Як доглядати за машиною

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 13 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
7 советов по эксплуатации автомобиля
Відеоролик: 7 советов по эксплуатации автомобиля

Зміст

Правильний догляд за автомобілем не тільки збереже його вартість, але також забезпечить безпеку і надійність автотранспортного засобу. Для цього автомобіль необхідно піддавати регулярним технічним процедурам, не всі з яких буде легко виконати в домашніх умовах. Проте, зі знанням того, що необхідно зробити з вашим автомобілем, вам буде простіше пояснити все це працівникові сервісного центру, який буде обслуговувати вашу машину.

кроки

Метод 1 з 4: Своєчасна заміна технічних рідин і фільтрів

  1. 1 Прочитайте цей посібник користувача до вашого автомобіля, щоб з'ясувати особливі вимоги до догляду за машиною. Незважаючи на те, що багато аспектів технічного догляду за автомобілями універсальні, у вашої машини можуть бути додаткові особливості, пов'язані з її випуском, моделлю або роком виробництва. Перевірте керівництво користувача на предмет термінів технічних процедур, щоб не упустити чогось важливого.
    • Деякі машини вимагають заміни приводних ременів через певну кількість кілометрів пробігу. Інакше створюється ризик пошкодження головки циліндра двигуна.
    • Якщо у вас немає керівництва користувача, відвідайте веб-сайт виробника автомобіля, щоб знайти там всю необхідну інформацію.
  2. 2 Перевірте рівні всіх рідин в моторному відсіку і при необхідності додайте їх. У моторному відсіку є пластикові резервуари для гальмівної рідини, холодоагенту двигуна, рідини омивача скла і робочої рідини гідропідсилювача керма. Сама нижня насічка на ємності показує мінімально допустимий рівень рідини. Якщо ви бачите, що рідина опустилася нижче цього рівня, долийте її до самої верхньої насічки, яка відображає повну заправку ємності.
    • Деякі автотранспортні засоби мають особливі вимоги до типу холодоагенту двигуна або гальмівної рідини. Зверніться до керівництва користувача або керівництву по ремонту автомобіля, щоб з'ясувати, який тип рідини підходить вашій машині.
    • Щоб наповнити будь-яку ємність, відкрутіть її кришку і долийте рідину до верхньої насічки на бічній стороні ємності. Потім закрутіть кришку.
  3. 3 Міняйте моторне масло кожні 5 000 км пробігу. Як тільки подолаєте позначку в 5 000 км, підніміть машину домкратом і підставте ємність під піддон картера. Викриття болт зливу (єдиний болт в піддоні) і дозвольте старому маслу стекти в підставлену ємність. Потім знайдіть місце розташування масляного фільтра і зніміть його. Капніть маслом на палець і проведіть їм по периметру кільця ущільнювача нового фільтру, а потім прикрутіть його на своє місце. Закрутіть назад болт в піддон картера, коли все масло витече.
    • Коли болт зливу і новий масляний фільтр вже будуть на призначених місцях, залийте в двигун необхідну кількість моторного масла відповідного типу.
    • Різні двигуни мають різні вимоги до кількості та типу масла. Зверніться до керівництва користувача або керівництву по ремонту автомобіля, щоб з'ясувати, яке масло і в якому обсязі вам слід використовувати.
  4. 4 Щорічно міняйте повітряний фільтр. Повітряний фільтр не дає піску і іншого сміття потрапляти в двигун зовні. У більшості випадків дані фільтри потребують щорічної заміни, хоча зустрічаються і такі фільтри, які підлягають очищенню, а не заміну. Знайдіть корпус повітряного фільтра на кінці труби забору повітря, що веде до верхньої частини двигуна. Відстебніть 2-4 засувки, які утримують його, і відкрийте верхню кришку, щоб отримати доступ безпосередньо до повітряного фільтру.
    • Фільтр розташовується безпосередньо всередині корпусу. Вийміть його руками і встановіть на те саме місце новий.
    • Закрийте корпус фільтра і застебніть засувки.
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Tom Eisenberg


    Автомеханік Том Айзенберг - власник і генеральний менеджер шинного сервісного центру West Coast Tires & Service в Лос-Анджелесі, Каліфорнія. Це сімейний бізнес, схвалений і сертифікований Автомобільної асоціацією Америки (AAA). Том має більше 10 років досвіду в автомобільній індустрії. Журнал Modern Tire Dealer назвав його автосервіс одним з 10 найкращих в країні.

