Як розпізнавати і лікувати рани від уколу ската або морського їжака

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 19 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як розпізнавати і лікувати рани від уколу ската або морського їжака - Суспільство
Як розпізнавати і лікувати рани від уколу ската або морського їжака - Суспільство

Зміст

Незважаючи на те, що скати і морські їжаки є досить мирними морськими тваринами, якщо їх потривожити або налякати, вони можуть заподіяти хворобливі і потенційно небезпечні пошкодження і рани. Навчіться розпізнавати уколи скатів і морських їжаків, надавати першу допомогу і консультувати щодо методів, що дозволяють вилікувати неглибокі рани на руках і ногах в домашніх умовах. Навіть якщо рани від уколів ската або морського їжака неглибокі і піддаються лікуванню в домашніх умовах, краще звернутися за професійною медичною допомогою. Особливо серйозно слід поставитися до ран на животі, грудях, шиї або особі, оскільки вони можуть становити загрозу для життя. В цьому випадку слід негайно вдатися до медичної допомоги.

кроки

Частина 1 з 4: Розпізнавання і лікування рани від уколу ската

  1. 1 Придивіться до загальних симптомів. Укол ската зазвичай супроводжується наступними симптомами (деякі з них можуть бути слабкими, інші більш вираженими):
    • Колота рана. Укол від голки (шипа) може бути досить великим, з рваними краями. Скати рідко залишають шип, але в деяких випадках він може обламатися і стирчати з рани.
    • Потерпілий відразу ж відчуває гострий біль, що поширюється від місця уколу.
    • Рана помітно опухає.
    • Місце уколу кровоточить.
    • Шкіра навколо рани спочатку синіє, потім червоніє.
    • Спостерігається підвищене потовиділення.
    • Потерпілий стає млявим, відчуває слабкість і запаморочення.
    • Потерпілий відчуває головний біль.
    • Потерпілий відчуває нудоту, блювоту і діарею.
    • У острадавшего людини утруднюється дихання.
    • У потерпілого зводить м'язи, він відчуває м'язові спазми і параліч.
  2. 2 У разі серйозних симптомів негайно зверніться за медичною допомогою. Термінова медична допомога необхідна в наступних випадках:
    • Рана розташована на животі, грудях, шиї або особі потерпілого.
    • У потерпілого спостерігається сильна кровотеча.
    • При утрудненому диханні, свербінні, нудоті, утиску в горлі, прискореному пульсі, запамороченні, втраті свідомості.
  3. 3 Допоможіть потерпілому вибратися з води в безпечне місце. Покладіть його на землю, якщо інцидент стався біля берега, або на дно (сидіння) човна або іншого судна, якщо ви знаходитесь далеко від берега.
    • Щоб запобігти подальшим пошкодження, необхідно швидко і безпечно вибратися з води.
    • Якщо у потерпілого блювання, покладіть його на бік, щоб він не захлинувся блювотними масами.
  4. 4 Зупиніть кровотечу. Це найкраще зробити, притиснувши місце уколу шматком чистої тканини або рушником.
    • Якщо у вас немає під рукою чистої тканини або рушники, підійде сорочка або інший предмет одягу.
    • Прикладайте тиск, достатній для того, щоб зупинити або значно зменшити кровотеча. Якщо потерпілий перебуває у свідомості, запитайте у нього, терпимо чи прикладається тиск або воно викликає сильний біль.
  5. 5 Якщо медична допомога затримується, витягніть шип самостійно за допомогою пінцета. Якщо шип ската залишився в рані, слід дістати його, щоб токсини Не примушуйте себе продовжувати виділятися з нього в організм. Однак шип має щербини, тому при витягуванні він додатково зашкодить шкіру, виділивши отрута в рану. Крім того, в руках недосвідченого і недостатньо тренованого людини шип може зламатися, і згодом лікаря доведеться чистити рану, витягуючи з неї залишилися фрагменти. Насправді, дуже великий шип може затикати собою рану, перешкоджаючи рясного кровотечі.З цієї причини слід намагатися видалити шип самостійно лише в тому випадку, якщо немає шансів на швидку медичну допомогу (наприклад, якщо ви перебуваєте далеко у відкритому морі).
    • Якщо у вас немає під рукою пінцета, для видалення шипа підійдуть гостроносі плоскогубці. Постарайтеся користуватися відносно чистим інструментом, щоб не занести в рану інфекцію.
    • Будьте обережні: вийнявши шип з рани, які не уколи їм себе або когось із оточуючих. Помістіть вийнятий шип в порожню пляшку і прикрийте її кришкою або замотайте в кілька пластикових пакетів. Таким чином ви уникнете небезпека того, що хто-небудь ще поранитися про шип.
    • Не намагайтеся дістати шип з рани голими руками. Якщо не знайшлося інструменту або пристосування, що підходить для видалення шипа, краще почекайте, поки це зможуть зробити професійні медики. Навіть товсті рукавички не здатні повністю запобігти ризику того, що ви уколи при витягуванні шипа, так що будьте гранично обережні.

