Як спати разом з новонародженим

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 25 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
10 способов как уложить ребенка спать: разбор рекомендаций из интернета | Психолог Марина Романенко
Відеоролик: 10 способов как уложить ребенка спать: разбор рекомендаций из интернета | Психолог Марина Романенко

Зміст

Сон з новонародженою дитиною - спірна тема. І у експертів, і у батьків є аргументи і за, і проти. Якщо ви все ж вирішили спати разом з дитиною, переконайтеся в його безпеці. Зверніть увагу, що «спати разом з новонародженим» може означати "ділити з ним ліжко" або "спати на ліжку, поруч з якою стоїть ліжечко малюка" (останній варіант більш поширений). У цій статті розповідається про те, як спати на одному ліжку з дитиною.

кроки

Частина 1 з 5: Подумайте про ризики

  1. 1 Прийміть той факт, що спати з дитиною на одному ліжку не рекомендується. Багато досліджень показують, що спільний сон збільшує ризик травм, удушення і інших смертей. Важливо розуміти, що немає можливості повністю позбавитися від цих ризиків, навіть якщо ви намагаєтеся якось підлаштуватися під цю ситуацію, щоб вона була більш безпечною для дитини.
    • Більшість педіатрів рекомендує спати з дитиною в одній кімнаті, а не на одному ліжку.
  2. 2 Поговоріть з педіатром, щоб зрозуміти плюси і мінуси спільного сну. Багато педіатри дотримуються різних думок щодо сну з новонародженим. Деякі лікарі твердо вірять в перевага спільного сну для дітей та батьків, тому виступають за такий сон. Інші не поділяють цю думку і рішуче виступатимуть проти нього.
    • Незалежно від особистої думки лікаря, попросіть його / її розповісти вам факти про переваги і недоліки спільного сну з новонародженим, попросіть дати поради для забезпечення безпеки дитини.
  3. 3 Знайдіть інформацію в Інтернеті. В Інтернеті є величезна кількість інформації про спільний сон з дитиною, але деякі статті засновані на гіпотезі, помилкових припущеннях і роздумах. Знайдіть хороші наукові статті, які спираються на дослідження по цій темі.
    • На сайті http://pediatrino.ru/ і інших сайтах, присвячених медицині, є багато корисної інформації для батьків.
    • Сходіть в бібліотеку і знайдіть літературу про спільний сон з дитиною. Шукайте книги в розділі виховання і зберіть книги різних авторів. Виберіть медичні книги, а також книги, написані мамами - вони пишуть, спираючись на свій досвід.
  4. 4 Зрозумійте, що багато батьків не висипаються незалежно від того, спить новонароджена дитина з ними в одному ліжку чи ні. Але багато батьків вважають спільний з дитиною сон більш втішним, і тому якість сну може бути краще. Деякі батьки починають хвилюватися і переживати, коли їм доводиться спати на одному ліжку з дитиною. Побоювання з приводу безпеки дитини заважають їх спокійного сну.
    • Крім того, багато батьків виявляють, що вони прокидаються від кожного руху дитини і від кожного його звуку.
  5. 5Майте на увазі, якщо ви привчите дитину спати з вами в одному ліжку, потім вам доведеться доведеться привчати його спати окремо від вас, і це буде важким моментом для дитини.

