Як прокип'ятити молоко

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 5 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Стерилизация бутылочки.Мой опыт.
Відеоролик: Стерилизация бутылочки.Мой опыт.

Зміст

1 Перевірте, чи потрібно кип'ятити молоко. Іноді молоко можна пити без попереднього кип'ятіння. Дотримуйтесь наших рекомендацій, щоб визначитися, чи варто його кип'ятити:
  • Свіже молоко потрібно завжди доводити до кипіння.
  • Також слід кип'ятити і пастеризоване молоко, яке зберігалося при кімнатній температурі. Цього можна і не робити, якщо воно перебувало в холодильнику або прохолодному приміщенні.
  • Молоко з герметичного тетрапакети, на етикетці якого є позначка "СВТ", придатне до вживання, навіть якщо зберігалося при кімнатній температурі. СВТ розшифровується як "надвисока температура". Даний тип обробки вбиває всі хвороботворні мікроби.
  • 2 Перелийте молоко в більшу чисту каструлю. Виберіть каструлю з більш високими стінками, ніж зазвичай, щоб вона була досить просторою. Закипаючи, молоко піниться і тікає через верх каструлі.
    • Ретельно вичистіть каструлю, інакше залишки їжі можуть спровокувати згортання молока. Або ж відведіть для цих цілей окремий сотейник.
    • Мідні і алюмінієві, а також каструлі з нержавіючої сталі нагріваються набагато швидше, ніж посуд з чавуну або іншого важкого металу. Це заощадить час, але доведеться пильно стежити, щоб молоко не пригоріло або не втік.
  • 3 Підігріває молоко, поки воно не почне закипати. Його потрібно нагрівати на середньому вогні, приділяючи процесу всю свою увагу. На поверхні розігрітого молока утворюється шар глянсовою пінки. Згодом з-під пінки по внутрішньому краю каструлі почнуть підніматися невеликі пухирці. Зменшіть вогонь до мінімуму, як тільки це станеться.
    • Щоб прискорити процес, поставте молоко на сильний вогонь, але стежте за ним постійно, щоб мати можливість вчасно зменшити полум'я. На сильному вогні перші бульбашки молока швидко перетворяться в піднімається шар пінки.
  • 4 Періодично помішуйте молоко. Якщо каструля прогріється нерівномірно, молоко пригорить в деяких місцях. Час від часу помішуйте його дерев'яною ложкою, ретельно проводячи по дну каструлі.
  • 5 Збивайте утворюється пінку. В процесі закипання на поверхні молока скупчуються вершки, які не пропускають пар. Ця пара збиває вершки в пінку, яка швидко піднімається, через що молоко може втекти з каструлі. Щоб запобігти подібному, необхідна швидка реакція:
    • Зменшіть вогонь, щоб молоко кипіло з постійною інтенсивністю.
    • Безперервно помішуйте його, щоб уникнути утворення пінки.
    • Покладіть в каструлю ложку (за бажанням). Вона розбиває пінний шар, утворюючи отвір для виходу пари. Але переконайтеся, що цей столовий прилад не розплавиться під впливом високої температури.
  • 6 Кип'ятіть молоко протягом двох-трьох хвилин, постійно помішуючи його. Цього часу достатньо, щоб молоко стало придатним до вживання. Подальше кип'ятіння лише зруйнує всі поживні речовини.
  • 7 Відразу ж перелийте молоко. Візьміть закриту ємність і перелийте в неї молоко. Поставте її в холодильник або найхолодніше місце в будинку. Молоко, заховане в холодильнику, не потрібно повторно кип'ятити. Однак молоко, яке зберігається при кімнатній температурі, доведеться кип'ятити перед кожним вживанням.
    • Багаторазове кип'ятіння вб'є в молоці все корисні речовини. Якщо у вас немає холодильника, купуйте стільки молока, скільки зможете використовувати за один раз.
  • Метод 2 з 3: Прокип'ятіть молоко в мікрохвильовій печі

