Як видалити подряпини з диска

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 7 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Разрушители мифов: Удаление царапин на диске с помощью зубной пасты
Відеоролик: Разрушители мифов: Удаление царапин на диске с помощью зубной пасты

Зміст

1 Візьміть звичайну зубну пасту. Немає потреби вибирати пасту з ефектом відбілювання, освіження дихання і екзотичними ароматами. Замість цього візьміть для полірування компакт-диска звичайну білу пасту. У будь-якій зубній пасті міститься достатня кількість абразивних мінералів, щоб впоратися з цим завданням!
  • Звичайні зубні пасти набагато дешевше, ніж їх більш розрекламовані аналоги. Це особливо важливо, якщо вам потрібно відполірувати кілька компакт-дисків.
  • 2 Нанесіть зубну пасту на поверхню диска. Видавіть трохи зубної пасти на подряпану поверхню компакт-диска і пальцем рівномірно розподіліть її по поверхні.
  • 3 Відполіруйте компакт-диск. Повільними круговими рухами почніть втирати зубну пасту в компакт-диск. Почніть з центру і рухайтеся по прямій до зовнішньої кромці.
  • 4 Витріть і просушіть компакт-диск. Ретельно промийте диск під теплою водою. Потім витріть компакт-диск м'якою чистою тканиною і переконайтеся, що всі сліди зубної пасти і води видалені.
    • Після того, як диск буде очищений і висушений, ще раз протріть його м'якою тканиною.
  • Метод 2 з 3: Полірування абразивними сумішами

    1. 1 Вирішіть, яку суміш використовувати. Для полірування компакт-диска можна використовувати ряд звичайних побутових продуктів, але найвірнішими і перевіреними з них вважаються засіб для протирання 3M і Brasso. Інший варіант - взяти дрібнозернисту суміш для полірування автомобілів або чорнової обробки.
      • Якщо ви вирішили використовувати Brasso, робіть це в добре провітрюваному приміщенні і постарайтеся не вдихати пари. Обов'язково прочитайте інструкції з техніки безпеки та будь-які попередження про хімічні речовини, оскільки багато хто з них (наприклад, протиральний спирт) є горючими і / або можуть призвести до подразнення шкіри, очей або дихальних шляхів.
    2. 2 Нанесіть полірувальну суміш на тканину. Нанесіть невелику кількість 3M суміші або Brasso на м'яку чисту тканину без ворсу. Для цієї мети відмінно підійде стара сорочка або тканину для протирання окулярів.
    3. 3 Відполіруйте компакт-диск. М'якими круговими рухами втирайте суміш в подряпину. Почніть від центру і рухайтеся до краю, як якщо б ви протирали спиці в колесі. Повторіть так 10-12 разів по всьому компакт-диску. Зосередьте свої зусилля на виявлених подряпинах та потертості.
      • Перш ніж приступити до полірування диска, покладіть його на рівну, тверду поверхню. Дані зберігаються на шарах фольги або лаку в верхній частині диска (лицьова сторона), а верхній захисний шар можна легко подряпати або здерти. Тиск на диск на занадто м'якій поверхні може привести до утворення тріщин або до розшарування.
      • Полірування круговими рухом (на відміну від радіальних) може привести до утворення невеликих подряпин, які негативно позначаться на зчитуванні диска в дисководі.
    4. 4 Видаліть з диска полірувальну суміш. Ретельно промийте диск під теплою водою і дозвольте йому висохнути. Обов'язково видаліть всю суміш і дайте диску повністю висохнути, перш ніж намагатися його відтворити. Витріть залишки кошти і дайте диску просохнути. Після цього обережно протріть диск чистою тканиною.
    5. 5 Перевірте диск. Якщо проблема не зникла, відполіруйте диск ще раз протягом 15 хвилин або до тих пір, поки від подряпини не залишиться і сліду. Поверхня навколо подряпини повинна покритися безліччю дрібних подряпин і почати блищати. Якщо після декількох хвилин ви не помітите жодної різниці, можливо, подряпина виявилася надто глибокою або ви поліруете не ту подряпину.
      • Якщо диск як і раніше не працює, віднесіть його до фахівця в комп'ютерний магазин або в майстерню по ремонту компакт-дисків.