    Tom Eisenberg
    Автомеханік

    Чи знаєте ви? Більшість механіків рекомендують міняти фільтр кожні 24 000 км пробігу, але на це число сильно впливає те, де ви живете і де тримайте свій автомобіль. Наприклад, якщо ви живете біля автостради або в місті з пожвавленим рухом, повітряний фільтр буде забруднюватися набагато швидше, можливо, кожні 12 000-16 000 км.

  5. 5 Використовуйте бензин з правильним октановим числом. Октанове число відображає стабільність палива під тиском. Двигуни високого тиску або двигуни з нагнітачем (наддувом або турбонаддувом) вимагають палива з вищим октановим числом, ніж двигуни більшості інших автомобілів. Застосування бензину із занадто низьким октановим числом може призвести до пошкодження двигуна і створити серйозні проблеми в майбутньому.
    • У більшості автомобілів, яким потрібне паливо преміумного якості, інформація про це зазначена на приладовій панелі і на кришці паливного бака.
    • Якщо ви не впевнені в тому, яке октанове число палива потрібно вашому автомобілю, зверніться до керівництва користувача або на сайт виробника.
  6. 6 Замінюйте паливний фільтр кожні 60 000 км пробігу. Паливний фільтр блокує надходження забруднень і осаду бензину в двигун. Щоб замінити фільтр, знайдіть його на топливопроводе, що йде від паливного бака, до передньої частини машини. Він виглядає як циліндр з патрубками з обох кінців. Підставте знизу ємність, щоб зловити випливає паливо, і скористайтеся плоскою викруткою, щоб відстебнути засувки, які утримують трубки паливної магістралі на патрубках.
    • Відпустіть кронштейн, що утримує сам фільтр, і вийміть його.
    • Вставте новий паливний фільтр на місце і закріпіть. Прикріпіть до патрубків паливні трубки і застебніть засувки, щоб зафіксувати їх.
    • Якщо засувки зламаються, в магазині автотоварів можна придбати нові.
  7. 7 Промивайте систему охолодження двигуна і заливайте новий холодоагент раз в рік. Підніміть машину домкратом і підставте ємність під пробку зливу охолоджувальної рідини радіатора. Відкрийте пробку і дайте холодоагенту стекти. Потім знову закрийте пробку. Відкрийте наливну кришку радіатора у верхній його частині і наповніть його водою, потім закрийте кришку і злийте з радіатора воду. Далі залийте в радіатор відповідний вашому автомобілю тип холодоагенту.
    • Для більшості автомобілів потрібно використовувати водний розчин холодоагенту в пропорції один до одного. Зазвичай в магазині автотоварів можна придбати вже готову до затоки в автомобіль охолоджуючу рідину.
    • Зверніться до керівництва користувача або керівництву по ремонту вашого автомобіля, щоб з'ясувати, скільки холодоагенту і якого типу вам необхідно використовувати.
  8. 8 Чистіть радіатор спеціальним очищувачем в міру забруднення. Розпорошите очищувач безпосередньо на радіатор і залиште впливати на кілька хвилин. Не чіпайте і не тріть радіатор. Через ваших дотиків можуть погнутися пластини, або ви самі травмуєтеся про них, так як вони досить гострі. Замість цього просто дайте очищувачу пару хвилин, щоб подіяти, а потім змийте його водою зі шланга.
    • Уважно прочитайте інструкції до використовуваного вами очищувачу, щоб застосувати його належним чином.

