Як розпізнати симптоми стафілококової інфекції

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 22 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Staphylococcus aureus. Symptoms, causes and treatment. Staphylococcus in children. Dr. Igor Markov
Відеоролик: Staphylococcus aureus. Symptoms, causes and treatment. Staphylococcus in children. Dr. Igor Markov

Зміст

Збудником стафілококових інфекцій є бактерія Staphylococcus aureus. Зазвичай такі інфекції легко піддаються лікуванню. Найчастіше стафілококова інфекція вражає шкіру в місцях її пошкодження (наприклад, при опіках або ранах). На щастя, в більшості випадків інфекція незначна і швидко проходить, якщо промивати і перев'язувати уражену ділянку. Проте, при посиленні симптомів або підвищенні температури слід звернутися до лікаря. Набагато рідше стафілококова інфекція може проникнути в кровотік і викликати серйозні проблеми зі здоров'ям. У цьому випадку необхідно негайно звернутися за медичною допомогою, щоб уникнути небезпечних для життя ускладнень.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких лікарських препаратів проконсультуйтеся у лікаря.

кроки

Метод 1 з 3: Діагностування і лікування шкірних інфекцій

  1. 1 Зверніть увагу на прищі, фурункули і ділянки почервонілий або опухлої шкіри. Найбільш часто стафілококова інфекція вражає шкіру. При цьому утворюються вугри, фурункули, пухирі, в уражених місцях шкіра червоніє і опухає, вона стає гарячою на дотик. Іноді інфекція супроводжується гноєм або іншими виділеннями.
    • Пошкоджена шкіра особливо схильна до інфекції. Щоб запобігти стафілококову інфекцію, частіше мийте руки і стежте, щоб пошкоджені ділянки шкіри залишалися чистими.
  2. 2 Перевірте, чи немає абсцесів, Тобто заповнених гноєм порожнин. Абсцеси є опухлі ділянки шкіри, які заповнені гноєм. На дотик здається, що ці не надто тверді горбки заповнені рідиною, і зазвичай дотик до них викликає біль. Якщо біль збільшується і з пошкодженої шкіри сочиться гній, слід звернутися до лікаря, так як це може бути ознакою серйозної інфекції.
  3. 3 мийте руки перед тим, як доторкнутися до ушкодженої ділянки, і після цього. Перш ніж очищати пошкоджене місце чи накладати пов'язку, ретельно вимийте руки гарячою водою з милом. Тим самим ви уникнете подальшому забрудненню ранок. Після того як ви обробите пошкоджену шкіру, ще раз помийте руки, щоб запобігти поширенню мікробів.
  4. 4 У разі легкої інфекції промивайте пошкоджене місце три рази в день і накладайте на нього пов'язку. При належному домашнього догляду невеликі абсцеси і легкі форми інфекції проходять самі собою. Ретельно промивайте пошкоджене місце і тримайте його протягом 10 хвилин в теплій воді три рази в день, після чого накладайте стерильну пов'язку. Міняйте пов'язку 2-3 рази в день, або якщо вона намокне.
    • При бажанні можна додавати в теплу воду сіль. Спробуйте тримати пошкоджене місце у водному розчині солі. Для цього візьміть 1 літр теплої води і додайте в неї столову ложку (30 грамів) солі. Сіль допоможе заспокоїти шкіру. Хоча сіль і не вбиває стафілококові бактерії, вона допомагає позбутися від інших мікробів.
  5. 5 Не намагайтеся видавити абсцес самостійно. Торкайтеся до ураженого місця лише тоді, коли вам потрібно промити його, і обов'язково мийте руки перед і після цього. Не намагайтеся усунути абсцес, проткнути його або видавити гній.
    • Не розчісуйте уражене інфекцією місце і не намагайтеся видавити абсцес, так як це може призвести до забруднення шкіри і подальшого поширення мікробів.
  6. 6 При ознаках серйозної інфекції шкіри без зволікання зверніться до лікаря. Невеликий набряк і почервоніння через день-два пройдуть самі по собі, якщо ви будете стежити за чистотою ураженого місця. Однак якщо біль, набряк або абсцеси збільшуються або супроводжуються жаром, слід якомога швидше звернутися до лікаря.
    • Лише лікар зможе напевно розпізнати стафілококову інфекцію і призначити відповідне лікування.
    • Накладайте на пошкоджене місце стерильну пов'язку до тих пір, поки не відвідаєте лікаря.

