Як зробити ін'єкцію інсуліну

Автор: Janice Evans
Дата Створення: 3 Липня 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как правильно сделать инъекцию инсулина?
Відеоролик: Как правильно сделать инъекцию инсулина?

Зміст

Інсулін - це гормон, який виробляється підшлунковою залозою і забезпечує переміщення глюкози (цукру) з кров'яного русла в клітини організму, які використовують глюкозу для виробництва енергії. У людей, які страждають на діабет, інсулін або не виробляється взагалі (діабет 1 типу), або виробляється в недостатній кількості (діабет 2 типу). З цієї причини хворі на діабет потребують щоденних ін'єкціях синтетичного інсуліну. Крім того, їм слід дотримуватися спеціальної дієти і регулярно займатися фізичними вправами. Якщо ви самі або ваша дитина страждаєте діабетом і вам необхідно регулярно вводити інсулін, вам доведеться навчитися правильно робити інсулінові ін'єкції. Перш ніж ви почнете робити ін'єкції самостійно, необхідно звернутися за консультацією до лікаря. У медичному закладі вам покажуть, як правильно зробити ін'єкцію. Крім того, тільки доктор зможе визначити, яку дозу інсуліну вам потрібно вводити щодня, а також допоможе вам вибрати оптимальний спосіб введення цього препарату.


