Як вилікувати бактеріальну інфекцію

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 26 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как по анализу крови определить вирусная или бактериальная инфекция у ребёнка? - Доктор Комаровский
Відеоролик: Как по анализу крови определить вирусная или бактериальная инфекция у ребёнка? - Доктор Комаровский

Зміст

В організмі людини живуть сотні тисяч бактерій, які відіграють важливу роль у підтримці здоров'я. Бактеріальна інфекція виникає, коли ці бактерії неконтрольовано розмножуються і переміщаються в інші частини тіла або ж шкідливі бактерії впроваджуються в вашу систему організму. Бактеріальні інфекції можуть протікати як в легкій, так і важкій формі. Читайте і ви дізнаєтеся, як виявити і вилікувати бактеріальну інфекцію.

кроки

Метод 1 з 5: Медична допомога

  1. 1 Зверніть увагу на свої симптоми. Наступні ознаки можуть свідчити про те, що вам варто звернутися до лікаря:
    • жар, особливо що супроводжується сильним головним болем, болями в шиї або грудях;
    • утруднене дихання;
    • кашель, що триває більше тижня;
    • нев'януча висип або набряклість;
    • наростаючий біль в сечовивідних шляхах (може супроводжуватися болем при сечовипусканні, хворобливими відчуттями в попереку або нижній частині живота);
    • біль, набряклість, тепло, гнійне запалення або почервоніння навколо рани.
  2. 2 Запишіться на прийом до лікаря. Єдиний вірний спосіб визначити, який саме у вас вид інфекції - відвідати лікаря. Якщо у вас підозру на бактеріальну інфекцію, негайно запишіться на прийом. Лікар візьме кров на аналіз, пробу сечі або мазок інфікованої області, щоб визначити тип інфекції.
    • Пам'ятайте, що бактеріальну інфекцію може діагностувати тільки лікар. Якщо вам здається, що ви захворіли, запишіть свої симптоми і як можна раніше зверніться до лікаря за лікуванням.
  3. 3 Дізнайтеся у лікаря про різні типи антибіотиків. Проконсультувавшись з лікарем на цю тему, ви будете краще розуміти, які медикаменти вам прописали.
    • Антибіотики широкого спектра борються з різними видами бактерій. Такі антибіотики впливають як на грампозитивні, так і на грамнегативні бактерії, тому лікар може прописати їх, якщо не впевнений, який саме тип бактерій у вас присутній.
      • Амоксицилін, АУГМЕНТИН, цефалоспорини (4-го і 5-го поколінь), тетрациклін, аміноглікозиди, фторхінолони (ципрофлоксацин) відносяться до антибіотиків широкого спектра.
    • Антибіотики середнього спектру впливаю на певну групу бактерій. Пеніцилін і бацитрацин - популярні препарати цього класу.
    • Антибіотики вузького спектра спрямовані на боротьбу з певним видом бактерій. До цієї категорії відносяться поліміксини. Лікування проходить набагато легше і ефективніше, коли виявлено збудник інфекції і хворому точно поставлений діагноз.
  4. 4 Дотримуйтесь приписами свого лікуючого лікаря. Лікар підбере той тип антибіотиків, який найкраще впорається з бактерією-збудником. Є безліч різних препаратів. Але тільки лікар може прописати вам потрібний антибіотик.
    • Обов'язково уважно ознайомтеся з дозуванням ліки і коли його потрібно приймати. Деякі антибіотики рекомендовано приймати з їжею, інші - перед сном і так далі. Краще запитати у лікаря або фармацевта, якщо ви не зовсім розумієте інструкції по застосуванню.
  5. 5 Пройдіть повний курс лікування, призначений лікарем. Якщо ви не проп'єте весь курс препарату, то ваша інфекція може прогресувати. Також у вас може розвинутися антибіотикорезистентності, що утруднить лікування інших захворювань в майбутньому.
    • Навіть якщо відчуваєте себе краще, то потрібно приймати всі призначені ліки, щоб вбити бактерії-збудники, які залишилися в організмі. Якщо ви припините лікування занадто рано, то можете так ніколи і не позбутися від інфекції в повній мірі.

