Як вирощувати сочевицю

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 21 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Чечевица (выращивание)
Відеоролик: Чечевица (выращивание)

Зміст

Сочевиця - це чудова культура, яка дуже багата білками. На щастя для тих, хто хоче її вирощувати, посадка сочевиці і догляд за нею не складає великих труднощів. Для початку візьміть якісне насіння або суху сочевицю. Посадіть їх у горщик або виберіть місце в саду, де багато сонячного світла і досить води. Як правило, вже через сто днів ви зможете зібрати урожай.

кроки

Частина 1 з 3: Вибір місця для посадки

  1. 1 Візьміть насіння або суху сочевицю. Пакетики з насінням сочевиці не завжди можна знайти в магазині для садівників і городників. Можливо, вам доведеться купувати насіння з рук або в спеціальному інтернет-магазині. Однак для посадки підійде і звичайна суха сочевиця, яку можна купити в будь-якому супермаркеті.
    • Зерна сочевиці повинні бути цілими, інакше вони не проростуть.
  2. 2 Промийте і переберіть насіння. Висипати насіння в друшляк і промийте їх невеликою кількістю води. Потім виберіть і викиньте насіння, які надламалися, потріскалися або змінили колір.
  3. 3 Посадіть сочевицю навесні. Сочевиця добре розвивається при досить прохолодній погоді, а дозріває вона найкраще влітку, в теплі. Щоб насіння вижили і проросли, температура грунту при посадці повинна бути не нижче 4 ° С. Не хвилюйтеся, якщо після посадки трапляться заморозки: більшість паростків виживуть, навіть якщо їм доведеться відновлюватися, починаючи з коренів.
    • Якщо кліматичні умови в вашому регіоні не дозволяють вам висадити сочевицю безпосередньо в грунт, ви можете посадити її будинку. При цьому температура повітря в кімнаті повинна бути не нижче 20 ° С. Якщо у вашому будинку (або квартирі) холодно, ви можете встановити поруч з розсадою спеціальну лампу для підтримки потрібної температури.
  4. 4 Виберіть сонячне місце, куди поступає достатня кількість води. Сочевиця добре росте як в городі, так і в горщику в домашніх умовах. Найголовніше - це забезпечити рослину великою кількістю сонячного світла. Найкраще садити сочевицю поруч з невисокими рослинами, щоб вони не затуляли світло. Грунт повинна бути досить вологою, але стежте, щоб вода не застоювалася в верхніх шарах грунту, інакше коріння сочевиці згниють.
    • Якщо ви вирішили посадити сочевицю в горщик, виберіть ємність глибиною не менше 20 см, щоб коріння рослин могли повністю розвинутися.
    • Якщо вам здається, що грунт у вашому городі надто кисла або, навпаки, лужна, скористайтеся приладом для вимірювання кислотності грунту, який можна купити в магазині для садівників і городників. Для вирощування сочевиці найкраще підходить грунт з рівнем рН від 6,0 до 6,5.

Частина 2 з 3: Посадка сочевиці

  1. 1 Обробіть насіння інокулянтом. Перш ніж посадити насіння сочевиці, посипте або окропити їх сумішшю корисних бактерій, яка називається інокулянтом. Його можна придбати в магазині для садівників і городників. Для сочевиці підійде звичайний інокулянт для бобових. Завдяки такій попередній обробці на коренях сочевиці з'являться додаткові бульби, або відростки, які зроблять ваші рослини більш стійкими до змін погодних умов і збільшать урожай.
  2. 2 Посадіть насіння на глибину не менше 2,5 см. Якщо грунт, яку ви вибрали для посадки, волога і в хорошому стані, садіть насіння на глибину 2,5 см. Якщо верхній шар грунту відносно сухий, потрібно посадити насіння на глибину 6,5 см, але не більше. Якщо ви посадите насіння занадто глибоко, вони не зможуть прорости.
  3. 3 Садіть насіння на певній відстані один від одного. Якщо ви садите сочевицю в горщику, відстань між насінням має становити не менше 2,5 см. Цього відстані потрібно також дотримуватися, якщо ви садите сочевицю в городі. При цьому відстань між грядками має становити приблизно 15 см.Таким чином, з 10 м² можна буде зібрати близько півкілограма сочевиці.

Частина 3 з 3: Догляд за рослинами

  1. 1 Поставте підпірки для дорослих рослин. Дорослі рослини сочевиці можуть досягати у висоту більше 75 см. Якщо вони будуть схилятися вниз, їх квітки або стручки можуть відламана або опуститися до землі. Поставте невисокі підпірки або грати для підтримки рослини. Також можна встановити для захисту сочевиці невеликі дерев'яні кілочки з смужками бавовняної тканини.
    • Ви зможете без праці спорудити підпірки, якщо візьмете кілька дерев'яних кілочків діаметром близько сантиметра і встановіть поруч з рослинами сочевиці. Прикріпіть стебла до кілочків за допомогою смужок бавовняної тканини. Потім закріпіть спорудження, зв'язавши рослини між собою за допомогою нейлонового або бавовняного шнура.
  2. 2 Поливайте сочевицю двічі в тиждень. Як і інші теплолюбні рослини, сочевиця досить добре переносить посуху. Однак вона буде рости краще всього, якщо ви будете поливати її так, щоб грунт ставала вологою. Перевірте вологість грунту, натиснувши на неї пальцем. Вона повинна бути вологою, але на місці натискання не повинна проступати вода.
  3. 3 Регулярно прополювати і проріджують посадки. Бур'яни можуть швидко задушити сочевицю або перешкодити її росту. Щоб уникнути цього, раз на тиждень виділяйте час на прополку грядок. Ретельно видаляйте всі бур'яни. Якщо рослини сочевиці ростуть занадто часто, затуляють світло і заважають один одному розвиватися, видаліть зайві рослини. Краще одне здорове рослина, ніж кілька слабких і погано плодоносять.
    • Також завдяки цьому в грунт буде надходити більше повітря. Це зменшить ймовірність виникнення у рослин грибкових та інших захворювань, які можуть розвинутися в застійних грунтах.
  4. 4 Знищуйте шкідників. Вашу сочевицю може зробити вибір тля - крихітні комахи в формі груші, які харчуються соком рослин. Якщо ви помітите на рослинах тлю, візьміть пульверизатор або садовий шланг і бризкати на комах водою, поки вони не впадуть на землю. Якщо ви виявите на сочевиці жуків-довгоносиків, витягніть пошкоджені ними рослини і викиньте їх якомога швидше.
    • Якщо вашу сочевицю їдять кози або інші травоїдні тварини, поставте огорожа навколо рослин або накрийте їх тонкою сіткою.
  5. 5 Урожай дозріє через 80-100 днів після посадки. Коли нижня третина стручків почне постукувати при струшуванні або придбає жовтувато-коричневий колір, зріжте рослини на рівні грунту. Потім розламати стручки і витягніть з них насіння. Дайте їм підсохнути на повітрі, а потім промийте водою.
    • Зберігайте зібрану сочевицю в герметичному контейнері

Поради

  • З сочевиці можна приготувати різні страви, включаючи безліч супів і салатів. Також її допомогою можна зробити добриво для ґрунту, розтерши насіння і втрутитися їх в грунт перед посадкою рослин.

попередження

  • Сочевиця росте найкраще, якщо посадити її поруч з огірками або чебрецем (чебрецем). Не слід садити її поряд з рослинами з різким запахом, такими як цибуля або часник, так як це може вплинути на смак сочевиці.