Як видалити цвіль з тканини

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 21 Червень 2021
Дата Оновлення: 24 Червень 2024
Anonim
Как отстирать плесень с ткани ( колясочная ткань)
Відеоролик: Как отстирать плесень с ткани ( колясочная ткань)

Зміст

Цвіль - це неприємний, дратівливий (і в рідкісних випадках небезпечний) вид грибка, який може з'явитися на тканинах і багатьох інших поверхнях в будинку. Цвіль воліє мокрі місця з недостатньою вентиляцією. Хоча найкраще запобігти утворенню цвілі і стежити, щоб одяг, оббивка і килими залишалися чистими і сухими, якщо вона все ж з'явилася, звичайно позбутися її можна за допомогою декількох простих заходів!

кроки

Метод 1 з 4: Прання рушників, одягу і постільної білизни

  1. 1 Розведіть 2 склянки (410 грамів) бури в 2 літрах теплої або гарячої води. В даному методі для видалення цвілі з тканини вона вимочується перед пранням в розчині бури. Для початку приготуйте розчин з розрахунку 1 стакан (205 грамів) бури на 1 літр води, а потім при необхідності додайте буру і воду. Використовуйте для цього чисте відро або ванну.
    • Бура є дешеву і доступну добавку для прання. Її можна придбати в супермаркеті або магазині господарських товарів там, де продаються інші засоби для прання.
    • Якщо вам не вдалося знайти буру, використовуйте замість неї звичайне миючий засіб або безпечний для тканини не містить хлору відбілювач.
    • Як правило, гаряча вода видаляє бруд (в тому числі цвіль) краще, ніж холодна, тому краще прати в ній. Однак не всі тканини нормально переносять прання в гарячій воді. Якщо вашу тканину не можна прати в гарячій воді, почекайте, поки розчин охолоне. Не розводьте буру в холодній воді, інакше вона, швидше за все, утворює грудки.
  2. 2 Покладіть забруднений цвіллю тканину в розчин і вимочуйте в ньому 5-10 хвилин. Після цього перемішайте рідину палицею або ложкою. Прослідкуйте, щоб в розчині виявився весь матеріал, а не тільки забруднений цвіллю ділянку.
    • Якщо тканина спливає, можна придавити її скляною банкою.
  3. 3 Обережно розітріть по тканині звичайне миючий засіб. Коли тканина як слід просочиться розчином, дістаньте її і акуратно вичавіть над раковиною або іншим зливом, щоб позбутися від зайвої води. Потім нанесіть на пляму цвілі невелику краплю звичайного миючого засобу і розітріть його щіткою з м'якою щетиною (наприклад, старою зубною щіткою).
    • Бажано також потерти пляма із зворотного боку тканини, якщо це можливо. Таким чином, ви видаліть цвіль з тканини, а не втре її всередину. Крім того, це зменшить потертість матеріалу в очищеному місці.
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Dario Ragnolo


    Професіонал прибирання Даріо Раньоло - власник і засновник Tidy Town Cleaning, клінінгової служби в Лос-Анджелесі, Каліфорнія. Його компанія спеціалізується на прибирання житлових і офісних приміщень. Є фахівцем з прибирання в другому поколінні: виріс, маючи перед очима приклад батьків, які займалися клінінговим бізнесом в Італії.

    Dario Ragnolo
    професіонал прибирання

    думка експерта: «Цвіль дуже легко видалити за допомогою розчину засобу для прання в гарячій воді. Якщо вам необхідно очистити велику ділянку, можна навіть завдати розчин на забруднену тканину, залишити на кілька хвилин, а потім зішкребти цвіль зубною щіткою ».

  4. 4 Виперіть тканину при максимально можливій температурі. Після попереднього вимочування тканину готова до прання. Як правило, найефективніше тривала і інтенсивна прання в гарячій воді. Однак такі умови прання можуть пошкодити деякі види тканин, тому дотримуйтесь на ярлику вказівки.
    • Якщо тканина не надто сильно забруднена, її можна випрати разом з іншими схожими речами - вона не заподіє їм ніякої шкоди.
    • При пранні білої тканини можна додати у воду відбілювач. Для кольорового матеріалу обов'язково використовуйте відповідний відбілювач або аналогічні миючі засоби, які не викликають знебарвлення.
  5. 5 Висушіть речі на повітрі і при необхідності повторіть процес чищення. Після прання розвісьте одяг на білизняний мотузці, щоб вона висохла. Чи не кладіть одяг в сушильну машину, так як під дією тепла пляма, в тому числі від цвілі, може закріпитися. Після того як одяг висохне, огляньте її - якщо ви помітите залишки цвілі, почистіть тканину ще раз.
    • Спробуйте висушити одяг на сонці. Сонячне світло допоможе знищити залишки цвілі.
    • Якщо вам необхідно використовувати сушильну машину, виставте на ній режим без нагрівання.