Метод 2 з 4: Технічний догляд за гальмами, приводними пасами і автомобільними шлангами

  1. 1 Замінюйте гальмівні колодки кожні 30 000 км пробігу. Відмова гальм дуже небезпечний. Якщо вам здається, що гальма погано працюють, негайно зверніться в сервісний центр. Щоб самостійно провести заміну гальмівних колодок, звільніть колісні гайки, а потім підніміть машину домкратом. Підставте під машину підпірки, а потім повністю відкрутити гайки коліс. Знайдіть верхню скобу супорта (вона виглядає як лещата, закріплені на гальмівному диску) і відкрутіть два болти, які її фіксують. Зніміть скобу з гальмівного диска - для цього скористайтеся С-образної струбциной, щоб втиснути гальмівний циліндр досить глибоко в скобу супорта.
    • На даному етапі можна замінити гальмівні колодки, вставивши їх в супорт на місце старих колодок.
    • Зніміть струбцину, поверніть скобу на своє місце, а потім закрутіть обидва фіксують її болта.
    • Повторіть процедуру з іншим колесом, встановіть на місце колеса і опустіть машину на землю.
  2. 2 Своєчасно замінюйте зношені або пошкоджені приводні ремені. Перевірте приводні ремені на предмет тріщин та сильному зношенні у вигляді явних потертостей. Потім перевірте натягнення ременів, щоб переконатися в тому, що вони не розтягнулися. Якщо є які-небудь ознаки ушкоджень або розтягування приводного ременя, замініть його. Вставте монтування в отвір шківа автоматичного натягача, якщо воно є, і перейдіть її проти годинникової стрілки або ж злегка відкрутіть два болти, що фіксують генератор змінного струму на кронштейні, щоб послабити натяг ременя.Зніміть старий ремінь з усіх шокував, а потім встановіть на його місце новий.
    • Обов'язково звіряйтеся зі схемою на наклейці в моторному відсіку (або в керівництві по ремонту автомобіля), коли будете пропускати новий ремінь через все шківи.
    • Скористайтеся монтуванням або поправте генератор змінного струму в правильне положення, щоб забезпечити новому ременя належне натяг. Потім відпустіть автоматичний пристрій натягу або ж затягніть болти генератора, щоб ремінь утримувався в натягнутому стані.
  3. 3 Замінюйте потріскані або пошкоджені шланги. Зверніть увагу на стан гумових шлангів в моторному відсіку під капотом автомобіля. Якщо ви помітили пошкоджений шланг, підставте знизу під нього дренажний піддон і отстегніте затискачі шланга за допомогою плоскогубців або викрутки. Зніміть старий шланг і зверніться з ним в магазин автозапчастин, щоб придбати на заміну шланг такої ж довжини і внутрішнього діаметра.
    • Встановіть новий шланг на місце старого і закріпіть його затискачами.
    • Знову додайте розчин холодоагенту в ємність системи охолодження до верхньої позначки, коли закінчите процедуру.

