Як вирощувати женьшень

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 15 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
дачник Выращивание женьшеня
Відеоролик: дачник Выращивание женьшеня

Зміст

Вже тисячі років широко застосовуваний в трав'яний медицині, високоякісний корінь женьшеню варто все так само дорого, і терплячі садівники можуть збирати щедрий урожай за допомогою методу "імітації умов дикої природи". Згідно описаного нижче методу, з моменту посадки рослини і до збору врожаю якісного женьшеню проходить близько 7 років, а ймовірність загибелі врожаю зводиться до мінімуму. Хоча женьшень також можна виростити в полі під штучної тінню всього за чотири роки, цей метод потребує набагато більше зусиль і великих витрат, а результатом буде набагато менш цінний женьшень з обмеженими сферами застосування.

кроки

Частина 1 з 4: Вибір і висадка рослини

  1. 1 Вивчіть вирощування рослини методом «імітації умов дикої природи». Цей метод імітує природні умови для рослини. У той час як на вирощування женьшеню таким способом зазвичай йде вісім років, в кінцевому підсумку дозріє набагато цінніше рослина, краще за кольором і формою, ніж вирощений в поле аналог. Ви можете вплинути на цей процес за допомогою штучної тіні або зорав землю, але тоді у вас вийде женьшень лісового типу, який може перетворитися на інший, менш цінний вид.
    • При вирощуванні в поле потрібно 4 роки, але доведеться докласти багато зусиль, врахувати високий ризик поширення захворювань і вкласти $ 20,000- $ 40,000 на гектар. Більшість дрібних фермерів вибирають метод, описаний в цій статті, завдяки якому ви отримаєте виростити більш цінна рослина, а витрати зменшити до $ 2,600 плюс праця. Зверніть увагу, що це приблизні витрати.
  2. 2 З'ясуйте, чи підходить йому ваш клімат. Якщо ви хочете виростити женьшень методом «імітації умов дикої природи», вам знадобиться шматок землі з природними умовами для вирощування цієї рослини. Женьшень росте в прохолодному і помірному кліматі, в листяних лісах з річним рівнем опадів 50-100 см. Такі кліматичні умови характерні для областей північного заходу, середнього заходу і північного сходу США, півдня Канади і гірських районів на півдні Сполучених Штатів Америки.
    • Якщо ви не впевнені в тому, чи можна вирощувати женьшень в вашому регіоні, пошукайте інформацію в інтернеті, або зверніться в державне чи регіональне управління природокористування.
  3. 3 Отримайте всі дозволи або ліцензії, необхідні для вирощування та продажу женьшеню. Закони, що регулюють вирощування женьшеню в різних штатах відрізняються. Часто потрібні спеціальні дозволи або ліцензії, особливо якщо ви збираєтеся вирощувати женьшень для комерційного збуту. Вивчіть закони вашого регіону і зверніться до місцевого сервіс або сільськогосподарське управління штату або торговий відділ, щоб з'ясувати, що вам потрібно зробити для вирощування женьшеню. Вам також слід вивчити органічну сертифікацію задовго до посадки насіння.Метод «імітації умов дикої природи», описаний з цієї статті, є органічним.
    • З 19 американських штатів, в яких дозволено вирощувати женьшень, в 18 дозволено збирати врожай, коли рослинам виповниться не менше 5 років, і на ньому з'явиться не менше 3 листків, в той час як в штаті Іллінойс рослині має бути не менше 10 років, і у нього має бути хоча б 4 листа.
  4. 4 Виберіть найбільш підходяще місце. Женьшень найкраще росте в місцях з хорошою тінню (особливо на північному сході або на схилах), у вологих листяних лісах, особливо де у листяних дерев глибоке коріння, як у жовтого тополі, дуба, цукрового клена, або тюльпанового тополі. Ідеально підходить зрілий ліс з великими деревами і тінню, яка поглинає не менше 75% сонячного світла. Чагарники, колючки і інші високі, густі рослини можуть заважати рослині і вбирати більшість доступних поживних речовин, залишаючи зовсім небагато для женьшеню.
    • Ймовірно, кращий спосіб визначити, чи підходить рослині ваш регіон - це відшукати дикий женьшень у вашій області.
    • Дикий женьшень зустрічається вкрай рідко, ви можете також пошукати деякі «рослини компаньйони», такі як Трілліум, кохош, аріземи, гідрастіс, купина, копитняк, папороть гримучої змії. Пошукайте фотографії цих рослин в інтернеті і перевірте, які з них ростуть у вашому регіоні, або зверніться за допомогою до місцевого ботаніку.
    • Крім того, майте на увазі, що браконьєри є серйозною проблемою в зборі женьшеню: вибирайте місце подалі від чужих очей, туристичних стежок або проїжджої частини.
  5. 5 Оцініть і протестуйте грунт. Грунт повинна бути суглинистой і вологою, з хорошим дренажем. Уникайте болотистій грунту і твердої глини. Якщо у вас вже є ділянка для посадки на прикметі, візьміть проби грунту з різних місць цієї території в рівних порціях і змішайте їх в одному пластиковому відрі. Зробіть аналіз ґрунту в лабораторії або в університеті. У магазинах для садівництва продаються спеціальні набори для самостійної перевірки рівня рН грунту, однак протестувати грунт на склад кальцію і фосфору може бути набагато складніше. Незважаючи на різні думки з приводу найбільш придатною грунту, орієнтуйтеся на показники рН від 4,5 до 5,5 (кислі грунти), кальцію - близько 0,35 кг на квадратний метр, фосфору (p) - як мінімум 0,01 кг на квадратний метр землі.
    • Грунт з правильним рівнем вологості повинна прилипати до рук або легко скочуватися в грудку.
    • Деякі квітникарі вважають, що рівень рН повинен бути більш нейтральним, між 6 і 7. На жаль, однозначної думки як визначити ідеальне середовище існування для женьшеню немає, але він повинен рости в грунті з рівнем рН в діапазоні від 4 до 7.
  6. 6 Підгодовуйте рослини при необхідності. Якщо ви знайшли ідеальне в усіх відношеннях місце для висадки, за винятком хімічного складу грунту, можете змінити грунт на ділянці для регулювання рівня рН або збільшення насиченості фосфором або кальцієм. Якщо ви хочете продавати женьшень, вирощений методом «імітації умов дикої природи» замість лісових видів, уникайте добрив, або, по крайней мере, наносите шар добрива на поверхню грунту, а не змішуйте з землею. РН грунту можна підвищити, додавши вапно (карбонат кальцію). Також рівень кальцію можна підняти без зміни рівня рН, додавши гіпс (сульфат кальцію).
    • Зверніть увагу, що женьшень може рости в районах з більш низьким вмістом кальцію або фосфату в грунті, але це може уповільнити зростання коренів і вони будуть менших розмірів. Постарайтеся висаджувати рослини на відстані один від одного, щоб їм вистачало поживних речовин в грунті.

