться розпізнавати симптоми запалення. Запалення - найбільш часте ускладнення, що виникає після хірургічного втручання.
    • Негайно зверніться до лікаря, якщо вам здається, що рана почала запалюватися.
    • До симптомів запалення відносять підвищення температури вище 38 ° C, нудоту, блювоту, сильний біль, збільшення почервоніння і набряку в області післяопераційного шва, його чутливість, місцеве підвищення температури рани, наявність виділень з неї з неприємним запахом або виділень жовтого або зеленого кольору.
    • Згідно зі статистикою, на частку післяопераційних ускладнень припадає близько 10% випадків, при цьому 80% з них - це ускладнення запального характеру. На жаль, в ряді випадків хворі гинуть від інфекційних ускладнень після операції.
  2. 2 Дізнайтеся, чи схильні ви до підвищеного ризику запальних ускладнень. У певних обставинах і ситуаціях окремі люди більш схильні до розвитку запалення або відкриття рани, ніж інші.
    • До факторів ризику можна віднести ожиріння, наявність діабету, ослаблений імунітет, погане харчування, прийом кортикостероїдів і куріння.
  3. 3 Прийміть запобіжні заходи в частині базових принципів гігієни. До загальних заходів, які можна зробити у себе вдома, відносять ретельне миття рук, часту зміну одягу, яка стає обов'язковою при зміні пов'язки, а також застосування чистого рушники для витирання шкіри після душа.
    • Обов'язково мийте руки після туалету, контакту зі сміттям, домашніми вихованцями, брудною білизною при пранні, після дотиків до вуличних предметів і забрудненим перев'язувальних матеріалів, знятим з вашої рани.
    • Заради обережності попросіть членів сім'ї і гостей мити руки перед тим, як контактувати з людиною, що перенесли операцію.
    • Припиніть палити мінімум за два тижні до операції (якщо можливо), однак краще це зробити навіть за чотири-шість тижнів. Куріння уповільнює процес загоєння тканин, позбавляючи їх кисню і потенційно сприяючи розвитку запалення.

Частина 4 з 4: Звертання за звернення до лікаря

  1. 1 Викличте швидку допомогу, якщо у вас підніметься жар. Трохи підвищена температура не є рідкістю після хірургічного втручання, але жар вище 38 ° C може говорити про появу запалення.
    • До інших ознак запалення, які також вимагають негайного звернення до медиків, відносять збільшення почервоніння і пухлини навколо шва, поява гною, виділень з неприємним запахом або дивно забарвлених виділень, підвищення чутливості рани і місцевої температури в цій області.
  2. 2 Викличте швидку допомогу, якщо у вас відкриється кровотеча. Ретельно вимийте руки і акуратно затисніть рану чистими марлевими серветками або рушниками. Негайно викличте швидку допомогу.
    • Не тисніть на рану сильно. Прикладайте помірний тиск до рани через чисту суху марлю, поки не прибуде швидка допомога або поки ваш лікар не огляне рану.
  3. 3 Зверніться до лікаря, якщо у вас розвинуться будь-які незвичайні симптоми. У разі появи болю в животі, нудоти, блювоти або жовтяниці (з пожовтінням шкіри або очей) якомога швидше зверніться до лікаря.
    • Також розумно буде викликати швидку допомогу в разі появи таких симптомів утворення тромбу: блідості, холодних кінцівок, болі в грудях, нестачі дихання, незвичайної набряклості руки або ноги.