Як зняти набряк без ліків

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 23 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Самомассаж за 5 минут избавит от заложенности носа и насморка! – Все буде добре
Відеоролик: Самомассаж за 5 минут избавит от заложенности носа и насморка! – Все буде добре

Зміст

При набряку в тканинах організму накопичується надлишкова рідина. Найчастіше набряки з'являються на щиколотках, ступнях, ногах, руках і долонях. У деяких випадках набряк може бути обумовлений тимчасовими змінами в організмі, наприклад вагітністю або травмою. Крім того, набряк може бути пов'язаний з хворобою серця, нирок або печінки, або бути побічним ефектом лікарських засобів. Розрізняють периферичні набряки, наприклад набряк щиколоток, ступень, ніг, рук або долонь, і внутрішні набряки, тобто набряки внутрішніх органів, наприклад легких.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких методів проконсультуйтеся з лікарем.

кроки

Частина 1 з 4: Виявлення периферичного набряку

  1. 1 Зверніть увагу на загальні симптоми. Периферичний набряк характеризується припухлістю щиколоток, ступень, рук або долонь. Через припухлості шкіра може здаватися натягнутою і блискучою.
    • Якщо ви натиснете пальцем на набряклий ділянку, а потім заберете палець, деякий час в цьому місці буде залишатися ямка. Такий набряк часто спостерігається після тривалого сидіння.
  2. 2 Оцініть фактори ризику розвитку периферичного набряку. Легкий або помірний периферичний набряк може виникнути через безліч причин, включаючи наступні:
    • тривале перебування в сидячому положенні без розминки і фізичних вправ;
    • надмірне вживання солоної їжі;
    • гормональні зміни (в тому числі предменструальное здуття живота і зміна рівня естрогену);
    • вагітність;
    • післяопераційне пошкодження лімфатичної системи і лімфатичних вузлів (часто зустрічається після видалення молочної залози через рак);
    • прийом певних препаратів, у тому числі стероїдів, засобів для зниження артеріального тиску, препаратів від діабету і нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП).
  3. 3 Дізнайтеся про проблеми зі здоров'ям, що викликають набряк. Крім перерахованих вище факторів ризику, набряк може бути пов'язаний з різними системними захворюваннями. Зверніться до лікаря, щоб він перевірив, чи не викликаний чи набряк наступними причинами:
    • застійна серцева недостатність;
    • хвороба печінки;
    • хвороба нирок або нефротичний синдром - пов'язане з нирками захворювання, при якому спостерігається низький рівень альбуміну (важливого білка) в крові;
    • хронічна венозна недостатність, наприклад варикозне розширення вен, при якій вени не здатні ефективно пропускати кров;
    • лімфатична недостатність або пошкодження лімфатичної системи (наприклад, внаслідок хіміотерапії, хірургічної операції або травми).