    1. 1 Даний спосіб не зробить свіже молоко придатним для пиття. Мікрохвильовка може закип'ятити молоко за короткий відрізок часу, не давши йому втекти. При цьому знищить деякі мікроби, але цього недостатньо, щоб пити свіже або зберігалося при кімнатній температурі молоко. Сире молоко краще закип'ятити на плиті.
    2. 2 Налийте молоко в чисту кухоль. Не можна ставити в мікрохвильову піч посуд з металу.
    3. 3 Покладіть в кружку дерев'яну ложку. Покладіть в кружку дерев'яну паличку або ложку. Прилад повинен бути досить довгим, щоб не потонути в молоці. Це дозволить пару виходити через отвір, а не накопичуватися, запобігаючи тим самим швидкий викид піни.
    4. 4 Розігрівайте молоко протягом 20 секунд за раз. Діставайте молоко і помішуйте кожні 5-10 секунд між кожним "заходом". Подібна завбачливість не дасть молоку втекти.

    Метод 3 з 3: Пастеризують молоко

    1. 1 Пастеризують молоко для використання в рецептах. Пастеризація - це процес нагрівання молока до температури нижче кипіння. Вона змінює властивості молока для застосування в рецептах приготування хліба. Деякі вважають за краще підігрівати молоко в якості додаткової противомикробной запобіжні заходи, але в цьому немає необхідності, якщо воно стояло в холодильнику.
      • Прокип'ятіть молоко, якщо воно непастеризоване або зберігалося при кімнатній температурі.
    2. 2 Налийте молоко в чисту каструлю. Каструля з товстим дном розігрівається рівномірно, зменшуючи таким чином ризик підгоряння.
      • Каструля повинна бути абсолютно чистою, оскільки забруднення зіпсують молоко.
    3. 3 Підігріває молоко на середньому вогні. Ніколи не ставте його на сильний вогонь, інакше воно згорить або втече на плиту.
    4. 4 Час від часу помішуйте молоко. Слідкуйте за молоком, помішуючи його через кожну хвилину. Для цього найкраще підійде широка лопатка, так як нею можна шкребти дно каструлі, якщо молоко почне до нього чіплятися.
    5. 5 Слідкуйте за легким кипінням і паротворенням. Молоко вважається "пастеризованим", коли на його поверхні утворюється тонкий шар пінки. Уздовж внутрішнього краю каструлі почнуть з'являються маленькі бульбашки, а поверхня буде ледь нудитися.
      • При наявності інфрачервоного термометра ви зможете визначити, що молоко досягло необхідних 82ºC.
    6. 6 Продовжуйте гріти протягом ще п'ятнадцяти секунд. Постійно помішуйте, щоб молоко не втекло.
    7. 7 Зберігайте молоко, що залишилося. Якщо після вживання у вас ще залишилося молоко, то перелийте його в герметичний пакет і поставте в холодильник. Через брак останнього зберігайте контейнер в прохолодному приміщенні. При кімнатній температурі розмножуються бактерії, тому молоко можна зберігати не більше чотирьох годин.

    Поради

    • Якщо ви хочете додати в молоко цукор або приправи, то зробіть це, після того як знімете його з вогню після закипання.
    • Можна придбати металевий розсікач полум'я і встановити його між плитою і каструлею. Це дозволить більш рівномірно прогрівати каструлю, запобігаючи підгоряння. Однак при його використанні вам буде потрібно набагато більше часу, ніж при кип'ятінні в звичайній каструлі.
    • Можна зняти вершки з поверхні молока, коли воно буде кипіти на повільному вогні. Додайте їх в соус для макаронів або карі.

    попередження

    • Контакт з кислими продуктами може привести до згортання. Це відноситься до імбиру і деяким іншим приправ.
    • В процесі підігрівання стежте за молоком. Воно закипає набагато швидше води.
    • Гарячу каструлю необхідно брати щільною тканиною, прихватками або парою кухонних щипців. Не залишайте її без нагляду, особливо коли поруч знаходяться діти або тварини.