Як ввічливо відмовити

Автор: Joan Hall
Дата Створення: 4 Лютий 2021
Дата Оновлення: 28 Червень 2024
Anonim
Корисні підказки 2. Вчимося відмовляти
Відеоролик: Корисні підказки 2. Вчимося відмовляти

Зміст

Існує безліч причин, які можуть змусити відповісти відмовою на прохання ваших родичів, друзів і колег. Деяким людям дуже важко говорити слово «Ні». У порівнянні з чоловіками, жінкам відмова зазвичай дається складніше. Неважливо, якого ви статі, адже вміння ввічливо відмовити вкрай важливо у всіх видах взаємин. Існують різні способи полегшити це завдання і при цьому зберегти душевну рівновагу. Навчіться просити час на роздуми, по можливості уникати відкритої конфронтації і бути максимально чесною людиною.

кроки

Метод 1 з 2: Відмови в повсякденному житті

  1. 1 Чому так складно відмовляти. Всі ми ще з раннього віку усвідомили той факт, що згоду дається простіше і допомагає отримати схвалення. Це переростає в глибоку потребу завжди потурати батькам, яку пов'язують з любов'ю і страхом зречення. Також ми можемо боятися віддалення і втрати наших подружжя або близьких людей. У разі відмови на прохання одного може виникнути сварка або ризик поранити почуття. На роботі ж відмова може виставити вас недружнім колегою або перешкодити кар'єрному росту.
    • У теорії, згода - це відмінно, але на практиці ми можемо стільки раз сказати «Так», що потім не впораємося з взятої на себе відповідальністю.
  2. 2 Чому так важливо вміти відмовляти. Уміння ввічливо відмовити - це хороший спосіб встановити і дотримуватися здорові кордону. Якщо ви пишаєтеся турботою і самопожертвою заради інших, то при відмові ви будете почувати себе незручно. Може виявитися, що ви погоджуєтеся занадто часто і стаєте роздратованим або стомленим, так як звалюєте на себе занадто багато.
    • Відмова зміцнює здорові кордону, які дозволяють допомагати іншим, але й не забувати про себе.
  3. 3 Час на роздуми. Фахівці сходяться на думці, що час на обдумування перед відмовою вкрай важливо. Думаючи про те, як відмовитися від запрошення чи прохання, слід пам'ятати, що ви не зобов'язані давати відповідь негайно. Виграйте трохи часу, щоб уникнути невдоволення або не зачепити почуття близької людини. Але і не тягніть гуму занадто довго, так як змушувати людину чекати довше покладеного - теж недобре. Важливо уникати ситуацій, коли ви відразу даєте позитивну відповідь, а потім міняєте своє рішення. Така поведінка підірве довіру до вас.
    • Наприклад, ваша мама запитує вас в лютому: «Ти ж приїдеш до нас на свята в цьому році?». Можна відповісти так: «Я ще навіть не думав про це. Поки не знаю, як будуть йти справи на роботі. Давай обговоримо це ближче до вересня? ».
  4. 4 Дотримуйтеся принципів. Якщо вас просять зробити щось таке, що суперечить вашим принципам, то краще за все відмовитися так, щоб уникнути відкритої конфронтації. Попросіть час, сказавши, що вам потрібно це добре обміркувати. Двічі подумайте, перш ніж погодитися на те, що йде в розріз в ваших уявлень.
    • Наприклад, подруга просить вас написати характеристику для її родича.Можна відповісти їй в такий спосіб: «Я ж його майже не знаю, тому мені буде складно прикинутися, ніби це не так».
  5. 5 Намагайтеся не говорити «Ні». Не кажіть «Так», але зрозумійте, що для відмови зовсім не потрібно обов'язково вимовляти це слово. Замість цього розкажіть про свої побоювання і причини відмови.
    • Наприклад, якщо начальник просить вас взяти ще одну справу, не потрібно говорити, що ви вже і так зайняті під зав'язку. Дайте відповідь інакше: «Я зараз працюю над справою X, яке потрібно закінчити до наступного тижня, а крайній термін у справі Y - наступний місяць. Скільки часу ви можете виділити мені на реалізацію даного проекту? ».
  6. 6 Будьте чесним. Іноді так і тягне прибрехати або скласти небилицю, щоб виправдати свою відмову. Але так ви лише підірвете довіру до себе і зруйнуєте особисті або робочі відносини, адже рано чи пізно правда все одно з'ясується. Ввічливість неможлива без чесності.
    • Наприклад, відмовляючись прийняти запрошення, можна сказати наступне: «Це відмінний шанс / проект для кого-то другого, але мені це не підходить. Бажаю вдало провести час / знайти більш відповідну людину ».
  7. 7 Стійте на своєму. Вам може бути непросто кілька разів повторити свою відмову, якщо людина буде постійно просити вас зробити що-небудь. Можливо, люди вже звикли, що ви завжди погоджуєтеся, тому вони можуть просто відчувати кордону вашої згоди. Стійте на своєму і впевнено повторюйте свою відмову.
    • Можна відразу відмовитися і пояснити свою відмову: «Я знаю, що ти дуже хочеш зустрітися на цих вихідних, але у мене вже є плани, які ніяк не змінити». Якщо людина буде продовжувати докучати вам, то відповідайте йому коротко, але твердо.