кроки

Частина 1 з 3: Введення інсуліну за допомогою шприца

  1. 1 Підготуйте все необхідне для ін'єкції. Перш ніж зробити укол собі або своїй дитині, вам потрібно приготувати маленьку скляну ємність з інсуліном (флакон), шприц та спиртові серветки для ін'єкцій. Перевірте етикетку на флаконі з препаратом, щоб переконатися, щоб ви взяли правильний тип інсуліну. Інсулінові препарати розрізняються за тривалістю дії; вони бувають трьох типів: короткої дії, середньої тривалості дії і тривалої дії. Ваш лікуючий лікар призначить тип інсуліну, який підходить саме для вас. Існує кілька способів введення препарату: за допомогою шприців різного об'єму, інсулінової шприц-ручки, помпи або безголкового інсулінового ін'єктора.
    • Найчастіше інсулін вводять за допомогою шприців. Вони коштують недорого, і за програмою безкоштовно медичного забезпечення видаються хворим безкоштовно.
    • Шприци розрізняються за обсягом і діаметру голки. Найчастіше шприци зроблені з пластика (одноразові), а голка вже прикріплена до наконечника шприца.
    • Існує загальне правило вибору потрібного шприца: якщо потрібно ввести від 50 до 100 одиниць інсуліну, використовують шприц об'ємом 1 мл; якщо разова доза становить від 30 до 50 одиниць, обсяг шприца - 0,5 мл. Якщо ж ви вводите одноразово менше 30 одиниць, візьміть шприц об'ємом 0,3 мл.
    • Звичайна довжина голки інсулінового шприца - 12,7 мм, але більш короткі голки (4 - 8 мм) не менше ефективні і завдають менший дискомфорт при ін'єкції.
  2. 2 Дістаньте інсулін з холодильника. Зазвичай флакони з інсуліном зберігають в холодильнику.При низькій температурі інсулін не псується і не втрачає своєї ефективності, і при такому зберіганні цей гормон зберігає свої властивості довше. Однак для введення інсуліну необхідно, щоб розчин препарату був кімнатної температури. Тому вам потрібно дістати флакон з холодильника приблизно за 30 хвилин до часу введення препарату, щоб рідина у флаконі встигла нагрітися до кімнатної температури. Ніколи не кладіть флакон в мікрохвильову піч або в киплячу воду, щоб швидше зігріти розчин інсуліну. При нагріванні гормон руйнується.
    • При введенні холодного розчину інсуліну людина відчуває більший дискомфорт. Крім того, при введенні холодного препарату ефективність інсуліну трохи знижується. Для досягнення найкращого результату завжди вводите розчин кімнатної температури.
    • Після того як ви відкрили флакон і почали використовувати інсулін, ви можете зберігати його при кімнатній температурі. Препарат може зберігатися в таких умовах не менше місяця, протягом якого інсулін зберігає всі свої властивості і не псується.
  3. 3 Наберіть в шприц інсулін одного типу. Перш ніж набрати інсулін в шприц, уважно прочитайте етикетку на флаконі, щоб переконатися, що ви взяли інсулін потрібного типу, а також перевірити термін придатності препарату. Розчин інсуліну повинен бути прозорим, без будь-яких пластівців або осаду. Перед видаленням пластикової упаковки з флакона ретельно вимийте руки. Потім протріть верхню частину флакона спиртової серветкою, щоб продезінфікувати поверхню. Після цього зніміть з голки шприца захисний ковпачок і витягніть поршень шприца до позначки, яка відповідає потрібному обсязі розчину інсуліну. Проколіть гумову кришку флакона голкою і опустіть поршень шприца вниз до упору. Утримуючи голку всередині флакона, переверніть флакон шийкою вниз, після чого знову витягніть поршень, щоб набрати в шприц потрібну дозу інсуліну.