    Метод 3 з 3: Полірування воском

    1. 1 Визначте, чи є віск прийнятним варіантом. Іноді полімер потрібно фізично видалити за допомогою полірування. Проте, стирання великої кількості полімеру може вплинути на коефіцієнт заломлення лінзи, що порушить счітиваемость даних. Полірування подряпин воском ефективна, оскільки лазер проходить крізь дефекти, навіть якщо ті не видно неозброєним оком.
    2. 2 Протріть подряпини воском. Нанесіть на поверхню компакт-диска найтонший шар вазеліну, безбарвної губної помади, рідкого автомобільного воску, нейтрального крему для взуття або меблевого воску. Віск повинен заповнити подряпину, щоб з диска можна було знову вважати інформацію, так що залиште віск в подряпинах на кілька хвилин.
    3. 3 Витріть надлишки воску. Радіальними (з центру назовні) рухами протріть диск чистою м'якою тканиною без ворсу. Якщо використовуєте віск, дотримуйтесь інструкцій виробника (одні різновиди повинні спочатку висохнути, а інші, навпаки, слід відразу ж витерти).
    4. 4 Повторно перевірте диск. Якщо віск або вазелін впораються з завданням, негайно запишіть новий диск. Полірування воском є ​​лише тимчасовим рішенням, спрямованим на те, щоб компакт-диск пропрацював достатньо довго, щоб ви встигли перенести дані на комп'ютер або новий диск.

    Поради

    • Щоб уникнути додаткових ушкоджень, тримайте компакт-диск за краї.
    • Сильно пошкоджені компакт-диски навряд чи вже можна врятувати.Дуже глибокі подряпини і тріщини, які досягають захисного шару диска, перетворять його в непотрібне сміття. Програми для стирання дисків використовують пошкодження захисного шару, щоб зробити CD і DVD нечитабельним!
    • Перш ніж приступити до полірування важливих дисків, попрактикуйтесь в ремонті подряпаних дисків, які вам не шкода втратити.
    • Спробуйте видалити подряпини за допомогою сухої меламіну губки «Mr. Clean Magic Eraser ». Легким натисканням протріть диск від центру до зовнішнього краю, як описано в інших методах. Довести відновлену область до блиску можна вже за допомогою інших описаних методів полірування або вощіння.
    • Зробіть копію даних на дисках на випадок їх можливого пошкодження.
    • Якщо диск не підлягає відновленню, використовуйте його в якості підставки для склянок! Більше цікавих ідей ви знайдете в статті про те, як можна використовувати старі компакт-диски.
    • Диски Xbox можна повернути безпосередньо в Microsoft і замінити їх на робочі.
    • Замість зубної пасти використовуйте арахісове масло. Масляна в'язкість арахісового масла забезпечить ефективну полірування. Тільки переконайтеся, щоб масло було м'яким!

    попередження

    • Щоб уникнути пошкодження CD-плеєра, переконайтеся, що диски повністю висохли і очищені від поліруючих сумішей або воску, і лише потім намагайтеся вважати з них інформацію.
    • Не слід наносити на поверхню компакт-дисків розчинник, так як він може змінити хімічний склад підкладки з полікарбонату і привести до утворення непрозорої плівки, через яку диск стане нечитабельним!
    • Будь-який спосіб ремонту може призвести до подальших пошкоджень диска. Обов'язково дотримуйтесь інструкцій.
    • Якщо ви хочете повернути компакт-диск до світла, щоб перевірити його на наявність отворів в захисному шарі, постарайтеся не дивитися на світ занадто довго. Лампи на 60-100 Вт буде цілком достатньо, щоб побачити отвори в шарі фольги. Не намагайтеся повернути диск до сонця!

    Що вам знадобиться

    • Чистий м'яка тканина без ворсу (найкраще підійде тканина з мікрофібри)
    • Вода (або протиральний спирт)
    • Засіб для полірування металу Brasso, дрібнозернистий суміш для полірування або зубна паста
    • Рідкий віск полірування автомобіля або вазелін
    • Бавовняні або поліетиленові рукавички для роботи з продуктами харчування (вони полегшують роботу з компакт-дисками і не залишають відбитків пальців)