Як вести дебати

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 12 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Дебаты#4, как готовиться к дебатам за 15 минут?
Відеоролик: Дебаты#4, как готовиться к дебатам за 15 минут?

Зміст

Уміння вести доброзичливу неформальну або офіційну полеміку є давньою формою мистецтва. В наші дні словесні гостроти можна використовувати як в звичайних повсякденних, так і в офіційно організованих дебатах. Вступаєте ви в спонтанні командні або індивідуальні дебати, вам корисно буде освоїти деякі поширені стратегії і формати ведення неформальних і офіційних дебатів.

кроки

Метод 1 з 3: Уміння вести дебати в повсякденному житті

  1. 1 Починайте дебати з постановки питань. Після початкового зондування теми за допомогою потрібних питань можна поступово відкрити подальше обговорення. Так як в даному випадку ви берете участь в неформальних дебатах, у вас немає можливості точно знати точку зору співрозмовника або те, у що саме він вірить. Задайте йому відповідні питання, щоб скоротити список можливих варіантів.
    • Щоб отримати краще уявлення про захоплення і досвіді людини, задайте йому уточнююче запитання на зразок наступного: "Ви вважаєте, відсутню ланку в викопних рештках тварин що-небудь значить для теорії дарвінізму?"
    • Спробуйте поставити пряме запитання, щоб дізнатися точну думку співрозмовника: "Отже, яка ваша позиція щодо антидискримінаційної політики?"
  2. 2 Постарайтеся зрозуміти точку зору співрозмовника. Задавайте уточнюючі питання, щоб прояснити будь-які неясні моменти. Нічиє світогляд не буває ідеально послідовним, але важко вести полеміку з тією людиною, яка говорить щось одне, то інше. Постарайтеся ввічливо направити його в бік однієї лінії більш-менш послідовних аргументів.
    • Якщо у вас так і не виходить зрозуміти, на якій стороні знаходяться аргументи співрозмовника, постарайтеся ненав'язливо допомогти йому визначитися: "Отже, якщо я вас правильно зрозумів, ви маєте на увазі, що десяти-копійчану монету потрібно вивести з обігу, так як витрати на виробництво кожної монети обходяться помітно дорожче десяти копійок?"
  3. 3 Уявіть свої контраргументи. Після шанобливого підтвердження сенсу сказаного співрозмовником, уявіть власні контраргументи. Поясніть суть вашої точки зору і того, яким чином вона суперечить аргументам співрозмовника. Постарайтеся думати про свою ідею як про однаково правомірною з ідеєю опонента. Не варто заявляти, що опонент не правий; подумайте про те, які можна привести непохитні докази для підкріплення своєї точки зору.
    • Наприклад, якщо опонент говорить про те, що уряд повинен ввести податкові пільги для власників гібридних автомобілів, що не заявляйте йому: "Я вважаю, що ви помиляєтеся, це жахлива ідея".
    • Замість цього, оспорьте його думку іншою ідеєю: "Я вважаю, що уряд повинен сконцентрувати свої зусилля на організації всеосяжної системи міського транспорту, для навколишнього середовища буде краще, якщо прибрати нагальну потребу людей в індивідуальному автотранспорті".
    • Приводьте приклади, підтримують ваші заяви і пояснюють причину відстоювання саме такої позиції.
  4. 4 Приводьте спростування для аргументів співрозмовника. Після озвучування власних контраргументів постарайтеся спростувати аргументи опонента своїми опорними доводами, а також свідченнями на підтвердження цих доводів.
    • "Чи є реальний сенс говорити про те, що будь-який рівень влади (муніципальний, обласної або федеральний) повинен видавати закони, що стосуються сексуальної моралі? Це не питання" можливості ", так як вони цілком здатні цим займатися; питання полягає в тому, в праві чи вони вказувати людям на те, як вони повинні поводитися зі своїм тілом в стінах власного будинку? До яких меж буде поширюватися їх влада, якщо ми дозволимо їм сунути ніс в наше житло? "