Частина 2 з 5: Переваги

  1. 1 Можливо, ваша дитина буде відчувати себе в безпеці, коли поруч з ним сплять батьки. Таким чином, більш імовірно, що він буде спати спокійно всю ніч.
    • У перші кілька днів після пологів складно регулювати розпорядок дня дитини і його нічний сон. Багато батьків стикаються з тим, що дитина не спить вночі і багато спить вдень. Спільний сон з дитиною може допомогти батькам регулювати сон і неспання малюка.
  2. 2 Подумайте про те, чи зможете ви спокійно спати, якщо поруч з вами буде спати малюк. І мама, і тато, швидше за все, будуть втомлюватися і знемагати в перший час після народження дитини. Вночі дитина постійно прокидається, до того ж, він весь час кричить - це додає ще більше труднощів.
    • Якщо ви будете спати разом з дитиною, це значить, що вам не доведеться вистрибувати вночі з ліжка і, спотикаючись у темряві, бігти на крики дитини.
  3. 3 Подумайте про те, чи буде так легше годувати дитину вночі. Подумайте, наскільки буде простіше вам, як молодій мамі, відпочити рано вранці, якщо дитина буде просто лежати поруч.
    • Грудні діти часто їдять - майже кожні 1,5 години. Якщо у вас є можливість просто перевернутися на інший бік і запропонувати голодному дитині груди, то так буде набагато легше, ніж зістрибувати з ліжка кожні 1,5-2 години, щоб погодувати дитину.
  4. 4 Задумайтесь про можливі емоційних перевагах, які дає спільний сон з новонародженою дитиною. Можливо, дитина буде відчувати себе в безпеці, якщо буде спати поруч з вами. Саме тому на вашому ліжку він буде спати краще, ніж в дитячому ліжечку.
  5. 5 Подумайте, які сприятливі ефекти надає на дітей спільний нічний сон з батьками. Незважаючи на те, що більшість фахівців проти цього, багато лікарів і фахівці в області психічного здоров'я вважають, що це допоможе дитині відчувати себе спокійніше і впевненіше в порівнянні з дитиною, який ніколи не спав поруч з батьками.

Частина 3 з 5: Коли краще відмовитися від спільного сну

  1. 1 Ніколи не лягайте спати з дитиною в одне ліжко, якщо ви перебуваєте в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. Ваш спільний сон може сильно вплинути на стан вашої дитини і навіть нашкодити йому.
  2. 2 Утримайтеся від спільного сну з дитиною, якщо ви або хтось ще в родині курить. Згідно з дослідженнями, ризик СРДС (синдрому раптової дитячої смерті) значно підвищується, якщо батьки дитини курять.
  3. 3 Не дозволяйте старшим дітям спати поруч з малям. Дітям складно усвідомлювати присутність малюка, коли вони сплять. Навіть маленька дитина може випадково нашкодити малюкові, якщо просто накотиться на нього уві сні.
  4. 4 Не залишайте малюка спати в вашому ліжку одного. Дітям не можна спати в ліжку дорослих без самих дорослих. Навіть маленька дитина може випадково перевернутися так, що впаде з краю ліжка. До того ж, він може задихнутися, заплутавшись в постільній білизні (простирадлах, подушках і ковдрі).
  5. 5 Не варто спати поруч з малям, якщо ви виснажені від стресу і недосипання. У глибокому сні ви, швидше за все, не будете реагувати на кожен рух дитини.
    • Тільки ви знаєте, як поводиться дитина протягом ночі і наскільки міцно ви спите. Якщо ви не впевнені, чи зможете уві сні усвідомлювати присутність малюка поруч, краще відмовитися від спільного сну.
  6. 6 Не варто спати разом з дитиною, якщо у вас є зайва вага, особливо якщо у вас буває апное (зупинка дихання на короткий час). Ожиріння безпосередньо пов'язано з апное під час сну, що збільшує ризик удушення дитини під час неспокійного сну.

