Як розпізнати інфаркт

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 19 Червень 2021
Дата Оновлення: 24 Червень 2024
Anonim
Инфаркт миокарда: как распознать сердечный приступ, 120/80
Відеоролик: Инфаркт миокарда: как распознать сердечный приступ, 120/80

Зміст

При інфаркті серце не отримує достатньої кількості кисню через різке порушення кровообігу. В результаті серцевий м'яз не може нормально скорочуватися, і її тканини починають швидко відмирати. Наприклад, в США щорічно реєструється близько 735 тисяч випадків інфаркту. При цьому всього лише приблизно 27% людей знають, якими симптомами супроводжується інфаркт. Не пускайте все на самоплив. Найбільш поширеними симптомами інфаркту є давить біль в грудях і загальне хворобливе відчуття у верхній частині тіла (при фізичних навантаженнях або без них). Слід звернути увагу і на інші тривожні ознаки. Чим раніше ви розпізнаєте інфаркт, тим швидше зможете вдатися до медичної допомоги, що дозволить зберегти життя і уникнути незворотного пошкодження тканин і смерті. Якщо ви побоюєтеся, що відчуваємо біль може бути ознакою інфаркту, негайно викличте швидку допомогу за телефоном 103 (з мобільного) або 03 (зі стаціонарного телефону).

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких методів проконсультуйтеся з лікарем.


кроки

Частина 1 з 5: Коли потрібна негайна медична допомога

  1. 1 Зверніть увагу на біль в грудній клітці. Гостра чи тупий біль в грудній клітці є найбільш поширеним ознакою інфаркту.Що випробували інфаркт люди часто говорять, що вони відчували стиснення, почуття заповнювання, тиск, сором або гострий біль в центрі або лівій частині грудної клітини. Це почуття може тривати кілька хвилин або довше, або на якийсь час зникнути, а потім з'явитися знову.
    • Інфаркт не завжди супроводжується дуже сильним болем: деякі пацієнти описують її просто як важке почуття. Біль може бути досить легкою, тому не слід ігнорувати будь-який біль в області грудної клітини.
    • Часто інфаркт супроводжується «загрудинной» болем в грудній клітці. Це біль за грудною кісткою (грудниною). Її легко переплутати з дискомфортом з області живота, який виникає, наприклад, при скупченні газів. Якщо ви сумніваєтеся щодо причини болю, зв'яжіться з лікарем.
    • Врахуйте, що інфаркт не завжди супроводжується болем в грудній клітці. Фактично більше половини перенесли інфаркт пацієнтів не відчували такого болю. Не виключайте ймовірність інфаркту лише тому, що не відчуваєте болю в ділянці грудної клітки.
  2. 2 Прислухайтеся до почуття дискомфорту у верхній частині тіла. Іноді біль у серці поширюється за межі грудної клітки і викликає почуття дискомфорту в шиї, нижньої щелепи, животі, верхньої частини спини і лівій руці. Зазвичай в цих місцях виникає ниючий тупий біль. Якщо ви не відчували недавно фізичних навантажень і не займалися чимось, що могло б викликати подібну біль, вона може бути ознакою інфаркту.
  3. 3 Зверніть увагу на запаморочення, нудоту і переднепритомний стан. Це дуже поширені, хоча і не обов'язкові ознаки інфаркту.
    • Як і інші ознаки інфаркту, запаморочення, нудота і переднепритомний стан можуть бути симптомами інших захворювань, тому на них не завжди звертають увагу. Не ігноруйте ці симптоми, особливо якщо вони супроводжують болі в грудній клітці.
    • У жінок ці симптоми спостерігаються частіше, ніж у чоловіків, хоча не всі жінки відчувають їх.
  4. 4 Слідкуйте за своїм диханням. Легкий серцевий напад може викликати задишку, тому її не слід ігнорувати. Вона відрізняється від задишки при інших захворюваннях, так як з'являється з незрозумілих причин. Що випробували інфаркт кажуть, що вони відчували задишку, як ніби займалися важкою фізичною роботою, навіть якщо просто сиділи і відпочивали.
    • Задишка може бути єдиним симптомом інфаркту. Не ставтеся до неї легковажно! У разі задишки негайно викличте швидку допомогу за телефоном 103 (з мобільного) або 03 (зі стаціонарного телефону), особливо якщо ви не займалися чимось, що могло її викликати.
  5. 5 Придивіться до ознак нудоти. Нудота може викликати напад холодного поту і навіть блювоту. Якщо ви відчуваєте ці симптоми, особливо в поєднанні з іншими ознаками, вони можуть свідчити про інфаркт.
  6. 6 Зверніть увагу на почуття тривоги. Часто інфаркт супроводжується тяжкою тривогою, яку пацієнти описують як «відчуття що насувається загибелі». До цього почуття слід прислухатися: негайно викличте швидку допомогу, якщо ви відчуваєте надзвичайно сильну тривогу.
  7. 7 негайновикличте швидку допомогу, Якщо підозрюєте, що у вас або кого-то поряд з вами інфаркт. Чим швидше вам нададуть медичну допомогу, тим вище ймовірність того, що ви виживете. Чи не відговорюватися себе і не втрачайте часу, інакше може бути занадто пізно.
    • В одному дослідженні було показано, що більше половини тих, хто переніс симптоми інфаркту, чекали довше 4 годин, перш ніж звернутися за медичною допомогою. Майже половина смертей через інфаркт реєструється поза лікарнями. Не ігноруйте будь-які, навіть легкі симптоми. Негайно викличте швидку допомогу за телефоном 103 (з мобільного) або 03 (зі стаціонарного телефону).