Метод 2 з 3: Розпізнавання інфекції внутрішніх органів

  1. 1 при харчове отруєння більше відпочивайте і пийте достатньо рідини. Стафілококова інфекція є поширеною причиною харчових отруєнь. При цьому спостерігаються такі симптоми, як нудота, блювота і діарея. Якщо отруєння викликане стафілококової інфекцією, воно зазвичай проходить приблизно через день. Зверніться до лікаря в тому випадку, якщо ваш стан не покращиться протягом 24-48 годин.
    • Поки ваш стан не покращиться, намагайтеся більше відпочивати і пийте достатньо води, спортивних напоїв і розчинів для регідратації, щоб підтримувати водний баланс. Спробуйте є простий рис, супи, бульйони і іншу легкоусвояемую їжу. Частіше мийте руки, щоб запобігти поширенню бактерій, особливо якщо у вас блювота або діарея.
  2. 2 Зверніться до лікаря, якщо ви підозрюєте, що у вас септичний артрит. Ця інфекція суглобів часто викликається бактеріями стафілокока. Запишіться на прийом до лікаря в разі таких симптомів, як сильний біль в суглобах, їх почервоніння і набряк, висока температура. Зазвичай інфекція вражає коліна, щиколотки або пальці ніг, причому тільки один суглоб.
    • Симптоми септичного артриту проявляються раптово. При інших формах артриту біль і набряк суглобів збільшуються поступово, часто спостерігаються в певний час доби і зазвичай вражають кілька суглобів.
    • Лікар огляне вас і візьме пробу на бактеріологічний посів. Він аспірірует суглоб, тобто виведе з нього зайву рідину, щоб зменшити набряк. Якщо у вас діагностують інфекцію, лікар зробить ін'єкцію препарату в суглоб або призначить пероральні антибіотики.
  3. 3 Негайно зверніться за медичною допомогою у разі інфекційно-токсичного шоку (ІТШ). При попаданні бактерій стафілокока в кровотік і внутрішні органи може виникнути ІТШ. До його симптомів відносяться температура вище 39 ° C, порушення орієнтації, головний біль, блювота, діарея, червоний висип на долонях і ступнях.
    • При ІТШ потрібна негайна медична допомога. Інфекційно-токсичний шок може виникнути через використання тампона протягом довшого часу, ніж рекомендовано, або внаслідок інфікування опіку, рани або місця хірургічної операції.
  4. 4 Негайно зверніться за медичною допомогою при симптомах сепсису. Сепсис є небезпечним захворюванням, викликаним реакцією імунної системи на поширення інфекції. До симптомів сепсису відносяться температура вище 39 ° C, озноб, порушення орієнтації, частий пульс, утруднене дихання. Без негайної медичної допомоги сепсис може привести до утворення тромбів, погіршити кровообіг і викликати відмову внутрішніх органів.
    • При сепсисі потрібна негайна медична допомога, тому якщо інфекція не проходить і супроводжується симптомами сепсису, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.
    • Хоча від сепсису ніхто не застрахований, він частіше вражає людей з ослабленим імунітетом, немовлят і людей похилого віку, а також людей з хронічними захворюваннями (наприклад, хворобами нирок або печінки) і після важких опіків або травм.

Метод 3 з 3: Медична допомога

  1. 1 Зверніться до лікаря в разі серйозних або погіршуються симптомів. Якщо шкірна інфекція стає серйозніше, не проходить або супроводжується серйозними симптомами, наприклад високою температурою, слід звернутися за медичною допомогою. Хоча інфекції нечасто несуть загрозу для життя, навіть легка шкірна інфекція без належного лікування може призвести до серйозних ускладнень.
    • Тим більше слід звернутися до лікаря, якщо у вас ослаблений імунітет, ви страждаєте хронічними захворюваннями, ставитеся до людей похилого віку, або отримали серйозний опік або рану. Необхідно звернутися до лікаря і в разі інфекції у немовляти або маленької дитини, якщо вона не проходить або супроводжується високою температурою.
  2. 2 Лікар огляне вас і візьме пробу на бактеріологічний посів. Він розпитає вас також про те, які симптоми ви відчуваєте і коли вони почалися. Ймовірно, лікар проведе бактеріологічний посів, щоб визначити, чим саме викликана інфекція.
    • У разі шкірної інфекції лікар візьме мазок з пошкодженого місця, щоб отримати зразок тканин або гною.
    • При ІТШ або сепсисі лікар призначить аналіз крові на бактерії і кількість білих кров'яних тілець, проте до лікування часто приступають до отримання результатів аналізу. Оскільки ці захворювання становлять загрозу для життя, практично відразу призначають антибіотики і внутрішньовенні ін'єкції рідких препаратів.
  3. 3 Лікар видалить рідина з абсцесів. Якщо шкірна інфекція супроводжується абсцесом, лікар може осушити його. Він зробить знеболюючий укол, злегка надрежет абсцес, щоб з нього гній витік, і накладе пов'язку.
    • Виконуйте рекомендації лікаря після того, як він видалить з абсцесу гній. Промивайте пошкоджене місце 2-3 рази на день, наносите на нього лікувальну мазь відповідно до вказівок лікаря і накладайте чисту пов'язку. Міняйте пов'язку 2-3 рази в день, або як тільки вона намокне.
  4. 4 Приймайте призначені препарати відповідно до вказівок лікаря. Якщо від стафілококової інфекції не вдається позбутися за допомогою домашніх засобів, призначають антибіотики. Приймайте ліки відповідно до інструкцій лікаря і не припиняйте робити це, навіть якщо вам стане краще. Якщо ви достроково припиніть прийом антибіотиків, інфекція може поновитися в більш серйозній формі.
    • Крім іншого, лікар може порекомендувати приймати знеболюючі засоби, щоб знизити набряк, температуру та інші симптоми.
  5. 5 Якщо ваш стан не покращується, повідомте про це лікаря. Бактерії стафілокока здатні швидко адаптуватися, і багато штамів придбали стійкість до антибіотиків. Бактеріологічний посів допоможе лікарю вибрати відповідні антибіотики, і через пару днів ваш стан має покращитися. Якщо цього не відбудеться, зв'яжіться з лікарем і порадьтеся щодо того, щоб змінити препарати.
    • Лікар може призначити більш сильні антибіотики для внутрішньовенних ін'єкцій.