Частина 2 з 4: Очищення рани від уколу ската і догляд за нею

  1. 1 Обробіть рану так, як це робиться зі звичайними рваними ранами. Слід промити її теплою чистою водою з милом і / або антисептичним засобом. Якщо у вас немає теплої води, можна використовувати холодну, але це заподіє потерпілому додаткову біль. Якщо потерпілий і без того відчуває сильний біль, вам, можливо, не вдасться промити рану.
    • Якщо у вас під рукою немає чистої води або антисептичної рідини, краще залишити рану необробленої до тих пір, поки не вдасться промити її. Використання брудної води може принести більше шкоди, ніж користі, підвищивши небезпеку інфекції. Ризик особливо високий у разі глибокої рани.
  2. 2 Вимочіть рану. Це можна зробити, коли потерпілий добереться до будинку або медичного закладу. Опустіть пошкоджену частину тіла в теплу або злегка гарячу воду і протримаєте її там протягом 30-90 хвилин.
    • При вимочуванні рани обов'язково використовуйте чисту ємність і чисту свіжу воду. Таким чином ви знизите ризик подальшої інфекції.
    • Тепла вода здатна змінювати властивості білків отрути. Використовуйте воду, нагріту до 45 ° C.
  3. 3 Тримайте рану чистою. Це прискорить її загоєння і запобіжить інфекцію. Мийте пошкоджену ділянку хоча б раз в день і змащуйте його відпускається без рецепта маззю з антибіотиками (якщо тільки лікар не порекомендує вам чинити по-іншому).
    • Можна використовувати популярну мазь Неоспорін, що містить три різних антибіотика. В аптеках можна придбати різні модифікації даної мазі. Ця мазь призначена виключно для зовнішнього застосування.
  4. 4 Використовуйте протизапальні засоби. Відпускаються без рецепта препарати допомагають знизити набряк і біль. Однак їх не слід приймати в тому випадку, якщо у потерпілого блювання або алергія на дані препарати.
    • До складу відпускаються без рецепта протизапальних засобів входять ібупрофен, аспірин або напроксен; існує безліч модифікацій препаратів даного типу (наприклад, Адвіл, Мотрин і Алів), які можна придбати практично в будь-якій аптеці.
    • Врахуйте, що протизапальні засоби не прискорюють процес загоєння, вони просто знімають біль і почуття дискомфорту.
    • Пам'ятайте про те, що отрута, що міститься в шипі ската, перешкоджає згортанню крові, особливо якщо його багато. Якщо рана продовжує кровоточити і кровотеча не зменшується, або якщо укол був особливо глибоким і болючим, утримайтеся від прийому цих препаратів, оскільки вони можуть ще більше сповільнювати згортання крові. Замість цього без зволікання зверніться за медичною допомогою, і вам призначать анестезуючі мазі і місцеві ін'єкції знеболюючого засобу.
  5. 5 Відвідайте лікаря. Навіть в разі неглибокої рани і її швидкого загоєння потерпілому необхідна медична допомога. Подібні рани краще почати лікувати якомога раніше, щоб уникнути ускладнень і знизити можливі ризики.
    • Щоб переконатися, що в рані не залишилося фрагментів шипа, лікар може призначити додаткові візуалізують дослідження. Це єдиний спосіб переконатися в тому, що в тілі не залишилося сторонніх предметів. Навіть невеликий осколок шипа може викликати інфекцію.
    • Щоб запобігти інфекції (особливо в разі ран, отриманих в солоній морській воді), потерпілому можуть прописати антибіотики. Завжди слід повністю завершувати призначений курс прийому антибіотиків, навіть якщо ви вважаєте, що вилікувалися раніше його закінчення. В іншому випадку може початися інфекція, і ваш стан погіршиться.
    • Якщо вільно відпускаються болезаспокійливі засоби виявилися неефективними, лікар може виписати більш сильні препарати. Ніколи не перевищуйте рекомендовану дозу. Щоб уникнути можливих ризиків, суворо дотримуйтесь прикладеним до препарату інструкцій (наприклад, не їжте і не пийте того, що не рекомендується при прийомі препарату).

