Як перевірити свій запах з рота

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 17 Червень 2021
Дата Оновлення: 24 Червень 2024
Anonim
Вот как проверить щитовидку, не щупая горло: 4 домашних способа
Відеоролик: Вот как проверить щитовидку, не щупая горло: 4 домашних способа

Зміст

Неприємний запах з рота бентежить і приносить масу незручностей. Ви можете не усвідомлювати, що у вас неприємно пахне з рота, поки відважний друг - або, що навіть гірше того, предмет ваших зітхань або ваш хлопець (дівчина) - не повідомить вам про це. На щастя, існує декілька способів перевірки дихання, за допомогою яких ви зможете визначити, чи є у вас неприємний запах з рота. Ці способи зазвичай не дозволяють дізнатися, який саме запах відчувають оточуючі вас люди, але з їх допомогою ви зможете судити про чистоту свого дихання.

кроки

Метод 1 з 4: нюхання слини

  1. 1 Лизніть внутрішню сторону свого зап'ястя. Зачекайте 5-10 секунд, поки слина висохне. Робіть це наодинці, в затишному місці, інакше оточуючим ваша поведінка може здатися дивним. Не влаштовуйте таку перевірку відразу після того, як почистили зуби, скористалися рідиною для полоскання рота або з'їли щось, що містить м'яту, оскільки оновлене дихання може спотворити результат.
  2. 2 Коли слина висохне, понюхайте внутрішню сторону зап'ястя. Таким чином ви отримаєте уявлення про те, як пахне у вас з рота. Якщо ви відчуєте неприємний запах, вам слід ретельніше стежити за чистотою своїх зубів і ротової порожнини. Якщо ви не відчуєте ніякого запаху, значить, все не так уже й погано, однак щоб переконатися, що у вас дійсно не пахне з рота, потрібно інший метод.
    • Пам'ятайте про те, що в даному методі оцінюється слина в основному з кінчика (передній частині) мови, де вона відносно чиста. Тому облизування зап'ястя допоможе вам оцінити запах лише найменш пахне частини вашої мови, в той час як самі неприємні запахи виходять зазвичай з глибини рота, звідти, де починається горло.
    • Після перевірки ви можете змити залишки слини водою, але не переживайте, якщо у вас немає такої можливості і не виявилося під рукою вологої серветки - запах швидко зникне, як тільки шкіра остаточно висохне.
    • Якщо у вас слабкий запах з рота, ви можете нічого не відчути.Але якщо ви все ще хвилюєтеся, для більшої впевненості спробуйте інший метод.
  3. 3 Спробуйте зняти слину з задньої частини мови. Засуньте палець або клаптик вати глибше в рот (але не занадто глибоко, щоб не викликати блювотний рефлекс) і потріть задню частину мови. В результаті на вашому пальці або ваті виявляться бактерії, що викликають неприємний запах. Понюхавши видобутий мазок (на кінчику пальця або ваті), ви визначите, який запах виходить з глибини вашого рота.
    • У порівнянні з облизування зап'ястя цей метод дозволяє точніше виявити неприємний запах з рота. Постійний поганий запах створюється бактеріями, що живуть на мові і між зубами, причому ці бактерії накопичуються головним чином в задній частині рота. Кінчик мови чистіше, ніж його задня частина, і передні зуби очищаються легше в порівнянні з корінними.
    • Щоб видалити бактерії з задньої частини мови, спробуйте промити рот (як передню, так і задню частину) антибактеріальної рідиною для полоскання рота. Спробуйте побулькать рідиною в горлі, очищаючи рот якомога глибше. Чистячи зуби, не забувайте про корінних, і очищайте мову і ясна.

Метод 2 з 4: Оцінка безпосередньо дихання

  1. 1 Прикрийте рот і ніс двома долонями. Складіть долоні човником так, щоб повітря, що видихається через рот повітря потрапляв в ніс. Повільно видихніть ротом, після чого швидко вдихніть ще тепле повітря носом. Якщо у вас дійсно жахливо пахне з рота, ви відчуєте це. Однак повітря швидко випарується крізь проміжки між вашими пальцями, тому даний спосіб дає лише грубу оцінку. Тим не менш, це один з найбільш непомітних методів, що дозволяють швидко перевірити запах з рота в громадському місці.
  2. 2 Видихніть в чистий пластиковий стаканчик або іншу ємність. Зробивши глибокий вдих, піднесіть стаканчик-на-віч так, щоб він якомога щільніше прикривав рот і ніс одночасно. Після цього повільно видихніть повітря через рот, заповнюючи стаканчик своїм теплим диханням. І відразу глибоко вдихніть носом - так ви зможете відчути запах свого дихання.
    • Цей спосіб трохи точніше, ніж видих в складені човником долоні, але і його результати багато в чому залежать від того, наскільки щільно стаканчик прилягає до вашої особи.
    • Ви можете використовувати будь-яку ємність, досить щільно з'єднує ваші рот і ніс: підійде згорнутий клаптик паперу, пластиковий пакет, щільно прилегла марлева пов'язка або інша маска, що утримує повітря при видиху.
    • Скориставшись склянкою, обов'язково помийте її. Перед тим, як поставити склянку на місце або використовувати для чогось іншого, вимийте її водою з милом.
  3. 3 Слідкуйте за чистотою експерименту. Не користуйтеся цими способами відразу після того, як почистили зуби, скористалися рідиною для полоскання рота або з'їли щось, що містить м'яту. Після цього ви можете і не мати запаху, присутнього в решту часу. Спробуйте принюхуватися до свого подиху в різний час: відразу після того, як почистили зуби, а потім в середині дня, коли ви спілкуєтеся з оточуючими вас людьми - так ви краще відчуєте різницю. Пам'ятайте про те, що запах з рота може погіршуватися після прийому пряної їжі.

