Як зробити томатний сік

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 13 Квітень 2021
Дата Оновлення: 25 Червень 2024
Anonim
Томатный сок из томатной пасты (домашний рецепт). Готовим с Оксаной Валерьевной.
Відеоролик: Томатный сок из томатной пасты (домашний рецепт). Готовим с Оксаной Валерьевной.

Зміст

1 Виберіть стиглі, соковиті помідори. Найкращий сік виходить з стиглих сортових помідорів. Якщо відрізаний шматочок плоду має відмінний запах і текстуру, сік теж вийде смачним.Якщо у вас немає свого городу, вибирайте помідори для приготування соку на фермерському ринку або в магазині, що торгує місцевими овочами, в самий пік збору врожаю.
  • Для соку більше підходять помідори, вирощені органічним способом, ніж вирощені з використанням пестицидів. Ви ж не хочете почувати смак хімікатів в соку.
  • Ви можете вибрати як один сорт, так і скомбінувати кілька сортів помідорів. З ранніх сортів виходить більше соку; з слівовідной помідорів сік гущі.
  • 2 Помийте помідори. Сполосніть помідори проточною водою і висушіть їх або кухонним, або паперовим рушником. Простого ополіскування помідорів буде досить, щоб видалити з них бруд і бактерії.
  • 3 Видаліть серцевину і розріжте помідори на чотири частини. Спочатку розріжте помідори навпіл. Видаліть серцевину і будь-які тверді частини з м'якоті, потім розріжте половинки ще раз навпіл.
  • 4 Покладіть нарізані помідори в каструлю з матеріалу, який не вступає в реакцію з кислотою. Візьміть сталеву або емальовану каструлю, але не алюмінієву, так як алюміній, ймовірно, вступить в реакцію з міститься в помідорах кислотою, що може зіпсувати їх колір і навіть смак.
  • 5 Видавіть з помідорів сік. Візьміть толкушку для картопляного пюре або дерев'яну ложку, щоб пом'яти помідори, видавлюючи з них сік. У каструлі повинна бути суміш з помідорового соку і м'якоті. Тепер в каструлі достатню кількість рідини, щоб довести її до кипіння.
    • Якщо вам здається, що суміш надто суха, додайте трохи води, щоб в каструлі стало достатньо рідини для кипіння.
  • 6 Доведіть вміст каструлі про кипіння. Регулярно помішуйте сік і м'якоть, щоб вони не пригоріли. Продовжуйте готувати помідори до тих пір, поки суміш не стане м'якою і рідкої. Цей процес повинен зайняти від 25 до 30 хвилин.
  • 7 При бажанні додайте приправи. Додайте щіпку цукру, солі або інших приправ, якщо ви хочете збагатити томатний смак. Солодкість цукру допоможе зменшити кислотність помідорів.
    • Якщо ви точно не знаєте, скільки треба додати цукру, солі і перцю, почніть з невеликої кількості. Поробуйте помідори перед тим, як зняти каструлю з вогню, і додайте ще, якщо необхідно.
  • 8 Зніміть помідори з плити і дайте їм охолонути протягом декількох хвилин. Не треба охолоджувати їх до кімнатної температури, але дайте їм охолонути до такої міри, щоб скоротити можливість випадкового опіку.
  • 9 Відокремте сік від м'якоті. Поставте друшляк або сито над великою мискою. Якщо ви використовуєте друшляк, вибирайте модель з маленькими отворами. Візьміть пластикову або скляну миску, так як металева миска може вступити в реакцію з кислотою томатного соку. Поступово проціджуйте остигле томатне пюре через друшляк. Велика частина томатного соку природним чином стече в миску.
    • Час від часу трусить друшляк, щоб звільнити отвори і дати соку вільно стікати в миску. За допомогою силіконової лопатки протирайте помідори через сито. Протирання томатного пюре вивільнить залишки соку з м'якоті.
    • Викиньте залишки м'якоті з сита. Ці залишки не мають вже жодної кулінарної цінності.
  • 10 Накрийте сік і охолодіть його в холодильнику. Потримайте сік мінімум 30 хвилин в холодильнику перед подачею, збовтайте перед вживанням. Томатний сік в герметично закритому контейнері можна зберігати в холодильнику не більше тижня.
  • Частина 2 з 3: Сік з томатної пасти

