Як самому зробити горілку (самогон)

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 2 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как сделать самогон
Відеоролик: Как сделать самогон

Зміст

Увага:дана стаття призначена для осіб старше 18 років.

Горілка - це нейтральний спиртний напій, який зазвичай не витримують, її роблять з злаків, картоплі, цукру або фруктів, які піддають бродінню, щоб отримати спирт. При отриманні горілки в домашніх умовах необхідно бути гранично обережним в процесі дистиляції, щоб позбутися від смертельно небезпечного метанолу. У деяких країнах, наприклад США і Австралії, заборонено проводити алкоголь в домашніх умовах. В інших країнах, наприклад Нової Зеландії або Чехії, може знадобитися зареєструвати перегінний апарат або отримати ліцензію на дистиляцію. У Росії дозволено отримувати самогон для особистого вживання, але заборонено гнати його для продажу. Перш ніж спробувати самостійно отримати горілку, обов'язково ознайомтеся з місцевими законами по даному питанню.

кроки

Частина 1 з 6: Вибір інгредієнтів

  1. 1 Виберіть інгредієнти, з яких ви хочете отримати горілку. Зазвичай горілку роблять з пшениці, жита, ячменю, кукурудзи або картоплі. Можна також використовувати цукор або патоку самі по собі або разом з іншими інгредієнтами. Один з виробників навіть отримав новий вид горілки з червоного вина «піно нуар». Які б інгредієнти ви не вибрали, вони повинні містити цукор або крохмаль, щоб в кінцевому підсумку з них вийшов спирт. Дріжджі споживають цукор і виділяють спирт і вуглекислий газ.
    • Якщо ви вирішили зробити горілку з пшениці або картоплі, необхідно приготувати сусло з активними ферментами, які розкладають міститься в зернах або картоплі крохмаль і створюють бродить цукор.
    • Фруктові соки вже містять цукор, тому що розщеплюють крохмаль ферменти не потрібні. Ферменти не потрібні і в тому випадку, якщо ви хочете отримати горілку з купленого в магазині цукру, так що крок з приготуванням сусла можна пропустити.
    • Якщо ви використовуєте вже перебродили інгредієнти, наприклад вино, їх можна перегнати безпосередньо в горілку.
  2. 2 Вирішіть, чи потрібні додаткові ферменти. Залежно від того, з чого ви робите горілку, можливо, доведеться додати ферменти, щоб крохмаль легше перетворився в цукор. Додаткові ферменти знадобляться в тому випадку, якщо ви використовуєте злаки або картопля. Зерно і картопля є джерелами крохмалю, і необхідні ферменти, щоб розщепити його на цукор.
    • Якщо ви використовуєте соложеном цільні зерна, вам не знадобляться додаткові ферменти. Соложеном цільні зерна, наприклад соложеном ячмінь або соложеном пшениця, багаті природними ферментами, які розщеплюють крохмаль до зброджуваного цукру.
    • Якщо ви використовуєте рафінований цукор або патоку, не потрібно додавати ферменти, так як цукор вже є.
  3. 3 При необхідності додайте додаткові ферменти. Наприклад, якщо ви використовуєте в якості вихідної сировини картопля, можна придбати в магазині товарів для кондитерів харчової порошок ферменту амілази і додати його в сусло, щоб перетворити крохмаль в зброджуваний цукор. Використовуйте рекомендовану кількість ферменту, щоб розщепити наявний крохмаль. Якщо ви додаєте ферментний порошок, немає необхідності використовувати багаті ферментами соложеном зерна ячменю чи пшениці.
    • Крохмаль необхідно перетворити в желе (желатініровать), щоб ферменти могли потім розщепити його. Злакові пластівці часто вже желатініровани. Щоб перетворити в желеобразное сусло інші інгредієнти, наприклад картопля, необроблені або соложеном зерна, їх нагрівають у воді до температури желатинизации конкретного крохмалю.
    • Картопля, а також ячмінь і пшениця, зазвичай перетворюються в желе при температурі близько 65 ° C. Таким чином, картопляне сусло слід розігріти хоча б до 65 ° C.Якщо ви не хочете нагрівати картопля до більш високих температур, його необхідно дрібно нарізати, перш ніж класти в воду.
    • Розщеплюють крохмаль ферменти діють при певних температурах, а при занадто високих температурах руйнуються. Багато ферменти розщеплюють крохмаль при 65 ° C, а вище 70 ° C починають розпадатися. Максимально допустима температура не повинна перевищувати 75 ° C.

