Як стати хорошим читачем

Автор: Florence Bailey
Дата Створення: 23 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
10 секретов скорочтения. Как читать лучше, чем раньше. 12+
Відеоролик: 10 секретов скорочтения. Как читать лучше, чем раньше. 12+

Зміст

Для багатьох людей читання - це приємний спосіб розслабитися і збагатити свої знання. Також читання є критично важливим навиком для освіти, який допомагає досягти успіху в школі і на роботі. Підготуйте правильні матеріали, використовуйте конкретні стратегії, які дозволяють удосконалити навички читання, а також зберігайте позитивний настрій, щоб стати хорошим читачем самому або допомогти своїй дитині.

кроки

Частина 1 з 3: Як поліпшити свої навички

  1. 1 Починайте з комфортного рівня. Виберіть відправну точку, яка дозволить вам розвиватися. Якщо відразу намагатися працювати з надмірно важкими текстами, легко розчаруватися і втратити інтерес до читання.Ставити перед собою амбітні завдання - це відмінна мета, але дослідження показали, що початкове розчарування знижує ймовірність успіху в більш довгостроковій перспективі.
    • Пробіжіть очима перші сторінки. Якщо вам важко стежити за ходом думок автора, то навряд чи ви отримаєте задоволення від книги.
    • Якщо вибрати вузькоспеціалізовану книгу на кшталт наукової роботи або історичного трактату, то перед цим слід ознайомитися з роботами більш загального характеру.
    • Використовуйте правило п'яти пальців. Візьміть книгу і прочитайте 2-3 сторінки. Загинайте пальці після кожного слова, яке вам не вдається прочитати або зрозуміти сенс. Якщо ви загнеться 5 або більше пальців, то рівень книги занадто високий. Даний метод широко використовують педагоги, адже він застосуємо для дітей і дорослих.
  2. 2 Розширюйте свій словниковий запас. Чим багатше словниковий запас, тим цікавіше і простіше читати. Знайомтеся з новими лексичними одиницями, щоб регулярно поповнювати свій словниковий запас.
    • Чи не розумієте значення слова? Спочатку використовуйте контекст. Часто інші слова в реченні дозволяють визначити значення єдиного незнайомого слова.
    • Значення невідомих і незрозумілих слів потрібно уточнювати в словнику. Виписуйте такі слова, щоб вони краще відклалися в пам'яті і стали частиною вашого словникового запасу. Використовуйте складені списки в якості довідкового матеріалу.
    • Намагайтеся використовувати нові слова в повсякденній мові. Застосовуйте слова в пропозиціях, щоб запам'ятати їх значення.
  3. 3 Постійно читайте. Дослідження показують: люди, які читають довше і більше інших, мають більш широкий словниковий запас і краще розуміють прочитане. Також покращиться загальна здатність набувати знання.
    • Як і в інших аспектах, навички читання приходять з досвідом. Знаходьте час читати кожен день. Експерти не називають чітких тимчасових рамок, так як вони коливаються в залежності від вашого віку, рівня і здібностей. Найголовніший критерій - сталість. Читайте кожен день. Якщо вам необхідні часті перерви, то нічого страшного. Читання повинно приносити людині задоволення навіть при відпрацюванні навичок.
    • Читайте по дорозі на роботу або в обідню перерву. Якщо у вас під рукою буде цікава книга, то читання увійде в звичку.
    • Читайте вголос. Читайте вголос для себе або в присутності інших, щоб поліпшити навички читання і вимова. При цьому не змушуйте читати вголос неспокійного людини, особливо в групі. Страх зганьбитися і почути глузування може відбити всю охоту до читання.
    • Подумки уявляйте сюжет, звертайте увагу на опис персонажів і місць. Кожного героя і місце дії необхідно «бачити». Так вам буде простіше запам'ятати сюжет, а події здадуться більш реальними.

