Як видалити неприємні запахи з килимових покриттів

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 17 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як видалити неприємні запахи з килимових покриттів - Суспільство
Як видалити неприємні запахи з килимових покриттів - Суспільство

Зміст

Багатьом подобаються м'які килими, проте вони можуть швидко забруднитися. Килими легко вбирають бруд, рідини, дим і різні запахи. Проте, якщо ваш килим неприємно пахне, не думайте, що прийшла пора купувати новий. Просто старий килим необхідно почистити. Ви зможете позбутися від неприємного запаху за допомогою підручних засобів, які є майже в кожному будинку.

кроки

Метод 1 з 4: Видалення звичайних запахів

  1. 1 Обробіть забруднені ділянки. Перш ніж чистити килим, промокніть пролиту рідину і витріть милом брудні плями. Необхідно прибрати з килима бруд перед тим, як позбавлятися від запаху.
  2. 2 Посипте килим харчовою содою. Харчова сода нейтралізує запахи. Візьміть досить велику коробку харчової соди і насипте її тонким шаром на килим в брудних місцях. Якщо сода збирається в грудки, роздушіть їх руками і рівномірно розподіліть її по поверхні.
  3. 3 Зачекайте, поки сода подіє. Рекомендується почекати кілька годин, але в разі сильного запаху можна залишити соду на всю ніч.
    • Слідкуйте, щоб до оброблюваного місцем не підходили діти і домашні тварини.
  4. 4 Зберіть харчову соду пилососом. При цьому стежите за пилозбірником, так як харчова сода може швидко заповнити його. При необхідності очистіть пилозбірник.
  5. 5 Застосуйте глибоку чистку. Якщо харчова сода не допомогла сама по собі, можна приготувати розчин для глибокої чистки. Для цього змішайте 2 столові ложки (30 мл) перекису водню, ¼ склянки (60 грамів) харчової соди, 1 чайну ложку (5 мл) рідкого мила і 1 літр води. Перемішайте інгредієнти у відкритій ємності. Перш ніж наносити приготований розчин на весь килим, перевірте його дію на невеликій прихованому ділянці.
    • При роботі з розчином використовуйте захисні рукавички.
    • НЕ накривайте ємність з готовим розчином кришкою.
  6. 6 Нанесіть розчин на килим. При цьому краще використовувати розпилювач, щоб рівномірно нанести розчин на килим, проте не закривайте сопло і простежте, щоб в пляшці не залишилася невикористана суміш. Розчину не повинно бути занадто багато, щоб килим не став мокрим.
    • При використанні розчину не забудьте надіти захисні рукавички.
  7. 7 Зачекайте 24 години. Щоб розчин подіяв, йому потрібен певний час. Провітрюйте кімнату і стежте, щоб в неї не заходили діти і домашні тварини.
  8. 8 Промокніть рушником залишки розчину. Якщо на килимі залишилася зайва рідина, потрібно видалити її за допомогою старого рушника. Після цього почекайте, поки килим просохне на повітрі.

Метод 2 з 4: Видалення запаху тютюнового диму

  1. 1 Візьміть 2-3 миски і налийте в них білий оцет або нашатирний спирт. Не заливайте миски по самі вінця, щоб рідина не виливалася з них. Поставте миски в тій кімнаті, де розташований пахне димом килим. Хоча це і не дозволить повністю позбавити килим від запаху, рідина вбере його і зробить менш помітним.
    • Не змішуйте білий оцет і нашатирний спирт, так як в результаті утворюється шкідливий газ.
  2. 2 Протримаєте миски в кімнаті 24 години. Білий оцет або нашатирний спирт вберуть запах, навіть якщо не наносити їх на килим. Після цього вилийте вміст мисок в раковину або унітаз.
    • Слідкуйте, щоб до мисок з оцтом або нашатирним спиртом не наближалися діти і домашні тварини.
  3. 3 Обробіть килим харчовою содою. Як і в разі інших запахів, посипте килим харчовою содою, залиште її на ніч, а потім видаліть за допомогою пилососа.
    • Під час обробки не пускайте в кімнату дітей і домашніх тварин.
    • Можна також використовувати покупне засіб для чищення килимів у вигляді ароматизованих гранул.
  4. 4 Залийте в пароочиститель дистильований білий оцет. Білий оцет є ефективним кислотним очищувачем. Він вбиває бактерії і допомагає позбутися від запаху гару і смоли.
    • Можна також придбати засіб для чищення. У продажу є засоби, які допомагають позбутися від запаху тютюнового диму.
  5. 5 Пройдіться пароочищувачем по килиму. При цьому керуйтеся інструкціями по використанню пароочисника. Якщо у вас немає пароочисника і його не можна взяти напрокат, можна просто змочити килим білим оцтом. Оцет висохне, і його запах випарується.
    • Не забудьте включити вентилятор і по можливості відкрийте вікна, щоб на вологому килимі не утворилася цвіль.
    • Пароочиститель для килимів можна орендувати в деяких магазинах господарських товарів.
  6. 6 Дайте килиму висохнути. Не вимикайте вентилятор, поки килим не висохне. При цьому не ходите по вологому килиму.

