Як зібрати сосновий сік

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 22 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как правильно собирать берёзовый сок
Відеоролик: Как правильно собирать берёзовый сок

Зміст

Мистецтво робити надрізи на сосні з метою видобутку соку для лакофарбової продукції та соснової смоли вже майже забуте. Нижче наведені основні кроки, якщо вам хочеться спробувати добути сосновий сік. Слід дуже уважно і відповідально підійти до цієї справи, оскільки це може завдати шкоди здоров'ю дерева і піддати його різноманітних захворювань.

кроки

  1. 1 Знайдіть в межах своєї місцевості кілька дорослих сосен. Вам необхідно буде отримати дозвіл землевласника і роз'яснити йому, що ви збираєтеся зробити. Збір соснового соку не зможе завдати шкоди деревам, якщо все буде зроблено правильно, але це погіршить якість деревини, якщо її збираються надалі використовувати.
  2. 2 Визначте найкращий вид сосен для вашої мети. Оскільки різні види сосен мають однаковий зовнішній вигляд, вам може знадобитися допомога особи, добре знайомого з соснами в вашій області. Південні сосни, найкращі для надрізання, включають:
    • Південну жовту сосну
    • чорну сосну
    • густу сосну
    • Покращені соснові відходи
  3. 3 Зберіть необхідний інвентар для збору соку. Вам буде потрібно інструмент для надрізу кори дерева, миска і контейнер для збору соку.Якщо ви будете використовувати пластиковий контейнер для збору соку, вам також знадобиться легкий лист металу, щоб організувати воронку і не пропустити краплі соку. Ось список основний інструментів і матеріалів, які вам знадобляться.
    • Хакер. Це подібний мачете інструмент для надрізання кори дерев і заболоні дерева. Спеціальний інструмент, зазвичай зроблений місцевими ковалями. Його можна замінити невеликим сокирою, гострим мачете або іншим великим ножем.
    • Скипидарні горщики. Ці горщики виготовлялися з лудженої стали або теракотової кераміки, і сьогодні їх просто не знайти. Їх дві унікальні особливості - вони були одночасно тонкими з вигнутими ободками, і мали отвір в дні для підвішування за вигнуті обідки. Ви можете самостійно змайструвати такі горщики з харчових контейнерів або великих металевих банок. Просто акуратно зніміть верхівку, зігніть з одного боку і просвердлите отвір в 0,6 сантиметра.
    • Тягне відро. Це не технічна назва, просто такі відра використовують для переливу соку з горщика для збору або продажу його в якості сировини.
    • Молоток і кілочки. Будь-молоток підійде для того, щоб забити цвяхи в дерево, і якщо у вас немає великого дерев'яного кілочка, ви можете просто скористатися великим цвяхом, щоб повісити на нього горщик для збору. Використовувати паркетні кілочки безпечніше, оскільки цвях або штир може пошкодити надалі лісопильне обладнання.
    • Скипидарний дистиллятор. Це досить складне в збірці обладнання, монтаж якого тут не буде приводитися. Сосновий сік (смола) переганяється для одержання скипидару для виготовлення лакофарбової продукції і чистячих розчинників.
  4. 4 Виберіть відповідне дерево. Вибирайте велике дерево з тугою корою, інакше вам буде важко міцно встановити відро для збору.
  5. 5 Відокремте кору від дерева на висоті близько 1 метра над землею, і близько 25 см в ширину, шляхом її подрібнення вашим мачете або сокири. Відскребіть кору, щоб оголити перетин заболоні близько 15 сантиметрів у висоту.
  6. 6 Встановіть відро для збору щільно до заболоні, так, щоб коли сік почне просочуватися, він стікав прямо в нього. Якщо ви використовуєте відро, яке не зможе прийняти форму дерева. Скористайтеся металевим листом і скрутіть з нього воронку.
  7. 7 Зробіть надріз в формі літери "V", підстава літери повинно знаходитися прямо над центром відра.
  8. 8 Залиште відро прикріпленим до дерева , Поки сік не почне просочуватися і стікати в відро. Дощова вода не вплине на сік, оскільки він водонепроникний. Але кожні кілька днів змінюйте чистий контейнер із щільно закривається кришкою, щоб уникнути попадання сміття. Зробіть надрізи в інших місцях, якщо соку стане менше, він може почати кристалізуватися або створитися бляшка, що зупинить рух соку.
  9. 9 Після закінчення збору соку, видаліть всі цвяхи, інші металеві застібки і горщики з дерева. Дерев'яні кілочки залиште в дереві, щоб уникнути попадання всередину комах або виникнення хвороб.

Поради

  • Незважаючи на те, що соснові дерева вічнозелені, сік з них біжить краще в теплу погоду - на початку осені або ранньою весною. У холодну погоду сік буде загусати і може не текти зовсім.

попередження

  • Сік сосни містить природний розчинник - скипидар, який може викликати подразнення шкіри, очей або слизових оболонок.
  • Сік сосни, скипидар та інші побічні продукти Легкозаймистість.

Що вам знадобиться

  • відра
  • Мачете або сокиру
  • Молоток і цвях