Як вилікувати поліпи носа

Автор: Mark Sanchez
Дата Створення: 5 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
ЛЕЧЕНИЕ ПОЛИПОВ НОСА БЕЗ ОПЕРАЦИИ
Відеоролик: ЛЕЧЕНИЕ ПОЛИПОВ НОСА БЕЗ ОПЕРАЦИИ

Зміст

Поліпи носової порожнини - це м'які доброякісні утворення, які ростуть всередині носових пазух і носа. Вони не викликають болю, однак можуть сильно розростатися і блокувати дихальні шляхи, через що вам буде складніше дихати і відчувати запахи. На жаль, повністю позбутися від поліпів практично неможливо, оскільки вони можуть виростати заново, якщо у вас є до них схильність. Однак з ними можна боротися за допомогою ліків і процедур, а також за рахунок правильного способу життя. Це дозволить зменшити поліпи або прибрати їх, а також знизити ризик їх повторного появи.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких методів проконсультуйтеся з лікарем.

кроки

Метод 1 з 3: Лікування за допомогою препаратів і операції

  1. 1 Запишіться до лікаря, якщо у вас є симптоми поліпів. Нерідко поліпи носа не викликають симптомів, і людина може прожити все життя, не підозрюючи, що вони у нього є. Однак якщо поліпи починають рости, можуть розвинутися симптоми, що вимагають втручання лікаря.Якщо у вас є які-небудь з перерахованих нижче симптомів, зверніться до лікаря і з'ясуйте, чи немає у вас поліпів. Якщо після огляду лікар встановить, що у вас поліпи, він призначить вам лікування. Симптоми включають:
    • постійний нежить або закладеність носа;
    • погіршення нюху і смаку;
    • тиск в області чола або особи;
    • почуття закладеності носа при відсутності слизу;
    • головні болі;
    • біль у верхніх зубах.
  2. 2 Використовуйте спреї зі стероїдами. Спреї для носа зі стероїдами можуть зменшити розмір поліпів. Якщо поліпи маленькі, вони можуть і зовсім зникнути. Деякі спреї зі стероїдами продаються без рецепта, а сильніші - тільки за рецептом лікаря. Запитайте лікаря, показаний вам спрей, і спробуйте їм користуватися.
    • До складу спреїв зі стероїдами часто входить беклометазон, будесонід, флутиказон, мометазон, триамцинолон. Найпопулярніший препарат - «Момат Ріно».
  3. 3 Спробуйте закапувати ніс краплями зі стероїдами. Краплі також допоможуть зменшити розмір поліпів. Краплі позбавляють від закладеності носа, що полегшує дихання. Як правило, поліпи починають зменшуватися в розмірах через 7-14 днів постійного застосування крапель. Після цього рекомендується закапувати краплі ще 4-6 тижнів.
    • Щоб закапати препарат, сильно нахиліться вперед і вниз так, щоб верхівка прагнула до підлоги. У вас повинно бути відчуття, що ви зараз станете на голову. Закапайте краплі в такому положенні. Потім потримаєте голову в цьому ж положенні 3-4 хвилини, щоб краплі потрапили в носову порожнину.
  4. 4 Приймайте преднизон. Преднизон - це кортикостероид для внутрішнього застосування, який зменшує набряклість і знімає запалення. Купити препарат можна тільки за рецептом лікаря. Зазвичай його приймають 7-10 днів.
  5. 5 Приймайте антибіотики в таблетках. Антибіотики не допомагають зменшити розміри поліпів, проте вони борються з ускладненнями від поліпів. Якщо поліпи блокують носові пазухи, вони можуть викликати інфекції, оскільки бактерії починають розмножуватися в замкнутому просторі. Якщо через поліпів у вас розвинулася інфекція, ймовірно, вам призначать антибіотики.
  6. 6 Подумайте про операцію. Всі кошти, описані вище, зменшують поліпи, проте повністю позбутися від них зазвичай можна тільки за допомогою операції. Якщо поліпи не проходять і заподіюють вам дискомфорт, лікар запропонує вам операцію. Зазвичай поліпи видаляють ендоскопічно. Ендоскоп - довга трубка з лампочкою і відеокамерою на кінці - вставляється в ніздрю, і поліпи видаляються за допомогою декількох інструментів. Ця операція робиться під загальним наркозом. Зазвичай після операції додому відпускають в той же день.
    • Пам'ятайте, що іноді і після операції поліпи з'являються знову через 2-3 роки.

