Як проводиться гінекологічний огляд

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 18 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Осмотр
Відеоролик: Осмотр

Зміст

Турбота про своє репродуктивне здоров'я має велике значення для життя жінки. Відчувати хвилювання і тривогу перед гінекологічним оглядом цілком природно, особливо вперше. Якщо ви будете знати, чого очікувати, і підготуватися заздалегідь, це допоможе вам знизити нервозність. Заздалегідь підготуйте список питань про будь-яких наявних проблемах і можливі варіанти запобігання небажаній вагітності. Пам'ятайте про те, що ваша розмова з лікарем є конфіденційним, так що ви можете бути абсолютно спокійні і обговорювати будь-які хвилюють вас проблеми.

кроки

Метод 1 з 4: Підготовка до огляду

  1. 1 Запишіться на прийом. Регулярні огляди повинні плануватися на проміжне час між останньою і майбутньої менструацією. В іншому випадку лікар не зможе провести повне обстеження
    • Якщо у вас виникли невідкладні справи, обов'язково повідомте про це лікаря. Запишіться у зручний для вас час.
    • Якщо це ваш перший гінекологічний огляд, повідомте про це особу, записуючого вас на прийом. З огляду на вашу історію хвороби, вам можуть призначити огляд в інший час, а також врахують особисті побажання під час огляду.
    • Перший візит до гінеколога слід планувати у віці двадцяти років або протягом трьох років з моменту початку статевого життя (тут все залежить від того, що настане раніше). Дана рекомендація не універсальна і залежить від того, де ви живете. Обговоріть даний момент з сімейним лікарем.
    • Будь-яка молода жінка або підліток, який веде статеве життя, мають проблеми з менструальним циклом або в тому випадку, якщо менструальний цикл не почався після 16 років, повинні регулярно проходити огляд у гінеколога.
  2. 2 Приймайте ванну або душ, як зазвичай. Вам необхідно прийняти ванну або душ протягом 24 годин з моменту призначення дати огляду, не варто використовувати засоби гігієни, якими ви не користувалися до цього.
    • У вас не повинно бути сексуальних контактів за 24 години до огляду, оскільки це може негативно позначитися на результатах аналізів.
    • До огляду не слід проводити ніяких процедур. Не варто робити спринцювання, користуватися будь-якими кремами, дезодорантами або спреями за 24 години до початку огляду.
    • Виберіть відповідний одяг. Пам'ятайте про те, що вам необхідно буде роздягтися. Постарайтеся не надягати одяг, яку складно буде зняти.
  3. 3 Візьміть з собою супроводжуючого. Якщо завдяки цьому ви будете відчувати себе більш комфортно, візьміть з собою одного з членів сім'ї, це можуть бути ваша мати, старша сестра або подруга.
    • Ваша родичка або подруга можуть почекати в приймальні або увійти разом з вами в кабінет, де проводиться огляд.
  4. 4 Заздалегідь підготуйте ваші запитання. Вам буде надана можливість задати питання про своє репродуктивне або сексуальне здоров'я. Це можуть бути питання про різні методи контрацепції, безпечний секс, венеричні захворювання, фізіологічні зміни в вашому тілі і про майбутні можливі проблеми.

