Як обчислити приріст вартості у відсотках

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 25 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как создать ВЫЧИСЛЯЕМЫЕ запросы в базе Access
Відеоролик: Как создать ВЫЧИСЛЯЕМЫЕ запросы в базе Access

Зміст

Так як в даний час ціни ростуть практично на всі товари, для складання прогнозів на майбутнє або просто з метою фінансового обліку вам може знадобитися вміння математично розраховувати цей приріст. Корисно буде навчитися визначати процентне збільшення вартості товарів, які ви регулярно купуєте для особистих потреб або з метою ведення бізнесу, особливо якщо вам необхідно скласти бюджет компанії або своєї сім'ї або просто допомогти кому-небудь зрозуміти принципи бюджетування (наприклад, навчити своїх дітей вести бюджет) . Щоб розрахувати приріст вартості в процентах по одному або декількох товарів, вам буде потрібно дізнатися дані про його поточної та попередньої вартості, а потім зробити деякі нескладні обчислення.

кроки

Метод 1 з 3: Збір необхідних даних про вартість

  1. 1 Згадайте колишню ціну товару. Найпростіше буде самостійно згадати колишню ціну товару. Можливо, ви довгий час купували якийсь товар в продовольчому магазині або в торговому центрі по одній і тій же ціні. Цей товар може бути одним з основних продуктів щотижневих закупівель в гастрономі або базової одягом, яку ви купуєте регулярно. Наприклад, уявіть, що ви довго набували літрові пакети молока по 55 рублів. Ця ціна буде являти собою попереднє значення вартості для розрахунку її приросту у відсотках.
  2. 2 Перевірте поточну ціну товару. Якщо ціна на купується вами товар зросла, то можна розрахувати приріст її значення в процентах. Однак, спочатку вам буде потрібно інформація про нову ціну. Наприклад, припустимо, що ціна на регулярно купується пакет молока зросла з 55 до 60 рублів. Тепер можна розрахувати процентний приріст вартості, щоб зрозуміти, наскільки сильно збільшилася ціна по відношенню до свого колишнього значення.
    • Перш ніж приступити до розрахунків, переконайтеся в тому, що обидві ціни (стара і нова) відносяться до одного і того ж товару. Якщо товар будь-яким чином змінився в кращу сторону, зміна його ціни не можна зіставляти безпосередньо.
  3. 3 Вивчіть історичні дані про вартість товару. У деяких випадках просто неможливо самостійно згадати колишню вартість товару. Наприклад, коли потрібно розрахувати приріст вартості по відношенню до дуже давнього її значенням або коли розрахунок потрібен для такого товару, який ви ніколи не купували, необхідно буде отримати історичні дані про вартість з інших джерел. Те ж саме стосується розрахунків для різних вартісних показників (а не конкретних товарів), наприклад, для індексу споживчих цін, середніх споживчих цін в Росії і купівельної спроможності російського рубля.
    • У цих випадках вам буде потрібно провести самостійний збір інформації в Інтернеті, щоб дізнатися колишні значення вартості (або показників). Спробуйте змінити пошуковий запит за назвою товару, що цікавить вас році і слову "ціна" або "вартість", щоб знайти необхідні дані по потрібних вам періоду.
    • Наприклад, інформацію про споживчі ціни з 1991 року і по теперішній час можна знайти на сайті Федеральної служби державної статистики.
  4. 4 Знайдіть інформацію про поточну вартість товару. Для будь-яких історичних даних про вартість вам також буде потрібно дізнатися поточну вартість товару, щоб мати можливість зіставити ці значення. Постарайтеся дізнатися найостанніші дані про вартість для того товару або показника, який ви збираєтеся проаналізувати. При цьому не порівнюйте між собою товари, які, наприклад, відрізняються різним рівнем якості або набором специфічних особливостей. Використовуйте для розрахунків найсвіжішу інформацію поточного року.

