Як вести себе з грубими людьми

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 17 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
3 простых совета, как общаться С ТОКСИЧНЫМИ людьми! Как не дать себя использовать!
Відеоролик: 3 простых совета, как общаться С ТОКСИЧНЫМИ людьми! Как не дать себя использовать!

Зміст

У житті неминуче доводиться мати справу з недоброзичливими або грубими людьми. Завжди хтось діє на нерви, будь то незнайомець в продуктовому магазині, сусід по кімнаті або колега по роботі. Різні ситуації допускають різні стратегії поведінки з грубим людиною. Якщо людина завдав особисту образу або вам доводиться мати справу з його брутальністю щодня, то краще за все обговорити проблему безпосередньо. Якщо ж грубить незнайомий вам людина і його вчинок не варто вашого часу, то можна поступити мудро і не звертати на нього увагу.

кроки

Метод 1 з 2: Обговоріть проблему

  1. 1 Зберігайте спокій. Проблему вирішити не вийде, якщо ви будете злитися або проявляти агресію.
    • Якщо вас засмутило або зачепило грубе зауваження людини, то перед розмовою зробіть кілька глибоких вдихів. Чим сильніше ви будете схвильовані, тим менше уваги звернуть на ваші слова.
    • Краще витратити трохи часу і заздалегідь обміркувати свої слова, ніж імпульсивно накричати на людину. Якщо не показувати, що грубий коментар вас засмутив, то навряд чи співрозмовник буде висловлювати заперечення. Проявіть мудрість, зберігаючи впевненість в собі і контролюючи емоції.
    • Не потрібно починати бійку або сварку. Така поведінка тільки погіршить ситуацію. Якщо вважаєте, що ви можете зірватися, то візьміть з собою друга, який буде стежити за вами.
  2. 2 Говоріть прямо. Не потрібно ходити коло та навколо або проявляти пасивну агресію. Дивіться на співрозмовника, підтримуйте зоровий контакт і відразу переходите обговорення вчинку, який вас засмутив. Людина не зможе винести урок, якщо не зрозуміє свою помилку.
    • Якщо покупець в продуктовому магазині пройшов перед вами без черги, то не потрібно видавати драматичний подих і закочувати очі. Цього ніхто не помітить. Скажіть людині прямо: "Прошу вибачення, але ви стояли позаду мене" або "Вибачте, але чергу починається он там".
  3. 3 Використовуйте гумор. Якщо вам незручно прямо говорити людині про грубості з серйозним обличчям, то використовуйте гумор, щоб знизити напругу.
    • Якщо пасажир в метро поряд з вами голосно жує бутерброд і смітить, то посміхніться і скажіть ненароком: "Невже настільки смачно?". Якщо вас не зрозуміли, то уточніть: "Ви б не могли жувати трохи тихіше?".
    • Гумор повинен бути добрим, не пасивно-агресивним або саркастичним. Будьте доброзичливі і посміхайтеся. Ваше зауваження має прозвучати як жарт, смішна для обох сторін, а зовсім не як зухвале зауваження, яке послужить початком сварки.
  4. 4 Будьте ввічливі. Доброта - це найкращий спосіб перемогти грубість. Проявіть мудрість і ніколи не опускайтеся до рівня відповідної грубості.
    • Говоріть поважних голосом, без зверхності. Посміхайтеся.
