Як впоратися з хронічним болем

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 21 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Хронічна Втома. Причини Хронічної втоми. Як боротися з втомою?
Відеоролик: Хронічна Втома. Причини Хронічної втоми. Як боротися з втомою?

Зміст

Хронічної називають таку біль, яка триває довше шести місяців. Біль завжди є проблемою. Буває, що людина відчуває біль, проте складно визначити її інтенсивність і підібрати відповідне лікування, оскільки почуття болю дуже суб'єктивно.У разі хронічного болю є методи, які дозволяють полегшити її.

кроки

Метод 1 з 4: Медикаментозне лікування

  1. 1 Поговоріть з лікарем. Для початку відвідайте терапевта, який огляне вас, проведе початкові аналізи і при необхідності направить до відповідного фахівця. Якщо в минулому у вас були проблеми з алкоголем або наркотиками, повідомте про це лікаря, так як в цьому випадку підвищений ризик розвитку залежності від знеболюючих препаратів.
    • Якщо біль викликаний лікуванням раку, проконсультуйтеся з онкологом. Фахівці з обезболиванию і онкологи мають великий досвід лікування різних видів болю.
  2. 2 Визначте причину болю. Насамперед слід з'ясувати, чим викликана біль. Біль може бути пов'язана з такими захворюваннями, як артрит, фибромиалгия, рак і так далі. Можуть знадобитися додаткові аналізи та дослідження, а також час, щоб визначити причину болю. Після з'ясування причини можна перейти до планування лікування.
    • Не виключено, що вам доведеться відвідати безліч різних лікарів, в тому числі ревматолога, ортопеда, невролога і / або фізіотерапевта і фахівця з реабілітації.
  3. 3 Виберіть медикаменти. Після визначення причини болю лікар може порекомендувати вам підходять ліки. Як правило, спочатку використовують парацетамол (Панадол) або нестероїдні протизапальні препарати (Алів, Адвіл, аспірин). При цьому мета полягає в тому, щоб почати з ліків з мінімальною кількістю побічних ефектів. Слід строго дотримуватися вказівок щодо застосування. У разі будь-яких сумнівів порадьтеся з лікарем, медсестрою або фармацевтом і з'ясуйте, як і коли слід приймати ліки. При появі будь-яких побічних ефектів або інших проблем негайно повідомляйте про них лікаря.
    • При певних умовах для полегшення болю використовують трициклічніантидепресанти, наприклад амітриптилін.
    • Лікар може призначити і третій вид знеболюючих засобів - інгібітори зворотного захоплення серотоніну і норадреналіну, наприклад дулоксетин (Сімбалта).
    • Кортикостероїдні препарати використовуються в основному при лікуванні запальних ревматичних захворювань і аутоімунних розладів. У разі гострого болю іноді призначають короткий курс лікування кортикостероїдами.
    • Було показано, що протисудомні засоби, такі як габапентин (Нейронтін) і прегабалін (Лірика), допомагають при деяких видах невралгії, в тому числі при фибромиалгии і нейропатиях.
    • Як правило, опіати залишають на ті випадки, коли не допомагають інші знеболюючі засоби. Опіати слід приймати лише протягом нетривалого періоду і / або після розробки продуманого плану лікування, оскільки вони швидко викликають залежність.
  4. 4 Дотримуйтесь рекомендовану дозу. Необхідно знати про правильному дозуванні і дотримуватися її, щоб звести до мінімуму ризик толерантності (звикання) до того чи іншого знеболюючого засобу. Толерантність полягає в тому, що "з часом організм адаптується до приймається препарату, в результаті чого колишня доза робить менший ефект". Таким чином, організм як би набуває "імунітет" до дії ліків.
    • Слід пам'ятати про те, що толерантність відрізняється від залежності. Толерантність полягає в тому, що організм звикає до ліків. В результаті з часом для досягнення того ж ефекту потрібно все більше і більше ліки, і зростаючі дози збільшують ризик небезпечних побічних ефектів і випадкового передозування. Дотримання рекомендованої дози допоможе сповільнити процес звикання.
  5. 5 Працюйте в одній команді з медичним персоналом. Останнім часом подолання болю все більше набуває міждисциплінарний характер з залученням фахівців з різних областей, що допомагає впоратися з хронічним болем найбільш ефективним і безпечним шляхом і максимально підвищити якість життя.
    • Команда з подолання болю включає перш за все вас самих.Крім того, в неї можуть входити терапевт і медсестри, а також масажер, фахівці з трудового і відновної терапії і фізіотерапевт. Вона може включати також соціальних працівників, дієтологів та інших фахівців.
    • Належним чином контактуйте з відповідними фахівцями і користуйтеся послугами, які вони можуть запропонувати вам.
  6. 6 Запишіться на фізіотерапію. Обов'язково подумайте про те, щоб скористатися послугами фізіотерапевта. Фізіотерапевт допоможе вам контролювати біль за допомогою спеціальних методів, спрямованих на полегшення больових відчуттів. Як правило, це розтягують вправи, вправи для розвитку гнучкості, мануальна терапія, коригування постави і консультації щодо біомеханіки тіла.