Частина 2 з 6: Різні види сусла

  1. 1 Спробуйте використовувати пшеничне сусло. Візьміть металеву каструлю з кришкою на 40 літрів і розігрійте в ній 25 літрів води приблизно до 75 ° C. Додайте 8 літрів сухих пшеничних пластівців і перемішайте. Перевірте, щоб температура була між 65 і 68 ° C. Додайте 4 літри меленого пшеничного солоду. Після цього температура не повинна опуститися нижче 65 ° C. Накрийте каструлю і підтримуйте потрібну температуру півтори-дві години. Час від часу помішуйте сусло.
    • За цей час крохмаль повинен перетворитися в зброджуваний цукор, і суміш стане набагато менш в'язкою.
    • Через півтори-дві години охолодіть суміш до 27-29 ° C. Використовуйте погружной чиллер, щоб швидко охолодити сусло, або просто залиште його на ніч (але при цьому температура не повинна опуститися набагато нижче 27 ° C).
  2. 2 Приготуйте картопляне сусло. Почистіть 9 кілограмів картоплі. Приблизно протягом однієї години варіть очищений від шкірки картоплю у великій каструлі, поки він не розм'якне. Злийте зайву воду і як слід пам'ятайте картопля вручну або в кухонному комбайні. Перекладіть картопляне пюре назад в каструлю і додайте 19-23 літра води з-під крана. Перемішайте вміст каструлі і розігрійте його ненабагато вище 65 ° C.
    • Додайте 1 кілограм меленої соложеном ячменю чи пшениці і як слід перемішайте. Накрийте каструлю, час від часу помішуйте сусло і розігрівайте його протягом 2 годин. Потім вимкніть вогонь і залиште суміш на ніч, щоб вона охолола до 27-29 ° C.
    • При тривалому охолодженні у містяться в соложеном ячмені ферментів буде більше часу для того, щоб розщепити картопляний крохмаль.
  3. 3 Приготуйте кукурудзяна сусло. Зробіть суміш так само, як у випадку пшеничного сусла, але замість пшеничних пластівців додайте желатінірованние кукурудзяні пластівці. Можна також пророщувати кукурудзу протягом 3 днів, а потім приготувати з неї сусло без додавання соложеном зерен. При цьому кожне зерно має пустити корінь довжиною близько 5 сантиметрів.
    • Пророщені зерна кукурудзи містять ферменти, які утворилися в процесі пророщування.

Частина 3 з 6: Бродіння сусла

  1. 1 Очистіть всю необхідну начиння і як слід підготуйте робоче місце. Зброджування проводять в чистих стерилізованих ємностях, які іноді залишають відкритими, але частіше ізолюють від зовнішнього повітря, щоб запобігти перехресне забруднення. Зазвичай бродіння триває 3-5 днів.
    • Можна провести бродіння і в неочищених і нестерильних ємностях, і дистильований продукт буде містити придатний для пиття спирт, але це може привести до високого вмісту небажаних ароматичних з'єднань і вищих спиртів через дії сторонніх дріжджових штамів і бактерій.
    • У магазинах товарів для пивоваріння можна придбати окислюють чистячі засоби, а також засоби для дезінфекції, наприклад йодофори.
  2. 2 Виберіть і встановіть повітряний затвор. Такий затвор являє собою пристрій, який випускає з ємності вуглекислий газ CO2, Але при цьому не дає проникнути в неї кисню O2. Для бродіння 20 літрів процеженного сусла досить харчового відра об'ємом 30 літрів або 25-літрового бутля. Відро можна закрити кришкою, а бутель - гумовою пробкою, проте ні в якому разі не закривайте їх наглухо, інакше в них створиться надлишковий тиск вуглекислого газу, і їх може розірвати.
    • Обов'язково підключіть до кришки або пробці повітряний затвор, щоб посудина не розірвало через надлишкового тиску.
    • Якщо ви проводите бродіння у відкритому посуді, закрийте його марлею, щоб в нього не потрапили комахи і сміття.
  3. 3 Процідіть сусло або іншу рідину в посудину для бродіння. Якщо ви приготували сусло, процідіть його через дрібне сито в очищений і стерилізований посуд для бродіння. Постарайтеся при цьому трохи розхлюпувати рідина і лийте її з деякою висоти, щоб вона наситилася повітрям.
    • Спочатку дріжджів потрібно повітря (кисень), щоб приступити до розмноження і бродіння. Це пояснюється тим, що дріжджі виробляють з кисню клітинний матеріал у вигляді ліпідів. Однак після початкової стадії бродіння кисень небажаний, так як в його відсутність дріжджі виробляють спирт.
    • На цій стадії можна додати цукровий розчин. Залийте розчин цукру в посудину для бродіння з деякої висоти, щоб він наситився повітрям.
    • Якщо ви використовуєте сік, залийте його через сито або друшляк в посудину для бродіння з деякої висоти, щоб він наситився повітрям.
  4. 4 Додайте в бродячу середу дріжджі. Активуйте необхідну кількість сухих спиртових або інших дріжджів і додайте їх в рідину. Перемішайте рідину чистою стерилізованої ложкою, щоб дріжджі рівномірно розподілилися в ній. Якщо ви використовуєте повітряний затвор, при активному бродінні з нього виходитимуть бульбашки. Освіта бульбашок газу різко сповільниться або взагалі припиниться після того, як процес бродіння завершиться.
    • Тримайте бродячу рідина в приміщенні з температурою 27-29 ° C, щоб полегшити процес бродіння і зробити його більш ефективним. Якщо в приміщенні холодніше, можна використовувати гріючий пояс.
    • Спиртові дріжджі виробляють велику кількість спирту (етанолу) і виділяють відносно мало небажаних з'єднань, наприклад відмінних від етанолу спиртів. Бажане кількість дріжджів залежить від їх марки і типу.
    • Пакет з дріжджами може містити також поживні речовини. Вони необхідні при ферментації середовища з низьким вмістом поживних речовин, такий як розчин цукру, а також здатні поліпшити бродіння при використанні багатих поживними речовинами середовищ, наприклад сусла із зерна.
  5. 5 Зберіть перебродила рідина. За допомогою сифона перелийте містить спирт перебродила рідина (так звану «брагу») в чисту стерильну ємність або перегінний апарат. Залиште дріжджовий осад в ємності для бродіння, інакше він може підгоріти при нагріванні в перегінному апараті. Злиту брагу можна додатково очистити перед перегонкою фільтрацією або іншими способами.