    • Використовуйте слова "будь ласка" і "дякую". Такі прояви ввічливості грають важливу роль. Наприклад, скажіть: "Прошу тебе припинити, я знаходжу це грубим і образливим. Мені не подобається твоя поведінка" або "Тут не місце таким [агресивним, грубим, образливим] зауважень. Дякую".
    • Найчастіше грубість людини викликана конкретною причиною. Вона може бути криком про допомогу і навіть спробою знайти співчутлива співрозмовника. Якщо ви добре знайомі з людиною, то запитайте, чи все в порядку і чи можете ви чимось допомогти. Слідкуйте за тим, щоб ваші слова не прозвучали з ноткою сарказму. Скажіть наступне: "Я помітив, що останнім часом ти стала більш [напруженою, схвильованою]. Все гаразд? Я можу чимось допомогти тобі? ".
  5. 5 Налаштуйтеся на цивілізований розмову. Якщо вам нанесли особисту образу або сказали щось таке, з чим не можна погодитися, то ввічливо повідомте свою думку або запитаєте, чому співрозмовник так себе веде.
    • Спробуйте зрозуміти чужу точку зору: "Твої слова здаються мені грубими і неповажними. У чому причина таких слів? ". Це дозволить почати розумну дискусію або обговорення. Слідкуйте за тим, щоб розмова не вийшов з-під контролю.
    • Якщо розмова "дійсно" переростає в запеклу суперечку, а співрозмовник продовжує грубити і проявляти неповагу, то краще просто піти. Ви вже зробили все, що було в ваших силах.
    • Слід розуміти, що деякі люди непохитно впевнені в своїй правоті. Неможливо погоджуватися з усіма і в усьому, тому в деяких випадках ваші спроби закінчаться невдачею.
  6. 6 Говоріть від першої особи, а не за свого співрозмовника. Заяви від другої особи висловлюють звинувачення і перекладають провину на слухача, що може послужити причиною оборонної поведінки. Говоріть про свої почуття, які виникли внаслідок чужого поведінки.
    • Якщо родич постійно говорить шпильки про вашу вагу, то краще сказати: "Мені неприємно чути від тебе такі зауваження про моє тіло" замість "Твоя грубість дратує".
  7. 7 Розмовляйте наодинці. Нікому не сподобається, якщо на помилку вказують в присутності інших. Якщо людина виявила грубість по відношенню до вас в присутності інших людей, то дочекайтеся слушної нагоди поговорити віч-на-віч.
    • Якщо один дозволив собі расистське зауваження або сексизм в колективній бесіді за обідом, то дочекайтеся, поки інші підуть або запропонуйте разом піти на урок і обговорити ситуацію наодинці. Також можна написати повідомлення: "Слухай, я хотів би дещо обговорити. У тебе буде вільна хвилинка після занять? ".
    • Якщо розмовляти наодинці, то друзям не потрібно вибирати сторону конфлікту, що погіршує ситуацію і може призвести до розколу колективу.
  8. 8 Чи не обмірковуйте ситуацію занадто довго. Якщо ви зробили зауваження людині про її поведінку і ситуація не змінилася, просто прийміть той факт, що ви вже спробували налагодити відносини з ним.
    • Не можна змусити людину бути ввічливим, якщо йому хочеться грубити. Ви зовсім не зобов'язані його "виправляти". Надмірні зусилля в спробі змінити чужу поведінку зазвичай призводять тільки до зворотних результатів. Іноді залишається лише змиритися з грубістю, усвідомити, що це не ваша вина, і не намагатися впливати на людину.

