Як вилікувати опік на пальці

Автор: Gregory Harris
Дата Створення: 10 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как правильно лечить ожоги – Доктор Валихновский
Відеоролик: Как правильно лечить ожоги – Доктор Валихновский

Зміст

Ой! Ви торкнулися чогось гарячого, і на пальці з'явився опік і здувся пухир? Сильне почервоніння шкіри і наповнені рідиною пухирі - це ознаки опіку другого ступеня. Такі опіки завдають сильний біль і можуть викликати серйозні наслідки для здоров'я, якщо не провести правильного лікування. Ви зможете вилікувати обпалений палець, якщо надасте необхідну першу допомогу, подбаєте про чистоту і захист опікової поверхні і забезпечите умови для загоєння опіку.

кроки

Частина 1 з 3: Правильно надайте першу допомогу

  1. 1 Занурте обпалений палець в холодну воду. Якщо ви обпекли палець, негайно помістіть його під струмінь холодної проточної води. Тримайте місце опіку в воді 10-15 хвилин. Можна також обернути палець рушником, змоченим у холодній воді з-під крана, і тримати протягом такого ж періоду часу. Це допоможе зменшити біль і набряк на місці опіку, а також запобіжить подальше пошкодження тканин.
    • Не можна використовувати для цих цілей крижану або теплу воду, також не дотримуються прикладати до опіку лід. Це негативно позначиться на стані обпалених тканин і пухирів.
  2. 2 Зніміть ювелірні прикраси та інші предмети, поки палець знаходиться в холодній воді. Вплив холоду допомагає запобігти набряк пошкоджених тканин. Коли ви охолоджуєте місце опіку за допомогою холодної води або вологого рушника, зніміть з пальців кільця і ​​інші прикраси. Потрібно зробити це обережно і якомога швидше, поки навколо місця опіку не з'явився набряк. Це допоможе зменшити дискомфорт - без води зняти прикраси безболісно вам навряд чи вдасться. Крім того, прикраси не завадять лікування ураженої шкіри і опікових пухирів.
  3. 3 Не відкривайте утворилися пухирі. Нерідко на місці опіку відразу ж з'являються невеликі пухирі, розміром приблизно з ніготь. Намагайтеся не пошкодити ці пухирі, оскільки вони перешкоджають розмноженню бактерій в пошкоджених тканинах і запобігають запаленню. Якщо пухирі відкриті, обережно промийте місце ушкодження водою і дитячим милом. Після цього нанесіть на рану мазь з антибіотиком і накладіть спеціальну опікову пов'язку, поверхня якої не прилипає до рани.
    • Зверніться за медичною допомогою, якщо на місці опіку утворився великий пухир. Якщо лікар вважатиме за необхідне, він розкриє пухир, щоб уникнути його самовільного пошкодження і розвитку запального процесу.
  4. 4 Зверніться за медичною допомогою негайно. У деяких випадках при опіку другого ступеня потрібно негайно звернутися до лікаря. Якщо у вас з'явилися будь-які з наведених нижче симптомів, негайно зверніться до травмпункту або викличте швидку допомогу:
    • Пухирі великого розміру
    • Дуже сильний біль або болі немає взагалі
    • Обпалений весь палець або навіть кілька пальців