Метод 2 з 4: Активний спосіб життя

  1. 1 Підтримуйте соціальні зв'язки. Постарайтеся по можливості залишатися соціально активним і підтримувати відносини з оточуючими. При хронічному болі іноді хочеться залишитися одному і ні з ким не спілкуватися, однак пам'ятайте, що спілкування з іншими людьми відволікає вас від больових відчуттів і дозволяє хоча б на якийсь час забути про біль. Людина є соціальною істотою, і хоча вам не завжди хочеться, щоб вас постійно оточували люди, було показано, що соціальні контакти роблять значний вплив на сприйняття болю.
    • Спілкування допомагає скрасити самоту і позбутися від депресії, яка здатна підсилювати хронічний біль.
  2. 2 Пошукайте відповідні групи підтримки. Оскільки ви, як і будь-який інший чоловік, є соціальною істотою, знайдіть людей, які розуміють, з якими проблемами вам доводиться стикатися, - це допоможе вам відчувати себе більш комфортно. Крім того, групи підтримки допоможуть вам почувати себе не так самотньо. Можливо, члени групи зможуть дати вам корисні поради та запропонувати нові способи подолати біль.
    • Спробуйте знайти групу підтримки страждають хронічним болем в інтернеті.
  3. 3 Займайтеся фізичними вправами. Було показано, що заняття спортом збільшують вироблення ендорфінів, які знижують біль природним чином. Крім того, фізичні вправи зміцнюють м'язи і знижують ризик ожиріння, серцевих захворювань і цукрового діабету. Спробуйте займатися помірними вправами, наприклад йогою, гімнастикою тайцзицюань, ходьбою, плаванням, їздою на велосипеді, силовими вправами.
    • Обов'язково проконсультуйтеся з фізіотерапевтом та іншими фахівцями, щоб визначити, які розтягують, силові і аеробні вправи найкраще підходять вам.
    • Підберіть відповідний вам рівень фізичної активності. Занадто високі навантаження можуть викликати посилення болю на наступний день; в той же час дуже низький рівень фізичної активності може призвести до подальших проблем з болем і рухливістю. Зробіть вибір відповідно до вправи і рівень активності.
  4. 4 Відволікайтеся. Різні справи допоможуть вам зайняти свої розум і тіло і відволіктися від випробовуваної болю. Наприклад, спробуйте почитати книгу або послухати музику. Можливо, подібні заняття і не дозволять вам повністю забути про біль, але вони допоможуть краще контролювати її.
    • Подумайте про те, щоб зайнятися якимось хобі. Це дозволить вам частіше виходити з дому і спілкуватися з іншими людьми.

Метод 3 з 4: Зниження стресу

  1. 1 Спробуйте виконувати вправи по глибокого дихання. Глибоке дихання є один з методів розслаблення, які допомагають знизити рівень стресу. Навчіться розслаблятися, щоб зменшити біль.
    • Ляжте спиною на рівну поверхню. Підкладіть подушки під коліна і шию, так щоб вам було зручно. Покладіть долоні на живіт відразу під грудною кліткою. Зіставте пальці обох рук разом, так щоб відчувати кожен палець і стежити, чи правильно ви виконуєте вправи. Зробіть повільний глибокий вдих носом, так щоб при цьому піднявся живіт. Таким чином під час дихання ви використовуєте швидше діафрагму, а не грудну клітку.При цьому лежать на животі пальці повинні розчепитися. Видихніть повітря через рот. Виконуйте такі вправи як можна частіше.
    • Виконуйте дихальні вправи китайської гімнастики цигун. Сядьте так, щоб вам було зручно. При цьому відразу ж встановиться природний ритм дихання. Зробіть три коротких вдиху носом. При першому вдиху підніміть руки і витягніть їх перед собою на рівні плечей. Під час другого вдиху розведіть руки в сторони так, щоб вони залишалися на рівні плечей. В ході третього вдиху підніміть руки над головою. Повторіть вправу 10-12 разів.
    • Якщо при виконанні будь-якого вправи виникло запаморочення, зупиніться. Виконуйте наведені вправи так часто, як вам зручно.
  2. 2 Займайтеся прогресивної м'язової релаксацією. Ще один спосіб знизити рівень стресу і впоратися з болем полягає в прогресивної м'язової релаксації. Почніть з пальців ніг. Зігніть пальці ніг і напружте їх. Потримайте їх в такому положенні 5-10 секунд. Після цього повільно розслабте пальці.
    • Перейдіть до ступень. Напружте всі м'язи ступень і потримайте їх в напруженому стані 5-10 секунд. Після цього повільно розслабте м'язи ступень.
    • Перейдіть до м'язів литок, потім стегон, живота, рук, шиї та обличчя. Послідовно напружуйте м'язи кожної ділянки тіла, а потім повільно розслабляйте їх.
  3. 3 Практикуйте позитивну візуалізацію. Позитивна візуалізація може бути формою медитації. Позитивна візуалізація і медитація допомагають знизити стрес, зменшити дискомфорт і полегшити біль.
    • Виберіть зручне місце і влаштуйтеся зручніше. Згадайте будь-яке зі своїх улюблених місць. Закрийте очі і викличте в пам'яті це місце. Постарайтеся якомога чіткіше уявити його.
    • Глибоко дихайте під час візуалізації. Не хвилюйтеся, якщо уявна картина зникне. У цьому випадку просто зробіть глибокий вдих і спробуйте заново.
    • Поки ви не придбаєте певний досвід, вам, можливо, доведеться представляти уявну картину по кілька разів.
    • Намагайтеся займатися візуалізацією в той час, коли вам ніхто не перешкодить.
    • Пошукайте відповідні відео в YouTube або встановіть відповідну програму на свій мобільний телефон.
  4. 4 Застосовуйте позитивні афірмації. Позитивні афірмації допомагають змінити сприйняття болю і підняти настрій. Вголос говорите позитивно про себе і свій біль. Позитивні слова про самого себе допоможуть вам легше сприймати біль. Деякі люди записують позитивні фрази на стікерах і прикріплюють їх в різних видних місцях. При цьому використовуйте даний час і намагайтеся частіше повторювати підбадьорював слова. В якості позитивних афірмації підійдуть такі фрази:
    • Так я можу.
    • Я можу впоратися з болем.
    • Мені стає краще.
    • З кожним днем ​​я відчуваю себе все краще.
    • Я можу контролювати біль.