Метод 2 з 5: Як обробити рану для запобігання інфекції

  1. 1 Запобігайте запалення шкіри, обробивши рану належним чином і наклавши пов'язку. Перша допомога вкрай необхідна, щоб вберегти себе від ризику зараження, але не варто займатися самолікуванням в разі серйозних пошкоджень м'язових тканин. Якщо рана глибока, велика або сильно кровоточить - негайно звертайтеся за кваліфікованою допомогою.
  2. 2 Вимийте руки, перш ніж обробляти рану. Брудні руки збільшують ризик занесення інфекції. Мийте руки теплою водою з антибактеріальним милом протягом 20 секунд і добре їх висушіть. Одягніть чисті вінілові або латексні рукавички, якщо вони у вас є.
    • Якщо у вас алергія на латекс, виключіть цей варіант.
  3. 3 Затисніть рану, щоб зупинити кровотечу. Негайно зверніться за медичною допомогою в разі сильної кровотечі. Не намагайтеся самостійно лікувати серйозну рану. Зверніться у відділення невідкладної допомоги або викличте швидку.
  4. 4 Промийте рану теплою проточною водою. Тримайте рану під невеликим струменем проточної води. Не варто використовувати мило, виключно в разі сильного забруднення рани. Якщо вона виглядає брудною, акуратно вимийте ділянку навколо рани "м'яким" миючим засобом. Не варто використовувати для очищення рани перекис водню, так як ця речовина перешкоджає загоєнню.
    • Якщо ви помітили якісь осколки в рані, спробуйте витягнути їх за допомогою пінцета, попередньо простерилізованого спиртом. Зверніться до лікаря, якщо ви самі не можете цього зробити.
  5. 5 Нанесіть мазь. Бактерицидні мазі, наприклад неоспорін, сприяє швидкому загоєнню рани і профілактиці інфекцій. Акуратно нанесіть мазь на пошкоджену ділянку після його попередньої обробки.
  6. 6 Накладіть пов'язку. Якщо рана являє собою невелику подряпину, залиште її відкритою. Більш глибокі порізи накрийте стерильною марлею. Для великих ран підійде неадгезівності пов'язка, закріплена медичної стрічкою, або ж великі пластирі. Накладаючи пластир, переконайтеся, що його клейка частина не стосується пошкодженої області, інакше при знятті рана може розкритися.
    • Міняйте марлю раз в день, якщо вона забруднилася. Найкращий час для цього - коли ви приймаєте душ.
  7. 7 Слідкуйте за ознаками інфекції. Якщо рана почервоніла, опухла, гноїться або просто виглядає гірше, зверніться до лікаря.

Метод 3 з 5: Як запобігти потраплянню інфекції через їжу

  1. 1 Тримайте руки в чистоті. Перш ніж брати їжу, завжди мийте руки з антибактеріальним милом не менше 20 секунд. Добре висушіть руки чистим, сухим рушником. Якщо ви маєте справу з сирим м'ясом, зведіть до мінімуму зіткнення з іншими продуктами і поверхнями і вимийте руки відразу після приготування.
  2. 2 Добре промивайте їжу. Мийте сирі фрукти і овочі перед вживанням. Навіть органічну зелень потрібно мити. Обробляйте антибактеріальним засобом все поверхні, які стикаються з сирою їжею, щоб убити потенційно шкідливі бактерії.
    • Використовуйте різні обробні дошки для різних продуктів. Щоб уникати забруднення їжі, у вас повинні бути як мінімум дві дошки: одна - для фруктів і овочів, друга - для сирого м'яса.
  3. 3 Завжди доводьте їжу до повної готовності. Чітко дотримуйтесь інструкцій під час приготування страв із сирих інгредієнтів, щоб упевнитися, що все приготовлено правильно. Використовуйте термометр для м'яса, щоб переконатися, що ви готуєте його при необхідній температурі.

Метод 4 з 5: Як запобігти поширенню інфекції

  1. 1 Мийте руки. Ретельне і часте миття рук (особливо після того, як ви торкалися до свого обличчя, рота або носа під час хвороби, після дотиків до хворої людини або після зміни підгузника малюкові) різко скорочує кількість мікробів, контакту з якими ви піддаєтеся.
    • Мийте руки теплою (або гарячої) водою з використанням мила не менше 20 секунд. Видаляйте забруднення під нігтями і між пальцями. Споліскуйте руки чистою водою.
  2. 2 Прикривайте рот, коли кашляєте або чхаєте. Коли хворієте, прикриваєте рот і ніс під час кашлю або чхання - це запобіжить передачу захворювання. Так мікроби не поширяться по всій кімнаті.
    • Вимийте руки, якщо ви прикривали ними рот під час кашлю або чхання, перш ніж торкатися іншої людини або загальних поверхонь, наприклад, дверних ручок або вимикачів.
    • Ви також можете прикривати рот і ніс згином ліктя. Це також буде перешкоджати поширенню вірусу, не створюючи необхідності мити руки кожні 2 хвилини, поки ви хворієте.
  3. 3 Під час хвороби залишайтеся вдома. Ви можете запобігти поширенню хвороби, залишаючись вдома. Візьміть лікарняний або попрацюйте якийсь час віддалено; товариші по службі напевно оцінять вашу передбачливість.
  4. 4 Залишайте дітей вдома, коли вони хворіють. Дитячі садки та школи - справжній розсадник інфекційних мікробів. Інфекція переходить від дитини до дитини, і, як результат, - нещасні діти і роздратовані батьки. Щоб уникнути таких ситуацій, краще залишайте дитину вдома на час хвороби. Вашими стараннями він видужає набагато швидше і не заразить інших дітей.
  5. 5 Робіть щеплення вчасно. Переконайтеся, що у вас і ваших дітей є всі рекомендовані в вашому віці і для вашої місцевості щеплення. Вакцини сприяють профілактиці інфекцій і захворювань ще до їх появи, що набагато простіше, ніж лікувати їх згодом.