    • Розчин короткодіючого інсуліну абсолютно прозорий, в ньому не повинно бути ніяких твердих часток. Не використовуйте препарат, якщо у флаконі видно пластівці або окремі нерозчинені частинки.
    • Інсулін середньої тривалості дії являє собою каламутну суспензію. Перед використанням флакон з препаратом потрібно покатати між долонями, щоб суспензія стала однорідною. Не потрібно інтенсивно струшувати флакон, оскільки це може привести до утворення великих пластівців.
    • Перевірте, чи немає в шприці бульбашок повітря. Якщо ви помітили бульбашки в шприці, обережно постукайте по його корпусу, щоб бульбашки піднялися до місця прикріплення голки, а потім легким натисканням на поршень видавіть повітря з шприца назад у флакон.
    • Коли в шприці не залишиться пухирців повітря, акуратно витягніть наповнений шприц із флакона і перейдіть до вибору місця для ін'єкції.
  4. 4 Наповнення шприца двома типами інсуліну. Деякі типи інсуліну можна змішувати між собою. Вам необхідно знати, що змішувати можна не всі типи цього препарату, тому робити це потрібно тільки за призначенням лікаря, при цьому вам повинні показати, як саме змішують інсуліни. Доктор повинен пояснити вам, в яких пропорціях потрібно змішувати різні види інсулінів. В цьому випадку вам потрібно розрахувати, який загальний обсяг розчину виходить при додаванні призначених обсягів кожного виду, а потім "зарядити" шприц за схемою, описаною вище. Крім того, лікар пояснить вам, який вид інсуліну слід набирати в шприц першим, і вам обов'язково потрібно слідувати цим настановам. Зазвичай інсулін короткої дії набирають в шприц раніше, ніж інсулін середньої тривалості, а інсулін тривалої дії, відповідно, після інсуліну середньої тривалості.
    • Оскільки розчин короткодіючого інсуліну прозорий, а тривалої дії - каламутний, ви можете запам'ятати послідовність заповнення шприца з допомогу мнемонічного правила: "Ясно - на початку, мутно - в кінці".
    • Змішування інсулінів різного виду необхідно для забезпечення комбінованого впливу інсулінів на високий рівень глюкози в крові.
    • При використанні шприца ви можете змішувати різні види інсуліну, в той час як інші способи ін'єкцій (наприклад, інсулінова шприц-ручка) не дозволяють цього зробити.
    • Введення суміші різних видів інсуліну для ефективного лікувального ефекту показано лише при деяких формах діабету. Крім того, деякі хворі знаходять такий спосіб занадто складним і вимагає багато часу. Зазвичай такий спосіб застосовують, коли діабет прогресує з часом, і хворому необхідно більш висока доза інсуліну для забезпечення лікувального ефекту.
    • Лікар, який призначає вам інсулін, повинен навчити вас цього способу введення препарату. У вас буде можливість освоїти цей метод під керівництвом медичного працівника, і тільки потім ви зможете робити уколи самостійно.
  5. 5 Виберіть, куди ви будете вводити гормон. Інсулін необхідно вводити в жирову тканину, яка знаходиться безпосередньо під шкірою. Цей шар називається підшкірно-жирової клітковиною. Саме тому для ін'єкцій вибирають ділянки тіла, для яких характерне значне розвиток цього шару. Найчастіше укол роблять у області живота, стегон, сідниць і у внутрішню поверхню верхньої частини руки. Хворі, які вводять інсулін щодня, повинні пам'ятати, що місце уколу слід час від часу міняти, щоб запобігти пошкодженню тканин, зване ліподистрофією. Ви можете робити уколи в різні ділянки однієї і тієї ж області тіла (в цьому випадку необхідно, щоб між точками введення препарату було не менше 2,5 см). Крім того, ви можете час від часу міняти область тіла, в яку ви вводите препарат.