Метод 2 з 4: Обговорення вашого здоров'я

  1. 1 Будьте готові до запитань про ваше здоров'я в цілому, на них необхідно відповідати чесно і відверто. У вашого лікаря повинно бути якомога більше інформації про вас, щоб він зміг ефективно вилікувати всі наявні проблеми і запобігти можливим ускладненням в майбутньому.
    • У деяких клініках вам потрібно буде описати свою історію хвороби в письмовій формі, в інших вам можуть задати конкретні питання про ваше здоров'я.
    • Також будьте готові повідомити про свою сексуальну активність, лікарю необхідно знати, чи ведете ви статеве життя.
    • Лікар може поставити вам питання про ваших молочних залозах, області живота або піхви, а також про сексуальні проблеми, які вас турбують, а також про те, чи піддавалися ви сексуальному насильству.
    • Також ваш лікар запитає вас, чи користуєтеся ви в даний час або до цього протизаплідними засобами.
    • Інші питання можуть включати список призначених вам препаратів, інші ліки, в тому числі вітаміни і добавки, які ви приймаєте в даний час, питання про ваших шкідливі звички: куріння і вживання алкоголю.
  2. 2 Будьте готові до запитань про ваш менструальний цикл. Ви повинні назвати медсестрі або лікарю дату початку першої менструації і ваш вік. Також вас можуть запитати, в якому віці у вас почали формуватися молочні залози.
    • Вас запитають про те, скільки днів триває ваш регулярний цикл, наприклад, 28 днів, його тривалість і наявність додаткових, можливо хворобливих, симптомів.
    • Також вам необхідно відповісти, чи бувають у вас кров'янисті виділення або кровотечі в проміжках між періодами циклу. Можливо, вас також спитають про кількість виділення під час критичних днів. Ви повинні бути готові відповісти, скільки прокладок або тампонів ви використовуєте звичайно, особливо в перші 48 годин після початку менструації.
  3. 3 Обов'язково надайте інформацію про всі поточні проблеми. Це можуть бути дивні виділення з піхви, неприємний запах, свербіж в області паху, незвичайні болю або дискомфорт в області живота, болі під час сексу, проблеми з молочними залозами і також інші симптоми.
    • Лікар може попросити вас здати аналізи на ІПСШ. Аналіз сечі дозволяє виявити трихомоніаз, хламідіоз і гонорею, а аналіз крові - ВІЛ, герпес і сифіліс.
    • Переживати не варто - здача аналізів безболісна; якщо ж в них виявиться будь-яка інфекція, в даний час існують ефективні способи лікування подібних захворювань. Раннє виявлення ІПСШ дозволяє виключити ризик подальших ускладнень. Наприклад, лікування хламідіозу та гонореї на ранній стадії дозволяє запобігти запальні захворювання органів малого таза; якщо ж вищевказані інфекції не лікувати своєчасно, це може привести до ускладнень у вигляді проблем з фертильністю і розвитку хронічного тазового болю.
  4. 4 Якщо ви припускаєте наявність вагітності, обов'язково повідомте про це лікаря. Для підтвердження результату вам зроблять лабораторний аналіз сечі. Якщо вагітність підтвердиться, вам призначать додатковий час прийому.
    • Можливо, вам знадобиться зробити УЗД, якщо ви не знаєте про точний термін або у вас з'явилися судоми або кровотеча.
    • Лабораторні аналізи включають тести на визначення вашої групи крові, рівня гемоглобіну і скринінгове дослідження на наявність антитіл, наприклад краснухи або вітряної віспи. Інші аналізи дозволяють визначити наявність ознак гепатиту, ВІЛ, муковісцидозу, серповидно-клітинної аномалії і туберкульозу.
    • Можливо, вам зададуть додаткові питання про вашу історії хвороби. Це можуть бути відомості про попередні вагітності, викидні, аборти і прийомі контрацептивів під час вагітності.
    • Лікар допоможе скласти розпорядок на весь період вагітності. Він розповість вам про вітаміни для вагітних, дієтах, харчуванні, вправах, можливе збільшення ваги, обмеження в поїздках, домашніх тварин, стоматологічних послуг і допустимих до прийому лікарських препаратах.