Метод 4 з 4: Альтернативні способи

  1. 1 Спробуйте звернутися до хиропрактику. Хіропрактікі займаються корекцією і вирівнюванням скелетно-м'язової системи, що прискорює загоєння і знижує біль. Зазвичай хиропрактику розглядають в якості альтернативного лікування болю в м'язах, суглобах, кістках, хрящах, зв'язках і сухожиллях. Найчастіше хиропрактика застосовується для полегшення болю в спині, ногах і шиї.
  2. 2 Подумайте про використання акупунктури. Ще одним поширеним альтернативним методом лікування хронічного болю є акупунктура. Акупунктура може виявитися дуже ефективним способом позбавлення від болю при артриті, мігрені та інших форм хронічного болю.
    • Перш ніж вдатися до акупунктури, приділіть трохи часу для ознайомлення з цим методом, подумайте, чи підходить він вам, і пошукайте досвідченого і добре зарекомендував себе фахівця з акупунктури.
    • Порадьтеся зі своїми лікарями щодо можливості застосування акупунктури або хіропрактікі.
  3. 3 Робіть масаж. Масаж не тільки допоможе зняти напругу, але і знизить стрес. Обидва ці фактори можуть посилювати біль. Масаж допомагає при всіх видах болю, особливо при болях в спині і шиї.
    • Знайдіть масажиста, який спеціалізується по зняттю хронічного болю.
    • При фибромиалгии звичайний масаж може виявитися дуже хворобливим, тому порадьтеся з масажистом і визначте щадні і легкі методи масажу, які підходять вам.
  4. 4 Спробуйте використовувати метод зворотного біологічного зв'язку. Ще одним альтернативним способом лікування є використання техніки зворотного зв'язку та інших сучасних медичних приладів, в тому числі нейростимуляторів і інфузійних насосів. Обговоріть з лікарем відповідні вам методи.
    • При використанні зворотного біологічного зв'язку до вашого тіла прикріплюються датчики, які дозволяють стежити за реакціями організму. За допомогою інформації з цих датчиків можна навчитися контролювати певні функції і імпульси свого організму.
    • Існують також більш сучасні "портативні" пристрою і пластирі, які допомагають знизити біль в безлічі випадків. Наприклад, є головні пов'язки для позбавлення від мігрені, пластир для зняття м'язового болю, пристрої для полегшення болю в суглобах і електростимулятори (їх часто називають приладами для електростимуляції).
  5. 5 Спробуйте дотримуватися протизапальну дієту. Згідно з дослідженнями, запальні процеси можуть вносити значний вклад в хронічну біль. Хоча дослідження ще не закінчені, не виключено, що дієта може принести користь - можливо, ви зможете зменшити біль, якщо будете утримуватися від деяких видів їжі і включіть в свій раціон продукти, які володіють протизапальними властивостями.
    • Протизапальна дієта схожа з середземноморською дієтою. Слід вживати велику кількість фруктів і овочів, використовувати в якості легкої закуски горіхи і їсти рибу, в якій міститься багато омега-3 жирних кислот і корисних жирів (моно- і поліненасичених).
    • Включіть у свій раціон такі спеції з протизапальною дією, як куркума, імбир, кориця, часник, гвоздика, кайенский і чорний перець.
    • Слід утримуватися від їжі, в якій містяться цукор, насичені жири, транс-жири, надмірна кількість омега-6 жирних кислот, глютен, казеїн, очищені вуглеводи, глутамат натрію, аспартам і алкоголь.