Метод 3 з 4: Видалення запаху домашніх тварин

  1. 1 Видаліть рідину. Витріть залишки сечі паперовим рушником. Якщо забруднене місце залишилося сухим, змочіть його чистою водою і промокніть паперовим рушником.
  2. 2 Нанесіть на килим зелене рідке мило. Для очищення килимів від сечі домашніх тварин рекомендується використовувати зелене засіб для миття посуду. Нанесіть трохи засобу на вологе паперовий рушник і промокніть їм забруднену ділянку килима.
  3. 3 Нанесіть на забруднене місце харчову соду. Поки килим не висох, нанесіть на нього шар харчової соди. При цьому сода може увібрати вологу, що цілком нормально.
  4. 4 Залиште соду на ніч. Харчова сода і миючий засіб подіють протягом декількох годин. Якщо пляма невелике, можна прикрити його паперовими рушниками.
  5. 5 Побризкайте на висохле пляму білим оцтом. При цьому не видаляйте харчову соду: вона прореагує з оцтом, в результаті чого утворюється піна. Ця реакція допоможе позбутися неприємного запаху.
    • Можна також очистити килим сумішшю води, білого оцту і харчової соди. Щоб приготувати розчин, залийте в порожню пляшку з розпилювачем один стакан (240 мілілітрів) води, один стакан (240 мілілітрів) білого оцту і засипте дві столові ложки (40 грамів) харчової соди. Це засіб для чищення можна зберігати 2-3 місяці.
    • Якщо від запаху не вдалося позбутися повністю, можна нанести на забруднене місце перекис водню. Однак щоб переконатися, що перекис водню НЕ знебарвлює килим, попередньо нанесіть її на непомітний ділянку.
    • У продажу є ферментні засоби, які розщеплюють запахи і не вимагають будь-якої додаткової чистки.
  6. 6 Зачекайте 5 хвилин, поки білий оцет подіє. При цьому стежите за килимом і не підпускайте до нього дітей і домашніх тварин.
    • Якщо ви використовуєте перекис водню, слід почекати 10-15 хвилин.
  7. 7 Промокніть чистячі засоби м'якою тканиною. Витріть залишки харчової соди і вологи. Після того як пляма висохне, принюхайтесь, чи залишився запах. Якщо запах залишився, можливо, вам доведеться використовувати пароочищувач.
    • Якщо килим сильно просочився сечею, подумайте про те, щоб замінити його.
  8. 8 Використовуйте пароочиститель для килимів. Якщо килим просочився сечею, не виключено, що доведеться як слід обробити його пароочищувачем для килимів. Можна придбати стандартна програма для чищення або приготувати власне з білого оцту і води.Пройдіться пароочищувачем по всьому килиму і почекайте, поки він висохне. Можливо, доведеться повторити це декілька разів, щоб повністю позбутися від запаху.
    • Якщо запах в'ївся в килим, спробуйте позбутися від бактерій за допомогою ферментного миючого засобу. Подібні засоби прості у використанні: просто змочіть килим засобом і почекайте, поки він висохне.

Метод 4 з 4: Видалення запаху цвілі

  1. 1 Визначте причини запаху цвілі. Якщо ви відчули, що пахне цвіллю, ймовірно, у вашому будинку висока вологість. В цьому випадку недостатньо просто позбутися від запаху, так як в килимі залишаться спори цвілі, які продовжать рости. Необхідно вжити відповідних заходів, щоб зменшити вологість. Включайте вентилятор, коли приймаєте душ, частіше відкривайте вікно, щоб в нього виходив пар, який утворюється в душі і при приготуванні їжі, і використовуйте осушувач повітря.
  2. 2 Користуйтеся пилососом для вологого і сухого прибирання, щоб видалити надлишки води. Якщо у вас вологий килим, такий пилосос допоможе осушити його і тим самим позбутися від цвілі.
  3. 3 Змішайте 1 склянку (240 мілілітрів) білого оцту з 2 склянками (0,5 літра) теплої води. Щоб видалити запах цвілі, використовуйте водний розчин білого оцту. Вода повинна бути теплою, а не гарячою.
    • Чи не розігрівайте воду на плиті.
  4. 4 Побризкайте розчином на килим. Обприскати всю поверхню килима. Килим повинен стати досить вологим, щоб розчин прореагував з харчовою содою.
  5. 5 Посипте вологий килим харчовою содою. Поки килим залишається вологим, посипте його харчовою содою. Сода прореагує з розведеним оцтом.
    • Якщо килим досить великий, його можна обробляти по частинах.
  6. 6 Зачекайте, поки розчин оцту, води і соди висохне. Це може зайняти кілька годин або всю ніч, в залежності від того, як багато розчину ви використовували і наскільки добре провітрюється кімната.
  7. 7 Зберіть пилососом залишилася харчову соду. Викиньте соду в сміттєвий бак на вулиці.
  8. 8 Увімкніть вентилятор. Щоб запах цвілі не з'явилося знову, прискорте висихання килима. Можна також відкрити вікно, щоб кімната краще провітрилася.
  9. 9 Якщо запах цвілі виник знову, порадьтеся з фахівцями. Можливо, у вас пошкоджені труби або протікають стіни, і в цьому випадку може знадобитися допомога професіоналів. Чим раніше ви виявите причину утворення цвілі, тим легше зможете її ліквідувати.

Поради

  • Якщо ви не можете позбутися від цвілі або запахів домашніх тварин за допомогою наведених вище методів, то килимове покриття сильно пошкоджено, і його слід замінити.
  • Щоб повністю позбавитися від запаху тютюнового диму всередині приміщення, слід помити також меблі, стіни і віконні рами.
  • НЕ наносите оцет на мармур або натуральний камінь, тому що міститься в оцті кислота може пошкодити поверхню.

попередження

  • Не намагайтеся позбутися від плям сечі за допомогою теплої води або пароочисника. Під дією тепла плями сильніше вбереться в килим.
  • Будьте обережні, коли змішуєте різні речовини. Дотримуйтесь вказівок щодо застосування і надягайте захисні рукавички.
  • Будьте обережні, якщо в будинку знаходяться діти або домашні тварини. Слідкуйте, щоб вони трималися подалі від оброблюваного килима.