Метод 2 з 4: Чистка м'якої оббивки

  1. 1 Для початку пропилесосьте вражений цвіллю ділянку. В даному методі для усунення в'ївся в м'яку оббивку цвілі використовується таке ефективне засіб для чищення, як спирт. Перш за все пропилесосьте оббивку, щоб видалити якомога більше цвілі. Більшість пилососів забезпечені шлангами і насадками, які дозволяють легко видалити цвіль навіть у важкодоступних місцях.
    • Якщо є така можливість, перенесіть меблі на свіже повітря або в добре провітрюваному місці, щоб зменшити ризик того, що ви вдихнете спори цвілі.
    • На даному етапі бажано надіти марлеву пов'язку або респіратор, щоб не вдихати мікроскопічні спори цвілі.
  2. 2 Акуратно потріть пляму цвілі сумішшю спирту і води. Після того як ви пропилососите оббивку, змішайте 1 склянку (240 мілілітрів) медичного спирту з 1 склянкою (240 мілілітрах) гарячої води. Змочіть розчином губку, вичавте з неї зайву рідину і обережно протріть забруднену ділянку оббивки. Не використовуйте занадто багато розчину. Після протирання оббивка повинна бути вологою, але не мокрою.
    • Врахуйте, що спирт може пошкоджувати деякі види тканин. Щоб упевнитися в тому, що тканина нормально переносить спирт, спробуйте нанести трохи розчину на приховане місце оббивки і почекайте 15 хвилин. Якщо ви помітите, що тканину змінила свій колір або на ній з'явилися які-небудь ушкодження, використовуйте один з інших наведених у даній статті чистячих розчинів (наприклад, згаданий вище розчин бури або розглянуті нижче домашні засоби).
  3. 3 Залиште розчин на тканини на 30 хвилин. Після того як ви ретельно завдасте водний розчин спирту на уражені пліснявою ділянки оббивки, залиште його на ній приблизно на 30 хвилин (або довше), щоб він подіяв. Спирт поступово вбереться в тканину і знищить цвіль.
  4. 4 Вимийте тканину, насухо промокніть її і при необхідності повторіть процес чищення. Змочіть чистою водою губку або ганчірку і промокніть оброблене місце, щоб частково видалити розчин спирту.Після цього промокніть оббивку сухим паперовим рушником, щоб зібрати якомога більше вологи. Якщо на тканині не залишилося цвілі, почекайте, поки вона висохне. Якщо ж ви помітите цвіль, нанесіть очищуючий розчин ще раз і повторіть весь процес чищення.
    • По можливості висушіть оббивку на вулиці під сонячним світлом. Якщо це неможливо, відкрийте вікно і / або включите вентилятор, щоб поліпшити циркуляцію повітря в приміщенні. Гарна циркуляція повітря важлива при висушуванні меблів - без неї цвіль, швидше за все, з'явиться знову.
    • Якщо в тканини залишилося багато вологи, спробуйте видалити зайву воду пилососом для вологого прибирання.
  5. 5 Будьте готові до того, що доведеться викинути сильно забруднені речі. На жаль, від цвілі не завжди можна позбутися. Якщо цвіль глибоко проникла в оббивку або вам не вдається усунути пляма, цілком ймовірно, що ви не зможете відновити меблі. В цьому випадку вам, можливо, доведеться викинути забруднену меблі, щоб позбутися від небезпечних спор цвілі в своєму будинку. Можна також звернутися до фахівців з прибирання, але їх послуги навряд чи обійдуться дешево.