Метод 3 з 4: Догляд за електрикою

  1. 1 Раз на рік очищайте контакти акумулятора. Контакти акумулятора часом можуть піддаватися корозії або покриватися брудом, що заважає електропостачання автомобіля. Скористайтеся гайковим ключем відповідного розміру або ключем-тріскачкою з необхідною насадкою, щоб послабити болт, що утримує негативний (-) кабель на акумуляторної батареї, а потім відчепите кабель. Повторіть те ж саме з позитивним (+) кабелем. Додайте 1 столову ложку харчової соди (14 г) в 240 мл води, а потім занурте в розчин сталеву щітку.
    • Скористайтеся сталевою щіткою і розчином соди, щоб зчистити всі сліди корозії і бруду з полюсних штирів акумуляторної батареї і оголених кінців кабелів.
    • Протріть полюсні штирі акумулятора чистою вологою ганчіркою і потім підключіть позитивний кабель.
    • Підключайте негативний кабель в останню чергу.
  2. 2 Перевіряйте фари і замінюйте перегорілі лампочки. Попросіть одного встати перед автомобілем, щоб оглянути фари, коли ви включите ближнє і дальнє світло. Потім перевірте лівий і правий поворотники. Далі попросіть друга встати позаду машини, щоб також перевірити задні габаритні, гальмівні і поворотні вогні.
    • Доступ до лампочок передніх фар можна отримати через моторний відсік машини, діставшись до кріпильної панелі фари. Доступ до лампочок задніх фар зазвичай забезпечується через багажник.
    • Зніміть заглушку, вимкніть дроти живлення передній або задній фари, потім проверніть проти годинникової стрілки патрон з лампочкою, щоб його вийняти. Замініть лампочку і зберіть фару в зворотному порядку.
    • Якщо ви не можете зрозуміти, як саме можна поміняти якусь лампу в фарі, зверніться до керівництва користувача або керівництву по ремонту вашого автомобіля за додатковою інформацією.
  3. 3 Перевіряйте і замінюйте запобіжники у міру їх виходу з ладу. Якщо в салоні автомобіля не горять деякі лампи, цілком можливо, що перегорів запобіжник. Знайдіть в машині два блоки запобіжників. Один часто розташований під водійським сидінням, а другий - в моторному відсіку. Скористайтеся схемою на кришці блоку запобіжників, щоб знайти запобіжник, який відповідає за ті лампи, які перестали горіти. Потім вийміть цей запобіжник і замініть його на новий з тим же значенням сили струму в амперах.
    • Сила струму, яку здатний витримати запобіжник, зазвичай вказується на ньому самому. Переконайтеся в тому, що на новому запобіжнику варто те ж саме число, що і на старому, який ви вирішили замінити.
    • Якщо ви не можете знайти блок запобіжників або на ньому немає схеми, зверніться до керівництва користувача або керівництву по ремонту вашого автомобіля, щоб знайти перегоріли запобіжник.
  4. 4 Замінюйте свічки запалювання кожні 50 000 км пробігу. Відкрийте капот і знайдіть дроти свічок запалювання, що йдуть до верхньої частини двигуна. Візьміться за ближній провід і потягніть його, щоб від'єднати від свічки. Скористайтеся свічним ключем, щоб відкрутити і вийняти з двигуна свічку запалювання.
    • За допомогою спеціального інструменту для вимірювання зазору між електродами свічки запалювання налаштуйте необхідний зазор на новій свічці. Конкретні вимоги до зазору ви знайдете в керівництві користувача або керівництві по ремонту автомобіля.
    • Помістіть нову свічку запалювання в свічковий ключ, а потім вставте її в двигун. Спочатку працюйте тільки руками, а потім затягніть свічку ключем.
    • Знову підключіть свічковий провід і повторіть ту ж саму процедуру з кожним циліндром.
  5. 5 Скористайтеся автосканером OBD-II, Щоб перевірити системи автомобіля і позбавити їх від помилок. Якщо вам необхідно перевірити автомобіль без навантаження на двигун, заглушите його і підключіть сканер OBD-II до трапецієподібні порту з округленими кутами під рульовим колесом. Поверніть ключ запалювання під допоміжне положення до мітки «ACC (accessory)», а потім увімкніть сканер, щоб перевірити роботу систем автомобіля.
    • Запишіть код, який покаже вам сканер, якщо при цьому він не супроводить його поясненнями. Значення коду можна перевірити на сайті виробника вашого автомобіля або в керівництві по ремонту.
    • Використовуйте коди помилок для того, щоб виявити неполадки з вашим автомобілем, які потребують виправлення.
    • Після відповідного ремонту, перед повторним використанням сканером, щоб переконатися у виправленні неполадок і успішно пройти перевірку всіх систем.
    • Придбати сканер OBD-II можна в магазині автозапчастин, але нерідко там же можна безкоштовно просканувати автомобіль.