  5. 5 Дайте відповідь на які спростовують аргументи опонента. Дуже ймовірно, що ваш співрозмовник, з яким ви вступили в дебати, знайде спосіб зачепитися за деякі вашим заявам. Запам'ятайте спростування опонента і постарайтеся похитнути їх, коли людина закінчить говорити.
    • Так як ви будете перебувати в неофіційній обстановці, у вас не буде можливості робити позначки в ході розмови. Використовуйте більш неформальні способи запам'ятовування висловлювань співрозмовника. Наприклад, можна загинати пальці, щоб відрахувати кількість фраз опонента, на які ви хочете відповісти.
    • Загинайте по пальцю на кожну зацікавила вас фразу і послідовно відгинайте пальці, коли оскаржите кожну з них.
    • Якщо вам не підходить такий варіант, просто попросите співрозмовника нагадати вам про те, що він говорив. Він із задоволенням все вам повторить.
  6. 6 Навчіться виявляти логічні помилки. Коли хтось висуне аргумент, що не вкладається в здоровий глузд, постарайтеся підловити співрозмовника і ввічливо поправити його. До поширених логічних помилок відносять слизькі ухильні аргументи, зациклені міркування чи аргументи-нападки в сторону особистості співрозмовника.
    • Припустимо, що співрозмовник може сказати вам: "Якщо ми допустимо в нашу країну біженців із зон військових дій, то вже дуже скоро почнемо пускати всіх постраждалих від антропогенних катастроф, далі будемо пускати постраждалих від природних лих, потім нам доведеться почати пускати в країну всіх, хто тим чи іншим чином постраждав взагалі з якоїсь причини, через що наша країна опиниться остаточно перенаселеній! "
    • На таку заяву можна відповісти: "Я розумію ваші побоювання, але вважаю, що в них закралася логічна помилка. Одна дія не обов'язково має вести за собою інше, це досить слизькі аргументи".
  7. 7 Ведіть себе спокійно і невимушено. Не наполягайте на обговоренні тієї теми, яку ваш друг або знайомий не бажає обговорювати. Якщо ви обидва насолоджуєтеся полемікою, не забувайте проявляти дружелюбність і зберігати спокій на всій її довжині. Ввічливість в розмові зі співрозмовником завжди окупається, навіть якщо ви з ним сперечаєтесь. Не робіть нижчезазначених помилок.
    • Уникайте перегинів в розмові. У вас неформальна полеміка, яка повинна являти собою вільний обмін думками, а не складатися тільки з ваших нескінченних міркувань про те, чому ви маєте рацію, а співрозмовник - немає.
    • Не варто заздалегідь очікувати від опонента навмисного негативу. Співрозмовник може просто зробити застереження, або ваша полеміка сама по собі стане дещо розпаленілої. Найкраще припускати, що співрозмовник вступає в дебати виключно з доброзичливими намірами і не збирається чимось образити вас.
    • Чи не підвищуйте голос і не допускайте загострення пристрастей. Постарайтеся не захоплюватися полемікою до такої міри, коли втратите контроль над собою.Дебати повинні бути цивілізованими і повчальними, але не схожими на практичний урок із залякування опонента.
  8. 8 Чи не переформуліруйте одні й ті ж аргументи знову і знову. Деякі дебати перетворюються в замкнуте коло і тривають знову і знову, так як жодна зі сторін не бажає визнати свою поразку. Якщо ви опинилися залучені в полеміку, яка ніяк не кінчається, що не продовжуйте напирати. Просто скажіть: "Я поважаю вашу думку. Я з вами не згоден, але, можливо, погоджуся в майбутньому. Чи не дасте мені трохи часу все обдумати?"
  9. 9 Підтримуйте дружнє спілкування. Ніхто не захоче вступати з вами в полеміку, якщо ви не будете вміти гідно переносити програші або станете нешанобливо ставитися до опонентів. Якими б розпаленими не були дебати, постарайтеся проявляти дружелюбність в тому, як ви подаєте свої аргументи. У вас можуть бути різні точки зору з співрозмовником, але це не означає того, що ви не можете бути з ним друзями.