Частина 2 з 5: Інші ранні симптоми

  1. 1 Зверніться за медичною допомогою при стенокардії. Для стенокардії характерна біль в грудній клітці, яка може відчуватися як легкий тиск, печіння або відчуття заповненості. Її часто плутають з печією.Стенокардія може свідчити про коронарної недостатності, яка є найбільш поширеною причиною інфаркту. Якщо ви відчуваєте біль в грудній клітці, краще відразу ж звернутися до лікаря-кардіолога.
    • Найчастіше стенокардія супроводжується болем в грудній клітці. Проте біль може виникнути також в руках, плечах, шиї, нижньої щелепи, горлі або спині. Іноді буває складно сказати, де саме відчувається біль.
    • Біль при стенокардії зазвичай зменшується після відпочинку протягом декількох хвилин. Якщо біль у грудній клітці триває довше декількох хвилин або не проходить після того, як ви відпочинете або приймете ліки від стенокардії, негайно викличте швидку допомогу.

.


  1. 1
    • У деяких стенокардія виникає після фізичних навантажень, вона не завжди є ознакою хвороби або серцевого нападу. Перш за все слід звертати увагу на зміни в порівнянні зі звичними відчуттями.
    • Якщо ви вважаєте, що біль викликаний нетравленням шлунка, насправді це може бути стенокардія. Запишіться на прийом до лікаря, щоб визначити причину болю.
  2. 2 З'ясуйте, чи немає у вас аритмії. Це порушення нормального ритму серцебиття, яке спостерігається щонайменше в 90% випадків інфаркту. Якщо ви відчуваєте вібрацію в грудній клітці або відчуваєте, ніби ваше серце пропускає удари, у вас може бути аритмія. Зверніться до кардіолога, який зможе провести необхідні тести і визначити причину їх відчувають вами симптомів.
    • Аритмія може супроводжуватися і більш серйозними симптомами, такими як запаморочення, нудота, переднепритомний стан, прискорене або сильне серцебиття, задишка і біль в грудній клітці. Якщо поряд з аритмією ви відчуваєте будь-якої з цих симптомів, негайно викличте швидку допомогу.
    • Хоча аритмія дуже поширена, особливо серед літніх людей, вона може бути ознакою серйозних проблем зі здоров'ям. Не ігноруйте аритмію. Проконсультуйтеся з лікарем, щоб переконатися, що вона не є симптомом якого-небудь більш серйозного захворювання.
  3. 3 Зверніть увагу на дезорієнтацію, сплутаність свідомості і нагадують інсульт симптоми. У літніх людей ці симптоми можуть насправді свідчити про проблеми з серцем. Зверніться до кардіолога в разі незрозумілих когнітивних порушень.
  4. 4 Придивіться до незвичайної втоми. При інфаркті жінки частіше за чоловіків відчувають незвичайну, раптову або незрозумілу втому. Почуття втоми може виникнути за кілька днів до інфаркту. Якщо вас раптово охопило дивне відчуття втоми, яке не пов'язане з будь-якими змінами в повсякденному житті, негайно зверніться до лікаря.

Частина 3 з 5: Дії до прибуття швидкої допомоги

  1. 1 Негайно викличте швидку допомогу за телефоном 103 (з мобільного) або 03 (зі стаціонарного телефону). Оператор зможе розповісти вам по телефону, як слід допомогти людині, який відчуває симптоми інфаркту. Дійте в суворій відповідності до вказівок. Зателефонуйте в пункт швидкої медичної допомоги перед тим, як робити будь-що ще.
    • Зателефонуйте за номером 103 (з мобільного) або 03 (зі стаціонарного телефону) - карета швидкої допомоги доставить вас до лікарні швидше, ніж ви зможете дістатися до неї на власному транспорті. Викличте швидку допомогу: намагайтеся дістатися до лікарні самостійно лише в тому випадку, якщо у вас немає іншого виходу.
    • Лікування інфаркту найбільш ефективно в тому випадку, якщо почати його протягом 1 години після появи перших симптомів.
  2. 2 Припиніть всяку фізичну активність. Сядьте, постарайтеся розслабитися і дихати рівно.
    • Відпустіть тісний одяг, наприклад комір сорочки і ремінь.
  3. 3 Прийміть медикаменти, які вам призначили на випадок проблем з серцем. Якщо ви використовуєте препарати, наприклад нітрогліцерин, прийміть рекомендовану дозу, поки очікуєте прибуття швидкої допомоги.
    • Не приймайте будь-які препарати, які вам не призначив лікар, так як вони можуть завдати шкоди.
  4. 4 Прийміть ацетилсаліцилову кислоту (аспірин). Розжуйте і проковтнути таблетку аспірину - це допоможе зруйнувати блокуючий судини згусток крові, який міг викликати інфаркт.
    • Не приймайте ацетилсаліцилову кислоту, якщо у вас алергія або лікар порекомендував вам не використовувати цей препарат.
  5. 5 Відвідайте кардіолога навіть в тому випадку, якщо симптоми пройдуть. Навіть якщо протягом 5 хвилин вам стане легше, зверніться до лікаря. Після інфаркту в кровоносних судинах можуть залишитися тромби, які здатні викликати подальші проблеми зі здоров'ям, наприклад повторний інфаркт або інсульт. Необхідно проконсультуватися з лікарем.

