Як зняти біль при сонячному опіку

Автор: Gregory Harris
Дата Створення: 16 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Первая помощь при ожогах (как лечить термический, химический и солнечный ожог у детей и взрослых)
Відеоролик: Первая помощь при ожогах (как лечить термический, химический и солнечный ожог у детей и взрослых)

Зміст

Всім відомо, наскільки шкідливим може бути сонячне світло для шкіри, але багато хто все одно забувають або просто не хочуть користуватися сонцезахисними кремами. Можливо, це стосується і вас. Надмірне вплив ультрафіолетового випромінювання може привести до пошкодження ДНК. При нетривалому перебуванні на сонці ви можете отримати гарну засмагу (тобто пігментацію шкіри, яка захищає її від ультрафіолетового випромінювання), однак тривалий вплив ультрафіолетового випромінювання будь-якого виду шкідливо для всіх типів шкіри і може викликати рак шкіри. Хоча сонячні опіки можуть бути досить болючими, зазвичай їх вважають поверхневими опіками першого ступеня, тобто відносять до найбільш легкої групі опіків. Хоча після сонячного опіку вам не вдасться зменшити пошкодження шкіри, можна полегшити біль і прискорити загоєння. На щастя, сонячні опіки майже завжди можна вилікувати в домашніх умовах.

кроки

Частина 1 з 3: Лікування сонячного опіку

  1. 1 Ретельно промийте обпалену область. Використовуйте прохолодну або холодну воду і м'яке мило.
    • Можна прикласти до ушкодженого місця прохолодне вологе рушник. Однак не тріть рушником шкіру, так як це може викликати роздратування. Обережно прикладіть змочений водою рушник до шкіри. Вода не повинна бути дуже холодною, так як холод негативно діє на шкіру відразу ж після опіку (охолодження шкіри уповільнює її відновлення і збільшує ризик обмороження поверх опіку).
    • Якщо опік продовжує викликати роздратування шкіри, спробуйте частіше приймати прохолодний душ або ванну.
    • Після душа не давайте шкірі висохнути повністю - невелика кількість залишилася вологи прискорить загоєння.
  2. 2 Якщо у вас з'явилися пухирі, зверніться до лікаря. При сильному опіку можуть з'явитися гнійні пухирі. В цьому випадку необхідно промивати уражену ділянку шкіри проточною водою і м'яким милом. Пухирі є ознакою опіку другого ступеня, що підвищує ризик інфекції. Якщо на шкірі з'явилися пухирі, з яких виділяється гній, слід звернутися до лікаря. Лікар призначить відповідні антибіотики і при необхідності зможе проколоти пухирі.
    • Для лікування сонячних опіків можна використовувати крем з сульфадіазином срібла. Цей крем діє як антибіотик і допомагає запобігти інфекції ураженої шкіри. Не наносіть крем на обличчя.
    • Не пробивайте пухирі, так як це може викликати інфекцію. Пошкоджена шкіра не зможе нормально чинити опір інфекції. При появі пухирів краще звернутися до лікаря - він зможе проколоти їх за допомогою стерильних матеріалів та інструментів.
  3. 3 Прикладайте холодні компреси. Якщо у вас немає готових компресів, занурте в крижану воду рушник і прикладіть його до обпаленого місця.
    • Прикладайте обгорнутий в тканину холодний компрес на 10-15 хвилин по кілька разів на день.
  4. 4 Прикладайте до ураженої ділянки алое вера. Сік алое вера і зволожуючі засоби на основі сої прекрасно охолоджують обпалену шкіру. У попередніх дослідженнях було показано, що алое вера прискорює загоєння опіків. Згідно науковій літературі, ті пацієнти, які використовували алое вера, виліковували в середньому на 9 днів раніше за інших.
    • Лікарі рекомендують використовувати алое вера для лікування невеликих опіків і подразнення шкіри, але не відкритих ран.
    • Вибирайте соєві зволожуючі засоби з органічними і натуральними інгредієнтами, наприклад засоби марки Aveeno. Соя має природні зволожуючі властивості і допомагає залікувати шкіру.
    • Не користуйтеся лосьйонами і кремами з бензокаїном і лідокаїном. Ці досить популярні в минулому кошти можуть подразнювати шкіру і викликати алергічну реакцію. Не використовуйте вазелін, так як він закупорює пори шкіри і заважає їй дихати, що уповільнює заліковування опіку.
  5. 5 Слідкуйте, щоб шкіра залишалася чистою і добре зволоженою. Намагайтеся не користуватися жорсткими ароматизованими лосьйонами, так як вони можуть посилити подразнення.
    • Продовжуйте користуватися алое вера, соєвим зволожуючим засобом або м'яким вівсяним лосьйоном. Ці натуральні засоби допомагають зволожити шкіру, уникнути роздратування і прискорити загоєння, тому їх рекомендують багато лікарів.
    • Якщо ви ще відчуваєте печіння, продовжуйте приймати прохолодні ванни або душ протягом дня. Можна купатися кілька разів на день - це допоможе зволожити шкіру.
  6. 6 Уникайте сонячного світла, поки ваша шкіра заживає. Подальше перебування на сонці може викликати додаткові ушкодження шкіри, і в результаті вам буде потрібно медична допомога. Обпаленої шкірі необхідний захист, тому прикривайте її, коли виходите на сонце або перебуваєте під дією інших джерел ультрафіолетового випромінювання.
    • Одягайте поверх опіку одяг з такого матеріалу, який не подразнює шкіру (уникайте вовняних і кашемірових тканин).
    • Хоча і не існує "найкращою" тканини, вільний, зручний і добре пропускає повітря матеріал (наприклад, бавовняний) не буде дратувати пошкоджену шкіру і захистить її від сонця.
    • Носіть головний убір, щоб захистити обличчя від шкідливого ультрафіолетового випромінювання. Шкіра обличчя відрізняється підвищеною чутливістю, тому прикривайте її головним убором.
    • При виборі підходящої тканини або одягу піднесіть її до яскравого світла. Чим менше світла пропускає тканину, тим краще.
    • Намагайтеся не виходити на вулицю вдень між 10 і 16 годинами. В цей час сонячні промені найбільш інтенсивні.
  7. 7 Будьте терплячі. Сонячні опіки проходять самі по собі. Як правило, для цього потрібно кілька днів або тижнів. Однак якщо у вас опік другого ступеня з пухирями, для його заліковування може знадобитися три тижні. У разі сонячного опіку другого ступеня краще звернутися за медичною допомогою. Після сонячних опіків зазвичай не залишається шрамів.