Метод 2 з 3: Ефективне ведення офіційних дебатів

  1. 1 Дотримуйтесь правил і професійним стандартам. Незважаючи на те, що правила можуть варіюватися в залежності від ситуації, багато стандартів застосовні до всіх дебатів. Щоб являти собою серйозного опонента з дебатів, ви повинні з'явитися у відповідному костюмі і вести себе належним чином. Для важливих офіційних дебатів і взагалі для будь-яких дебатів, з яких ви хочете вийти переможцем, надягайте строгий костюм або інший офіційний наряд. Одягайтеся, як політик, або так, як зазвичай одягаються на похорон. Ні в якому разі не знімайте піджак костюма і краватку (якщо носите його.
    • Не носіть нічого облягає або відкритого.
    • Виступаючи, звертайтеся особою до арбітра дебатів і говорите стоячи.
    • Якщо приводите цитати, вимовляєте їх цілком.
    • Якщо під час дебатів ви не впевнені в тому, що плановане вами дію можна вважати професійним, запитаєте дозволу у арбітра зустрічі. Наприклад, розумно запитати дозволу, якщо вам необхідно вийти, щоб попити води.
    • У командних дебатах уникайте підбурювати опонентів, якщо тільки вони не близькі до того, щоб позбавити вас будь-яких шансів на перемогу. В цілому, постарайтеся взагалі цього не робити.
    • Тримайте стільниковий телефон відключеним.
    • Не сваріться.
    • Обмежтеся лише тими жартами, які будуть прийнятні в конкретній професійній обстановці. Чи не вимовляєте недоречних жартів або тих, які засновані на байдужих стереотипах.
  2. 2 Будьте готові прийняти запропоновану вам тему обговорення. Наприклад, в британському парламенті одна команда парламентаріїв повинна відстоювати "ствердну" позицію, а інша "протилежну". Команда, що підтримує ідею, називається каже командою, або командою уряду, а команда, яка з нею не згодна - заперечує командою, або командою опозиції.
    • У політичних дебатах яким стверджується команда може запропонувати свій план дій, а команда опозиції повинна аргументувати те, що такий план не можна задіяти.
    • Обидві команди парламентаріїв сидять поруч у залі засідань, в якому будуть виступати: яким стверджується команда (команда уряду) сидить зліва, а заперечує команда (команда опозиції) - справа.
    • Початок дебатів покладе голова або арбітр засідання, після чого перший спікер виступить зі своєю промовою. Порядок виступаючих зазвичай чергується: представник каже команди, представник заперечує команди і так далі.
  3. 3 При необхідності чітко визначайте тему для обговорення. Ймовірно, дебати про те, "що смертна кара є справедливою і ефективною мірою покарання" самі по собі досить зрозумілі, але що робити в тому випадку, коли дебати виникають на настільки ж розпливчасті тему, як твердження про те, що "щастя більш благородна риса , ніж розсудливість "? У такій ситуації потрібно запропонувати чітке визначення теми, перш ніж продовжувати обговорення далі.
    • Стверджується сторона завжди отримує першу і найкращу можливість визначити тему обговорення. Щоб зробити це добре, постарайтеся викласти ідею таким же чином, як це може зробити середньостатистична людина з вулиці. Якщо ваша інтерпретація виявиться надто творчої, опоненти можуть піддати її нападкам.
    • Заперечує команді надається можливість спростувати заяву каже сторони (іншими словами, оскаржити його) і запропонувати своє власне, але тільки в тому випадку, якщо затверджується заява є необгрунтованим або представляє опозиційну позицію як застарілу. Перший спікер від опозиції повинен спростувати думку яка каже боку, якщо вирішить його оскаржити.