Метод 2 з 2: Ігноруйте людини

  1. 1 Зробіть "кам'яне" особа. Не показуйте емоцій. Навіть якщо ви починаєте злитися, сердитися або дратуватися, не можна показувати, що грубість досягла мети.
    • Залишайтеся спокійними і зібрані. Якщо ви втрачаєте самовладання, то краще закрийте очі і зробіть глибокий вдих.
    • Зберігайте незворушність або нічого не виражає погляд, повністю вийдіть з ситуації і покажіть, що людина не стоїть вашого часу.
  2. 2 Чи не підтримуйте зоровий контакт. Дивлячись в очі, ви визнаєте присутність людини і його дії. Відведіть погляд і дивіться в далечінь.
    • Намагайтеся не дивитися в підлогу. Така мова тіла свідчить про покірність і невпевненості. Дивіться прямо й не вагаючись, щоб проявити впевненість в собі.
  3. 3 Відверніться від грубіяна всім тілом. Жести можуть сказати багато. Поверніть плечі і ноги в протилежному напрямку. Схрестіть руки на грудях, щоб показати свою закритість і незацікавленість.
  4. 4 Підіть геть. Якщо можливо, швидко підіть в протилежному напрямку, не озираючись назад. Розправте плечі і демонструйте впевненість в собі.
    • Якщо вам незручно йти, нічого не сказавши, то дайте коротку відповідь. Так ви продемонструєте, що почули сказане, але не згодні з цим. Можна просто сказати "Добре" або "Ну, не знаю" і піти геть.
    • Якщо однокласниця продовжує повторювати про те, що вона отримала максимальну оцінку за останній іспит, то посміхніться і скажіть: "Молодець". Після цього переведіть увагу на більш важливі справи.
    • Якщо вам грубить людина, з яким неодмінно доведеться спілкуватися надалі (наприклад, один або співробітник), то відійшовши на кілька хвилин, ви дозволите йому заспокоїтися.Слід сподіватися, що при наступній зустріч він буде вести себе інакше.
  5. 5 Уникайте людини. Тримайтеся на відстані від грубіяна, щоб його слова не засмучували вас регулярно.
    • Якщо це незнайомець, то проблем не виникне, адже ви можете більше ніколи не зустрітися.
    • Якщо ви просто не виносьте людини, але вам доводиться бачитися щодня, то спробуйте обмежити спілкування до мінімуму. Постарайтеся помінятися кабінетами або зробити щось інше, щоб рідше бачитися з людиною. Це неодмінно допоможе.

Поради

  • Прийміть той факт, що грубість - звичайне людське якість, а знаходити спільну мову з кожним просто не вийде. Всі ми можемо чинити нелогічно. У деяких моментах навіть ми здатні грубити!
  • Не приймайте грубість на свій рахунок. Вона зазвичай пов'язана з особистими проблемами людини або невпевненістю в собі, а не з вами. Навіть якщо зірвалися саме "на" вас, то це зовсім не означає, що ви були "причиною". Не приймайте чужу грубість за свій проступок; дивіться на ситуацію об'єктивно.
  • Навіть якщо справа має відношення до вас, а грубіян образив вас особисто, зупиніться і зрозумійте, що ви самі визначаєте свою реакцію. Позбавте чужу грубість сили, сприйнявши її саме як чужу, а не вашу проблему. Зберігайте твердість і впевненість в собі, не дозволяйте словами зачепити вас.
  • Реагуйте стримано. Покажіть себе ввічливою людиною, а не шукачем неприємностей. Так ви проявите зрілість і збережіть гідність.
  • Ведіть себе протилежно грубості: посміхайтеся, проявляйте співчуття і питайте, як людина себе почуває. Іноді грубістю стає крик про допомогу, а в таких випадках людині необхідна ваша доброта. Випромінюйте позитив і не витрачайте свою енергію на негативні емоції.
  • Розповідайте про таких сутичках тільки найближчим друзям. Іноді корисно виговоритися після емоційно напруженої ситуації, але не зациклюйтеся на цьому. Велич полягає в тому, щоб не роздувати з мухи слона. До того ж, немає потреби розпускати чутки, які можуть дійти до грубіяна.
  • Слідкуйте за поведінкою інших. Дуже ймовірно, що інші люди теж стикаються з грубістю цю людину. Зверніть увагу, як інші реагують на грубість і наскільки успішно таку поведінку. Так ви навчитеся краще справлятися з ситуацією.
  • Якщо ви зіткнулися до грубістю в школі, не ставайте жертвою, інакше вас будуть труїти і надалі. Не грубо у відповідь, щоб не нарватися на неприємності. Розкажіть про проблему батькам. Будьте ввічливі і помоліться за грубіянів. Вони можуть усвідомити, що відносяться до вас так само, як сприймають самих себе.

попередження

  • Не відповідайте грубістю на грубість. Це лише покаже, що людина вас зачепив. До того ж, якщо вести себе грубо, то чим ви відрізняєтеся від грубіяна?
  • Не намагайтеся змінитися, щоб інші не відчували своєї переваги над вами. Грубі люди часто грають з позиції сили, намагаються підставити або змінити вас.
  • Намагайтеся не погіршувати ситуацію і не починати сварку. Іноді краще просто піти, не переконуючи і не принижуючи у відповідь.