Частина 4 з 6: Вибір перегінного апарату

  1. 1 При можливості використовуйте колонний перегінний апарат. Такі апарати мають більш складну конструкцію, ніж звичайні куби. Колонний апарат можна придбати або зробити самостійно з доступних матеріалів. Проте, принцип дії колонних апаратів і більш простих перегінних кубів схожий.
    • Зазвичай охолоджуюча вода циркулює через герметичний відсік в дистилляционной колоні, що викликає конденсацію випаруваного спирту та інших речовин в колоні. Це означає, що такий апарат слід підключити прямо до водопровідного крану або водяного насосу, щоб прокачувати через нього воду.
    • Якщо не забезпечити постійну рециркуляцію води з одного джерела, можуть знадобитися тисячі літрів води, щоб зробити невелику порцію горілки. Якщо ж вода подається з центрального резервуара за допомогою насоса, вистачить близько 200 літрів, але при цьому вода буде нагріватися, що знизить ефективність охолодження.
  2. 2 Виберіть перегінний куб, якщо у вас немає можливості використовувати колонний апарат. Простий перегінний куб нагадує скороварку, до якої кріпляться труби. Його легко можна зібрати самому з підручних матеріалів.На відміну від колонних апаратів, які представляють собою вертикальні колони з Потоком води в простих кубах можна використовувати вигнуті або спіральні трубки, занурені в ємність з охолоджувальною водою. При цьому можна обійтися без насоса і великих обсягів води, що охолоджує, хоча іноді їх використовують.
  3. 3 При необхідності використовуйте перегінний апарат з дефлегматором. Такий апарат здатний виконувати кілька перегонок одночасно. Ущільнення між конденсатором і баком дозволяє парам конденсуватися і стікати назад в ємність з рідиною. Така повторна дистиляція очищає піднімаються пари і підвищує чистоту горілки.

