Як розвинути творче мислення

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 4 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
КАК ВЕРНУТЬ КРЕАТИВНОСТЬ МЫШЛЕНИЯ. Современный мир и творчество
Відеоролик: КАК ВЕРНУТЬ КРЕАТИВНОСТЬ МЫШЛЕНИЯ. Современный мир и творчество

Зміст

Розвивати творче мислення - це значить дозволяти собі розслаблятися і мислити нестандартно. Щоб стимулювати креативність, виділяйте час для мозкового штурму, руйнуйте рутину і шукайте натхнення в оточуючих вас людей і місцях. Подорожі, медитація і позитивне мислення теж творять чудеса.

кроки

Метод 1 з 4: Сприяйте творчого процесу

  1. 1 Виділяйте час для відпочинку і мозкового штурму. Щоб налаштуватися на креатив, розум повинен бути розслабленим і вільним від відволікаючих чинників. Заплануйте спокійний, безперервний період, щоб розслабитися і дозволити своєму розуму блукати. Як тільки повсякденний стрес і турботи вас покинуть, ви зможете придумувати і розвивати нові ідеї.
    • Заплануйте цей період на вихідний день або на ту частину дня, коли у вас не буде ніяких зобов'язань.
    • Не ставте його на час прямо перед важливим дедлайном або зустріччю, які можуть вас відволікати.
  2. 2 Користуйтеся неведущей рукою протягом короткого періоду часу. Наприклад, можна що-небудь писати на протязі п'яти хвилин неведущей рукою. Зробіть це частиною повсякденного життя. Це допоможе активувати інші частини мозку.
    • Було б непогано робити це перед мозковим штурмом. Це спонукає вас думати інакше.
  3. 3 Виберіть творчий простір з природним освітленням. Штучне освітлення може викликати падіння рівня кортизолу, що призводить до сонливості і зниження продуктивності. Природне світло, навпаки, сприяє підвищенню активності мозку. Проводьте сеанси креативного мислення на відкритому повітрі або виберіть місце з вікнами, що пропускають достатню кількість природного світла.
    • Балкон, відкрита тераса або тихий сад - ось відмінні варіанти для творчого простору.
    • Ставте творчі сесії на ранок або початок дня, щоб витягти більше вигоди зі світлого часу доби.
  4. 4 Приберіть всі електронні відволікаючі фактори, щоб поліпшити концентрацію. Одна з найскладніших частин творчого процесу - це дисциплінувати себе, щоб слідувати своїм ідеям. Усуньте перешкоди на шляху до цієї мети, прибравши відволікаючі гаджети на час мозкового штурму. Вимкніть телефон, модем, телевізор і радіо, щоб зануритися в поточний проект.
  5. 5 Виділяйте 45-60 хвилин для мозкового штурму на певну тему. Виберіть конкретне питання, проблему чи тему для мозкового штурму. Сядьте з аркушем паперу і ручкою і запишіть якомога більше ідей, які відвідають вас за 45-60 хвилин. Щоб випустити назовні справжня творчість, що не переосмислюйте свої ідеї і не думайте двічі перш, ніж їх записувати.
    • Наприклад, можна подумати про альтернативи пластиковій упаковці продуктів або про ідеї для захоплюючого оповідання.
  6. 6 Складіть списки «за» і «проти», щоб опрацювати свої ідеї. Частина творчості - це оцінка власної роботи і вибір кращих ідей. Досліджуйте свої ідеї, розбиваючи їх на дві колонки - плюси і мінуси. Завдяки наявності достоїнств і недоліків концепції ви зможете побачити її з різних точок зору і розвинути її відповідним чином.
    • Наприклад, якщо ви роздумуєте про те, щоб додати велюр в дизайн кімнати, можна зважити практичні плюси і мінуси, такі як м'яка текстура і вимоги до чищення.
  7. 7 Малюйте свої ідеї, щоб по-різному задіяти мозок. Малювання під час мозкового штурму допоможе вам деталізувати ідеї, використовуючи різні когнітивні процеси. Обдумуючи ідеї, робіть прості начерки на відповідні теми. Можливо, візуальне вираження думок дозволить вам розширити їх і ще більше розвинути.
    • Наприклад, якщо ви намагаєтеся придумати концепцію роману, накидайте кілька варіантів локацій, де буде відбуватися ваша історія.
  8. 8 Створіть надихаючий колаж, пов'язаний з певною темою. Якщо ви проводите мозковий штурм з приводу певної ідеї або проблеми, розширте своє мислення за допомогою образів.Перегляньте журнали, газети або вебсайти з зображеннями, щоб знайти фотографії, які так чи інакше відносяться до ваших ідей. Роздрукуйте або виріжте зображення і складіть з них колаж, який буде надихати вас надалі.
    • Наприклад, можна знайти натхнення для написання науково-фантастичного оповідання, зробивши колаж з дивних природних явищ і рідкісних тварин.
    • Додайте колаж в творчому просторі, щоб стимулювати розумові процеси.