Частина 2 з 3: Обробка і перев'язка опіку

  1. 1 Промийте опікову поверхню і пухирі. За допомогою води і делікатного мила акуратно очистіть пошкоджений палець. Торкайтеся до шкіри дуже обережно, намагаючись не пошкодити утворилися пухирі. Це допоможе звести до мінімуму ризик розвитку інфекції.
    • Якщо у вас опіки на декількох пальцях, кожен палець слід обробляти окремо.
  2. 2 Дайте шкірі висохнути на повітрі. Опіковий процес продовжує розвиватися в пошкоджених тканинах протягом 24-48 годин після контакту з гарячою поверхнею. Не слід витирати пошкоджену шкіру рушником: це посилить біль і дискомфорт. Дайте шкірі повністю висохнути і тільки потім нанесіть мазь і накладіть пов'язку. Це допоможе охолодити опікову поверхню і зменшити біль.
  3. 3 Накладіть стерильну пов'язку. Перш ніж наносити на пошкоджену шкіру мазь або інше загоює засіб, потрібно охолодити обпечене місце. Помістіть вільну стерильну пов'язку поверх пошкодженої шкіри - це допоможе позбавити тканини від зайвого тепла і захистить опік від бактерій. Якщо ви помітили, що пов'язка намокла через рідини, що виділяється з пошкоджених пухирів, зніміть її і замініть на свіжу. Щоб запобігти розвитку інфекції, підтримуйте поверхню опіку чистою і сухою.
  4. 4 Нанесіть мазеподібна засіб на поверхню шкіри, де немає пошкодження зовнішнього шару. Через 24 - 48 годин нанесіть на опік засіб, що сприяє загоєнню шкіри і забезпечує її захист. Робіть це тільки в тому випадку, якщо бульбашки все ще не розкрилися і на поверхні шкіри немає відкритих ран. Візьміть будь-який з перерахованих нижче засобів і нанесіть тонким шаром на обпалену шкіру і поверхню пухирів:
    • Будь-яке зволожуючий засіб, що не містить етилового спирту і ароматизаторів
    • мед
    • Крем або мазь, що містять сульфадіазин срібла (Дермазин, Аргосульфан)
    • Гель або крем, що містить алое вера
  5. 5 Ні в якому разі не використовуйте застарілі домашні засоби. Не варто вдаватися до "бабусиних засобів" і змащувати опік вершковим маслом. Насправді масло утримує тепло в пошкоджених шарах шкіри і може викликати розвиток інфекції. Щоб позбавити пошкоджені тканини від зайвого тепла і уникнути інфекції, не слід змащувати шкіру ні маслом, ні будь-якими з наведених нижче субстанцій:
    • Зубна паста
    • Рослинна олія
    • Коровій послід
    • Бджолиний віск
    • ведмежий жир
    • яйце
    • нутряне сало

Частина 3 з 3: Лікування пухирів і обпаленої шкіри

  1. 1 Прийміть знеболювальний засіб. Опіки викликають сильний біль і набряк тканин. Такі лікарські засоби як аспірин, ібупрофен, напроксен і парацетамол допоможуть зменшити біль і набряк. Перш ніж прийняти той чи інший препарат, дізнайтеся про можливі протипоказання і рекомендованої дозуванні. Цю інформацію ви можете отримати у лікаря або знайти в інструкції до препарату.
  2. 2 Міняйте пов'язку щодня. Необхідно, щоб пов'язка, що покриває місце опіку, залишалася сухою і чистою. Міняйте її як мінімум раз в день. Якщо ви помітили, що пов'язка просякла ексудатом з рани або намокла, відразу ж змініть пов'язку на свіжу. Це допоможе захистити місце опіку і запобіжить розвитку інфекції.
    • Якщо пов'язка присохла до рани, обережно відмочити її в чистій, прохолодній воді або фізіологічному розчині (0,9% -й водний розчин хлориду натрію).
  3. 3 Намагайтеся не здавлювати і не розтирати місце опіку. Постарайтеся забезпечити обпаленого пальцю максимальний спокій: Намагайтеся не торкатися їм до предметів, що не ударяйте, а також не розтирайте і не здавлюйте місце опіку, інакше пухир може лопнути. Це порушить природний процес загоєння опікової поверхні і призведе до розвитку запального процесу. По можливості користуйтеся іншою рукою або неушкодженими пальцями і не надягайте на обпалену руку нічого сдавливающего.
  4. 4 Оцініть необхідність введення протиправцевої сироватки. Опіки другого ступеня нерідко бувають інфіковані, в тому числі і збудниками правця. Якщо вам не робили щеплення від правця протягом останніх десяти років, попросіть лікаря зробити вам укол відповідної сироватки. Це допоможе запобігти розвитку правцевої інфекції, що потрапила на опікову поверхню.
  5. 5 Уважно стежте, чи не почався чи на місці опіку запальний процес. Для загоєння опіку буде потрібно якийсь час. Іноді на місці пошкодження починає розвиватися інфекція, яка може привести до серйозних наслідків, в тому числі і до порушення рухливості пошкодженого пальця. Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо ви помітили на місці рани один або кілька ознак запального процесу, перерахованих нижче:
    • виділення гною
    • Посилюється біль, почервоніння, набряк тканин
    • Загальне підвищення температура тіла

Що вам знадобиться

  • Доступ до холодної води
  • Стерильна марля або бинт
  • пластир
  • Мазь від опіків
  • Безрецептурний знеболюючий засіб