Частина 2 з 4: Підготовка насіння

  1. 1 Купіть або зберіть насіння женьшеню. Зверніть увагу, що в деяких регіонах прийняті закони, що забороняють або обмежують збір насіння дикого женьшеню. Ознайомтеся з законами вашої держави, штату або регіону, перш ніж шукати дикоростучий женьшень.Якщо у вас немає юридичного права збирати насіння, або ви не можете знайти це надзвичайно рідкісне в дикій природі рослина, купите насіння в місцевому спеціалізованому магазині або замовте онлайн. «Зелені» насіння будуть вам коштувати дешевше, ніж холодні стратифіковані насіння, проте для них буде потрібно кілька місяців підготовки, описаної нижче.
    • М'які, покриті цвіллю або знебарвлені насіння не придатні для посіву. Ви можете повернути їх продавцеві для заміни.
    • Замовляйте насіння заздалегідь, в липні або серпні, і отримуйте їх до осені. Якщо ви затягнете покупку до осені, то ризикуєте залишитися з насінням найнижчої якості.
  2. 2 Тримайте насіння вологими перед посадкою. Зберігайте куплені стратифіковані насіння в холодильнику в поліетиленовому пакеті. Зволожуйте насіння розпилювачем раз в тиждень до самої посадки. Якщо насіння висохнуть, то стануть непридатними для висадки.
  3. 3 Підготуйте насіння для пророщування, якщо вони не розшаровуються. Коли женьшень залишає насіння в дикій природі, вони не проростають на наступний рік. Їм потрібна стратифікація протягом року. Це процес, при якому насіння звільняються від м'якоті ягід, яка їх обертає, і розшаровуються. Більшість насіння женьшеню, що продаються в магазинах, вже розшаровані, але якщо ви збирали їх самостійно або купили «зелені» насіння, доведеться виконати цей процес самостійно. Залежно від того, скільки у вас насіння, використовуйте один з наступних методів:
    • Вкладіть трохи насіння в мішок з легкої сітки, обв'язаною дротом. Восени закопайте мішечок на 10-13 см в рихлу землю в тіні. Покрийте шаром мульчі в 10 см. Зробіть позначку на цьому місці і підтримуйте грунт постійно вологим, але не мокрою.
    • Якщо насіння багато - пересипте їх в спеціальний контейнер для зливу води і тримайте подалі від гризунів. Пристосуйте дерев'яний ящик з екраном зверху і знизу, глибиною 20-30 см, якщо у вас досить насіння для декількох шарів. Заповніть його шарами, що чергуються вологого піску і насіння. Закопайте ящик в землю на 2.5-5 см. Накрийте мульчею і зробіть для себе позначку. Поливайте, коли грунт висихає.
  4. 4 Посадіть пророслі насіння навесні. Якщо ви проводили стратифікацію самі, викопайте ящик і перевірте, проросли чи насіння. Н висаджуйте м'які, покриті цвіллю або знебарвлені насіння. Якщо якісь насіння вже проросли - відразу ж їх висаджуйте. Решта залиште в контейнер і знову закопайте, попередньо перешкодивши і перевіривши, щоб пісок або грунт були досить вологими.
  5. 5 Висадіть насіння, що залишилося восени. Більшість насіння слід висаджувати восени, після того, як з дерев опаде листя, але до того, як земля замерзне. Женьшень найкраще проростає, коли насіння висаджують в кінці осені або на початку зими, і це слід робити тоді, коли земля волога, як після дощу.