Частина 2 з 4: Зміна раціону і способу життя

  1. 1 Знизьте споживання солі. Зайва сіль в організмі привертає до тканин воду, тому постарайтеся їсти менше солі, щоб зменшити набряк. Можливо, варто проконсультуватися з дієтологом щодо низькосольової дієти. Є також деякі прості способи, які дозволяють знизити споживання солі.
    • Не додавайте сіль в їжу. Можливо, знадобиться деякий час, щоб звикнути до менш солоною їжі, але потім ви зможете повніше насолоджуватися смаком самих продуктів. Спробуйте також додавати замість солі різні трави і спеції, наприклад кріп, порошок каррі, перець, зіру або чебрець.
    • Обмежте споживання перероблених продуктів. Це відноситься до упакованим, замороженим і консервованим продуктам (в тому числі супів), які продаються в магазинах.
    • Їжте самостійно приготовану їжу з натуральних продуктів. При самостійному приготуванні їжі ви будете впевнені, що вона не містить доданої солі. Хороший спосіб полягає в тому, щоб купувати продукти по краях залу супермаркету, а не в його центральних відділах. Як правило, на периферії залу є всі необхідні свіжі продукти, в тому числі м'ясо і морепродукти, молочні продукти, овочі та фрукти (в тому числі квасоля та інші бобові, продукти з цільних зерен, горіхи).
    • Відвідайте відділ органічної їжі. У цьому відділі нерідко зустрічаються більш корисні аналоги звичайних продуктів. Вивчайте етикетки перероблених продуктів, щоб перевірити, скільки солі вони містять.
  2. 2 Збалансуйте свій раціон. Кращий спосіб отримувати достатню кількість поживних речовин полягає в тому, щоб вживати найрізноманітніші фрукти і овочі. Вони містять мало солі і багаті різними корисними поживними речовинами.
    • Їжте різні фрукти і овочі, в тому числі спаржу, петрушку, буряк, виноград, стручкову квасолю, зелені листові овочі, гарбуз, ананаси, ріпчаста і зелена цибуля і часник.
    • Часто найбільшу харчову цінність мають яскраво забарвлені овочі.
    • При набряку корисно включити в раціон продукти, багаті антиоксидантами, до яких відносяться чорниця, малина, вишня та інші ягоди, помідори, гарбуз і солодкий перець.
  3. 3 Обмежте споживання м'яса. Слід вживати м'ясо в помірних кількостях. У деяких видах м'ясних продуктів (наприклад, в ковбасних виробах, нарізці і червоному м'ясі) міститься велика кількість натрію. Крім того, споживання надлишкового жиру здатне негативно вплинути на роботу печінки, жовчного міхура і органів травлення, що може посилити набряк.
  4. 4 Пийте достатню кількість води. Може здатися дивним, що необхідно пити більше води, якщо в організмі накопичилася зайва рідина. Однак це кращий спосіб очистити організм. Щодня випивайте 6-8 склянок (1,5-2 літра) води.
    • Якщо лікар виписав вам діуретики (сечогінні засоби), не забудьте порадитися з ним щодо того, скільки води вам слід випивати щодня.
  5. 5 Утримуйтеся від алкоголю, кофеїну і тютюну. Ці продукти здатні посилювати периферичний набряк і негативно впливають на загальний стан здоров'я. Алкоголь і кофеїн зневоднюють організм, і якщо ви вживаєте їх, пийте більше води, щоб заповнити втрати рідини.
  6. 6 Приділяйте достатньо часу відповідним фізичним вправам. Загальновідомо, що набряк може виникнути через сидячого способу життя і недостатньої кількості фізичних вправ. Однак багато хто не знає, що набряк може бути викликаний і надто інтенсивними фізичними навантаженнями. Необхідно порадитися з лікарем щодо потрібної кількості (і виду) фізичних вправ.
    • Якщо ви не звикли до інтенсивних фізичних навантажень, збільшуйте їх поступово. Будьте обережні, якщо ви відновлюєтеся після операції або хвороби, і поступово підвищуйте навантаження під наглядом лікаря або фізіотерапевта.
  7. 7 Не сидіть довго. Найпоширенішою причиною набряку є сидячий спосіб життя і брак руху. Якщо ви просто пройдетеся, то разомнете м'язи ніг, а вони, в свою чергу, «помасажуйте» і стимулюють вени, і ті почнуть краще підштовхувати кров назад до серця і легким. При тривалому сидінні в кінцівках застоюється кров.
  8. 8 Піднімайте ноги, коли сидите або відпочиваєте протягом тривалого часу. Якщо вам доводиться подовгу сидіти, спробуйте піднімати ноги, щоб в них не застоювалася кров. Покладіть ноги на стіл, табуретку або пуфик. Для зручності можна навіть підкласти під ноги подушки.
  9. 9 Приблизно раз на годину прогулюйтеся. Якщо вам доводиться подовгу сидіти, раз на годину вставайте і ходіть протягом п'яти хвилин, щоб зменшити набряк. Походіть по кімнаті, відлучитися, щоб набрати воду, або прогуляйтеся по вулиці навколо будівлі. Це допоможе вам підняти настрій, трохи перепочити і зменшити набряк.
    • У багатьох набряк посилюється до вечора. Якщо ви відпочиваєте на дивані після важкого робочого дня, все одно постарайтеся вставати і прогулюватися 1-2 рази на годину.
  10. 10 Підійміть руки. Якщо у вас набрякають в основному долоні і зап'ястя, спробуйте раз в 30-60 хвилин піднімати руки високо над головою. В результаті скупчилася в кінцівках рідина стече вниз під дією сили тяжіння.
    • Можливо, варто злегка потрясти або покачати піднятими над головою руками.
  11. 11 Носіть компресійні панчохи. Компресійні (або підтримують) панчохи з пружною матерії щільно облягають ікри і щиколотки і тим самим запобігають скупчення рідини. Такі панчохи можна придбати в аптеці або магазині медичного обладнання.
    • Компресійні панчохи досить складно надіти, оскільки вони дуже тісні. Кращий спосіб полягає в тому, щоб закатати панчіх до самої ступні. Після цього просмикніть в панчоху ступню і розкачайте його уздовж щиколотки і ікри.
    • Багато лікарів і фізіотерапевти рекомендують надягати компресійну білизну під час занять спортом. Проконсультуйтеся щодо цього зі своїм лікарем.
    • Деякі компресійні предмети одягу повинні бути спеціально підігнані до вашого тіла. Наприклад, деякі жінки після операції на грудях носять спеціальні компресійні рукава.
    • Іноді може знадобитися компрессионная одяг з насосом, який періодично буде підкачувати її.