Метод 3 з 4: Видалення цвілі з килимів і доріжок

  1. 1 Підметіть заражений пліснявою ділянку мітлою. Якщо на килимі або постілці з'явилася цвіль, підметіть килим або вибийте його мітлою, щоб видалити якомога більше осіла між щільними волокнами цвілі. Не забудьте надіти марлеву пов'язку і постарайтеся займатися цим осторонь від дітей і домашніх тварин - пам'ятайте, що вдихання цвілі може бути небезпечно для вашого здоров'я.
    • Для більш глибокого очищення замість мітли можна використовувати ручну щітку. Як правило, килими і килимки жорсткіше, ніж перераховані вище тканини, тому можна використовувати щітки з більш жорсткою щетиною, але при цьому слід діяти акуратно і не докладати занадто великих зусиль, щоб не пошкодити волокна килима.
  2. 2 Пропилососьте килим. Після підмітання пропилесосьте килим, щоб зібрати всю цвіль, яку ви відокремили від тканини за допомогою мітли. При цьому підійде будь-яка стандартна насадка на шланг, але краще використовувати головку з механічними роликами або щітками, щоб як слід очистити килим.
    • Бажано викинути мішок для пилососа після того, як ви зберете цвіль, інакше її суперечки можуть вилетіти назовні, коли ви будете пилососити в наступний раз. Щоб зменшити ризик вдихнути спори цвілі, дістаньте з пилососа мішок для пилу на відкритому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні.
  3. 3 Промокніть поверхню водою з милом. Змочіть теплою водою з милом губку або невелику ганчірку. Вичавіть зайву воду і промокніть то місце, де була цвіль, щоб розчин трохи вбрався. Не тріть килим ганчіркою або губкою, інакше спори цвілі можуть глибше проникнути в волокна.
    • Не використовуйте занадто багато води. Якщо килим просочиться водою, в ньому залишиться волога, яка і привела до утворення цвілі. Мета полягає в тому, щоб акуратно очистити волокна килима, а не рясно намочити їх.
  4. 4 Пропилососьте килим ще раз. Після того як ви завдасте воду з милом, злегка пропилесосьте очищене місце ще раз, щоб видалити зайву вологу. Можливо, вам не вдасться видалити всю вологу, але чим більше води ви усунете з килима, тим швидше він висохне.
  5. 5 Якщо є така можливість, включіть осушувач повітря, поки килим сохне. Цвіль, як і інші види грибка, віддає перевагу темним, сирі і вологі місця. Усуньте подібні умови, щоб знизити ймовірність повторного появи цвілі. Наприклад, якщо у вас є осушувач повітря, увімкніть його після того, як нанесете на килим воду з милом, щоб зменшити вологість, поки сохне килим. Чим менше вологість повітря, тим нижче буде ймовірність того, що цвіль виживе.
    • Осушувачі повітря можуть коштувати досить дорого. Найкраще купувати їх в кінці літа або восени, коли вони найдешевше. Використовуйте всілякі знижки і купони.
    • Якщо ви живете в сухому кліматі, можна відкрити вікна.Якщо у вашій місцевості вологий клімат, тримайте вікна закритими і включайте вентилятор. Це не зменшить вологість повітря, але забезпечить необхідну циркуляцію повітря навколо килима.
  6. 6 Якщо цвілі дуже багато, подумайте, чи не варто позбутися від килима. Якщо вам важко видалити цвіль з килима звичайними методами, можуть знадобитися рішучі заходи: наприклад, віддати килим в хімчистку або позбутися від нього. Для суцільних килимових покриттів можуть знадобитися спеціальні інструменти, такі як монтування та / або килимовий ніж. Більш детальну інформацію ви знайдете в даній статті. У більшості випадків слід використовувати марлеву пов'язку або респіратор.
    • Невеликі килимки та килимки можна розвісити зовні або в добре провітрюваному приміщенні. Таким чином ви зможете очистити килим і запобігти подальшому зростанню цвілі.
    • Не забудьте перевірити, чи немає цвілі під килимом. Якщо на підкладці під килим є цвіль, викиньте її, інакше цвіль може з'явитися і на новому килимовому покритті.
  7. 7 Використовуйте шампунь для килимів або спрей з оцту, щоб усунути залишився запах. Навіть якщо ви видалите з килима всю цвіль, після неї може залишитися затхлий запах. Є безліч способів позбутися від цієї проблеми. Найбільш простий полягає в тому, щоб придбати шампунь для килимів і використовувати його відповідно до прикладеними інструкціями. Зазвичай (але не завжди) слід розтерти шампунь по килиму, почекати, поки він подіє, а потім пропилососити.
    • Можна також використовувати для виведення запаху побутові засоби: налийте в пляшку з розпилювачем трохи білого оцту, обприскати забруднену ділянку, почекайте 10 хвилин, поки оцет подіє, а потім посипте килим харчовою содою і пропилесосьте після того, як вона відреагує з оцтом. Цей метод докладніше описано нижче.

