Як поважати людей похилого віку

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 12 Березень 2021
Дата Оновлення: 27 Червень 2024
Anonim
Brexit: як люди похилого віку вставили молоді. ЩЕ! Влог Максима Щербини
Відеоролик: Brexit: як люди похилого віку вставили молоді. ЩЕ! Влог Максима Щербини

Зміст

Спілкування з людьми похилого віку може бути непростим завданням. Іноді може виникати відчуття, що у нас немає нічого спільного з людьми, які старші за нас. Однак люди старшого покоління мають безцінним досвідом і знаннями. Їх поради можуть допомогти молодим справитися з непростими життєвими ситуаціями. Тому дуже важливо навчитися ставитися до людей похилого віку з повагою.

кроки

Метод 1 з 3: Спілкування з людьми похилого віку

  1. 1 Звертайтеся до літніх людей шанобливо. Навіть якщо ви виросли в сім'ї, в якій прийнято звертатися до батьків друзів просто по імені, не варто слідувати звичним для вас правилом в кожній ситуації. Багато літніх людей очікують, що до них звертатимуться в поважній формі, на «ви» і по імені-по батькові.
    • Завжди звертайтеся до людини старшого віку на «ви», якщо тільки він сам не запропонує перейти на «ти».
    • Якщо людина запропонувала називати його просто по імені, без по батькові, або «дядько Льоша» або «бабуся Таня», поважайте його бажання. Якщо ви продовжите звертатися до нього формально, то можете образити.

Якщо ви не знаєте, як правильно звернутися до людини, ви можете запитати у нього, як би він хотів, щоб ви зверталися до нього.


  1. 1 Пропонуйте допомогу. З віком люди часто втрачають колишню силу, спритність і почуття рівноваги, і виконання повсякденних обов'язків стає для них більш складним завданням. Навіть невелика допомога з вашого боку може полегшити життя літньої людини і продемонструвати ваше до нього повагу.
    • Звичайно, якщо ви намагаєтеся завжди проявляти ввічливість і доброту по відношенню до інших, незалежно від їх віку, наприклад, притримуючи двері перед людиною, що йде за вами, це дуже добре. Однак пам'ятайте про те, що такий жест особливо важливий для літніх людей з тростиною або ходунками.
    • Поступайтеся місцем літнім людям в громадському транспорті, будь то в метро, ​​трамваї або автобусі. Люди похилого віку потребують відпочинку більше, ніж молоді.
    • Також ви можете запропонувати допомогу літній людині в магазині.Наприклад, можна допомогти йому взяти потрібний товар з полиці, розташованої занадто високо або занадто низько. Також можна запропонувати літній людині піднести сумки з покупками або перекласти продукти в багажник.
  2. 2 Будьте терплячі. Люди похилого віку ходять повільніше, ніж молоді, а це означає, що виконання навіть найпростіших завдань для них стає справжньою проблемою. Наприклад, люди похилого віку можуть довго переходити через дорогу. Проявляйте повагу і терпіння до людей похилого віку, намагайтеся не квапити їх. Ставте себе на їх місце.
    • Якщо літня людина повільно виходить з автобуса, метро або ліфта або навіть просто йде перед вами по вулиці, не штовхайтесь і не рвіться вперед. Чи не квапте літньої людини, щоб він не хвилювався і тим більше не впав.
    • Не зліться, якщо літня людина занадто довго оплачує покупки. Замість цього поставтеся до нього з розумінням, надавши необхідну допомогу. Наприклад, ви могли б допомогти літній людині викласти продукти з візка або скласти їх в пакет.
  3. 3 Не варто ставитися до літньої людини як до інваліда. Хоча багато людей похилого віку мають проблеми зі здоров'ям і потребують особливої ​​допомоги, старіння у всіх людей проходить по-різному. Ставлячись до літньої людини так, як ніби у нього поганий зір або слух, ви можете поставити його в незручне становище. Наприклад, якщо ви постійно підвищуєте голос, розмовляючи з літньою людиною, ви ведете себе некоректно по відношенню до нього. Якщо ви не впевнені, чи є у людини проблеми із зором або слухом, краще про це запитати.
    • Будьте ввічливі. Не питайте прямо: «Ви погано чуєте?» Краще уточнити більш делікатно: «Я не дуже тихо говорю?»

