Як розпізнати симптоми малярії

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 23 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Корисно знати. Хвороби нирок: симптоми, лікування, профілактика
Відеоролик: Корисно знати. Хвороби нирок: симптоми, лікування, профілактика

Зміст

Малярія - інфекційне захворювання, яке викликається паразитом, що потрапляють в кров при укусі комара. Хоча малярія рідко зустрічається в розвинених країнах і регіонах з помірним кліматом, вона все ще поширена в тропіках і субтропіках, де часто призводить до смертельних випадків. До ризику захворіти піддається не тільки місцеве населення, а й ті, хто відвідує ці регіони. Незважаючи на зусилля, що робляться по боротьбі з малярією і зниження смертності, в 2015 році вона забрала 438 000 життів. Виявлення симптомів малярії важливо для її своєчасного лікування, без якого інфекція становить загрозу для життя.

кроки

Частина 1 з 2: Виявлення симптомів малярії

  1. 1 Висока температура. Одним з основних симптомів зараження малярією є висока температура (38,9 ° С і вище). Це один з перших симптомів, який може проявитися на сьомий день (хоча зазвичай це трапляється на 10-15 день) після укусу зараженої комара. Організм підвищує температуру в спробі зупинити розмноження паразита в печінці і його поширення через кровоносну систему, тому збивати температуру зазвичай не рекомендується.
    • Існує щонайменше п'ять типів паразита роду Plasmodium (Так званих плазмодій), які заражають людей, з них найбільш поширеними і небезпечними є два види: P.falciparum (Зустрічається в основному в Африці) і P. vivax (Поширений в Південній Америці та Азії).
    • Жар і інші ранні симптоми можуть бути слабо вираженими і нагадувати менш серйозні вірусні інфекції, такі як ГРВІ чи грип.
    • Зазвичай з моменту укусу комара до прояву симптомів проходить близько двох тижнів.
  2. 2 Сильний озноб. Ще одним основним симптомом малярії є сильний приголомшливий озноб, який чергується з періодами потіння. Приголомшливий озноб характерний і для багатьох інших інфекційних захворювань, однак при малярії він зазвичай більш виражений і інтенсивний. Озноб настільки інтенсивний, що викликає стукіт зубами і навіть заважає спати. При особливо сильному лихоманці його можна сплутати з припадком. Як правило, озноб при малярії не зменшується при закутування в ковдру або теплий одяг.
    • Хоча основні симптоми малярії виявляються зазвичай протягом декількох тижнів після укусу комара, паразити деяких видів можуть викликати захворювання через рік і навіть більше після моменту зараження.
    • Малярією заражаються в результаті укусу жіночої особини комара роду Anopheles, Яка впорскує паразитів в кров людини. Після цього паразити переміщаються в печінку, де протягом 1-2 тижнів перебувають в латентному стані, перш ніж викликати симптоми захворювання.
  3. 3 Головні і м'язові болі. Вторинним і менш характерним симптомом малярії є помірна або сильний головний біль, яка часто супроводжується болем у м'язах. Вторинні симптоми часто виникають через нетривалий час після прояву первинних симптомів, яке потрібно паразита для того, щоб розмножитися в печінці і поширитися по кровоносній системі по всьому організму. Головні і м'язові болі характерні і для багатьох інших інфекцій; крім того, вони нерідко виникають в результаті укусів інших комах і павуків.
    • На відміну від деяких інших комах і павуків, чиї укуси можуть викликати подібні симптоми, укуси комарів роду Anopheles не надто помітні (невелика червона пляма і свербіж в місці укусу).
    • Як правило, на початкових стадіях малярії головний біль носить тупий характер і походить на біль тензіонного типу, але в міру того, як паразити поширюються і руйнують червоні кров'яні тільця, біль стає більш гострою і нагадує мігрень.
    • М'язовий біль зазвичай найбільш помітна в ногах і спині, тобто там, де розташовані великі і активні м'язи, які забезпечуються великою кількістю зараженої крові.
  4. 4 Блювота і діарея. Ще одним загальним вторинним симптомом малярії є блювота і діарея, які трапляються багато разів протягом дня. Часто вони супроводжують один одного, що нагадує початкові симптоми харчового отруєння, а також деяких бактеріальних інфекцій. Основна відмінність полягає в тому, що при харчовому отруєнні блювота і діарея проходять через кілька днів, в той час як при малярії вони можуть тривати кілька тижнів (в залежності від лікування).
    • На відміну від вибухової і кривавої діареї при деяких бактеріальних інфекціях (наприклад, при дизентерії), діарея при малярії зазвичай не супроводжується спазмами в животі і кров'яними виділеннями.
    • Після появи первинних і вторинних симптомів викликали малярію паразити видно в зараженої крові під мікроскопом, особливо якщо зразок крові обробити барвником Гімза.
  5. 5 Розпізнайте пізні симптоми. Якщо після появи первинних і вторинних симптомів хворий не звернувся за медичною допомогою і не отримав відповідного лікування, яке не завжди є в країнах, що розвиваються, то хвороба прогресує і призводить до значних пошкоджень організму. При цьому виявляються пізні симптоми малярії і значно зростає ризик ускладнень і летального результату.
    • Затьмарення свідомості, множинні конвульсії, кома і неврологічні розлади свідчать про набряк і пошкодженні мозку.
    • Сильна анемія, аномальне кровотеча, утруднене глибоке дихання і дихальна недостатність свідчать про сильному зараженні крові і проникненні інфекції в легені.
    • Жовтяниця (жовтувата шкіра і очі) вказує на пошкодження і дисфункцію печінки.
    • Ниркова недостатність.
    • Печінкова недостатність.
    • Шок (дуже низький кров'яний тиск).
    • Збільшена селезінка.