Частина 2 з 3: Як отримувати задоволення від читання

  1. 1 Читайте цікаві для вас тексти. Читати набагато приємніше, якщо процес захоплює і приносить радість. Якщо читачеві нудно, швидше за все, він відкладе книгу в сторону і займеться чимось більш цікавим.
    • Вибирайте книги, які пов'язані з вашими хобі, кар'єрними цілями або представляють для вас інший інтерес. У світі повно книг на абсолютно будь-яку тему і вони знаходяться буквально на відстані витягнутої руки - в бібліотеках, книгарнях і в інтернеті.
    • Зовсім не потрібно обмежуватися тільки серйозними книгами. Комікси і інші розважальні твори допоможуть вам долучити до читання дітей і підлітків. Збірники коротких оповідань стануть відмінним вибором для людей, які не готові взятися за об'ємне твір.
    • Читайте цікаві тематичні журнали. Сьогодні в журналах можна знайти статті на будь-яку тему від технічного обслуговування мотоциклів до садівництва, орнітології або архітектури 19 століття. Часто це ґрунтовні і дуже грамотні матеріали.
  2. 2 Створіть приємну обстановку. Якщо читання асоціюється у вас з комфортом і розслабленням, то ви будете розвивати свої навички з задоволенням. Перетворіть процес читання в розвага, а не рутину.
    • Знайдіть спокійне місце, в якому вас ніхто не потурбує. Відійдіть від людей, не забудьте вимкнути телевізор і радіо. Також буде потрібно хороше освітлення. Тримайте книгу приблизно в 35 сантиметрах від особи (відстань від кисті до ліктя).
    • Місце для читання має бути затишним і комфортним. Куточок з хорошим освітленням і м'якими меблями дозволить створити розташовує атмосферу.
    • Зберігайте позитивний настрій, якщо ви допомагає читати іншим! Негативні відгуки лише обескуражат недосвідченого читача, тому залишайтеся оптимістом.
  3. 3 Перетворіть читання в соціальний досвід. Необов'язково читати на самоті, якщо в компанії вам веселіше.
    • Організуйте з друзями книжковий клуб. Перетворіть читання в соціальний досвід, щоб отримати натхнення і продовжувати вдосконалюватися. Друзі можуть підтримувати один одного.
    • Створіть блог в інтернеті і пишіть відгуки на прочитані книги. Заохочуйте коментарі від передплатників.
    • Відправляйтеся в буфет або кафе, в якому часто збираються любителі почитати. Спілкуйтеся з іншими, щоб отримати заряд натхнення і почути про нові книги. Почніть розмову про те, що людина зараз читає.
    • Знайдіть курси або факультативні заняття. Купуйте нові навички, вивчайте цікаву вам тему і продовжуйте читати.
    • Читайте цікаві уривки друзям і близьким. Станьте для них натхненням.
  4. 4 Зробіть читання сімейною розвагою. Якщо читання буде в родині звичним і регулярним заняттям, всі члени сім'ї захочуть стати хорошими читачами. Так вам буде простіше розвивати свої навички.
    • Батьки можуть читати маленьким дітям, щоб вони виросли в хороших читачів. У процесі сприйняття діти будуть розвивати свою мову і навчаться слухати, що дозволить їм краще розуміти письмовий текст.
    • Зберігайте книги в доступному місці відповідно до віковими рамками, щоб діти могли самостійно переглядати цікаві їм зразки. Навіть якщо дитина ще не вміє читати, то базові навички (як правильно тримати книгу і гортати сторінки) стануть важливим першим кроком.
    • Спільне читання дозволяє зблизитися з дітьми. Наше життя сповнене проблем і обов'язків, тому не завжди вдається знайти час для близьких людей. Заведіть звичку читати разом з дітьми щодня.
    • Запасіться терпінням, якщо дитині подобається одна книга, яку він просить вас читати знову і знову. Улюблений сюжет може дарувати почуття комфорту або порушувати конкретні почуття. Ще при багаторазовому повторенні одних і тих же слів або пропозицій дитина почне сприймати слова на вигляд.