Метод 4 з 4: Зовнішній догляд

  1. 1 Перевіряйте тиск в шинах і підкачуйте їх у міру необхідності. Подивіться на внутрішній край шини, де стоїть позначка про максимальному тиску «max pressure», супроводжувана цифрами і одиницями виміру - це можуть бути «Bar» (атмосфери) або «PSI» (фунти на квадратний дюйм) для деяких іноземних шин. Далі відкрутіть ковпачок з ніпеля шини і притисніть до нього сопло манометра для вимірювання тиску в шинах, щоб з'ясувати фактичний тиск. Зауважте, що не можна накачувати шини до максимального тиску. В середньому, тиск в шинах легкового автомобіля має становити близько двох атмосфер. Якщо тиск нижче, підкачайте шини, скориставшись повітряним компресором.
    • У багатьох повітряних компресорів для підкачки шин, які розташовані на автозаправках, є вбудовані манометри.
    • Недостатньо добре накачані шини можуть призвести до зниження ефективності витрати палива і передчасного зносу самих шин.
  2. 2 Користуйтеся рублевої монетою для перевірки протектора на шинах на предмет зносу. Мінімально допустима висота протектора для літніх шин становить 1,6 мм, для зимових - 4 мм. Для швидкої перевірки висоти протектора можна скористатися рублевої монетою. Поверніть її до себе двоголовим орлом, щоб чітко його бачити. Опустіть орла обома головами в поглиблення протектора і подивіться, як добре вам його видно.
    • Якщо вам видно тіло орла (без шей і голів), то скоро вам буде потрібно міняти шини.
    • Якщо ж вам видно орла повністю, то вам вже пора міняти шини.
  3. 3 Міняйте положення коліс кожні 8 000 км. Для рівномірного зносу покришок періодично міняйте положення коліс. Підніміть машину домкратом, встановіть на підпори, зніміть заднє колесо і встановіть його на місце переднього. Переднє колесо встановіть на місце заднього. Потім повторіть те ж саме з іншою парою коліс.
    • Шини на передніх і задніх колеса зношуються по-різному, так як передні шини більше стираються за рахунок гальмування і поворотів.
    • Деякі види шин дозволяють змінювати між собою ліві і праві колеса.
    • Якщо ж збоку на покришках присутні напрямні стрілки, стежте за тим, щоб вони вказували напрямок руху автомобіля вперед.В такому випадку праві і ліві колеса можна міняти місцями.
  4. 4 міняйте двірники, Коли вони починають погано протирати скла. Двірники - важливий складовий елемент систем безпеки вашого автомобіля. Якщо вони починають погано протирати скло, то потребують заміни. На більшості автомобілів двірники можна відтягнути від скла. Потім поверніть щітку склоочисника таким чином, щоб вона встала перпендикулярно по відношенню до важеля, і стягніть її з кріплення гачка, щоб зняти.
    • Зачепите нову щітку за гачок, а потім поверніть в положення, паралельне важеля склоочисника.
    • Якщо у вас не виходить зняти щітку, зверніться до керівництва користувача або керівництву по ремонту автомобіля.
  5. 5 Поліруйте машину воском двічі на рік для захисту лакофарбового покриття. Фарба на вашому автомобілі відповідає за щось більше, ніж просто гарний зовнішній вигляд. Вона також запобігає утворенню іржі, яка може привести до дорогого ремонту. Щоб забезпечити автомобілю трохи додаткового захисту і запобігти потенційному поява іржі, кожні півроку покривайте машину свіжим шаром воску, попередньо вимивши її.
    • Спочатку вимийте машину автомобільним милом і ретельно сполосніть. Дайте їй висохнути або протріть рушниками.
    • Нанесіть віск на лакофарбове покриття автомобіля за допомогою прикладеного до нього аплікатора, працюючи при цьому круговими рухами. Потім почекайте, коли віск висохне.
    • Відполіруйте віск чистої замшевої серветкою.

Поради

  • Багато сервіс-центри і автомеханіки можуть запропонувати налагодження вашого автомобіля, але такі роботи не завжди стоять запитаних за них сум. Для порівняння попросіть надати вам повний список операцій, які включає в себе налагодження, в кожному конкретному місці.
  • Більшість описаних в статті операцій можна виконати вдома звичайними інструментами або звернутися за цим в найближчий сервіс-центр або автомайстерню.