Частина 5 з 6: Перегонка браги

  1. 1 Підготуйтеся до перегонці. У перегінному апараті зброджені і містить відносно мало спирту брага розігрівається до температури, яка вища за температуру кипіння спирту, але нижче точки кипіння води. В результаті спирт випаровується, а вода майже немає. Пропарений спирт (і невелика кількість води, що випарувалася) піднімається вгору по колоні або по трубах перегінного апарату.
    • Колона або труби охолоджуються зовні холодною водою, і в результаті пари спирту конденсуються. Сконденсований спирт збирається в прийомну ємність, і виходить горілка.
  2. 2 Розігрійте брагу в перегінному апараті, щоб почати процес дистиляції. Це можна зробити за допомогою газового пальника, дров або електричної печі, в залежності від типу використовуваного апарату. На рівні моря бажано нагріти брагу до температури близько 78 ° C, при цьому температура не повинна перевищувати 100 ° C (точка кипіння води).
    • Коли брага розігріється, спирт та інші речовини почнуть випаровуватися і конденсуватися в охолоджувальної частини апарату.
  3. 3 Викиньте первак. Головна фракція, яку називають перваком, містить велику кількість шкідливого метанолу та інших летких речовин, які токсичні і можуть представляти смертельну небезпеку. Якщо ви переганяють 20 літрів браги, вилийте хоча б перші 60 мілілітрів дистиляту.
    • Ні в якому разі не пийте первак!
  4. 4 Зберіть решту дистильовану рідину. Після того як ви зіллє первак, конденсована рідина буде містити потрібний вам спирт (етанол), а також деяка кількість води та інших речовин. Цю частину називають «тілом». Якщо ви використовуєте колонний апарат з проточною холодною водою, на даному етапі можна регулювати потік води, щоб контролювати вихід і чистоту дистиляту.
    • Розраховуйте отримувати 2-3 чайні ложки (10-15 мілілітрів) дистиляту в хвилину. Збільшення виходу дистиляту знижує його чистоту.
  5. 5 Вилийте хвости. До кінця процесу перегонки, коли температура підвищиться до 100 ° C і більше, в дистилляте з'являться інші шкідливі речовини. Їх називають «хвостами», вони містять сивушні масла. Хвости небажано залишати, так як вони містять пропанол і бутанол, тому злийте їх.
    • Обов'язково вилийте хвости - їх не слід пити!
  6. 6 Перевірте вміст спирту і чистоту дистиляту. Охолодіть пробну порцію дистиляту до 20 ° C і за допомогою спірометра виміряйте концентрацію спирту. Дистилят може містити менше 40% спирту (саме стільки міститься в стандартній горілці) або бути міцніше, ніж належить (наприклад, містити більше 50% спирту).
    • Горілку зазвичай розбавляють, перш ніж розлити в пляшки, тому в дистилляте може бути дуже високий вміст спирту. Крім того, дистилят може також мати сильний запах, і потрібна додаткова перегонка або вугільна фільтрація.
  7. 7 При необхідності або бажанні переженете рідина ще раз. Таким чином ви підвищите концентрацію спирту і краще очистіть дистилят. Для отримання горілки високої чистоти часто переганяють дистилят 3 і більше разів.
    • Врахуйте, що при кожній перегонці слід позбавлятися від перваку і хвостів!
    • Горілки преміум-класу піддають 4-5 перегонкам, а більшість інших марок переганяють 3 рази, перш ніж розбавити і розлити в пляшки.

Частина 6 з 6: Завершальні штрихи

  1. 1 Пропустіть горілку через активоване вугілля. Пропустіть дистилят через фільтр з активованим вугіллям (такі фільтри можна придбати в магазині товарів для пивоваріння), щоб видалити небажані леткі речовини і запах. Для очищення дистиляту можна використовувати і вугільні фільтри для води.
  2. 2 Розведіть горілку до потрібної фортеці. Додайте в дистилят очищену воду, щоб отримати потрібний зміст спирту. При цьому вимірюйте концентрацію спирту спиртометром.
  3. 3 Розлийте горілку по пляшках. Розлийте горілку за допомогою гравітаційного наповнювача пляшок і закрийте пляшки пробками або кришками. При бажанні наклейте на пляшки ярлики. Деякі гравітаційні наповнювачі містять ємність для розливу об'ємом 30 літрів з краном, вінілову трубку і простий підпружинений пластиковий носик для пляшок. Можна також використовувати наповнювач для вина з декількома носиками.

Поради

  • Горілці можна надати бажаний аромат.
  • Відмінні невеликі перегінні куби виробляються в Новій Зеландії.
  • Можливо, вам доведеться відкоригувати рівень pH сусла за допомогою гіпсу або інших речовин, щоб розщеплюють крохмаль ферменти діяли ефективно.
  • У Росії дозволено робити горілку в домашніх умовах для власного вживання, але не продаж. Крім того, виготовлення горілки будинку дозволено в таких країнах, як Нова Зеландія і Чехія.

попередження

  • Обов'язково вилийте перші приблизно 5% дистиляту. Вони містять метанол, який є отрутою для зорового нерва і може привести до летального результату при попаданні всередину організму!
  • Спирт огнеопасен і потенційно токсичний.
  • У багатьох країнах виробництво і споживання алкоголю особами до 18 або навіть 21 років вважається незаконним.
  • Текти в перегінному апараті, а також будь-який контакт спирту або його парів з відкритим полум'ям можуть призвести до вибуху та пожежі.
  • З міркувань безпеки краще переганяти спирт не вдома, а в іншому місці.
  • Перегінні апарати розігріваються відкритим вогнем та іншими способами, які можуть викликати пошкодження і опіки, а також привести до вибуху, особливо з огляду на легку займистість спирту.
  • У бродильної ємності може виникнути високий тиск, що загрожує вибухом. Апарати для перегонки зазвичай не закриті, тому всередині них не створюється підвищений тиск.
  • У багатьох країнах, включаючи США і Австралію, виробництво спиртних напоїв в домашніх умовах заборонено.
  • При виготовленні перегінного апарату врахуйте, що в процесі дистиляції хімічні речовини з пластика і гуми, а також свинець з припою і інші метали можуть потрапляти в дистилят.