Метод 5 з 5: Різновиди бактеріальних інфекцій

  1. 1 Стафілококові інфекції. Стафілококи - це грампозитивні кокові колонії. Частка "грам" в слові "грампозитивний" позначає метод поділу бактерій щодо будови їх клітинної стінки. Слово "кок" вказує на кулясту форму бактерії. Цей вид бактерій зазвичай потрапляє в організм через порізи або рани.
    • Золотистий стафілокок - найбільш поширений вид стафілококової інфекції. Він може викликати пневмонію, харчове отруєння, шкірні інфекції, зараження крові і інфекційно-токсичний шок.
    • Метицилін-резистентний стафілокок викликає захворювання, які особливо важко піддаються лікуванню. Цей штам стафілококів стійкий до багатьох антибіотиків. Тому більшість лікарів не призначають лікування антибіотиками, якщо тільки в цьому немає крайньої необхідності.
  2. 2 Стрептококові інфекції. Стрептококи - вельми поширений вид грампозитивних бактерій у вигляді коккових паличок. Вони викликають фарингіт, пневмонію, целюліт, імпетиго, скарлатину, ревматичні атаки, гострий гломерулонефрит, менінгіт, середній отит, синусит та інші інфекції.
  3. 3 Кишкова паличка. Це вид грамнегативних паличковидних бактерій, який можна виявити в екскрементах людей і тварин. До цієї групи належать різноманітні види бактерій. Деякі штами шкідливі, інші - ні. Ці бактерії викликають діарею, запалення шлунково-кишкового тракту і сечової системи, дихальні захворювання та інші інфекції.
  4. 4 Інфекції, викликані сальмонелою. Це вид грамнегативнихбактерій, що порушують роботу травної системи. Сальмонела викликає серйозні захворювання, що вимагають тривалого лікування антибіотиками. Вона міститься в сирому або недоготовленном м'ясі, птиці або яйцях.
  5. 5 Гемофільні інфекції. Гемофільна паличка відноситься до грамнегативних бактерій. Вони передаються через повітря, відповідно, дуже заразні. Гемофільна паличка є одним із збудників епіглотітта, менінгіту, середнього отиту і пневмонії. Ця бактерія викликає серйозні інфекції, які можуть стати причиною довічної інвалідності або навіть призвести до летального результату.
    • Паличка інфлюенци не підпадає під вплив звичайної вакцини від вірусного грипу, але більшості дітей в ранньому віці роблять щеплення для профілактики гемофільних інфекцій (так звана Hib-вакцинація).

Поради

  • Якщо певний вид антибіотиків викликає у вас алергічну реакцію, носите спеціальний браслет або тримайте при собі картку з інформацією про свою алергії, на тому випадок, якщо ви будете не в змозі повідомити про це медикам.
  • Користуйтеся антибактеріальним спиртовим гелем, якщо у вас немає можливості відразу вимити руки, але не варто замінювати їм повноцінне миття рук.
  • Якщо ви часто контактуєте з людиною, у якого бактеріальна інфекція, не забувайте мити руки і уникайте фізичного контакту настільки, наскільки це можливо.
  • Оскільки зафіксовано безліч випадків гіперчутливості до антибіотиків (амоксіліцін, АУГМЕНТИН, кламоксил і так далі), вам варто обговорити це зі своїм лікарем. Антибіотики протипоказані так званим гіперчутливим пацієнтам, оскільки вони можуть викликати анафілактичну реакцію.

попередження

  • Беручи лікарські препарати з антибіотиками, стежте за проявом будь-яких ознак алергії. Алергічна реакція може з'явитися в будь-якому віці, незалежно від впливу певного антибіотика в минулому. Свідченням такої реакції може стати висип на шкірі (особливо кропив'янка або рубцювання), свербіж і задишка. Негайно зверніться за медичною допомогою або зателефонуйте в швидку, якщо ви відчуваєте труднощі з диханням, запаморочення і непритомність, набряклість губ, язика або дихальних шляхів. Якщо ж ваші симптоми тільки викликають підозру на алергію - зв'яжіться зі своїм лікарем і припиніть прийом антибіотиків.
  • Деякі дослідження показують, що у дітей у віці до року, які брали антибіотики широкого спектру, ризик розвитку астми набагато вище. Пам'ятайте, що якщо лікар і призначає вашій дитині антибіотики широкого спектру дії, то тільки тому, що користь від такого лікування набагато перевершує можливий ризик. Ця група препаратів може бути єдиним способом впоратися з інфекцією.
  • У дорослих, які приймають антибіотики широкого спектру, згодом може виникнути стійкість до впливу деяких антибіотиків вузького спектру.
  • Тетрациклін протипоказаний вагітним і дітям.
  • Не приймайте тетрациклін разом з молоком.