Метод 2 з 3: Як не допустити зростання поліпів за допомогою народних засобів

  1. 1 Очищайте ніс сольовим розчином. Солона вода може знизити запалення в носі і підсушити слиз, яка блокує дихальні шляхи. Сіль сповільнює вироблення адипонектину - речовини, яке провокує запалення.
    • Розчиніть половину столової ложки (або менше) харчової солі в чашці окропу. Охолодіть до температури тіла. Помістіть розчин в чисту гнучку пляшку або в посудину для промивання носа і очистіть носові канали.
  2. 2 Спробуйте робити парові інгаляції. Вдихання пари розкриє носові канали і зробить скупчення слизу менш густими. Є кілька спосіб робити такі інгаляції.
    • Закрийте всі вікна і двері в ванній і відкрийте гарячу воду, щоб приміщення наповнилося парою.
    • Закип'ятіть каструлю води. Перелийте воду у велику миску. Накрийте голову і шию рушником і нахиліться до води так, щоб ніс виявився над парою. Закрийте всі щілини рушником, щоб пар не йшов. Дихайте глибоко, щоб пар проходив якомога далі в ніс. Робіть інгаляцію до тих пір, поки вода не охолоне.
    • Можна додавати в воду ефірні олії м'яти та евкаліпта для посилення ефекту.
  3. 3 Їжте хрін і мед, щоб очистити носові пазухи. Хрін допоможе очистити ніс. Ця рослина має антибактеріальні властивості.Його запах і смак розкривають носові канали і зменшують розміри поліпів. Спробуйте є хрін. Якщо вам не подобається різкий смак, додайте в нього трохи меду.
    • Змішайте 2 частини хрону і 2 частини меду. Тримайте суміш в холодильнику. Їжте одну ложку вранці і одну на ніч до тих пір, поки носові пазухи не очистите і поліпи не зменшаться в розмірі.
  4. 4 Їжте цибулю і часник. Цибулю і часник мають протигрибковим дією і антибактеріальними властивостями, що дозволяє зменшити набряклість і поліпи. Кореневі овочі містять кверцетин - речовину, яка бореться із запаленням.
    • Намагайтеся з'їдати 2 зубчики сирого часнику і трохи сирого лука двічі в день протягом тижня. Якщо вам не подобається смак, купіть цибулю і часник в таблетках.
  5. 5 Приймайте дурнішнік. Нетреба - це рослина зі Східної Азії, яке використовується в традиційній китайській медицині. За допомогою цієї рослини люди століттями лікували поліпи і закладеність носа. Нетреба володіє протизапальними властивостями і впливає на поліпи. Він пригнічує частину запального процесу.
  6. 6 Приймайте желтокорень в таблетках. Ця рослина також називається гідрастіс канадським і «золотою печаткою». Це північноамериканське рослина, що володіє протизапальними і антибактеріальними властивостями. До складу рослини входить бепаерін і гідрастин - речовини, які дозволяють зменшити запалення.
    • Не приймайте це рослина, якщо ви вагітні, оскільки воно може негативно вплинути на матку.
  7. 7 Використовуйте розведений спрей з кайенский перцем. Кайенскийперець використовується в народній медицині для зміцнення капілярів і поліпшення кровообігу, а також для лікування поліпів. Цей спрей можна купити в інтернеті або пошукати в магазинах спецій і натуральної косметики. Він допоможе позбутися від болю, а також зменшить поліпи.
    • Спрей повинен бути розведеним, інакше він викличе роздратування слизової оболонки. Спрей не повинен потрапляти в очі і відкриті рани.
  8. 8 Виводите слиз за допомогою магнолії. Магнолія - ​​це квітуче листяна рослина з корою, і його можна застосовувати для лікування поліпів. Кора магнолії має муколитическими властивостями, тобто може руйнувати слиз, що забиває носові канали. Квітки магнолії надають терпкий вплив, тобто скорочують слизову мембрану в носі, зменшуючи розмір поліпів.
    • Не використовуйте в лікуванні магнолію, якщо у вас бувають запори або проблеми з травленням.

Метод 3 з 3: Як зміцнювати імунітет і не допускати зростання поліпів

  1. 1 Висипайтеся щоночі. Даючи організму можливість відпочити, ви допомагаєте йому боротися з хворобами та інфекціями. Знайте межу своїх можливостей: вам може здатися, що ви можете не спати всю ніч, щоб вчасно здати звіт, однак це відіб'ється на стані вашої імунної системи. Намагайтеся спати 7-8 годин щоночі. Навіть короткий перерву на сон, коли ви втомилися, допоможе вашому імунітету працювати без збоїв.
  2. 2 Харчуйтеся правильно. Щоб імунна система вас не підводила, важливо отримувати з їжею всі необхідні вам поживні речовини. Кількість кожного з поживних речовин визначається вагою, віком і загальним станом здоров'я. Поговоріть з лікарем про харчування або прочитайте цю статтю, щоб знати, що вам варто їсти.
    • Намагайтеся щодня є нежирний білок, цільнозернові вуглеводи, ненасичені жири, знежирені молочні продукти, а також багато фруктів і овочів.
    • Вживайте 500-1000 міліграм вітаміну С щодня. Цей вітамін підтримує імунітет і сприяє його правильній роботі. Якщо не отримувати достатню кількість цього вітаміну, можна захворіти або підхопити інфекцію. Багато вітаміну С в апельсинах, лимонах, гуави, ківі, полуниці і папайї.
  3. 3 Займайтеся спортом. Для здоров'я, в тому числі для імунної системи, важливо займатися спортом не менше 30 хвилин 3-5 разів на тиждень. Фізичні вправи прискорюють метаболізм і зміцнюють імунітет. Виконуйте кардиоупражнения, силові вправи і робіть вправи на розтяжку.
    • До кардіонавантаження відносяться біг, підйом в гори, їзда на велосипеді, плавання, ходьба.
    • Силове навантаження - це йога, робота з обтяженнями, розтяжка.

Поради

  • Важливо пам'ятати, що навіть після операції поліпи можуть вирости знову. Тому важливо зміцнювати імунну систему і використовувати народні засоби, щоб запобігти повторній появі поліпів.

попередження

  • Якщо вам стало складно дихати через поліпів, як можна швидше зверніться до лікаря.
  • Перш ніж почати приймати нові харчові добавки або змінити спосіб життя, проконсультуйтеся з лікарем.