  4. 4 Вмійте укладати свою промову у відведений для неї час. Регулярно поглядайте на годинник або навіть встановіть таймер на спрацьовування за хвилину до того, як ваш час мине, щоб у вас була можливість вчасно підсумувати свої аргументи. Виділяється вам час буде залежати від стилю дебатів. Наприклад, в британському парламенті на виступ зазвичай відводиться сім хвилин. Щоб написати ефектну промову, в першу чергу перерахуйте свої основні заяви, потім підкріпите їх доказами, додатковими спростуваннями і будь-якими прикладами або випадками, про які захочете розповісти.
    • Залежно від займаної вами позиції, ви повинні дотримуватися певного протокол, наприклад, задавати тему або представляти головний спірний момент для неї.
  5. 5 Підкріплюйте власні аргументи. Якщо ви скажете, що, на вашу думку, "страта повинна бути скасована", будьте готові довести, чому ваша позиція пропонує найкращий варіант дій. Надайте підкріплюють аргументи і приведіть реальні свідчення для кожного з них. Переконайтеся в тому, що використовуються в якості обґрунтування аргументи і свідоцтва дійсно мають відношення до вашої позиції, інакше ваші опоненти можуть звернути їх у свою користь або ж зажадають зовсім виключити їх.
    • Вашими аргументами можуть стати заяви про те, що "смертна кара обходиться дорожче, ніж утримання злочинця в тюрмі", що "смертна кара не надає злочинцю можливості спокутування вини" або що "смертна кара представляє країну не в кращому світлі в очах міжнародної спільноти".
    • Свідченнями можуть бути дані статистики і експертні думки.
  6. 6 Уважно підходите до того, що збираєтеся включити в свою промову. Якщо ви щось не знаєте напевно, не вмикайте це в дебати, якщо тільки у вас немає іншого виходу. Але якщо ви погано знаєте обговорювану тему, постарайтеся все ж як мінімум піднести неясну неоднозначну інформацію, щоб вашим опонентам було важко знайти для неї спростування.
    • Якщо вони щось не зрозуміють, їм буде важко спростувати ваші слова. При цьому пам'ятайте, що арбітр зустрічі, ймовірно, теж вас не дуже добре зрозуміє, тим не менше, краще спробувати сказати хоч щось, ніж заявити: "Я нічого не знаю і передаю ініціативу в руки моїх опонентів".
    • Чи не вдавайтеся до риторичним питанням. Завжди давайте чіткі відповіді на які піднімаються вами питання. Якщо ви залишите питання відкритим, то надасте опонентам простір для суперечок.
    • Вдавайтеся до релігії лише в доречних випадках. Те, що записано в Біблії, Торі, Корані і так далі, зазвичай не може служити джерелом обґрунтування своїх аргументів, так як далеко не всі люди вважають такі джерела правдивими.
  7. 7 Підносите свої аргументи з почуттям. Ваша мова повинна бути палкої, так як від монотонного голосу люди можуть просто задрімати і упустити суть того, що ви намагаєтеся сказати. Говоріть чітко, не поспішаючи і голосно.
    • Підтримуйте зоровий контакт з тією людиною, яка визначає перемогла сторону в дебатах. Незважаючи на те, що цілком допустимо періодично дивитися на своїх опонентів, постарайтеся направляти власні аргументи на адресу арбітра зустрічі.
    • Уявіть свої доводи в загальних рисах, перш ніж переходити до їх опису. Таким чином, публіка буде розуміти, чого слід очікувати від вас, а арбітр не перерве вас до того, як ваш час мине.
  8. 8 Дотримуйтеся балансу між відображенням поглядів вашої команди і оскарженням позиції опонентів. Так як в дебатах сторони виступають по черзі, зазвичай завжди є можливість для спростування позиції опонентів, тільки якщо ви не є першим стверджують спікером. Наприклад, в британському парламенті обидві команди можуть організувати власну стратегію проведення дебатів по нижче приведеній схемі.