Метод 3 з 4: Стороння допомога

  1. 1 Запитайте родича або близького друга, чи немає у вас неприємного запаху з рота. Ви можете і самостійно понюхати своє дихання, але зі сторонньою допомогою ви оціните запах з рота набагато точніше. Кращий спосіб полягає в тому, щоб, наступивши на горло своєї гордості, спитати будь-кого: "Скажи чесно - у мене смердить з рота?"
    • Виберіть того, кому ви довіряєте, хто буде відвертий з вами і не розповість іншим людям. Попросіть про допомогу близького друга або подругу, яка не буде розпускати плітки за вашою спиною. Не звертайтесь з подібним проханням до предмету своїх зітхань або свого хлопця (дівчини), щоб не ускладнити відносини. Не питайте і сторонніх людей, так як це буде виглядати нетактовно.
    • Спочатку це може збентежити вас, але таким чином ви зможете позбутися від мучить вас питання, отримавши на нього ясний і заслуговує на довіру відповідь. Краще почути гірку правду від близького друга, ніж від тієї, кого ви збираєтеся поцілувати.
  2. 2 Будьте делікатні. Чи не видихайте повітря кому-небудь прямо в обличчя зі словами "ну як, не смердить?". Ведіть себе ввічливо і завжди запитуйте дозволу, перш ніж зробити що-небудь. Якщо ви провели поруч з якимись людьми чимало часу, вони, ймовірно, вже помітили, що у вас з рота погано пахне, і не сказали вам про це лише з ввічливості.
    • Можна сказати так: "Я підозрюю, що у мене з рота погано пахне, але я не впевнений в цьому. Ніяково питати, але скажи, ти нічого не відчув? "
    • Можна і так: "Це звучить трохи дивно, але тобі не здається, що у мене з рота неприємно пахне? Справа в тому, що сьогодні ввечері я йду з Анею в кіно, і мені не хотілося б, щоб вона помітила це ".