Частина 3 з 4: Розпізнавання і лікування рани від уколу морського їжака

  1. 1 Огляньте місце навколо потерпілого. Якщо ви виявите морського їжака в безпосередній близькості, це буде явною ознакою того, що людина постраждала від уколу саме цієї тварини. Ці істоти не здатні швидко плавати; відразу після уколу морського їжака він, швидше за все, буде знаходитися поряд з потерпілим.
    • Це не критично для безпеки або здоров'я потерпілого, і все ж ви будете почувати себе впевненіше, точно знаючи, що рану заподіяв саме морський їжак.
  2. 2 Придивіться до загальних симптомів. Хоча заподіяні морськими їжаками рани можуть широко варіюватися за ступенем тяжкості, для них характерні загальні симптоми, перераховані нижче.
    • У місці уколу містяться увіткнені в шкіру фрагменти голок (колючок). Ці голки часто мають синюватий відтінок, за яким можна виявити навіть дрібні голки, що просвічують з-під шкіри.
    • Жертва відчуває негайну і гострий біль в місці уколу.
    • Місце уколу опухає.
    • Шкіра навколо рани стає червоною або коричнево-фіолетового.
    • Потерпілий відчуває почуття дискомфорту в суглобах і м'язовий біль.
    • Потерпілий слабшає і відчуває втому.
  3. 3 У разі серйозних симптомів негайно зверніться за медичною допомогою. Навіть маленька і гадану незначність ранка від уколу морського їжака може становити загрозу для життя, особливо в тому випадку, якщо у потерпілого алергія на отруту цієї тварини. Термінова медична допомога необхідна в наступних випадках:
    • Спостерігаються множинні, глибокі колоті рани.
    • Рана знаходиться на животі, грудях, шиї або особі жертви.
    • Потерпілий відчуває втому, м'язові болі, слабкість, шок, параліч або порушення дихання.
  4. 4 Допоможіть потерпілому вибратися з води в безпечне місце. Покладіть його на землю, якщо інцидент стався біля берега. У більшості випадків люди отримують укол морського їжака, випадково наступивши на нього голою стопою, тобто зазвичай це відбувається на мілководді неподалік від берега.
    • Як і в разі іншої рани, отриманої в результаті контакту з будь-яким морським тваринам, для запобігання подальших ушкоджень слід якомога швидше вибратися з води.
    • Підніміть пошкоджену частину тіла, щоб в рану не були пісок і бруд. Це особливо важливо, якщо рана знаходиться на ступні.
  5. 5 Доставте потерпілого в безпечне приміщення. Якщо потерпілий і / або його супутники вважають, що немає необхідності викликати невідкладну медичну допомогу, його слід доставити додому, в лікарню, готель або інше місце неподалік, де можна буде обробити рану.
    • Не дозволяйте потерпілому сідати за кермо, оскільки через деякий час після уколу можуть з'явитися додаткові симптоми, він може втратити свідомість або відчути більш сильний біль.
    • Якщо у вас в розпорядженні немає ніякого транспорту або ніхто з присутніх не знає, як дістатися до лікарні або готелі, зателефонуйте в екстрену службу порятунку (за номером 112 або 101 в Росії). Відкладати обробку рани небезпечно.

