Як доглядати за дерев'яними обробною дошкою

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 4 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як доглядати за дерев'яними обробною дошкою - Суспільство
Як доглядати за дерев'яними обробною дошкою - Суспільство

Зміст

Дерев'яні обробні дошки відомі своєю довговічністю і тому знаходять широке застосування на кухні під час нарізки і приготування їжі. Щоб продовжити життя таким обробної дошки, в першу чергу, її необхідно підготувати до експлуатації масляним просоченням. Це дозволить запобігти пошкодженню дошки в ході використання. Надалі дошку необхідно регулярно очищати і повторно змащувати маслом, коли стара просочення зноситься. Крім того, в ході експлуатації дерев'яної обробної дошки слід уникати деяких речей, наприклад, не рекомендується різати на ній м'ясо, так як це може призвести до забруднення її поверхні патогенними бактеріями.

кроки

Частина 1 з 3: Підготовка дерев'яної обробної дошки до експлуатації

  1. 1 Придбайте вазелінове масло. Для просочення дерев'яних обробної дошки найкраще взяти вазелінове масло. Воно не дозволить деревині растрескаться з плином часу. Купити вазелінове масло можна онлайн, в місцевому універмазі або навіть в аптеці.
  2. 2 Обробіть дошку маслом. Перед обробкою дошки маслом необхідно переконатися в тому, що вона абсолютно чиста. Витріть її сухим паперовим рушником. Потім нанесіть на паперовий рушник щедре кількість масла. Після цього обережно протріть поверхню дошки паперовим рушником, тонким шаром розподіляючи по ній масло.
  3. 3 Дайте маслу вбратися. Відкладіть дошку кудись туди, де її не турбувати, наприклад, в кухонну шафу. Дозвольте маслу добре просочити поверхню деревини, залишивши дошку в спокої на ніч.
    • Якщо вам необхідно скористатися дошкою в той же день, дайте маслу на вбирання мінімум кілька годин.
  4. 4 Видаліть надлишки масла. Після просочення маслом дошка може здатися жирної або липкою. Якщо дошка липне, візьміть паперовий рушник і зітріть їм надлишки масла.
    • Після видалення надлишків масла дерев'яна обробна дошка буде готова до експлуатації.

Частина 2 з 3: Правильний догляд за обробною дошкою

  1. 1 Очищайте обробну дошку після кожного використання. Дерев'яні обробні дошки ніколи не можна відкладати в сторону, щоб очистити трохи пізніше. За цей час залишки їжі і патогенні організми можуть проникнути в саму деревину. Обов'язково очищайте дерев'яну дошку відразу після використання. Завжди мийте дошку тільки вручну. Дерев'яні обробні дошки не можна мити в посудомийній машині.
    • Для протирання обробної дошки використовуйте рідкий миючий засіб для посуду і вологу ганчірку. Закінчивши роботу, зітріть з дошки залишки миючого засобу інший вологою ганчірочкою.
    • Деякі засоби для миття посуду не кращим чином впливають на деревину. Якщо ви не хочете обробляти обробну дошку хімічними миючими засобами, спробуйте для очищення посипати її сіллю. Після чого зітріть сіль лимоном. Коли закінчите роботу, просто сполосніть і витріть дошку.
  2. 2 Правильно сушіть обробну дошку. Не ставте обробну дошку сушитися на боці в сушарці для посуду. Замість цього просто укладайте її на плоску поверхню. Якщо ставити дошку для просушки набік, то з часом вона почне згинатися в одному напрямку.
  3. 3 Регулярно проводите повторні обробки маслом. Кожні кілька тижнів проводите перевірку дошки краплями води. Якщо вода залишається на поверхні, то дошка не потребує обробки маслом. Якщо ж вода вбирається, необхідно обробити дошку ще одним шаром вазелінового масла, після чого залишити її постояти на ніч, щоб масло вбралося.

Частина 3 з 3: Дбайливе поводження з обробною дошкою

  1. 1 Чи не мийте обробну дошку в посудомийній машині. Дерев'яні обробні дошки вкрай чутливі до води. Ні в якому разі не слід ставити дерев'яну дошку в посудомийку. Її необхідно мити виключно вручну.
  2. 2 Очищайте обробну дошку відразу після нарізки сирого м'яса. Навіть якісно промаслена дерев'яна обробна дошка легко вбирає в себе харчові залишки. Якщо забруднення від розбирання м'ясопродуктів встигнуть просочити деревину, ви піддасте себе на небезпеку контакту з патогенними бактеріями, які можуть розвинутися в деревині. На щастя, розвитку бактерій можна уникнути, якщо відразу ж чистити дошку після кожного використання. Ніколи не слід нарізати овочі, фрукти або інші продукти на обробній дошці, де тільки що різали сире м'ясо, заздалегідь не вимивши її після цього.
  3. 3 Не залишайте дерев'яну дошку в раковині. Ніколи не кладіть дерев'яну дошку в раковину разом з іншим посудом. Запам'ятайте, що дошку слід мити відразу ж після використання. Замочування дошки в раковині зашкодить її: від води деревина може почати псуватися або жолобитися.

Поради

  • Подумайте про використання окремих обробних дощок для сирого м'яса і овочів. Це забезпечить вам харчову безпеку і дозволить уникнути забруднення продуктів патогенними організмами.
  • Навіть при правильному догляді і дбайливе використання дерев'яні обробні дошки з часом зношуються. Періодично замінюйте сильно подряпані, пошкоджені і стерті дошки.

попередження

  • Якщо обробна дошка трісне або до неї присохнуть залишки їжі, які буде неможливо відмити, просто викиньте її.