Частина 3 з 3: Як знаходити матеріали

  1. 1 Відвідайте місцеву бібліотеку. Публічні бібліотеки пропонують безкоштовний необмежений доступ до видатних колекцій матеріалів для читання, засобам масової інформації або сучасних технологій. Щоб отримати читацький квиток, досить показати документ з фотографією, хоча в деяких бібліотеках також потрібно підтвердити свою прописку в цій місцевості.
    • В бібліотеках можна знайти найрізноманітніші книги, а бібліотекарі завжди прийдуть вам на допомогу. Вони проходять спеціальне навчання, щоб допомогти читачам максимально ефективно користуватися бібліотекою, тому не позбавляйте себе такої переваги. Звертайтеся до них за порадами та рекомендаціями щодо конкретних тем, жанрів або творам.
    • Здатність знаходити цікаві матеріали - важливий перший крок, який допоможе поліпшити навички читання. Читайте анотації і нам інформацію про те сюжету всередині і зі зворотного боку книги. Як правило, можна відразу зрозуміти, наскільки книга буде вам цікава.
    • Зазвичай в бібліотеках можна брати кілька книг відразу. Візьміть різноманітні матеріали, щоб вам було з чого вибирати.
  2. 2 Відправляйтеся в книжковий магазин. Виберіть тип магазину, який найкраще відповідає вашим інтересам. У торгових центрах і поруч з університетами завжди можна знайти різні книжкові магазини.
    • У великих мережевих магазинах можна знайти що завгодно від книг із самоосвіти до романів і наукових робіт.Якщо ви не знаєте, що хочете знайти, то подібний магазин дозволить вибрати з безлічі варіантів і звузити пошуки до конкретної теми.
    • Якщо вас цікавить щось конкретне, то вибирайте тематичний книжковий магазин. Книгарні для дітей стануть захоплюючим місцем для маленьких читачів.
    • Купуйте книги в невеликій місцевій крамниці, щоб підтримати малий бізнес. В таких крамницях можна знайти рідкісні книги на кшталт творів місцевих авторів, які не здобули великого загальнонаціонального визнання.
    • Звертайтеся за рекомендаціями до консультантів. Нерідко власники і співробітники книгарень дуже люблять читати і готові запропонувати відвідувачам будь-які рекомендації.
  3. 3 Відвідуйте гаражні розпродажі і комісійні магазини. Необов'язково йти в бібліотеку або витрачати багато грошей на нові книги. Бувший екземпляр можна купити всього за кілька десятків рублів, які вам дали як здачу.
  4. 4 Розпродажі та блошині ринки. Переглядайте розкладки, щоб знайти цікавих авторів і серії книг. Іноді продаються цілі колекції.
    • Якщо ви купуєте підтриману книгу, то переконаєтеся, що в ній немає відсутніх сторінок. Прокрутіть всю книгу, щоб перевірити загальний стан.
    • Не бійтеся торгуватися, щоб знизити ціну. Іноді продавець може не помітити пошкоджень і буде готовий поступитися.
  5. 5 Шукайте книги в інтернеті. Не потрібно навіть виходити з дому, щоб знайти книги та інші матеріали за зниженою ціною. Також можна завантажувати електронні версії книг і журналів.
    • У великих онлайн-магазинах часто продаються старі книги. Вони значно дешевші за нові примірників, а продавці майже завжди проводять оцінку стану книги.
    • Сьогодні в інтернеті все більше матеріалів можна знайти безкоштовно. Підписуйтесь на блоги та сайти, які вам цікаві. Шукайте відгуки про книжки, щоб знайомитися з новими авторами.
    • Купуйте мобільний пристрій для читання електронних книг. Ніщо не зрівняється з тим почуттям, коли ви тримаєте в руках справжню книгу, але цифрові пристрої дозволяють зберігати кілька книг одночасно і завжди носити їх з собою.
    • У деяких бібліотеках сьогодні можна безкоштовно брати електронні книги «напрокат» на пару тижнів.

Поради

  • Не обходить стороною дитячі відділи! Часто книги для підлітків цікаві і дорослим.
  • Не здавайтеся, якщо спочатку вам нудно або болить голова. З незвички любому буде важко, але постійні зусилля будуть винагороджені.
  • Не турбуйтеся, якщо вам попалася книга, в якій не вдається нічого зрозуміти. Згодом ваш словниковий запас розшириться, а поки візьміть більш простий шедевр або статтю.
  • Якщо ви любите сучасні фільми і серіали, то шукайте продовження історій в такому світі або з такими ж персонажами, які написані іншими фанатами. Нерідко для таких сайтів пишуть навіть популярні автори. Пориньте в улюблену всесвіт тепер і в книгах.
  • Подумки уявляйте події, щоб стежити за сюжетом.

попередження

  • Проблеми при читанні можуть бути пов'язані із зором. Якщо букви розпливаються або починає крутитися голова, то перевірте зір у фахівця.
  • Вам важко читати? Ви не одні. Так, 14 відсотків дорослого населення США стикаються з проблемами при читанні друкованих матеріалів, а майже 29% дорослих розуміють тільки тексти базового рівня.
  • Якщо ви прямуєте викладеним в статті радам, але вам або дитині як і раніше важко читати, то проблемою може виявитися нездатність до читання. Нездатність до читання нерідко важко відрізнити від складності при читанні, хоча проблеми викликані різними причинами. Нездатність до читання пов'язана з тим, що мозку важко сприймати слова на вигляд. Складнощі при читанні зазвичай викликані недоліком освіти і навичок читання.