Метод 2 з 4: Розвивайте нові способи мислення

  1. 1 Практикуйте усвідомлену медитацію кілька хвилин кожен день. Навіть кілька хвилин щоденної усвідомленої медитації допоможуть вам розслабитися і поліпшити усвідомленість, а також надихнуть вас на самоаналіз. Сядьте в спокійній обстановці і зосередьтеся на очищення розуму і глибокому диханні. З усіх намагайтеся відчути справжній момент і забути про минулі і майбутніх турботах.
    • Зверніть увагу, що немає правильного чи неправильного способу медитувати.
    • Можна завантажити додаток для медитації, якщо вам простіше робити це за інструкціями.
  2. 2 Намагайтеся позитивно мислити, щоб зміцнити свою творчу сторону. Позитивні емоції зміцнять психічне здоров'я, а також поліпшать увагу і творчі здібності. Розвивайте позитивне мислення, висловлюючи емоції здоровим способом, культивуючи хороші відносини і приділяючи час турботі про себе. Ставтеся до незгод як до можливості для емоційного зростання і навчання.
  3. 3 Задіюйте свою чутливу сторону, щоб підвищити усвідомленість. Чутливі люди дуже часто є творчими натурами завдяки підвищеному сприйняття навколишнього світу. Вони можуть відчувати емоції і сенсорні враження на більш глибокому рівні і з легкістю вловлювати нюанси і унікальні деталі. Спробуйте отримати доступ до своєї чутливої ​​стороні, переглядаючи ностальгічні фільми, читаючи емоційні літературні твори або слухаючи музику, що будить спогади.
  4. 4 Гуляйте на свіжому повітрі, щоб стимулювати творче мислення. Прогулянка на вулиці - це відмінний спосіб задіяти органи чуття і очистити розум. У поєднанні з когнітивними перевагами від занять спортом це сприятиме креативного мислення. Гуляйте по 15 хвилин в день або більше, щоб вивільнити творчий потік.
    • Якщо ви будете ходити на біговій доріжці в приміщенні або просто сидіти на вулиці, це не дасть такого ж ефекту, як прогулянка на відкритому повітрі.

Метод 3 з 4: Змініть свої звички

  1. 1 Змініть свій звичний розпорядок дня, щоб розширити розумовий процес. Рутина може бути ворогом творчості, тому що вона усуває потребу в швидкому мисленні і нових ідеях. Нові стимули будуть тримати вас в напрузі і розкриють ваш розум творчим чином. Спробуйте струсити своє повсякденне життя за допомогою декількох невеликих змін, наприклад:
    • добиратися до школи або роботи новими маршрутами;
    • регулярно вносите зміни в обстановку будинку або на роботі;
    • слухайте різну музику, подкасти або радіостанції.
  2. 2 Проводьте час в різних місцях, щоб отримувати нові стимули. Незнайома обстановка може приносити натхнення і пробуджувати в нас креативність, пропонуючи нові види, звуки та враження. Відвідуйте і вивчайте незнайомі ресторани, кафе і магазини в своєму районі. Відвідуйте парки, бібліотеки і музеї в довколишніх районах, щоб знайомитися з новим оточенням і виходити із зони комфорту.
  3. 3 Пробуйте нові хобі, щоб розширити свій життєвий досвід і знайти нові таланти. Вивчення нових речей приємним чином - це ідеальний спосіб розкрити розум. Забавні захоплення можуть пробудити дух авантюризму і розширити загальний кругозір. Пошукайте курси, пов'язані з хобі, в місцевих будинках культури або пошукайте в інтернеті цікаві заняття в своєму районі.
    • Захоплюючі хобі можуть включати в себе навчання фотографії, стрільбу з лука, живопис, різьблення по дереву і приготування незвичайних страв.
  4. 4 Почніть вставати рано вранці, щоб використовувати свій час по максимуму. Ранній підйом дасть вам додатковий час для творчості перед тим, як ви приступите до інших обов'язків. Кілька додаткових годин вільного часу перед роботою можуть стати ідеальним періодом для підходу до нових ідей з ясною головою і без відволікаючих чинників. Неспання в інший час доби також може надихати на нові думки і осяяння.
    • Намагайтеся міняти час пробудження поступово, щоб не перевантажувати природний цикл сну організму.