Метод 2 з 3: Розрахунок процентного приросту вартості

  1. 1 Зрозумійте формулу розрахунку приросту у відсотках. Формула розрахунку процентного приросту дозволяє висловити у відсотках приріст поточної вартості на товар до її попереднього значення. У письмовому вигляді формула розрахунку темпу приросту у відсотках виглядає наступним чином: Tnp=(C1C0)C0×100%{ Displaystyle { text {Tnp}} = { frac {({ text {C1}} - { text {C0}})} { text {C0}}} times 100 \%}, Де С1 і С0 - це нова і стара вартість товару. множення на ×100%{ Displaystyle times 100 \%} в кінці формули дозволяє перевести показник приросту з десяткових дробів у відсотки.
  2. 2 Відніміть колишнє значення вартості з поточного. Почніть розрахунок з підстановки своїх даних в формулу. Потім спростите зовнішній вигляд формули, розрахувавши різницю між поточною і колишньої вартістю товару в чисельнику.
    • Наприклад, якщо раніше ви платили за пакет молока 55 рублів, а тепер він коштує 60 рублів, необхідно відняти від останньої ціни її колишнє значення, і у вас вийде різниця в розмірі 5 рублів.
  3. 3 Поділіть величину зміни вартості на її колишнє (історичне) значення. Наступним кроком буде необхідно розділити отриманий на попередньому кроці результат на колишню ціну товару. В результаті ви розрахуєте так званий темп приросту, представлений у вигляді пропорції по відношенню до старої вартості товару.
    • Якщо користуватися даними вищевказаних прикладів, вам буде необхідно поділити 5 рублів на 55 рублів (стару ціну пакета молока).
    • У вас вийде негрошовий показник, що дорівнює 0,09.
  4. 4 Конвертуйте результат розрахунку в відсотки. Помножте отримане значення на 100%, щоб дізнатися, на скільки змінилася вартість товару в процентному вираженні. Підсумковий результат буде говорити про те, скільки відсотків від старої ціни склало збільшення вартості товару до його поточної ціни.
    • У наведеному прикладі розрахунок буде таким: 0,09×100%{ Displaystyle 0,09 times 100 \%}, Що складе 9%.
    • Отже, за результатами розрахунків стало ясно, що поточна вартість літрового пакета молока зросла на 9% по відношенню до його колишньої вартості.

Метод 3 з 3: Практичне застосування інформації про приріст вартості в процентах

  1. 1 Розрахуйте збільшення своїх особистих витрат. Результати розрахунків по збільшенню вартості товарів можна використовувати для обчислення зростання витрат. Крім того, можна стежити за зміною вартісних показників з плином часу і дивитися, ціни на які товари ростуть швидше або повільніше інших. Після цього можна зіставити приріст цін на товари з ростом (або зменшенням) своїх доходів, щоб підняти, наскільки адекватний ріст вашої зарплати поточної вартості життя.
  2. 2 Ведіть облік зростання витрат при веденні бізнесу. Підприємства можуть використовувати процентний приріст витрат для виявлення його впливу на очікувану або фактичну рентабельність. Ця інформація може бути корисна для оцінки ефекту економії від зміни постачальників або для обґрунтування підвищення відпускних цін на свою продукцію. Наприклад, якщо компанія бачить, що ціна на певний виробничий матеріал стає дедалі більше, вона може підшукати собі альтернативний матеріал або іншого постачальника. Або підприємство може відповідним чином підняти ціни на свої власні товари.
  3. 3 Розраховуйте приріст вартості на колекційні товари. Колекційні товари, такі як старовинні автомобілі, годинники і картини з плином часу можуть зростати в ціні. Приріст їх вартості також може оцінюватися у відсотках по тій же формулі. Вам буде потрібно лише зіставити стару і поточну вартість колекційного товару. Наприклад, якщо в 1965 році настільний годинник "Маяк" продавалися, наприклад, по 14 рублів, то тепер вони вже перепродуються за ціною від 1000 рублів і вище (залежно від стану), що говорить про приріст вартості в розмірі 7043% (і це ще без урахування деномінації рубля в 1998 році).
  4. 4 Використовуйте формулу обчислення приросту у відсотках для розрахунку інших показників. Ті ж самі розрахунки і формули можуть бути використані в ряді інших обчислень.Зазначена в статті формула може застосовуватися для оцінки процентного відхилення (між очікуваним і фактичним значенням показника), для визначення процентного зміни показників між двома періодами часу або просто для проведення порівняння двох чисел.

додаткові статті

Какізмеріть зростання без мірної стрічки Какнайті квадратний корінь числа вручну Какперевесті мілілітри в грами Какпереводіть з двійкової системи в десяткову Каквичісліть значення Пі Какпереводіть з десяткової системи числення в двійкову Каквичісліть ймовірність Какперевесті хвилини в години Какпосчітать процентна зміна Какізвлечь квадратний корінь без калькулятора Каксложіть цілі числа від 1 до N Каквичісліть середнє зважене Какнайті середнє значення, моду і медіану Какскладивать і віднімати квадратний корінь