    • Якщо ви введете інсулін глибше, в м'язові тканини, всмоктування гормону відбудеться дуже швидко, що може привести до дуже сильного зниження рівня глюкози і розвитку потенційно небезпечного стану - гіпоглікемії.
    • Якщо ви занадто часто робите уколи в один і той же ділянку, це може спровокувати розвиток ліподистрофії, коли шар підшкірної жирової клітковини або стоншується, або, навпаки, розвивається надмірно. Це необхідно взяти до уваги, оскільки липодистрофия впливає на всмоктування інсуліну. Якщо ви вводите інсулін в область, уражену ліподистрофією, діюча речовина не робить потрібного дії на рівень глюкози в крові. Саме тому місце ін'єкцій необхідно періодично міняти.
    • Місце введення інсуліну має розташовуватися, щонайменше, в 2,5 сантиметрах від будь-яких шрамів, і вище нижньої частини живота більш ніж на 5 см. Ніколи не робіть уколи в область підвищеної чутливості, а також в ділянки, де є набряки або синці.
  6. 6 Введіть інсулін. Коли ви виберете місце для уколу, потрібно зробити туди інсулінову ін'єкцію. Ділянка шкіри повинен бути абсолютно чистим. Якщо ви сумніваєтеся в чистоті шкіри, попередньо вимийте її водою і милом (але не протирайте розчином спирту). Зберіть двома пальцями складку, захоплюючи шкіру і підшкірний жировий шар під нею. Злегка відтягніть складку, щоб вона відійшла від шару м'язової тканини. Введіть голку в утворену складку під кутом 90 градусів (перпендикулярно поверхні шкіри, якщо складка досить товста). Якщо жировий шар розвинений недостатньо (що характерно для діабету першого типу), введіть голку під кутом 45 градусів, щоб зменшити дискомфорт в місці уколу. Введіть голку під шкіру цілком, потім звільніть шкірну складку. Повільно і рівномірно натискайте на поршень, поки в шприці не залишиться розчину.
    • Коли ви введете препарат, помістіть використану голку і (або) шприц в спеціальний пластиковий контейнер і зберігайте в недоступному для дітей місці. Ніколи не використовуйте голки і шприци повторно.
    • Регулярно ведіть записи про те, в які ділянки тіла ви робили укол в той чи інший день.Ваш лікуючий лікар може порадити вам ілюстровану таблицю або графічну діаграму, за допомогою якої ви будете вести свої записи.
  7. 7 Не витягуйте голку з-під шкіри протягом 5 секунд. Після введення інсуліну на деякий час залиште шприц на тому ж місці, не виймаючи голку з-під шкіри. Це дасть можливість гормону всмоктатися в тканини в повному обсязі і не дозволить введеному розчину витекти з ранки. Поки голка залишається під шкірою, намагайтеся зберігати нерухомість тієї частини тіла, куди ви робите укол, щоб запобігти дискомфорт. Якщо вид голки викликає у вас страх і тремтіння в колінах, відведіть погляд і не дивіться на шприц протягом цих 5 секунд і тільки потім акуратно витягніть голку.
    • Якщо ви помітили, що розчин інсуліну випливає з ранки, візьміть чисту серветку і щільно притисніть до місця ін'єкції на 5-10 секунд. За цей час жирова тканина абсорбує гормон, і він перестане виступати з ранки.
    • Не забувайте, що виймати голку потрібно під тим же кутом, під яким ви її вводили (90 або 45 градусів), щоб запобігти пошкодженню тканин.