Метод 4 з 4: Шукайте натхнення

  1. 1 Оточіть себе іншими творчими людьми, щоб знаходити натхнення. Креативність може бути заразлива, тому буде корисно подружитися з людьми, які працюють в творчій сфері або розвивають творчі захоплення. Залежно від ваших інтересів, ви можете добре ладити з художниками, фотографами, письменниками, скульпторами або кінематографістами. Відвідуйте заходи, беріть уроки або вступайте в групи, де у вас буде можливість познайомитися з такими людьми.
    • Шукайте художників і живописців, відвідуючи вернісажі або уроки малювання та живопису.
    • Знайомтеся з фотографами, відвідуючи відповідні курси або фотовиставки.
    • Заводите зв'язку з письменниками, відвідуючи семінари по листу або групові читання книг.
    • Шукайте заходи в інтернеті, які присвячені вашим інтересам.
  2. 2 Читайте як можна більше, щоб відкривати для себе нові ідеї і теми. Прочитайте якомога більше книг про конкретній ніші, яка вас цікавить. Досліджуйте історію певної теми або читайте мемуари або дослідження про неї, щоб краще її зрозуміти. Глибоке знання предмета і читання різних точок зору полегшать творчий підхід до нього.
    • Отримайте доступ до книг безкоштовно, оформивши читацький квиток в місцевій бібліотеці.
    • Маючи доступ до рецензуються наукових статей в інтернеті, ви зможете отримувати достовірну інформацію про різні темах.
  3. 3 Слухайте TED-виступи або інші надихаючі лекції. Мотиваційні мови можуть виступати каталізаторами творчості, підвищуючи оптимізм і мотивацію. Слухаючи про чужий досвід і творчих зусиллях, можна отримати потужної поштовх для досягнення власних креативних цілей. Пошукайте в інтернеті TED-виступи, які стосуються вашим творчим інтересам, або відвідуйте лекції в місцевому коледжі чи університеті.
    • Якщо ви володієте англійською мовою або хочете подивитися TED-виступи з субтитрами, пошукайте лекції на https://www.ted.com/talks. Російськомовну версію виступів можна знайти на https://ted-talks.online/
    • Відвідайте веб-сайти освітніх установ в своєму районі, щоб дізнатися про майбутні заходи.
  4. 4 Подорожуйте при першій-ліпшій можливості, щоб отримувати нові враження. Подорожі в нові місця запускають творчі процеси, занурюючи нас в нові культури і досвід. Так як наше життя регулює суспільство і місцеві традиції, відвідування нових напрямків може показати вам унікальні погляди на світ. Щоб отримувати натхнення, плануйте поїздки щоразу, коли вам дозволяють графік і бюджет.
    • Навіть короткі одноденні поїздки можуть поліпшити творчі процеси, зануривши вас в нову обстановку на деякий час.
    • Отримуйте максимум користі від поїздки, відвідуючи культурні пам'ятки, такі як музеї, художні галереї, пам'ятники і знамениті будівлі (наприклад, Ермітаж у Санкт-Петербурзі або Червона площа в Москві).