    • Перший спікер від яка каже команди:
      • визначає тему (опціонально) і представляє основну лінію доводів своєї команди;
      • коротко і в загальних рисах повідомляє про те, про що буде говорити кожен з двох спікерів його команди;
      • представляє першу половину стверджувальних доводів.
    • Перший спікер від опозиційної команди:
      • приймає або відхиляє заяву (опціонально) і представляє основну лінію доводів своєї команди;
      • коротко і в загальних рисах повідомляє про те, про що буде говорити кожен з двох спікерів його команди;
      • спростовує кілька позицій, представлених першим спікером каже команди;
      • представляє першу половину заперечують аргументів.
    • Тим же чином будується виступ друге спікерів від стверджує і заперечує сторін.
  9. 9 Дайте відсіч ключовим аргументів опонентів. Коли ви будете оскаржувати аргументи опозиційної команди, скористайтеся нижчезазначених порадами.
    • Наведіть свідоцтва для спростування. Не покладайтеся виключно на енергійний, переконливий тон своїх заяв. Поясніть голові дебатів, чому аргументи опозиційної команди неспроможні, а не просто заявіть про це.
    • Націлюйтеся на найважливіші частини аргументів опонента. Буде не дуже ефективно перемивати кістки незрозумілим складовим аргументів опонента. Зверніться до основи його аргументів і розгромите її по частинах з жорстокістю хірурга.
    • Наприклад, якщо опоненти ратують за збільшення бюджету військових витрат і одночасно між іншим заявляють про невдячного ставлення громадян до того, що роблять для них озброєні сили, останню частину заяви можна побити спокійній фразою "я насмілюся з вами не погодитися" і далі сконцентруватися на фактичних проблемах збільшення видаткової частини бюджету.
    • Відмовтеся від нападок на адресу особистості опонентів. Суть таких нападок полягає в тому, що ви критикуєте іншої людини, а не його ідеї. Націлюйтеся на ідеї опонента, а не на його особистість.
  10. 10 Повністю використовуйте відведений вам час (або більшу його частину). Чим більше ви будете говорити, тим більше у вас буде шансів переконати арбітра зустрічі. Зверніть увагу на те, що все це повинно супроводжуватися великою кількістю прикладів, а не порожнім базіканням. Чим більше пояснень на адресу вашої правоти чує арбітр дебатів, тим він більше вірить вам.
  11. 11 Зрозумійте, за якими критеріями буде визначатися перемога в дебатах, якщо це може бути застосовано у вашому випадку. У більшості випадків дебати оцінюються за такими трьома основними складовими: факти, манера триматися і використовувані методи.
    • факти являють собою певну кількість релевантних свідоцтв. Скільки свідоцтв призводить спікер на підтримку своїх заяв? Наскільки переконливо використані свідчення підкріплюють його аргументи?
    • манера триматися полягає в зоровому контакті і підтримці зв'язку з аудиторією. Не можна не відривати погляд від карток зі своїми тезами! Говоріть чітко. Акцентуйте свої аргументи варіюванням гучності, тону і швидкості мови, щоб підкреслити важливі моменти. Використовуйте мову тіла, щоб акцентувати окремі аргументи: стійте прямо і впевнено жестикулюйте. Уникайте запинок, метушливості або поспішності.
    • використовувані методи відображають згуртованість.Наскільки добре, в цілому, команда організувала свої аргументи і спростування? Наскільки добре окремі аргументи, а також спростування узгоджуються один з одним? Наскільки зрозуміла і послідовна проведена командою лінія міркувань?