Метод 3 з 4: Проходження огляду

  1. 1 Попросіть лікаря розповісти про етапи цієї процедури. Під час деяких з них ви можете відчувати себе ніяково. В цьому випадку вам може допомогти бесіда з лікарем безпосередньо під час огляду. Просіть лікаря пояснювати вам, що саме і як він робить.
    • Якщо огляд проводить чоловік, в приміщенні під час огляду також буде знаходитися і жінка-медсестра. Якщо її немає, попросіть, щоб вона була присутня.
    • Спочатку буде оглядатися зовнішня область паху, потім внутрішня. До зовнішніх областей відносяться клітор, малі статеві губи, вхід у піхву і пряму кишку.
    • Внутрішній огляд проводиться з застосуванням гінекологічного розширювача для перевірки вагінального каналу, шийки матки взяття мазка і інших зразків тканин, якщо це необхідно. УЗД виконується для дослідження матки і яєчників. Однак у внутрішньому огляді не завжди є необхідність, особливо якщо ви ще не ведете статеве життя. Повідомте лікаря, якщо вам некомфортно проходити такий огляд. Якщо ви піддавалися сексуальному насильству, ймовірно, знадобиться жоден візит, перш ніж ви зможете пройти внутрішній огляд. Обговорюйте з лікарем будь-які питання, які вас турбують - не замовчуйте їх.
    • Зазвичай повний огляд займає кілька хвилин.
  2. 2 Зніміть одяг. Після ряду звичайних запитань і медичних процедур, вам видадуть спеціальну сорочку і попросять роздягнутися.Зніміть весь одяг, включаючи нижню білизну, якщо медсестра не давала вам ніяких спеціальних вказівок.
  3. 3 Одягніть сорочку. Одяг для гінекологічного огляду відкрита в передній частині для того, щоб лікар міг оглянути ваші молочні залози.
    • Такі сорочки зроблені зі спеціального паперового матеріалу. Додаткове паперове покриття може прикривати область нижче колін.
  4. 4 В першу чергу проводиться огляд молочних залоз. Лікар буде обмацувати вашу груди круговими рухами.
    • Лікар перевірить тканини молочних залоз, включаючи пахвові області, а також соски на наявність можливих патологій.
    • Обстеження молочних залоз проводиться для того, щоб дізнатися про наявність ущільнень або інших аномалій. Якщо під час процедури огляду ви відчуєте дискомфорт, повідомте про це лікаря.
  5. 5 Сядьте в спеціальне крісло. Вам необхідно розміститися так, щоб ваші ноги лежали на спеціальних підставках.
    • Ваші ноги повинні залишатися в такому положенні, щоб лікар зміг перейти до наступного етапу огляду. Постарайтеся розслабити м'язи ніг.
  6. 6 Зовнішній огляд. Під час цієї процедури лікар оглядає область піхви і уретри на наявність ознак роздратування, інфекцій або змін тканин. За допомогою сечівника (уретри) сеча виводиться назовні з сечового міхура.
    • Лікар огляне ці області, потім може обмацати тканини для більш детального вивчення. Наприклад, якщо статеві губи запалені, лікар може докладніше оглянути їх для того, щоб виявити можливі відхилення.
  7. 7 Підготуйтеся до введення розширювача. Далі лікар введе спеціальний інструмент, гінекологічний розширювач. Він може бути пластиковим або металевим. Під час введення металевого розширювача ви відчуєте холод при зіткненні інструмента з шкірою.
    • Інструмент пройде всередину піхви, а потім розкриється ширше, щоб лікар міг оглянути область піхви і шийки матки.
    • Розширювач робить деякий тиск, але у вас не повинно виникати хворобливих відчуттів. Якщо ви відчули біль, повідомте лікаря. Металеві розширювачі бувають різних розмірів, тому можна скористатися іншим інструментом, якщо цей провокує біль.
  8. 8 Дізнайтеся про те, що таке ПАП-тест. Після того, як лікар огляне піхву і шийку матки, він введе невеликий тампон або кисть через отвір в розширнику, щоб взяти з області шийки матки кілька мазків для аналізу. Такий аналіз називається мазком Папаніколау і не рекомендується до 21 року.
    • Взятий зразок буде переданий в лабораторію, де його детально вивчать на предмет наявності аномальних або ракових клітин. У більшості молодих дівчат тест дає хороші результати.
    • Про результати ПАП-тесту ви дізнаєтеся протягом 10-14 днів.
    • Якщо у вас є які-небудь проблеми, лікар візьме додаткові зразки тканин для передачі в лабораторію.
  9. 9 Пальпується обстеження. На наступному етапі обстеження лікар буде вводити один або два пальці в піхву з одночасним натисканням на область живота.
    • Таким способом лікар зможе виявити можливу наявність пухлин та інших відхилень в яєчниках, матці і шийці матки, фаллопієвих трубах та інших органах.
  10. 10 В кінці огляду ще раз проконсультуєтеся з лікарем. Після завершення огляду ви зможете зняти сорочку і переодягнутися в свій одяг. Медсестра проводить вас в кабінет лікаря або приймальню, або лікар розповість вам про результати огляду в цьому ж приміщенні.
    • Лікар детально вивчить результати огляду у вашій присутності і відповість на ваші запитання. Також він випише вам рецепт на лікарський препарат, якщо це необхідно, наприклад, на протизаплідні таблетки.