Частина 4 з 5: Інші можливі причини симптомів

  1. 1 Визначте симптоми диспепсії. Диспепсію називають також нетравленням шлунка. Зазвичай вона викликає хронічні або повторювані болі у верхній частині живота. Диспепсія може привести до легкого болю або тиску в грудній клітці. Цей біль часто супроводжується одним або декількома з наступних симптомів:
    • печія;
    • здуття або почуття переповненості шлунка;
    • відрижка;
    • кислотний рефлюкс;
    • біль в животі, розлад шлунку;
    • втрата апетиту.
  2. 2 Розпізнайте симптоми ГЕРХ (ГЕРХ). При ГЕРБ м'язи стравоходу не закривають його як слід, в результаті чого в нього потрапляє вміст шлунка. Це може викликати печію і відчуття того, ніби з'їдене «застряє» в грудній клітці. Можлива нудота, особливо після їжі.
    • Зазвичай симптоми ГЕРБ виникають після їжі. Вони посилюються, коли ви лягаєте або нахиляєтеся, а також у нічний час.
  3. 3 Розпізнайте симптоми астми. Астма може викликати біль, тиск або сором у грудній клітці. Зазвичай ці симптоми виникають при кашлі і хрипах.
    • Легкі напади астми зазвичай вщухають через кілька хвилин. Якщо через кілька хвилин вам як і раніше важко дихати, викличте швидку допомогу.
  4. 4 Розпізнайте панічну атаку. Почуття сильної тривоги може викликати напади паніки. Спочатку симптоми панічного атаки можуть нагадувати ознаки інфаркту. Ви можете відчувати часте серцебиття, рясне потовиділення, слабкість або переднепритомний стан, біль в грудній клітці, утруднене дихання.
    • Симптоми панічної атаки розвиваються дуже швидко і зазвичай так само швидко проходять. Якщо ваш стан не поліпшився протягом 10 хвилин, зверніться за медичною допомогою.

Частина 5 з 5: Фактори ризику

  1. 1 Візьміть до уваги свій вік. Ризик інфаркту збільшується з віком. У чоловіків старше 45 років і жінок старше 55 років вірогідність інфаркту вище, ніж у більш молодих людей.
    • Симптоми інфаркту можуть відрізнятися у літніх і більш молодих людей. У літніх людей серцевий напад часто супроводжується такими симптомами, як переднепритомний стан, задишка, нудота і слабкість.
    • У літніх людей прихований інфаркт може супроводжуватися симптомами деменції: порушеннями пам'яті, дивним і незвичайним поведінкою, погіршенням розумових здібностей.
  2. 2 Врахуйте свою вагу. Зайва вага або ожиріння підвищують ризик інфаркту.
    • Ризик інфаркту підвищується також при малорухливому способі життя.
    • Багатий насиченими жирами раціон харчування збільшує ризик коронарної недостатності, яка може привести до інфаркту.
  3. 3 Киньте палити. Куріння, в тому числі пасивне, підвищує ризик інфаркту.
  4. 4 Візьміть до уваги інші хронічні захворювання. Імовірність інфаркту підвищують наступні фактори:
    • високий артеріальний тиск;
    • високий рівень холестерину в крові;
    • випадки інфаркту або інсульту у пацієнта або його найближчих родичів;
    • цукровий діабет:
      • при діабеті інфаркт може супроводжуватися менш вираженими симптомами - негайно викличте швидку допомогу в разі будь-яких тривожних симптомів.

Поради

  • Не турбуйтеся щодо того, що ви викличете швидку допомогу, а потім виявиться, що у вас немає інфаркту.Зволікання може призвести до летального результату.
  • Не ставтеся легковажно до симптомів інфаркту. Якщо ваше самопочуття не покращиться через декілька (5-10) хвилин відпочинку і спокою, негайно викличте швидку допомогу за телефоном 103 (з мобільного) або 03 (зі стаціонарного телефону).

попередження

  • Якщо ви вже перенесли інфаркт в минулому, то у вас підвищений ризик повторного інфаркту.
  • Не використовуйте дефібрилятор, якщо не володієте відповідними навичками.
  • При прихованої ішемії інфаркт може не супроводжуватися попередніми симптомами або будь-якими насторожують ознаками.