Метод 2 з 3: Турбота про літніх родичів і друзів

  1. 1 Відвідуйте їх. Люди похилого віку часто відчувають себе самотньо, тому що вони не так часто спілкуються з людьми. Це особливо стосується літніх людей, які живуть в будинку для літніх людей. Обов'язково виділяйте час на спілкування з людьми похилого близькими людьми. Цим ви покажете, що вони важливі для вас.
    • Якщо ви дуже зайняті і не можете часто відвідувати ваших близьких людей похилого віку, телефонуйте їм частіше. Поставте перед собою мету кожного тижня дзвонити близькій людині.
    • У будинку для літніх людей необов'язково відвідувати тільки близької людини. Багато такі установи раді волонтерам, які приходять до одиноким людям і спілкуються з ними.
  2. 2 Проявляйте інтерес до їх життя. Не думайте, що в житті літньої людини не відбувається нічого нового, якщо він не настільки активний, як раніше. Багато літніх людей ведуть активний спосіб життя. Вони живуть повноцінним і насиченим життям, навіть якщо вони просто грають в карти, гуляють в парку або займаються садівництвом.
    • Коли будете відвідувати або дзвонити своєму близькому, не забудьте запитати у нього про його улюблене заняття.
    • Якщо у вашого дідуся, тітки, дядьки або іншого літнього родича є хобі, виділіть час, щоб разом зайнятися тим, що любить ваш родич. Цим ви покажете, що для вас дуже важливо те, чим займається ваш близький.
  3. 3 Не намагайтеся контролювати їхнє життя. Хоча літній людині може стати в нагоді ваша допомога, наприклад з прибиранням або з відкриттям банківської карти, не варто вважати його повністю безпорадним.
    • Пропонуйте літнім людям допомогу, однак, якщо вони здатні приймати рішення самостійно, поважайте це право.

Метод 3 з 3: Цінний досвід літніх людей

  1. 1 Цінуйте їхню думку. Не варто робити поспішних висновків, що люди похилого віку далекі від того, що відбувається в світі. Насправді завдяки великому життєвому досвіду літні люди можуть змусити вас подивитися на проблему з іншого боку.
    • Якщо ваша думка відрізняється від думки літньої людини, не сперечайтеся з ним. Чемно поговоріть, і нехай кожний з вас висловить свою точку зору.
    • Підтримуйте зоровий контакт з людиною, коли він дає вам рада або ділиться своєю думкою. Якщо йому здасться, що ви не слухаєте або слухаєте неуважно, він вирішить, що вам все одно.
  2. 2 Звертайтеся за порадою. Люди похилого віку мають безцінний життєвий досвід, який може допомогти вам. Поговоріть з ким-то з старшого покоління про те, чи стикалися вони з подібною ситуацією і як з неї виходили. Ситуації можуть бути самими різними:
    • у вас проблеми в школі через успішності або цькування з боку однокласників;
    • ви посварилися з коханою людиною;
    • ви не впевнені, чи варто приймати нову пропозицію роботи.
  3. 3 Дізнайтеся про їх традиції. Літні родичі можуть поділитися з вами сімейними історіями, розповісти про звичаї і традиції минулих поколінь. Навряд чи ви зможете отримати таку інформацію в іншому місці. Попросіть їх поділитися тим, що вони знають про традиції вашої родини і про ваше походження. Завдяки цьому ви зможете дізнатися багато про своє походження.
    • Створення генеалогічного дерева - захоплююче заняття, яке буде цікаво не тільки вам, але і вашому літньому родичу. Існують сайти, на яких можна пошукати додаткову інформацію, спираючись на те, що ви дізналися з розповідей старших.

Поради

  • Навіть невеликий жест доброти, наприклад посмішка або вітання, можуть багато значити для літньої людини. Шукайте можливості спілкуватися з людьми похилого віку.
  • Чи не розмовляйте з людьми похилого віку зверхньо, ​​думаючи, що вони не можуть зрозуміти вас. Якщо вам необхідно щось пояснити людині, наприклад питання, пов'язане з новими технологіями, говорите простою мовою, але не поблажливим тоном.
  • Іноді кращий спосіб виразити своє відношення до літньої людини - це сказати прямо. Скажіть близькій, що ви поважаєте його і захоплюєтеся ім. Завдяки цьому літня людина зрозуміє, що ви його цінуєте.

попередження

  • Проявіть розуміння, якщо ваші спроби взяти участь в житті літньої людини наткнуться на стіну грубості, злості і роздратування. За зовнішньої непривітністю можуть ховатися біль або розчарування, і грубість у даному випадку - просто спосіб самозахисту. Незважаючи ні на що, залишайтеся ввічливим і розуміючим.