Частина 3 з 4: Альтернативні натуральні методи

  1. 1 Проконсультуйтеся з лікарем. Як правило, натуральні засоби безпечні, однак необхідно проконсультуватися з лікарем, перш ніж приймати їх.
  2. 2 Пийте сечогінний чай. Сечогінні чаї підвищують виділення сечі і тим самим допомагають вивести з організму зайву рідину. При цьому будьте обережні, оскільки рослинні засоби можуть викликати алергію, і проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом щодо взаємодії таких чаїв з прийнятими вами ліками. Кожен день випивайте 3-4 склянки чаю і додайте в нього мед, лимон або стевію за смаком.
    • Чай з листя кульбаби: Використовуйте саме листя, а не коріння кульбаби, які також корисні, проте не допомагають позбутися від набряку.
    • Чай з кардамону: Щоб заварити чай, залийте 1 чайну ложку насіння або сушених листя кардамону 1 склянкою (240 мілілітрах) гарячої води.
    • Чай з ромашки: Цей чай допомагає розслабитися і заснути.
    • Чай з цикорію: Це хороший замінник кави.
    • Чай з фенхелю: Щоб заварити чай, залийте 1 чайну ложку насіння або листя фенхеля склянкою (240 мілілітрах) води. Крім іншого, фенхель сприяє травленню і освіжає подих.
    • Чай з петрушки: Цей чай має сечогінну дію і сприяє травленню.
    • Чай з пекучої кропиви: Цей чай має сечогінну дію, а також містить вітаміни і мікроелементи.
  3. 3 Приймайте антиоксиданти. Антиоксиданти непрямим чином допомагають при набряках, оскільки вони зміцнюють вени. Крім містять антиоксиданти продуктів, можна приймати такі харчові добавки, як екстракт насіння винограду (360 міліграмів двічі на день) або чорниці (80 міліграмів три рази в день).
  4. 4 Спробуйте голковколювання. Це популярний метод традиційної китайської медицини, який полягає у введенні тонких голок в певні точки тіла. У традиційній китайській медицині прагнуть досягти балансу організму, і набряк розглядається як ознака дисбалансу. Акупунктура допомагає відновити баланс, при якому всі рідини організму течуть відповідним чином.
    • Попросіть свого лікаря порекомендувати вам професійного голкотерапевта або пошукайте його в інтернеті.
  5. 5 Спробуйте масажну терапію. Масаж стимулює кровообіг і допомагає перемістити рідина з набряклих тканин назад в кровоносну і лімфатичну систему. Масаж лімфедеми, відомий також як лімфодренаж або лімфодренажний терапія, являє собою вид масажу, який корисний для лімфатичної системи і допомагає зміцнити імунітет.
    • Ваш лікар може порекомендувати спеціаліста по лімфодренажної терапії.
    • Пошукайте відповідного фахівця з лімфодренажної терапії в інтернеті (задайте пошук за словом «лімфодренаж»).
  6. 6 Робіть водний масаж. Натуропати часто рекомендують для стимуляції потоку лімфи так званий «водний масаж», який допомагає зменшити набряк шляхом стиснення і розтягування лімфатичних судин і клапанів, завдяки чому рідина виштовхується з кінцівок назад до серця. Водний масаж можна робити в домашніх умовах за допомогою ручного душа.
    • Почніть з того, що полийте з душу ступні холодною водою. Полийте одну, потім другу ступню, після чого змістіть струмінь води від ступні вгору по кожній нозі у напрямку до серця.
    • Потім обдайте холодною водою долоню і перемістіть струмінь холодної води з кожної долоні вгору по руці у напрямку до серця. Виконайте те ж саме з другою рукою.
    • Увімкніть гарячу воду. Вода повинна бути якомога гаряче, але при цьому не обпалювати вас.
    • Повторіть процедуру вже з гарячою водою: обдайте водою кожну ступню і підніміться уздовж ніг, потім по черзі підставте під струмінь кожну долоню і підніміться уздовж руки.
    • Знову пустіть холодну воду і повторіть описані вище дії, щоб завершити процедуру.
  7. 7 Спробуйте робити масаж сухою щіткою. Цю процедуру називають також лімфатичних масажем, вона практикується в традиційній китайській медицині. Такий масаж можна зробити в домашніх умовах за допомогою щітки з м'якою щетиною і довгою ручкою або пухнастого бавовняного рушники.
    • Перед масажем ваша шкіра і щітка (або рушник) повинні бути абсолютно сухими.
    • Слід широко і розмашисто рухати щіткою у напрямку до серця. Не слід терти шкіру з боку в бік.
    • Поводите щіткою уздовж рук від долонь вгору у напрямку до плечей.
    • Поводите щіткою по спині від поясниці вгору до плечей.
    • Поводите щіткою уздовж шиї зверху вниз, від лінії волосся до плечей.
    • Поводите щіткою по грудях у напрямку до горла.
    • Поводите щіткою від пупка до центру грудей.
    • Поводите щіткою по грудях від її центру до пахв.
    • Поводите щіткою по ногах від низу до верху, починаючи від ступень. Потім погладьте щіткою ноги від щиколоток до колін спереду і ззаду і по обидва боки. Після цього поводите щіткою від колін до паху спереду і ззаду і по обидва боки.
    • Поводите щіткою від паху до пупка.
    • Лімфатичний масаж щіткою повинен тривати близько 5 хвилин, після нього слід прийняти теплу ванну або душ і облити холодною водою в кінці. Такий масаж можна робити 1-2 рази в день.