Частина 2 з 3: Введення інсуліну за допомогою інсулінової шприц-ручки

  1. 1 Подумайте про можливість використання спеціальної інсулінової ручки замість шприца. Всупереч розхожій думці, людина не відчуває значних больових відчуттів при введенні інсуліну звичайним шприцом. Проте, введення гормону за допомогою інсулінової ручки більш зручно і доставляє менше дискомфорту. Крім того, при цьому способі немає необхідності набирати голкою розчин з флакона; потрібну дозу легко набрати в ручку, і шприц-ручка підходить для введення більшості видів інсуліну. Головний недолік цього способу - ви не зможете змішувати в ручці різні види інсулінів, якщо лікар прописав вам саме таке введення препарату.
    • Шприц-ручка - це оптимальний вибір для дітей шкільного віку, яким необхідно робити ін'єкції інсуліну в школі. Шприц-ручку легко взяти з собою, і дитині не потрібно діставати інсулін з холодильника.
    • Сьогодні у продажу є різні моделі шприц-ручок. Вам потрібно вибрати ту, яка підійде для ваших потреб. Існують як одноразові ручки, так і моделі зі змінними голками і картриджами.
    • Шприц-ручки і картриджі для них зазвичай дорожче, ніж звичайні шприци та інсулін у флаконах.
  2. 2 Підготуйте шприц-ручку. Перевірте шприц-ручку, щоб переконатися, що препарат відповідає вашим рецептом, і термін придатності не закінчився. Протріть кінчик ручки спиртової серветкою. Видаліть з голки захисний ковпачок і нагвинтіть її на ручку. Лікуючий лікар повинен виписувати вам рецепт і на ручку, і на голки.
    • Якщо ви вводите інсулін короткої дії, то розчин препарату повинен бути абсолютно прозорим, і в ньому не повинно бути будь-яких частинок, помутніння або зміни кольору. Відкрийте ручку. При цьому з'являється голка, яку вам потрібно протерти спиртовою серветкою для ін'єкцій.
    • Розчин інсуліну проміжної і тривалої дії мутний, і його потрібно акуратно збовтати перед ін'єкцією. Обережно перекочуйте шприц-ручку між долонями і переверніть ручку вгору і вниз десять разів, щоб перемішати розчин належним чином.
  3. 3 Зніміть ковпачок. Зніміть зовнішній ковпачок голки, який ви зможете використовувати багаторазово, і внутрішній ковпачок, який вам необхідно буде викинути. Ніколи не використовуйте голку для ін'єкції кілька разів. ,
  4. 4 Підготуйте механізм ручки. Тримайте шприц-ручку догори голкою. Обережно постукайте по корпусу, щоб бульбашки повітря, які можуть бути в ручці, піднялися вгору. Поверніть перемикач дозування, який зазвичай розташований поруч з пусковою кнопкою, на становище "2". Потім натисніть на пускову кнопку і утримуйте до тих пір, поки на кінчику голки чи не з'явиться крапля розчину.
    • Якщо бульбашки повітря залишаться всередині шприц-ручки, це може привести до того, що ви введете невірне кількість інсуліну.
  5. 5 Виберіть потрібну дозу інсуліну. Це вам допоможе зробити селектор дозування, розташований на кінці ручки, біля поршня. Ви зможете контролювати, яку дозу інсуліну ви вводите. Встановіть покажчик дозування на ту кількість інсуліну, яке він визначив вашу лікуючий лікар.
  6. 6 Виберіть, куди ви будете вводити гормон. Інсулін необхідно вводити в жирову тканину, яка знаходиться безпосередньо під шкірою. Цей шар називається підшкірно-жирової клітковиною. Саме тому для ін'єкцій вибирають ділянки тіла, для яких характерне значне розвиток цього шару. Найчастіше укол роблять у області живота, стегон, сідниць і у внутрішню поверхню верхньої частини руки. Хворі, які вводять інсулін щодня, повинні пам'ятати, що місце уколу слід час від часу міняти, щоб запобігти пошкодженню тканин, зване ліподистрофією. Ви можете робити уколи в різні ділянки однієї і тієї ж області тіла (в цьому випадку необхідно, щоб між місцями введення препарату було не менше 2,5 см). Крім того, ви можете час від часу міняти область тіла, в яку вводите препарат.
    • Якщо ви введете інсулін глибше, в м'язові тканини, його всмоктування відбудеться дуже швидко, що може привести до небезпечного зниження рівня цукру (гіпоглікемії).
    • Якщо ви занадто часто робите уколи в один і той же ділянку, це може спровокувати розвиток ліподистрофії, коли шар підшкірної жирової клітковини або стоншується, або, навпаки, розвивається надмірно.
    • Місце введення інсуліну має розташовуватися, щонайменше, в 2,5 сантиметрах від будь-яких шрамів, і вище нижньої частини живота більш ніж на 5 см. Ніколи не робіть уколи в область підвищеної чутливості, а також в ділянки, де є набряки або синці.
  7. 7 Зробіть укол. Обхопіть пальцями корпус шприц-ручки, а великий палець встановіть на кнопку пуску. Помістіть голку до поверхні шкіри, зібраної в складку пальцями іншої руки. Голка повинна розташовуватися під кутом 45 або 90 градусів до поверхні шкіри (запитаєте лікаря, під яким кутом рекомендується вводити голку вашим типом шприц-ручки). Натисніть на кнопку пуску і утримуйте її не менше 10 секунд.
  8. 8 Утилізуйте використану голку. Одягніть на голку захисний ковпачок і викрутити її з шприц-ручки. Голку необхідно викинути, але не викидайте саму інсулінову ручку, поки в ній не закінчиться розчин інсуліну. Зазвичай в шприц-ручці міститься кількість інсуліну, достатня для введення протягом 28 днів, але цей період може варіюватися в залежності від типу інсуліну. Ніколи не залишайте голку в ручці до наступного уколу.
    • Як і при використанні шприца, вам необхідно визначити спеціальне місце, куди ви будете складати використані голки. Тримайте їх у спеціальному контейнері з металу або щільного пластику (не забудьте наклеїти на нього етикетку з попереджуючим написом). Коли контейнер наповниться, закріпіть кришку за допомогою скотча і викидайте контейнер за правилами утилізації медичних відходів. Ви можете звернутися в медичний заклад і дізнатися, як слід утилізувати гострі предмети медичного призначення.