  6. 6 Перед посадкою замочіть насіння в відбілювач і в воді. Якщо ваші насіння проростає, замочіть їх у суміші з господарського відбілювача і води в пропорції 1: 9. Залиште на 10 хвилин, щоб знищити пори грибків, які часто заражають насіння женьшеню. Насіння, які спливуть на поверхню, швидше за все, порожні і мертві. Їх слід витягти. Решта насіння промийте в чистій воді, а потім віднесіть до місця висадки.
    • Можете також обробити насіння фунгіцидом, але для початку переконайтеся, що він безпечний для женьшеню.

Частина 3 з 4: Висадка насіння

  1. 1 Очистіть ділянку від дрібних бур'янів і папоротей. Зовсім не обов'язково видаляти всі рослини на території, але зайва рослинність буде заважати росту з женьшеню. Папороті зокрема виділяють хімічну речовину, здатну знищувати зростаючі по сусідству рослини, тому знищіть папороті або не висаджуйте женьшень поруч з ними.
  2. 2 Швидко висадіть велику кількість насіння, розкидаючи їх. Якщо ви хочете, щоб ваш женьшень ріс в максимально диких умовах або якщо у вас багато насіння, ви можете просто розкидати їх на обраному місці висадки.Спочатку приберіть з землі опале листя. Ви повинні сипати 65-120 насіння на один квадратний метр.
  3. 3 Садіть насіння меншими порціями більш ретельно. Навіть самі дикі сорти вимагають попередньої підготовки і спеціальних інструментів для висадки. По-перше, зберіть граблями опале листя з поверхні землі. Використовуйте сапу, щоб зробити борозни вздовж, а не вниз по схилу. Садіть, як потрібно:
    • Садіть насіння на відстані 15-23 см одна від одної, якщо ви плануєте виростити велику семирічне рослина женьшеню. Це типовий спосіб висадки женьшеню методом «імітації умов дикої природи», так як широкий відступ зменшує ризик поширення хвороб.
    • Садіть їх на відстані не менше 2,5 см один від одного, якщо у вас багато насіння, і ви хочете зібрати урожай рано. Цей метод частіше використовується для польових різновидів женьшеню, так як в густо засаджених ділянках за женьшенем слід добре доглядати, боротися із захворюваннями і шкідниками. Такий спосіб не рекомендується для тих, хто робить це вперше.
  4. 4 Накрийте ділянку листям або мульчею. Поверніть опале листя, які ви попередньо прибрали, або додайте шар мульчі. Це дозволить грунті залишатися вологою, що життєво важливо для женьшеню. Нанесіть шар мульчі товщиною 2,5-5 см але не більше, в іншому випадку паростки женьшеню не зможуть пробитися через товстий шар мульчі. Якщо ви живете в місцевості з холодними зимами і частими морозами, використовуйте 10 см мульчі, але не забувайте зняти частину шару навесні.
    • Не використовуйте для цих цілей цілі листя дуба. Вони занадто жорсткі і будуть заважати проростання саджанців. Подрібніть їх, якщо ви купили дубову мульчу.
  5. 5 Відзначте ділянку посадки або збережіть координати в GPS-форматі. Вам не доведеться приділяти багато уваги цій ділянці, а за сім або більше років ліс може дуже змінитися, тому переконайтеся, що ви зумієте відшукати рослина. Кращий спосіб запам'ятати місце - використовувати пристрій GPS, щоб визначити точні координати ділянки. Таким чином, вам не доведеться робити ніяких відміток, які б привернули увагу браконьєрів. Якщо вам все-таки доведеться зробити на ділянці позначку, постарайтеся, щоб вона не була занадто помітною.