Частина 4 з 4: Зняття внутрішнього набряку

  1. 1 Виявити симптоми. Внутрішній набряк може супроводжуватися здуттям живота (асцитом). Набряк легень може викликати задишку, утруднене дихання і біль в грудній клітці.
  2. 2 Зверніться за медичною допомогою. Внутрішній набряк дуже небезпечний. Не намагайтеся займатися самолікуванням. Зверніться до лікаря і дотримуйтесь його вказівок, щоб зняти набряк.
  3. 3 Лікуйте внутрішній набряк під наглядом лікаря. При внутрішньому набряку лікар може призначити діуретики, інгібітори АПФ, бета-адреноблокатори або кортикостероїди. Перед лікуванням обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

Поради

  • При набряку доглядайте за своєю шкірою. Можливо, вам знадобляться додаткові лосьйони або креми, щоб полегшити викликане набряком розтягнення шкіри.
  • Невеликий набряк іноді можна зняти за допомогою міхура з льодом. Оберніть міхур рушником і прикладіть до набряклі місця приблизно на 10 хвилин. Повторюйте кожні 2-4 години.

попередження

  • Чи не поєднуйте водяний масаж і масаж щіткою, так як це може призвести до надмірної стимуляції.
  • Якщо набряк не зменшився через 4-5 днів лікування домашніми засобами або збільшився, проконсультуйтеся з лікарем.
  • Обов'язково порадьтеся з лікарем, перш ніж використовувати будь-які натуральні засоби і методи.