Частина 4 з 5: Підготуйте кімнату

  1. 1 Заздалегідь підготуйте спальне місце. Підготуйте кімнату, щоб нове спальне місце було зручним і безпечним для вашої дитини.
    • Якщо ліжко знаходиться поруч з вікном, обов'язково виперіть штори, щоб позбутися від пилу і сміття, який міг накопичитися в тканини. Якщо ліжко розташована під стельової вентиляцією, подумайте про те, щоб переставити її, щоб дитина не застудився від протягу, поки спить.
  2. 2 Підготуйте ліжко. Перед тим, як вкласти дитину в ліжко, необхідно вжити всіх заходів, щоб забезпечити безпеку і комфорт малюка. Саме вам потрібно зайнятися приготуванням спального місця.
    • Подумайте про розмір ліжка. Чи достатньо на ній місця для батьків і дитини? Спроба спати разом з дитиною в ліжку, де ледве вміщаються двоє батьків, дуже небезпечна.
    • Для безпеки дитини найкраще підійде твердий матрац. Малюки сприйнятливі до синдрому раптової дитячої смерті, вважається, що одним з факторів ризику є відсутність вільно циркулює повітря. Занадто м'який матрац створює «кишенькові пастки» для повітря, через що дитина дихає тим повітрям, який тільки що видихнув, а не новим.
    • НЕ МОЖНА укладати дитину спати на надувному матраці.
    • Купуйте відповідні за розміром простирадла. Простирадло повинна щільно покривати матрац, не створюючи складок. Обов'язково заправте все куточки, щоб простирадло НЕ вибилася з-під матраца. Зверніть увагу на якість тканини. Занадто груба тканина може викликати роздратування на ніжній шкірі немовляти.
    • Подумайте про те, щоб затулити чимось м'яким краю ліжка, щоб дитина не вдарився головою.
    • Подумайте, яким ковдрою будете ховатися. Не варто купувати громіздке ковдру або інші подібні постіль, тому що ковдру може легко приглушити плач малюка, і немовля може заплутатися в ковдрі чи простирадлі. Можливо, краще надягти теплу піжаму, відмовившись від ковдри взагалі.
  3. 3 Правильно розташуйте свою ліжко. Знову ж таки, необхідно враховувати всі деталі для безпеки і комфорту дитини.
    • Опустіть ліжко або подумайте про те, щоб постелити матрац на підлозі. Ніхто не застрахований від нещасних випадків, і це найпростіший спосіб запобігти падінню дитини з ліжка.
    • Посуньте ліжко якомога ближче до стіни, щоб дитина не впав з ліжка. Якщо між стіною і ліжком є ​​простір, можна заткнути його згорнутим в рулон ковдрою або рушником, щоб убезпечити щілину.
    • Подумайте про те, щоб купити спеціальний поручень, який захистить дитину від падіння з ліжка. Але не купуйте складаний поручень, призначений для дітей старшого віку, тому що він може нашкодити малюкові.
    • Покладіть вздовж краю ліжка килимок для йоги або інший килимок, щоб зменшити шкоду від падіння, якщо малюк все-таки впаде з ліжка.
    • Уважно огляньте область навколо ліжка. Переконайтеся в тому, що немає ніякої драпірування і кабелів, в яких міг би заплутатися малюк. Перевірте стінні розетки, розташовані поруч з ліжком. Подумайте про те, щоб убезпечити дитину, покривши розетки спеціальною кришкою.

Частина 5 з 5: Прийміть запобіжні заходи

  1. 1 Перевірте ще раз, наскільки безпечна для малюка ліжко і приліжкова область. Приберіть з ліжка все старі подушки, м'які іграшки та зайві предмети. На ліжку повинні залишитися тільки найнеобхідніше для комфортного сну.
  2. 2 Подумайте про те, щоб укласти малюка між якийсь захисної поверхнею (стіною або огорожею) і матір'ю. Зазвичай матері інстинктивно відчувають свою дитину під час сну. Тому буде безпечніше вкласти дитину саме так, а не між двома батьками.
  3. 3 Покладіть дитину на спину, коли він спить, щоб зменшити ризик синдрому раптової дитячої смерті. Дослідження, проведені в останні кілька років, показують, що це дійсно дозволяє знизити ризик СРДС.
  4. 4 Нічим не накривайте голову дитини, поки він спить. Ніколи не надягайте на нього спальний ковпачок, який може сповзти вниз на обличчя малюка. Будьте обережними з ковдрою, подушкою і іншими предметами, які можуть закрити обличчя дитини. Малюки не в змозі самі усунути перешкоди диханню.
  5. 5 Не потрібно занадто сильно укутують дитини. Майте на увазі, що, можливо, дитині не потрібно так багато одягу, тому що тепло передається від однієї людини до іншої. Зазвичай дітям потрібно менше одягу, щоб зберегти тепло, ніж дорослим.
  6. 6 Зніміть з себе все, що може бути потенційно небезпечним для дитини. Насправді, чим менше речей буде між вами і дитиною, тим краще. Це спростить грудне вигодовування і сон.
    • Спіть в одязі без ремінців, рюшів і інших елементів декору, в яких може випадково заплутатися малюк. Ланцюжки та інші прикраси також потенційно небезпечні для дитини, тому їх краще зняти перед сном.
    • Не використовуйте ароматизованими лосьйонами, дезодорантами і масками для волосся, які перекриють ваш натуральний запах. Малюк інстинктивно тягнеться до вас, орієнтуючись по запаху. Крім того, ці кошти можуть викликати роздратування носових проходів у малюка.

попередження

  • Поговоріть з педіатром про можливість спільного сну з малюком, особливо якщо стан здоров'я малюка (або ваше) може стати причиною роздумів над цією ситуацією