Частина 4 з 4: Догляд за рослинами і збирання врожаю

  1. 1 Тримайте місце в таємниці і безпеки. Браконьєри часто снують в районах зростання женьшеню через його рідкості і цінності. Захищаючи ділянку, ви не приховає женьшень, проте люди не будуть заходити на цю територію. Бик, собака або інше агресивну тварину може виявитися відмінним охоронцем, якщо ви захистите рослина від тваринного парканом.
  2. 2 Щороку проріджують посадку. Рослини, які ростуть занадто близько один до одного, можуть переносити хвороби або забирати поживні речовини один у одного. Подумайте про підрізання або пересадці рослин після першої вегетації, щоб отримати 65 рослин на квадратний метр. Після другого року залиште 11-22 на квадратний метр.
    • Ви може також висаджувати женьшень щоосені на різних ділянках, щоб отримувати постійний урожай. Багато садівники роблять це, щоб отримувати перший урожай зрілого женьшеню лише після того, як перша партія дозріє.
  3. 3 Ретельні вивчіть питання, перш ніж використовувати пестициди і труїти шкідників. Одним з головних переваг методу «імітації умов дикої природи» вважається зниження ризику ураження рослин шкідниками і хворобами завдяки великим інтервалу між ними. Крім того, що деякі зрілі рослини або ягоди можна вживати в їжу, подбайте також про цінні коренях. Хвороби не повинні швидко поширюватися між рослинами. Якщо у вас виникнуть проблеми, зверніться до місцевого управління дикої природи для отримання інформації про пестициди для женьшеню.
    • Майте на увазі, що ви ризикуєте втратити сертифіката на вирощування або продаж дикого женьшеню, якщо будете користуватися пестицидами.
  4. 4 Зачекайте, поки рослини дозріють. Вам доведеться почекати близько 7-10 років, поки ваші саджанці виростуть великими, а їх коріння стануть цінними, але в правильному місці і вдалих обставинах. Вирощування женьшеню методом «імітації умов дикої природи» вимагає великого терпіння, але майже не потребує догляду. Періодично перевіряйте, щоб земля залишалася вологою і була покрита невеликою кількістю опалого листя.
    • Якщо ваш женьшень росте густо, збирайте урожай через 4 роки, інакше коріння почнуть виснажуватися і втратять свою цінність.
  5. 5 Не розраховуйте на те, що рослини будуть залишатися на увазі цілий рік. Деякі рослини вмирають на поверхні восени і знову проростають навесні. З кожним новим сезоном рослина буде все більше, а коріння під землею - все більше.
  6. 6 Збирайте врожай червоних ягід після третього року. Як тільки рослина дозріє, на ньому з'являться ягоди з насінням всередині. Збирайте насіння для посадки або для продажу в осінній період часу року. Майте на увазі, що їх слід стратифікована, як описано в розділі «Підготовка насіння».
  7. 7 Збирайте врожай зі зрілих рослин в будь-який момент після закінчення семи років. З огляду на те, скільки часу займає процес вирощування женьшеню, вам, швидше за все, захочеться використовувати якісний зрілий корінь рослини вже через 7 років. Якщо ви не поспішайте, можете залишити рослини в землі, де вони будуть продовжувати рости ще багато років. Якщо ви поспішаєте, вивчіть місцеве законодавство і дізнайтеся, через який час можна починати збирати Женьшенева корінь.
  8. 8 Копайте акуратно, щоб не пошкодити коріння. Використовуйте граблі або загострену лопату, щоб копати землю під рослиною і відступайте досить далеко (близько 15 см) від розташування кореня до лопати. Якщо потрібне рослина знаходиться близько до інших, ще не дозрілим, скористайтеся інструментом менших розмірів довжиною 20-25 см, і працюйте з особливою обережністю. Якщо існує небезпека пошкодження коренів сусідніх незрілих рослин женьшеню, не намагайтеся викопати його, поки інші саджанці не дозріють.
    • врахуйте: Женьшень зазвичай зростає під кутом 45 градусів, не прямо вниз, і розділяється на кілька частин. Копайте акуратно, щоб не пошкодити коріння.
  9. 9 Вимийте і висушіть коріння. Залиште коріння ненадовго в відрі з прохолодною водою, щоб відмити їх від землі. Потім викладіть коріння одним шаром на дерев'яний піддон і помийте їх акуратно під раковиною або з шланга. Коріння не повинні стикатися. Дайте їм висохнути в добре провітрюваному приміщенні при температурі 21-32 градусів Цельсія. Вологість повітря повинна бути між 35 і 45, в іншому випадку коріння висохнуть занадто швидко і втратять свою цінність. Перевертайте їх раз в день. Коріння готові, коли вони лопаються при розрізанні. Виберіть один корінь для перевірки.
    • Не тріть і не мийте коріння занадто енергійно - деякі лікарські хімічні речовини концентруються в кореневих волосках, видалення яких зменшить користь кореня.
    • Невеликі коріння висихають за день або два, але великі, зрілі коріння можуть сохнути до шести тижнів.
    • Пряме сонячне світло зазвичай занадто швидко їх сушить, але сприяє знищенню небажаної інфекції від цвілі і знебарвлення коренів.