Частина 4 з 4: Очищення рани від уколу морського їжака і догляд за нею

  1. 1 Вимочуйте пошкоджену частину тіла в дуже теплій або злегка гарячій воді протягом 30-90 хвилин. Таким чином ви нейтралізуєте отрута, знизите біль і розм'якшити шкіру, що полегшить видалення засіли в ній колючок.
    • При вимочуванні рани обов'язково використовуйте чисту ємність і чисту свіжу воду. Це знизить ризик подальшої інфекції.
    • Хоча вимочування рані не прискорить її заліковування, воно допоможе знизити біль і полегшить видалення голок і їх фрагментів.
    • Чи не висушуйте уражену ділянку. Видаляйте голки, поки шкіра залишається мокрою і м'якою.
    • Можна також вимочувати рану в оцті - він нейтралізує отруту і допомагає заспокоїти біль.
  2. 2 Видаліть великі і помітні голки за допомогою пінцета. Тим самим ви уникнете потрапляння в рану додаткових токсинів і полегшите біль.
    • Якщо у вас немає під рукою пінцета, для видалення великих голок можна скористатися гострими плоскогубцями. Використовуйте чистий (а ще краще стерильний) інструмент, щоб не внести в рану додаткову інфекцію.
    • Помістіть вийняті голки в порожню пляшку і прикрийте її кришкою або замотайте в кілька пластикових пакетів, перш ніж викидати у відро для сміття.
    • Не намагайтеся витягнути голки голими руками. Якщо у вас немає відповідних для цього інструментів або пристосувань, краще звернутися за медичною допомогою.
  3. 3 Акуратно збрийте більш дрібні і менш помітні голки. Нанесіть на пошкоджену ділянку крем для гоління і обережно збрийте безпечної бритвою неглибоко проникли в шкіру дрібні голки. Отрута може виділятися і з цих дрібних голок; крім того, якщо їх залишити в шкірі, вони можуть заподіювати сильний біль.
    • Не використовуйте крем для гоління з ментолом, оскільки його охолоджуючий ефект може посилити біль і привести до подразнення рани.
    • Перш ніж голити голки, можна вимочити пошкоджену ділянку шкіри в оцті. Це дозволить розчинити більш дрібні голки і полегшить висновок отрути зі шкіри.
  4. 4 Обережно протріть пошкоджену ділянку теплою водою з милом. Таким чином ви очистите рану і видаліть залишилися дрібні голки. Після цього ретельно промийте уражену область в чистій теплій воді.
    • Можна використовувати і холодну воду, але це заподіє потерпілому додаткову біль; тепла вода володіє нейтралізуючими властивостями.
    • Замість мила можна використовувати антисептичну рідину, хоча це і не обов'язково.
  5. 5 Забезпечте потерпілого протизапальними засобами. Вони допоможуть зняти набряк і біль. Не робіть цього, якщо у потерпілого блювання або алергія на ці препарати.
    • Врахуйте, що протизапальні засоби не прискорюють загоєння рани. Ці відпускаються без рецепта препарати просто допомагають зняти біль і почуття дискомфорту.
    • Ніколи не перевищуйте рекомендовану дозу, звертаючи увагу на вік і вага потерпілого. Навіть вільно відпускаються препарати можуть завдати шкоди здоров'ю, якщо не дотримуватися інструкції щодо їх застосування.
  6. 6 Відвідайте лікаря. Навіть якщо рана неглибока і швидко гоїться, слід вдатися до медичної допомоги для того, щоб повністю ліквідувати наслідки і запобігти можливим ускладненням.
    • Щоб переконатися, що в рані не залишилося фрагментів голок, лікар може призначити додаткові візуалізують дослідження. Що залишилися в шкірі дрібні фрагменти колючок морського їжака здатні згодом заглиблюватися в неї, що нерідко призводить до місцевого пошкодження нервів і навколишніх тканин, а також служить причиною інших ускладнень.
    • Якщо набряк і біль тривають більше п'яти днів, це може свідчити про інфекцію або про те, що глибоко в шкірі залишилися не видалені фрагменти голок.Лише лікар здатний вирішити цю проблему, і він, можливо, призначить антибіотики для усунення інфекції. Завжди повністю завершуйте призначений курс прийому антибіотиків, навіть якщо ви вважаєте, що вилікувалися раніше його закінчення.
    • У рідкісних випадках для видалення глибоко проникли фрагментів голок потрібна незначна хірургічне втручання.
    • При гострих болях або в разі хірургічного втручання вам можуть прописати болезаспокійливі препарати.

Поради

  • Будьте обережні при ходьбі по морському мілководдю і, помітивши скатів або морських їжаків, обходьте їх стороною. Однак пам'ятайте про те, що неможливо повністю виключити ризик бути уколотим (ой) скатом або морським їжаком, якщо ви вступаєте в зону їх проживання.
  • Зателефонуйте 112 або 101 (в Росії) в тому випадку, якщо вашого супутника (вашу супутницю) вколов скат або морський їжак і ви відчуваєте, що його (її) життя може загрожувати небезпека.

попередження

  • При уколі ската або морського їжака завжди краще перестрахуватися, звернувшись за медичною допомогою. Наведеними в даній статті рекомендацій варто дотримуватися лише в тих випадках, якщо швидка медична допомога недоступна або рана носить явно легкий характер.
  • Навіть незначні на перший погляд уколи при певних обставинах можуть становити загрозу для життя.
  • Уколи скатів і морських їжаків здатні завдавати нестерпного болю.
  • Якщо не завершити прописаний курс лікування антибіотиками, інфекція може відновитися і посилитися. Беручи будь-які медикаменти, завжди дотримуйтесь вказівок лікаря!