Як розрахувати нормальність розчину

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 17 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Нормальная концентрация раствора. Нормальность (Сн). Решение задач.
Відеоролик: Нормальная концентрация раствора. Нормальность (Сн). Решение задач.

Зміст

Нормальність відображає концентрацію кислоти або лугу в розчині. Щоб дізнатися нормальність розчину, в розрахунках можна використовувати як молярность, так і еквівалентну масу молекули. Якщо ви вирішили використовувати молярность, використовуйте формулу N = M (n), де M - це молярность, а n - кількість молекул водню або гідроксиду. Якщо ж ви вирішили використовувати еквівалентну масу, використовуйте формулу N = eq ÷ V, де eq - це кількість еквівалентів, а V - об'єм розчину.

кроки

Метод 1 з 2: Розрахунок нормальності через молярность

  1. 1 Складіть молярну масу всіх компонентів розчину. Знайдіть елементи хімічної формули на періодичній таблиці, щоб дізнатися їх атомну масу, яка відповідає молярної. Запишіть молярну масу кожного елемента і помножте її на кількість цих елементів. Складіть молярну масу всіх компонентів, щоб дізнатися загальну молярну масу.
    • Наприклад, якщо необхідно дізнатися молярну масу сірчаної кислоти (H2SO4), Дізнайтеся молярну масу водню (1 г), сірки (3 г) і кисню (16 г).
    • Помножте масу на кількість компонентів в складі. У нашому прикладі присутній 2 атома водню і 4 атома кисню. Загальна молярна маса водню дорівнює 2 x 1 г = 2 м Молярна маса кисню в цьому розчині дорівнюватиме 4 x 16 г = 64 г.
    • Складіть все молярні маси разом. У вас вийде 2 г + 32 г + 64 г = 98 г / моль.
    • Якщо ви вже знаєте молярность шуканого розчину, перейдіть відразу до кроку 4.
  2. 2 Розділіть фактичну масу розчину на молярну масу. Дізнайтеся фактичну масу розчину. Вона буде вказана або на ємності з розчином, або в самій задачі.Після цього розділіть масу розчину на загальну молярну масу, знайдену раніше. Результатом стане кількість молей в розчині, після якого має бути написано «моль».
    • Наприклад, якщо ви намагаєтеся дізнатися нормальність 100 г H2SO4, Яку розчинили в 12 літрах рідини, використовуйте фактичну масу і розділіть її на молярну. В результаті у вас вийде: 100 г ÷ 98 г / моль = 1,02 моль.
    • 1 моль дорівнює 6.02 x 10 атомам або молекулам розчину.
  3. 3 Розділіть результат на обсяг розчину в літрах, щоб дізнатися молярность. Візьміть тільки що обчислене кількість молей в розчині і розділіть його на загальний обсяг вимірюваного розчину. В результаті ви дізнаєтеся молярность (M), за допомогою якої можна дізнатися концентрацію розчину.
    • Виходячи з нашого прикладу, вийде така формула: 1.02 моль ÷ 12 л = 0.085 M.

    Порада: обов'язково переведіть обсяг розчину в літри, якщо ще цього не зробили. В іншому випадку ви отримаєте неправильна відповідь.


  4. 4 Помножте молярность на кількість молекул водню або гідроксиду. Погляньте на хімічну формулу, щоб дізнатися кількість атомів водню (H) в кислоті або молекул гідроксиду в (ОН) в підставі. Потім помножте молярность розчину на кількість молекул водню або гідроксиду в цьому розчині, щоб дізнатися нормальну концентрацію, або нормальність. В кінці відповіді напишіть скорочення «N».
    • У нашому прикладі у сірчаної кислоти (H2SO4) 2 атома водню. Значить формула буде такою: 0,085 M x 2 = 0,17 N.
    • В іншому прикладі у гідроксиду натрію (NaOH) з молярна 2 M всього 1 молекула гідроксиду. Отже, формула буде наступною: 2 M x 1 = 2 N.

Метод 2 з 2: Розрахунок нормальності через еквівалентну масу

  1. 1 Дізнайтеся загальну молярну масу розчину. Погляньте на хімічну формулу розчину і знайдіть кожен елемент в періодичній таблиці. Запишіть молярну масу кожного елемента і помножте її на кількість цих елементів у формулі. Складіть разом всі молярні маси, щоб дізнатися загальну молярну масу в грамах.
    • Наприклад, якщо ви хочете дізнатися молярну масу Ca (OH)2, Тоді дізнайтеся молярну масу кальцію (40 г), кисню (16 г) і водню (1 г).
    • У формулі 2 атома кисню і водню. Загальна маса кисню буде наступною: 2 x 16 г = 32 м Молярна маса водню дорівнюватиме: 2 x 1 г = 2 м
    • Складіть разом всі молярні маси, щоб отримати 40 г + 32 г + 2 г = 74 г / моль.
  2. 2 Розділіть молярну масу на кількість молекул водню або гідроксиду. Дізнайтеся кількість атомів водню (H) в кислоті або молекул гідроксиду (ОН) в підставі. Розділіть тільки що отриману загальну молярну масу на кількість атомів або молекул, щоб дізнатися вагу 1 еквівалента, який дорівнюватиме масі 1 молі водню або гідроксиду. В кінці відповіді напишіть скорочення «Г.-Е.», що означає масу еквівалента.
    • У нашому прикладі у Ca (OH)2 2 дві молекули водню, значить, маса еквівалента буде дорівнює 74 г / моль ÷ 2 = 37 Г.-Е.
  3. 3 Розділіть фактичну масу розчину на масу еквівалента. Після того, як ви дізнаєтеся масу еквівалента, розділіть її на масу розчину, яка вказана на ємності з розчином або в розв'язуваної задачі. Відповіддю стане кількість еквівалентів в розчині, щоб ви потім змогли розрахувати нормальність. В кінці відповіді поставте скорочення «е.»
    • Якщо в нашому прикладі 75 г Ca (OH)2, То формула буде такою: 75 г ÷ 37 Г.-е = 2,027 е.
  4. 4 Розділіть число еквівалентів на обсяг розчину в літрах. Дізнайтеся загальний обсяг розчину і запишіть відповідь в літрах. Візьміть тільки що отримане кількість еквівалентів і розділіть його на обсяг розчину, щоб дізнатися нормальність. В кінці відповіді поставте скорочення «N».
    • Якщо в розчині об'ємом 8 л знаходиться 75 г Ca (OH)2, Тоді розділіть кількість еквівалентів на обсяг наступним способом: 2,027 е. ÷ 8 л = 0,253 N.

Поради

  • Нормальна концентрація, або нормальність, зазвичай використовується для вимірювання кислот і підстав. Якщо вам потрібно визначити концентрацію іншого розчину, для цього, як правило, вимірюють молярность.

Що вам знадобиться

  • періодична таблиця
  • калькулятор