    1. 1 Відкрийте банку (180 мл) консервованої томатної пасти. Вибирайте пасту, в якій міститься якомога менше додаткових інгредієнтів. Ви можете взяти велику банку (360 мл) томатної пасти, щоб зробити більше соку, але вам також доведеться збільшити вдвічі кількість води.
    2. 2 Викладіть томатну пасту з банки в глечик середнього розміру. Виберіть по можливості глечик з кришкою і герметично закривається носиком. Якщо ви робите сік з великою банки (360 мл), візьміть і глечик більшого розміру.
    3. 3 Наповніть банку з-під томатної пасти водою 4 рази. Вилийте воду в глечик з томатною пастою. Ви можете скористатися і мірним стаканом, але для збереження пропорцій досить відміряти воду банкою з-під пасти.
    4. 4 Добре перемішайте томатну пасту з водою до однорідної консистенції. Якщо можете, скористайтеся ручним міксером, щоб інгредієнти ретельно перемішалися.
    5. 5 Додайте цукор, сіль і перець за смаком. Перемішайте інгредієнти або збийте їх блендером до повного розчинення. Якщо томатна паста вже містить сіль, не додавайте її в сік.
    6. 6 Зберігайте сік у холодильнику до подачі на стіл. Не зберігайте сік довше одного тижня: вилийте його після закінчення цього терміну.

    Частина 3 з 3: Консервування томатного соку

    1. 1 Підготуйте необхідне обладнання. Щоб законсервувати томатний сік, вам знадобляться літрові банки з гумками і новими кришками, а також автоклав, щоб стерильно закатати банки. Добре, якщо у вас під рукою опиняться щипці для виймання банок з автоклава, коли вони досить нагріються.
      • Майте на увазі, що консервувати томатний сік без автоклава не рекомендується. Томатний сік необхідно нагріти до високої температури, щоб вбити всі бактерії, і щоб сік гарантовано можна було пити після відкриття банок.
      • Ви можете використовувати автоклав з використанням окропу, або автоклав під тиском.
    2. 2 Простерилизуйте банки. Ви можете або прокип'ятити банки по 5 хвилин кожну, або обробити їх в посудомийній машині. Поставте готові банки на рушник і приготуйтеся наповнювати їх.
    3. 3 Приготуйте томатний сік зі свіжих помідорів. Якщо вже ви зв'язалися з консервацією соку, найкраще зробити сік зі свіжих помідорів, а не з томатної пасти. Приготуйте стільки соку, щоб наповнити одну або кілька літрових банок, майте на увазі, що сік в банку не повинен доходити до горлечка приблизно на 1,5-2 см.
    4. 4 Процідіть сік, щоб відокремити м'якоть, шкірку і насіння.
    5. 5 Прокип'ятіть сік протягом 10 хвилин. Зробіть це після того, як ви протерли томатне пюре і видалили м'якоть. Кип'ятіння вб'є бактерії при підготовці до консервації. На даному етапі ви можете (за бажанням) додати в сік один з наступних консервантів:
      • Лимонний сік або оцет. Інформація, що міститься в них кислота допомагає зберегти томатний сік. Додайте 1 чайну ложку на банку.
      • Сіль. Сіль також є консервантом, і якщо ви хочете використовувати її, додайте 1 чайну ложку солі на кожну банку. Майте на увазі, що сіль посилить смак соку.
    6. 6 Розлийте сік в банки. Сік не повинен доходити до горлечка банки приблизно на 1,5-2 см. Покладіть кришки на банки і закатати їх.
    7. 7 Поставте банки в автоклав і нагрійте їх. Дотримуйтесь інструкцій вашого автоклава. Стандартний час стерилізації заготовки - 25-35 хвилин. Коли процес буде завершений, дістаньте банки, поставте їх в прохолодне місце і не чіпайте 24 години.
    8. 8 Зберігайте банки з томатним соком в сухому, прохолодному місці.

    Поради

    • Якщо вам не дуже подобається смак чистого томатного соку, або ви хочете зробити напій більш корисним, то можете додати овочі і приготувати томатно-овочевий сік. Нарізані селера, морква і цибуля особливо гарні для такої напою. Якщо ви віддаєте перевагу напої гостріше, то можете додати в сік трохи гострого соусу.
    • Експериментуйте з різними сортами томатів. Великі помідори мають більш м'ясистий смак, а сливовидної і помідори черрі солодші. У сік з дрібних солодких помідорів треба класти менше цукру.

    попередження

    • Намагайтеся використовувати для приготування соку томатну пасту, яка продавалася упаковці, зробленої без бісфенолу А. Бісфенол А реагує з кислотою, яка міститься в помідорах, і шкідливі речовини переходять в пасту. Скляні банки не містять бісфенолу А, тому томатна паста зі скляної банки буде найбільш безпечною.

    Що вам знадобиться

    • Кухонне або паперове рушники
    • гострий ніж
    • Жаропрочная ложка або віночок
    • Каструля з нержавіючої сталі
    • Друшляк або сито з металевою сіткою
    • скляна миска
    • автоклав