Частина 3 з 3: Дізнайтеся, скільки саме інсуліну вам необхідно

  1. 1 Різниця між двома типами діабету. Діабет - це захворювання, при якому рівень глюкози (цукру) в крові вище нормального рівня. Такий стан називається гіперглікемією і обумовлено відсутністю інсуліну або порушенням чутливості тканин до цього гормону. В цілому, діабет першого типу вважається більш серйозним захворюванням, оскільки в цьому випадку підшлункова залоза не здатна виробляти інсулін. При діабеті другого типу організм людини недостатньо ефективно використовує інсулін або виробляє його в недостатній кількості .. При відсутності лікування обидві форми діабету можуть привести до смерті.
    • При будь-яких формах діабету першого типу хворим необхідно щодня вводити собі інсулін.Діабет же другого типу часто може бути компенсувавши за допомогою дотримання спеціальної дієти, фізичних вправ і зниження ваги.
    • Діабет другого типу зустрічається набагато частіше, ніж першого, і це захворювання пов'язане з ожирінням. Ожиріння спричиняє зниження чутливості тканин організму до дії інсуліну - суттєвої резистентності до його впливу.
    • Інсулін неможливо приймати у вигляді таблеток (перорально), щоб знизити рівень глюкози в крові. Ферменти, що містяться в слині, впливають на дію цього гормону.
  2. 2 Розпізнайте симптоми діабету першого типу. У хворих на діабет другого типу симптоми захворювання наростають поступово, і ця форма захворювання зазвичай пов'язана з надмірною вагою. Діабет першого типу розвивається дуже швидко, і його симптоми проявляються набагато сильніше. До самим типових симптомів цього типу діабету відносяться: підвищена спрага, часте сечовипускання, сильний голод, нез'ясовне зниження ваги, солодкуватий запах дихання (обумовлений кетоновими тілами), сильне почуття втоми, дратівливість, нечітке зір, повільно гояться рани і часті інфекційні захворювання.
    • Діабет першого типу може розвинутися в будь-якому віці, але зазвичай він з'являється в дитинстві або юності. Діти, хворі на діабет, зазвичай виглядають худими, втомленими і виснаженими.
    • Діабет другого типу може розвинутися в будь-якому віці, але зазвичай він з'являється у людей старше 40 років, які страждають на ожиріння.
    • Якщо не проводити інсулінову терапію, діабет буде швидко прогресувати, і у хворого можуть розвиватися такі тяжкі ураження органів як пошкодження нервової системи (нейропатія), хвороби серця, ураження нирок, сліпота, порушення кровообігу кінцівок і різні захворювання шкіри.
  3. 3 Дізнайтеся більше про ризики, пов'язаних з ін'єкціями інсуліну. Якщо людина хвора на діабет, і йому необхідно щодня робити ін'єкції інсуліну, це часом нагадує балансування на канаті. Якщо ввести занадто велику дозу інсуліну, це може викликати гіпоглікемію, тому що з кров'яного русла виводиться занадто багато глюкози. З іншого боку, якщо не ввести достатню кількість інсуліну, це може привести до розвитку гіперглікемії через великої кількості глюкози, що залишилася в крові. Ваш лікар може розрахувати оптимальну кількість гормону, але на практиці воно залежить від вашого раціону харчування. З цієї причини хворі на діабет повинні самостійно вимірювати рівень глюкози в крові і визначати, коли саме необхідно зробити ін'єкцію препарату.
    • Гіпоглікемія проявляється у вигляді таких симптомів: підвищена пітливість, тремтіння, слабкість, відчуття голоду, запаморочення, головний біль, порушення чіткості зору, прискорене серцебиття, дратівливість, невиразна мова, сонливість, сплутаність свідомості, непритомність і судоми.
    • Якщо людина пропускає прийом їжі або дуже старається на тренуванні, це може також привести до розвитку гіпоглікемії.
    • З нападом гіпоглікемії можна впоратися самостійно. Для цього необхідно з'їсти їжу, багату легкозасвоюваними вуглеводами, наприклад, випити фруктового соку, з'їсти стиглий плід або шматочок білого хліба з медом. Крім того, ви можете прийняти таблетки глюкози, як разом з цими продуктами, так і окремо.

Поради

  • Багато людей вважають за краще робити ін'єкцію інсуліну в область живота. Така ін'єкція менш болюча, а діючу речовину всмоктується швидше і в належній кількості.
  • Якщо ви робіть ін'єкцію в сідниці, не варто вводити в голку в ту частину, на якій ви сидите. Навпаки, намагайтеся зробити укол у верхню частину сідниці. Для вибору правильного місця для уколу уявіть, де приблизно розташовуються задні кишені джинсів.
  • Якщо ви докладете кубик льоду до шкіри за 1-2 хвилини до ін'єкції, це призведе до зменшення чутливості шкіри на цій ділянці і суттєво зменшить біль під час уколу.
  • Належним чином утилізуйте голки після ін'єкції. Одягніть ковпачок на використану голку.Зберігайте використані голки разом з ковпачками в невеликій коробочці, скляній банці або контейнері. Коли контейнер наповниться, щільно закрийте кришку і загорніть ємність з голками в пластиковий пакет. Після цього ви можете викинути ємність з голками в сміття. Ніколи не викидайте у сміття використані голки без ковпачків.

попередження

  • Ця стаття призначена виключно для освітніх цілей. Проконсультуйтеся з вашим лікарем або фахівцем з лікування діабету, щоб отримати рекомендації, які підходять саме вам.