Метод 4 з 4: Подальші дії

  1. 1 Запитайте лікаря, коли вам в наступний раз прийти на прийом. Такі аналізи, як мазок Папаніколау, як правило, здають раз в два роки. Однак, якщо це ваш перший прийом, мазок Папаніколау рекомендується здавати щорічно, щоб переконатися, що з вашим здоров'ям все в порядку.
    • Якщо в результатах аналізу мазка Папаніколау будуть якісь відхилення (або в будь-яких інших аналізах), лікар попросить вас знову прийти на прийом, щоб призначити лікування або видати направлення на інші аналізи.
  2. 2 Відвідуйте лікаря, якщо вас турбують будь-які проблеми. Такі симптоми, як болі в животі, виділення з піхви, печіння, неприємний запах, сильні болі під час менструації або кров'янисті виділення між циклами є приводом для звернення до гінеколога.
    • Можете поставити гінекологу питання щодо репродуктивного здоров'я, про можливі способи контрацепції, про безпечний секс, а також про вагітність.
    • Після того, як ви почнете жити статевим життям, гінеколог підбере вам найбільш підходящий спосіб захисту. Це може бути рецепт на лікарський препарат, який вам випише лікар.
    • До найбільш поширених способів контрацепції відносяться оральні контрацептиви або протизаплідні таблетки, пластирі, ін'єкції, презервативи, діафрагми, внутрішньоматкові засоби або спіралі.
    • Пам'ятайте - в обов'язки гінеколога входить інформувати жінок про всілякі моментах щодо репродуктивного здоров'я. Не бійтеся звернутися до лікаря, навіть якщо вас турбують питання, пов'язані з сексом.
  3. 3 Проводьте самостійний огляд молочних залоз. Лікар покаже вам, як правильно обстежити груди на можливу наявність пухлин. Необхідно регулярно проводити такий огляд і відразу ж повідомляти свого лікаря, якщо ви виявили вузлик або ущільнення в тканинах молочної залози.

Поради

  • Будьте чесні з лікарем, навіть якщо ви відчуваєте незручність. Інформація про те, що у вас болить або непокоїть, включаючи статеве життя, допоможе гінеколога підібрати найбільш оптимальні методи лікування.
  • Як правило, гінекологічні огляди проводяться кваліфікованими фахівцями. Однак, практикуючі медсестри, асистенти лікарів і акушери також можуть провести процедуру стандартного огляду.
  • Ви можете взяти з собою члена сім'ї або подругу в якості підтримки. Постарайтеся чесно відповісти на питання про своє сексуальне життя, пристрасті до куріння і, можливо, наркотичних речовин.
  • Під час огляду спробуйте дихати глибше, щоб допомогти собі розслабитися. Повільно і глибоко вдихайте через ніс і видихайте через рот.
  • Ви повинні розуміти, що лікарем гінекологом може виявитися чоловік, але для них це цілком звичайна процедура огляду. Під час огляду поруч з вами буде знаходитися жінка медсестра. Якщо ви не хочете, щоб огляд проводив чоловік, повідомте про це до того, як запишетесь на прийом.
  • На додаток до гінекологічного огляду також може додаватися стандартна маммограме. В даний час рекомендується проводити щорічну процедуру мамографії, якщо вам більше 50 років, тому що з віком ризик виникнення раку молочної залози зростає.
  • Якщо це ваш перший гінекологічний огляд і ви не хочете, щоб ваші батьки знали про це, пройдіть обстеження в спеціалізованому центрі планування сім'ї або в місцевій клініці для підлітків. У таких установах працює спеціалізований навчений персонал, що поважає ваше право на конфіденційність, хоча в різних державах існують свої правила, що стосуються конфіденційності в питаннях здоров'я підлітків. Ваш лікар зможе вам все детально пояснити.
  • Не бійтеся задавати питання. Подолайте почуття ніяковості і сорому і питайте про все, що вас цікавить.