Метод 4 з 4: Боротьба з неприємним запахом з рота

  1. 1 З'ясуйте, смердить у вас неприємно з рота тільки вранці або протягом усього дня. Перевірте запах з рота вранці, вдень і ввечері перед тим, як чистити зуби, і відразу після того, з'ясувавши, наскільки серйозною є проблема. Визначивши причини поганого запаху з рота, вам буде простіше усунути його.
    • Неприємний запах з рота з ранку цілком нормальний. Від нього можна позбутися, почистивши зуби щіткою і зубною ниткою і промивши рот рідиною для полоскання рота.
    • Гірше, якщо поганий запах з рота викликаний зростанням бактерій, але і цей досить поширений випадок піддається лікуванню. Тримайте зуби і порожнину рота в чистоті, і ви позбудетеся від бактерій, які надають вашому диханню неприємний запах.
    • Найбільш поширеними причинами поганого запаху з рота є карієс, хвороби ясен, недостатня гігієна порожнини рота і наліт на язиці (білий або жовтий наліт, що з'являється зазвичай в результаті запалення). Якщо ви не можете визначити причину неприємного запаху самостійно, її встановить зубний лікар.
    • Якщо хто-небудь сказав вам, що у вас не дуже приємний запах з рота, не турбуйтеся. Зрештою, це зауваження піде вам на користь.
  2. 2 Дбайте про своїх зубах. Ретельно чистите зуби, промивайте рот антибактеріальної рідиною для полоскання рота і регулярно користуйтеся зубною ниткою, видаляючи наліт і бактерії в важкодоступних місцях між зубами. Пийте достатньо води і полощіть рот прохолодною водою вранці, щоб освіжити дихання.
    • Не забувайте чистити зуби перед тим, як лягти спати. Щоб знизити кислотність в ротовій порожнині і утруднити зростання бактерій, можна додатково чистити зуби харчовою содою.
    • За допомогою спеціального скребка для мови, який можна придбати в багатьох аптеках, видаляйте наліт, що утворюється між смаковими сосочками і складками мови. Якщо у вас немає такого скребка, очищайте мову зубною щіткою.
    • Кожні 2-3 місяці міняйте зубну щітку. Згодом щетина стирається, і в ній заводяться бактерії. Міняйте свою зубну щітку після хвороби, щоб позбутися від залишилися в ній бактерій.
  3. 3 Їжте їжу, яка робить дихання більш свіжим, і не їжте того, що його псує. Яблука, імбир, насіння фенхелю, ягоди, зелень, диня, кориця, зелений чай йдуть на користь вашому диханню. Постарайтеся включити їх в свій раціон. У той же час, намагайтеся уникати або обмежити споживання продуктів, від яких може з'явитися неприємний запах з рота: цим "славляться" лук, часник, кава, пиво, цукор і сир.
  4. 4 Поговоріть з лікарем про стан свого шлунково-кишкового тракту. Винуватцями поганого запаху з рота можуть виявитися проблеми з шлунково-кишковим трактом. Можливо, ви страждаєте на виразку шлунка, рефлюкс або заражені H. pylori. Якщо лікар виявить якесь захворювання, він призначить вам лікування і порадить, як надалі піклуватися про здоров'я.
  5. 5 Дбайте про здоров'я порожнини носа. Алергія, інфекції носових пазух і затікання слизу з носа можуть стати причиною запаху з рота, так що варто докласти всіх зусиль для їх профілактики та лікування. Намагайтеся, щоб порожнину носа залишалася чистою, і боріться з алергією, не доводячи до загострення.
    • Для видалення слизу з носа можете використовувати нети-пот (спеціальну посудину для промивання).
    • Якщо у вас закладений ніс, пийте гарячу воду з лимоном, закопуйте соляний розчин і приймайте вітамін C: ці заходи можуть принести полегшення.
    • Беручи вітамін C, дотримуйтеся дозування, зазначену на упаковці. Дорослим можна приймати не більше 2000 мг вітаміну C в день.
  6. 6 Правильно харчуйтеся. Мова не тільки про продукти, що сприяють свіжому подиху: здорове харчування може усунути проблему поганого запаху на корені. Їжте менше продуктів, що пройшли технологічну обробку, червоного м'яса і сирів. Намагайтеся включити в раціон їжу, багату клітковиною, наприклад вівсянку, лляне насіння і листову капусту.
  7. 7 Нейтралізуйте неприємний запах з рота. Перед важливою зустріччю пожуйте жувальну гумку, посмокчіть м'ятний льодяник або драже. Ви можете успішно усунути саму причину неприємного запаху з рота, але і після цього не заважає час від часу освіжати дихання. Пожуйте що-небудь.
    • Пожуйте жменю гвоздики, насіння фенхелю або анісу. Їх антисептичні властивості допоможуть усунути викликають неприємний запах бактерії.
    • Пожуйте часточку лимона або шкірку апельсина, щоб освіжити дихання (шкірку слід ретельно вимити). Лимонна кислота стимулює слинні залози, усуваючи неприємний запах.
    • Пожуйте свіжі пагони петрушки, базиліка, м'яти або кінзи. Що міститься в них хлорофіл нейтралізує запахи.
  8. 8 Не вживайте тютюн. Якщо вам до цих пір не вистачало вагомої причини кинути палити, ось вона - куріння викликає неприємний запах з рота. Тютюн висушує порожнину рота і залишає після себе неприємний запах, що зберігається навіть після того, як ви почистіть зуби.
  9. 9 Обговоріть свою проблему з зубним лікарем. Дотримуючись гігієни порожнини рота, регулярно відвідуйте стоматолога. Якщо у вас стійкий неприємний запах з рота, стоматолог зможе виключити такі причини, як карієс, хвороби ясен і наліт на язиці.
    • Якщо стоматолог вважає, що ваша проблема викликана соматичними (внутрішніми) причинами, наприклад інфекцією, він або вона направить вас до терапевта або іншого лікаря.

Поради

  • Якщо ви хочете позбутися від поганого запаху з рота вранці, перед сном випивайте склянку води і чистите зуби. Слідкуйте за тим, щоб ваш організм не відчував нестачі в рідині, так як ранковий неприємний запах з рота викликаний сухістю.
  • Тримайте при собі м'ятні льодяники, жувальну гумку або інші засоби для освіження дихання. Користуйтеся ними як тимчасовим засобом: вони допоможуть вам приховати неприємний запах, не позбавивши від викликають його бактерій.
  • Для чистоти дихання ретельно чистите зуби, користуйтеся зубною ниткою і рідиною для полоскання рота. Почистивши зуби, злегка наскрібши зубною щіткою мову і верхнє небо. Обов'язково очистіть мову від нальоту.
  • Беручи раз в день столову ложку меду і кориці, ви позбудетеся від неприємного запаху з рота. Петрушка також допоможе позбутися від неприємних запахів з шлунка.
  • Чистіть зуби після кожного прийому їжі, щоб видалити частинки їжі, що залишилися між зубами.

попередження

  • Постарайтеся не викликати у себе блювоту. Чи не засовуйте пальці занадто глибоко в горло.
  • Будьте обережні, щоб не занести собі в рот сторонні бактерії. Перш ніж засовувати в рот пальці або вату і підносити до рота чашку або іншу ємність, переконайтеся в їх чистоті. Недотримання правил гігієни лише погіршить ситуацію.