Метод 3 з 3: Вибір виду офіційних дебатів

  1. 1 Подумайте про командних дебатах. Участь у дебатах командою з двох або більше осіб дозволяє поліпшити навички роботи в команді. Робота з партнерами забезпечує вас додатковими знаннями і даними досліджень, з якими можна продовжити участь в подальших дебатах.
    • Спробуйте себе в політичних дебатах. Зазвичай такі дебати проходять у форматі два на два. У вас є можливість в будь-який момент записатися на відповідний тренінг, де ваша команда буде відстоювати запропоновану організаторами тренінгу ідею. На тренінгу буде проведена оцінка ваших навичок і витримки. В цілому, такі тренінги корисні для старшокласників, які готуються до співбесіди при вступі до популярні навчальні заклади середньої та вищої професійної освіти.
    • Спробуйте всесвітній формат шкільних дебатів. Даний формат дебатів розроблений в США Національною асоціацією мови і дебатів і має на увазі стиль, в якому команди зустрічаються в форматі троє на троє. Теми можуть бути як фіксованими, так і задаватися експромтом, при цьому стиль проведення дебатів дуже інтерактивний, так як члени команд можуть задавати один одному питання навіть посеред виступу.
  2. 2 Спробуйте взяти участь в дебатах формату один на один. Дебати в форматі один на один служать відмінним вибором для цілеспрямованих юристів і людей, які вважають за краще працювати поодинці.
    • Спробуйте взяти участь в дебатах формату Лінкольн-Дуглас. Для цього 45-хвилинного формату пропонується задана тема. Перед дебатами від вас вимагається провести глибоке вивчення теми і не допускається займатися цим в ході самих дебатів.
    • Вивчіть можливості імпровізованих дебатів. Щоб стрімко отримати приголомшливий досвід, спробуйте взяти участь в імпровізованих дебатах. Вам зададуть тему і вашу сторону в цьому питанні (яка стверджує або заперечує) за півгодини до початку дебатів. За цей час вам буде необхідно вивчити питання і сформулювати свої аргументи. Самі дебати займуть тільки 20 хвилин.
  3. 3 Спробуйте влаштувати моделювання політичних дебатів. Кумедний спосіб підготуватися до політичної кар'єри (або просто поспілкуватися з іншими зацікавленими в дебатах особами) - змоделювати реальний процес прийняття рішень в політичних дебатах.
    • Влаштуйте дебати в форматі Сенату Конгресу США. На тренінгах вам можуть запропонувати скористатися популярним варіантом дебатів в форматі Сенату Конгресу США, який відображає законодавчий процес в Сполучених Штатах. У дебатах беруть участь від десяти до двадцяти п'яти чоловік і обраний голова, який керує цим процесом. Після закінчення дебатів все голосують, щоб прийняти або заблокувати конкретне рішення.
    • Зустрітися з британськими парламентськими дебатами. Даний формат досить популярний в академічному середовищі і використовується по всьому світу. До загального процес дебатів залучені чотири команди - по дві з стверджує і опозиційної сторін. Кожну команду представляє один спікер, тобто самі дебати проходять у форматі два на два.

Поради

  • Постарайтеся час від часу брати участь у дебатах, щоб звикнути до обстановки суперечок / полеміки і почати відчувати себе комфортніше в ній.
  • При вираженні подяк в першу чергу не забувайте подякувати опозиційну команду, потім арбітра зустрічі, голови, хронометриста і аудиторію.
  • Вивчіть попередні дебати. Так би мовити, не повторюйте попередню полеміку слово в слово.
  • Твердо встановлених правил для проведення дебатів не існує. Чиніть таким чином, який вважаєте найбільш логічним. Якщо хочете підняти сотню питань для обговорення, так і зробіть.Якщо ж хочете обговорити тільки одну тему і відстоювати позицію по ній на всьому протязі дебатів, робіть так. У цьому питанні немає чогось "правильного" або "неправильного".
  • Нерідко під час дебатів за хвилину до закінчення часу виступає звучить одинарний дзвінок, коли час закінчився, лунає подвійний дзвінок, а після закінчення тридцяти додаткових секунд - потрійний.
  • Ніколи не сперечайтеся з арбітром зустрічі.
  • У неформальних дебатах, коли вас закликають просто поговорити, ви повинні негайно підготуватися до цього, буквально протягом п'яти секунд.
  • Уявляйте власні аргументи в простому вигляді, вам не допоможуть пихаті слова, так як вони можуть зіпсувати враження арбітра зустрічі по відношенню до вас.
  • Просто розслабтеся і переконайтеся в тому, що подумки зібрали всі ключові моменти для спростувань.