Частина 2 з 2: Фактори ризику

  1. 1 Будьте дуже обережні при відвідуванні слабо розвинених тропічних регіонів. Найбільшому ризику захворіти на малярію піддаються ті, хто живе або буває в країнах, до яких поширена ця хвороба. Ризик особливо високий при відвідуванні бідних і слаборозвинених тропічних країн, оскільки вони не мають грошей для боротьби з комарами і інших профілактичних заходів проти малярії.
    • До регіонів найвищого ризику відносяться африканські країни на південь від Сахари, багато регіонів Азії, Гаїті, Соломонові острови та Папуа - Нова Гвінея.
    • Згідно з оцінкою Центрів по контролю і профілактиці захворювань (США), на Африку припадає 90% всіх смертей від малярії, і в основному це діти молодше 5 років.
    • У США щорічно реєструється близько 1 500 випадків захворювання на малярію, в основному серед людей, які повернулися з регіонів підвищеного ризику.
  2. 2 Будьте особливо обережні, якщо у вас слабка імунна система. Люди з незрілої або ослабленою імунною системою особливо схильні до зараження паразитами і розвитку малярії. До даної групи належать немовлята, діти молодше 5 років, вагітні жінки, люди похилого віку і ВІЛ-інфіковані. Чи не відвідуйте країни підвищеного ризику, якщо ви ставитеся до однієї з цих груп і / або не беріть з собою маленьких дітей.
    • Оскільки сильна імунна система здатна протистояти малярійної інфекції, більшість укушених зараженими комарами людей не хворіють, або у них спостерігаються слабо виражені короткочасні симптоми.
    • Імунну систему зміцнюють такі добавки, як вітаміни A, C і D, цинк, селен, ехінацея, екстракт листя оливи, корінь астрагала. Однак майте на увазі, що вони не здатні запобігти малярію або її наслідки.
  3. 3 Уникайте зараженої крові. Викликають малярію паразити Plasmodium спочатку вражають не тільки печінку, але і червоні кров'яні тільця. Отже, можна заразитися при контакті із зараженою кров'ю. Такий контакт може відбутися при переливанні крові і багаторазовому використанні шприців, а також при вагітності, коли хвороба передається від матері до дитини.
    • Підвищеного ризику піддаються хворі на гемофілію та які втратили велику кількість крові люди, яким потрібне переливання крові, особливо якщо вони живуть в ризикованих регіонах Африки або Азії.
    • Малярія не відноситься до хвороб, які передаються статевим шляхом, хоча існує невелика небезпека в тому випадку, якщо кров одного партнера потрапить в кровоносну систему іншого.
  4. 4 При поїздках в регіони підвищеного ризику приймайте профілактичні заходи. Щоб захистити себе від укусів комарів Anopheles, Не перебуваєте занадто довго поза приміщенням; носите сорочки з довгим рукавом, брюки і закривайте одягом якомога більше поверхні шкіри; наносите репелент від комах, що містить діетілтолуамід (N, N-діетілметілбензамід) або пікарідін; проводите час в приміщеннях з вікнами, захищеними москітні сітки, або з кондиціонерами; спите на ліжку з москітною сіткою, обробленої інсектицидом (таким як перметрин). Крім того, поговоріть з лікарем про прийом антималярійного препарату.
    • Лікар може порекомендувати такі кошти, як хлорохін, атовахон / прогуаніл, мефлохин, хінін, хінідин, доксициклін, або кліндаміцин.

Поради

  • При відвідуванні тропічних країн захищайтеся від комариних укусів за допомогою репелентів і просочених інсектицидами протимоскітні сіток.
  • Хоча вакцини від малярії ще немає, вчені по всьому світу працюють над її створенням.
  • Багато що викликають малярію паразити набули імунітет до найбільш поширеним ліків від цієї хвороби.

попередження

  • Малярію слід розглядати як смертельно небезпечну хворобу. Якщо ви підозрюєте, що у вас малярія, негайно зверніться до лікаря.
  • Симптоми малярії схожі з симптомами багатьох інших захворювань. Дуже важливо повідомити лікаря, що ви нещодавно повернулися з місцевості, де існує ризик малярії, інакше він може спочатку не подумати про неї як про можливу причину симптомів і не поставити діагноз вчасно.