Метод 2 з 2: Відмови на конкретні прохання

  1. 1 Відмова на прохання позичити грошей. Позичання грошей друзям може поставити дружбу під загрозу. Якщо ваш друг буде довго тягнути з поверненням, то ви можете не вирішуватися нагадати про це, а людина може порахувати, що це був подарунок, а не послуга. Якщо ви вважаєте, що ваша дружба чи гаманець не витримають неповернення грошей, то постарайтеся відмовити одному якомога ввічливіше. При цьому намагайтеся бути максимально чесним.
    • Наприклад, можете сказати наступне: «Я знаю, що у тебе зараз туго з фінансами. Мені дуже дорога наша дружба, але друзі і позики грошей несумісні. Може, я можу допомогти тобі якось інакше? » або «У мене зараз немає вільних грошей. Я б і радий допомогти, але мені нічим ».
  2. 2 Відмова на прохання про пожертвування. Якщо ви знаєте, що не зможете задовольнити прохання, то скажіть про її важливості, відмовтеся і запропонуйте інший варіант допомоги. Наприклад: «Це добра справа, але мені зараз просто нема чого дати. У цьому місяці я вже вичерпав всі вільні кошти. Можеш спробувати провернути X або нагадай мені про це в следующе місяці ».
    • Ви не зобов'язані підтримувати кожне починання. Людина зазвичай зосереджений на власному часу, справі і фінансової ситуації. Підтримуйте те, що для вас дійсно важливо чи цікаво.
  3. 3 Відмова на прохання дитини. Дітям зазвичай дуже не подобається, коли їм щось не дозволяють. Якщо дитина просить щось, чого ви не збираєтеся йому купувати або дозволяти, то твердо відмовте йому і тут же поясніть причини своєї відмови. Дуже важливо, щоб дитина зрозуміла ваші доводи, а потім запропонуйте йому альтернативу.
    • Наприклад, ви можете сказати: «Ні, я не дозволяю тобі залишатися на ніч у подруги в будній день. На наступний день ти будеш сонної і втомленою під час уроків. Знаю, що ти засмучена, але ти завжди можеш залишитися у подруги в вихідний день ».
  4. 4 Відмова при великій прохання. Ви не зобов'язані відповідати згодою, якщо до вас звернулися з дуже великим проханням. Зрештою, людина може просто не уявляти, як ви зараз втомлюєтеся на роботі. Ви маєте право відповісти відмовою навіть на особисте прохання.Хороший друг завжди зрозуміє вас і не визнає за відмову за особисту образу.
    • Наприклад, скажіть: «Мені шкода, що я не можу посидіти з твоєю дитиною на цьому тижні, але у мене підходить термін здачі проекту на роботі, та й домашні справи накопичити». Виражайтеся ясно і чесно. Не брешіть, інакше ви точно скривдите подругу і зіпсуєте ваші відносини.
  5. 5 Відмова в побаченні. Говоріть прямо і без натяків, щоб до людини дійшов сенс ваших слів. Коду справа стосується романтичних відносин, двозначність може бути сприйнята як шанс або помилкова надія, а цього краще не допускати. Краще відразу сказати ввічливо, але прямо: «Ти хороший друг / відмінний хлопець, але я не можу дати тобі більшого» або «Ми занадто різні».
    • Якщо ви все ж пішли на побачення і вас запрошують на наступне, то говорите ввічливо, але чесно: «Ми відмінно провели час, але мені здається, що ми не підходимо один одному».
    • Не варто довго продовжувати бесіду після відмови. Ймовірно, вам обом краще буде не бачитися деякий час.
  6. 6 Відмова займатися сексом. Якщо ваш хлопець наполягає, що вам вже пора переходити до інтимної близькості, а ви ще не готові до цього, то відмовляйте прямо: «Ні». Якщо вважаєте за потрібне, то можете пояснити причини своєї відмови: ймовірність завагітніти, ваші моральні підвалини або той факт, що ви ще просто не готові. Важливо пояснити, що це ваше особисте рішення, що ніяк продиктовано зовнішністю вашого партнера.
    • Не варто розраховувати, що ваш партнер тут же увійде в положення і припинить спроби. Говоріть гранично ясно.
  7. 7 Наполегливі прохання. Якщо вам постійно докучають запрошенням на побачення або тим, що вам вже пора переходити до сексу, то саме час проявити додаткову твердість. Якщо людина не чує ваші ввічливі відмови, то ще раз твердо скажіть «Ні». Ось можливі приклади відповідей і поведінки:
    • Скажіть: «Ти ставиш мене в незручне становище постійними проханнями, тому мені просто доведеться відмовити тобі».
    • Скажіть другу або партнерові, що його поведінка дуже засмучує вас.
    • Відмовляйте на прохання про зустріч.
    • Не варто засмучуватися через думки незнайомця або просто приятеля. Постарайтеся уникати зустрічей з людиною, якщо це можливо.
  8. 8 Відмова на пропозицію руки і серця. Перш за все, необхідно подякувати людини за надану честь. Повідомте, що ви не можете прийняти цю пропозицію і поясніть, що справа в вас. Можна докладно пояснити причини відмови, щоб між вами не залишилося недомовок і нерозуміння.
    • Даний порада стосується ситуацій, коли ви вже давно в стосунках. Якщо ж ви тільки почали зустрічатися, то просто скажіть: «Це дуже мило, але ще занадто рано для таких рішень».
    • Якщо вам зробили пропозицію на людях, то щоб уникнути збентеження не розгортайте дану ситуацію. «Я люблю тебе і хотіла б обговорити це наодинці». Не варто розігрувати драм.