Частина 2 з 3: Полегшення болю

  1. 1 При необхідності приймайте безрецептурні знеболювальні препарати. Дотримуйтесь при цьому інструкціями по застосуванню і дотримуйтесь рекомендовану дозу.
    • Ібупрофен відпускається в аптеках без рецепта, він допомагає зняти запалення, почервоніння і біль. Для дорослих доза становить зазвичай 400 міліграмів раз о 6 годині, препарат приймають протягом нетривалого часу. Дотримуйтесь вказівок лікаря або додані до препарату інструкції. Ібупрофен не слід давати дітям молодше 6 місяців. Для дітей ібупрофен випускають у вигляді сиропу (дотримуйтесь на флаконі інструкції по застосуванню).
    • Якщо ібупрофен не допомагає, лікар може призначити напроксен. Цей препарат має більш сильну протизапальну і знеболюючу дію. Напроксен і його аналоги відпускаються в аптеках без рецепта.
      • Напроксен відноситься до нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), тому він може викликати неприємні відчуття в шлунку.
  2. 2 Використовуйте оцет, щоб зняти біль. Інформація, що міститься в ньому оцтова кислота полегшує біль, свербіння і запалення. Наберіть у ванну прохолодну воду, додайте в неї склянку (250 мілілітрів) яблучного оцту і полежіть у воді. Можна також змочити в оцті вату і прикласти її до хворого місця. Однак при цьому не тріть шкіру в місці опіку, щоб не пошкодити її ще більше.
  3. 3 Прикладайте до опіку гамамелис. Змочуйте цим в'язким засобом вату або бинт і прикладайте до пошкодженої шкірі 3-4 рази на день на 20 хвилин, щоб зняти біль і свербіж.
    • Гамамеліс має дуже мало побічних ефектів і абсолютно безпечний для дітей.

Частина 3 з 3: Шкода сонячних опіків

  1. 1 Зверніться до лікаря в разі серйозних сонячних опіків. Якщо ви зазнали тривалого впливу ультрафіолетового випромінювання і отримали значні опіки (так званий світловий дерматоз), на шкірі утворилися пухирі, вона сильно болить, ви відчуваєте жар, надмірну спрагу або втома, негайно зверніться за медичною допомогою. Ці симптоми можуть свідчити про більш серйозні проблеми зі здоров'ям.Наприклад, вони можуть бути викликані генетичною чутливістю до сонячного світла або особливостями обміну речовин, які призводять до дефіциту ніацину (вітаміну B3). Типові симптоми і методи лікування описані в даній статті. Медична допомога потрібна при наступних серйозних симптомах:
    • пухирі - в місці сонячного опіку можуть утворитися водяні бульбашки, що супроводжується свербінням;
    • висип - поряд з водяними бульбашками на шкірі може з'явитися нагадує екзему висип, яка нерідко супроводжується свербінням;
    • набряк - місце опіку може почервоніти і хворіти;
    • нудота, жар, головний біль, озноб - ці симптоми можуть виникнути в результаті поєднання фотосенсибилизации (підвищеної чутливості до світла) і перегріву;
    • при появі перелічених симптомів необхідно негайно звернутися за медичною допомогою, щоб лікар оцінив ваш стан і призначив відповідне лікування.
  2. 2 Остерігайтеся раку шкіри. Дві основні форми раку шкіри - базальноклітинний карцинома і плоскоклеточная карцинома - безпосередньо пов'язані з впливом сонячного випромінювання. Ці види раку частіше за все вражають обличчя, вуха і руки. Після п'яти або більшого числа сонячних опіків ризик найбільш небезпечної форми раку шкіри, меланоми, зростає в два рази. Ризик меланоми збільшується також після сильного сонячного опіку.
  3. 3 Пам'ятайте про небезпеку теплового удару. При тепловому ударі організм втрачає здатність регулювати свою температуру, і в результаті вона продовжує зростати. Тривале перебування на сонці може призвести не тільки до сильних опіків, а й теплового удару. На тепловий удар вказують такі симптоми:
    • гаряча, червона і суха шкіра;
    • прискорене сильне серцебиття;
    • висока температура тіла;
    • нудота і блювота.

Поради

  • Прикривайте місце опіку від сонячних променів, поки шкіра не заживе.
  • Завжди користуйтеся сонцезахисним кремом широкого спектру дії з коефіцієнтом захисту SPF не нижче 30. Не забувайте повторно наносити крем, особливо якщо ви потієте або купаєтеся.
  • Не натискайте на опіку лід, так як він може ще сильніше пошкодити чутливу шкіру. Щоб зменшити печіння, підставляйте місце опіку під прохолодну проточну воду.
  • Всі наслідки сонячного опіку можуть проявитися лише через 48 годин після його отримання.