Поради

  • Правильна розсадження допомагає запобігти утворенню грибків і хвороб. У той час, як деякі хворі рослини можуть загинути, інші залишаться здоровими, а при дуже близькій посадці вони все, швидше за все, не виживуть. Рослини-компаньйони, такі як желтокорень, можуть також зменшити ймовірність появи шкідників і хвороб. Якщо поширення грибка стає складно контролювати, зверніться в місцеве сільськогосподарське управління за порадою, перш ніж використовувати фунгіцид.
  • Як тільки ваші рослини почнуть плодоносити, вони будуть насичувати вашу ділянку насінням щороку, так що у вас буде стабільний урожай.Якщо ви хочете забезпечити безперервний урожай, можете додати насіння в перший і другий рік, коли молоді рослини ще навряд чи будуть плодоносити.
  • При нормальній популяції оленів вашому врожаю навряд чи щось загрожує, але можете завести сторожових собак, якщо олені є проблемою в вашому регіоні. Риючі ссавці в цілому не стануть особливою проблемою, але в разі крайньої необхідності скористайтеся пастками (НЕ отрутою) і іншими природними стримуючими засобами

попередження

  • Остерігайтеся дешевих насіння. Збір і стратифікація насіння - це трудомісткий процес, який вимагає додаткового догляду. Відповідальні постачальники все роблять правильно, а й ціна насіння відповідна.
  • З огляду на ризики неврожаю, браконьєрства або падіння цін, не варто вкладати всі свої заощадження в вирощування женьшеню. Чи розглядаєте цю перспективу в якості додаткового доходу або як хобі на пенсії, але у вас повинен бути ще одне джерело доходу на випадок невдачі.
  • Для забезпечення виживання виду (і щоб не платити штраф і не потрапити до в'язниці), завжди дотримуйтеся законів вашого штату в питаннях вирощування женьшеню методом «імітації умов дикої природи».
  • Будьте обережні, якщо зіткнетеся з браконьєрами, і не застосовуйте силу.