Метод 4 з 4: Використання домашніх розчинів

  1. 1 Використовуйте в якості натурального миючого засобу пасту з лимонного соку і солі. Хоча описані вище методи повинні добре працювати для більшості випадків, є також безліч альтернативних домашніх засобів, за допомогою яких можна видалити цвіль. Наприклад, в якості натурального кошти для чистки тканин іноді використовують лимонний сік, і якщо змішати його зі звичайною сіллю, вийде ефективний, але в той же час м'яке абразивне засіб для чищення. Досить виконати наступні прості кроки:
    • змішайте 1/3 склянки (80 мілілітрів) нерозбавленого лимонного соку з достатньою кількістю солі, щоб вийшла не дуже густа паста;
    • нанесіть приготовлену пасту на уражену цвіллю тканину;
    • злегка потріть тканину щіткою з м'якою щетиною;
    • виперіть річ в пральній машині і висушіть в сушильній машині або видаліть залишки пасти пилососом і висушіть тканину на повітрі.
  2. 2 Використовуйте в якості м'якого відбілюючого кошти водний розчин перекису водню. У разі білої тканини є більше варіантів чистки в порівнянні з кольоровою, оскільки не потрібно турбуватися про те, що фарба потече або вицвіте. Щоб використовувати натуральний відбілюючий розчин, який відмінно підходить для видалення застарілих плям цвілі з білих тканин, візьміть перекис водню (цей дешевий засіб можна придбати в найближчому супермаркеті або аптеці) і вчините так:
    • за допомогою ватної палички або чистої ганчірки нанесіть перекис водню прямо на пляму;
    • залиште перекис водню на тканини на 15 хвилин;
    • виперіть річ як зазвичай, або для додаткового очищення додайте у воду разом зі стандартними миючими засобами 1 / 3-2 / 3 склянки (80-160 мл) перекису водню.
  3. 3 Спробуйте використовувати пінливу суміш харчової соди і оцту. Як зазначалося вище, оцет може бути досить ефективним засобом для чищення, яке до того ж усуває неприємні запахи. Однак пам'ятайте, що для даного методу підходить лише білий оцет, так як після яблучного, бальзамічного і інших забарвлених видів оцту можуть залишитися плями.Використовуйте наведені нижче кроки, щоб обробити тканину оцтом:
    • змішайте в невеликій мисці оцет і теплу воду в пропорції 1: 1;
    • нанесіть приготовлену суміш на забруднену тканину за допомогою чистої ганчірки або пляшки з розпилювачем;
    • почекайте 10 хвилин, поки оцет оживляти тканину, потім рясно посипте мокра пляма харчовою содою, щоб нейтралізувати оцет;
    • після цього виперіть і висушіть одяг як зазвичай, а оббивку або килим пропилесосьте і почекайте, поки вони висохнуть.
  4. 4 Висушіть тканину на сонці, щоб знищити цвіль. Якщо вам пощастило і на вулиці стоїть ясна сонячна погода, можна видалити плями цвілі без особливих зусиль. Доведено, що проста сушка тканини на сонці (а не в механічній сушарці) після прання допомагає позбутися від плям. При цьому найкраще розвісити речі на решітці або білизняний мотузці.
    • Будьте обережні з кольоровими тканинами: після занадто тривалого перебування на сонці вони можуть вицвісти.

Поради

  • Запасіться бурою, коли виїжджаєте за місто. Вона добре підходить для чищення човнів, туристичного спорядження і тому подібного.
  • Якщо вам необхідно позбутися лише від запаху цвілі, а не від неї самої, ознайомтеся зі статтею «Як видалити запах цвілі з одягу».
  • Якщо ви живете в місцевості з високою вологістю, закривайте вікна. Це допоможе вам запобігти вогкість в будинку. Пам'ятайте про те, що цвіль воліє вологе середовище.
  • Якщо ваш будинок схильний до утворення цвілі, не відчиняйте вікна в дощову погоду. Це допоможе запобігти підвищену вологість і появі цвілі.

попередження

  • Якщо у вас алергія на цвіль, надіньте респіратор або марлеву пов'язку, коли маєте з нею справу, щоб не вдихати суперечки.
  • Бура отруйна при ковтанні. Зберігайте її в недоступному для дітей і домашніх тварин місці і стежте, щоб вони не наближалися до вас, коли ви обробляєте бурою тканину.

Що вам знадобиться

Прання рушників, одягу і постільної білизни

  • бура
  • Тепла або гаряча вода
  • Відро або ванна
  • ложка
  • Стара зубна щітка
  • Пральна машина
  • Відбілювач (необов'язково)
  • Скляна банка (необов'язково)
  • Мотузка для білизни

Чистка м'якої оббивки

  • Марлева пов'язка або респіратор
  • Порохотяг
  • спирт
  • Гаряча вода
  • миска
  • Губка
  • Паперові рушники
  • Пилосос для вологого прибирання (за бажанням)

Видалення цвілі з килимів і доріжок

  • Марлева пов'язка або респіратор
  • Мітла або щітка
  • Порохотяг
  • ганчірка
  • Вода з милом
  • Осушувач повітря або вентилятор (бажано)
  • Шампунь для килимів або водний розчин оцту (необов'язково)